Meny Stäng

Dolni Vitkovice och Bolt Tower i Ostrava, Tjeckien

Annons

Dolni Vitkovice och Bolt Tower i Ostrava i Tjeckien är för dig som gillar industrihistoria eller råa industrimiljöer. Här arbetade man en gång i tiden med stål och järn, och hettan i masugnarna var extrem. Idag kan man gå guidade turer som turist och kolla in utsikten över området från det 80 meter höga Bolt Tower.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dolni Vitkovice i Ostrava

Den första masugnen i Dolni Vitkovice tändes år 1836. År 1852 öppnade gruvan Hlubina, för att förse masugnarna med koks. Med tiden byggdes industriområdet och järnproduktionen ut, och här skedde väldigt mycket industriell verksamhet under en lång tidsepok.

Idag står Dolni Vitkovice orört i stort sett så som det lämnades, och man visar runt turister på guidade turer. En gång om året arrangerar man också musikfestivalen Colours of Ostrava, som vi besökte 2016. Snacka om cool miljö för en festival!

Dolni Vitkovice ligger i Ostrava, i den östra delen av Tjeckien.

Guidad tur i Dolni Vitkovice

Vi körde till Dolni Vitkovice med husbilen, med hjälp av GPS, och parkerade utanför på en av parkeringsplatserna. Inga problem!

Vi gick till entrén och när det var dags för guidad tur utrustade vi oss med hjälmar och hörlurar. Den muntliga guidningen var på tjeckiska och i hörlurarna fick vi istället guidning på engelska. Det finns också en ”vägg” på området med historisk information, som står både på tjeckiska och engelska.

Munskydden är våra egna och behövs i Tjeckien nu i coronatider. Man behöver inte ha dem utomhus, men tar på dem när man går in i butiker, museer och andra allmänna byggnader.

Guiden (åtminstone audioguiden) berättade om Dolni Vitkovices historia och om människorna som arbetade här. Det kunde vara otroligt hett och arbetarna behövde i vissa fall någon form av ”skyddsutrustning”. Peter provade och menade att det var otympligt. Vi fick också se ”kontrollrummet”, och att kliva in där kändes lite som att kliva rakt in i en gammal film. Mycket intressant!

Bolt Tower

Höjdpunkten på turen är att åka upp i Bolt Tower. Här tillverkade man en gång i tiden upp emot 1200 ton tackjärn i masugn nummer 1. Idag har man utökat byggnaden på höjden och det nästan 80 meter höga tornet fungerar som en turistattraktion. Man tar en hiss en bra bit upp, och sedan fortsätter man till fots längs trappor.

Vi tog båda hissen upp, men vid avsatsen där man tar trapporna vidare stannade jag (Helena) som är sååå höjdrädd. Peter fortsatte upp och tog ett antal foton på utsikten. Från toppen har man nämligen riktigt fin utsikt över hela Ostrava med omnejd. Där uppe ligger också ett café.

Museum och promenad på området i Dolni Vitkovice

Efter den guidade turen gjorde vi ett besök på Science and Technology centrum, som ligger precis intill. Det här museet ligger så nära att man ser industribyggnaderna spegla sig i museets yttre! Museet var intressant och underhållande, och är kanske ännu mer intressant om man har med sig barn eller ungdomar. Vi berättar mer om detta längre fram.

Vi fortsatte sedan att promenera runt på området på egen hand. Den här platsen är verkligen speciell. Den är på sina håll sliten och nästan lite skrämmande, och samtidigt lockar den fantasin. Man tänker att man kanske skulle kunna spela in filmer här eller använda sceneriet för olika fotograferingar. Det är också fascinerande att fundera över all verksamhet som skett här under historiens gång.

Mer att se och göra i Ostrava

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Ostrava, utöver Dolni Vitkovice och Bolt Tower. Vi kan bland annat rekommendera ett besök i gruvmuseet Landek Park eller att göra en utflykt till den mysiga lilla orten Stramberk eller det vackra bergsområdet Beskiderna. I centrala Ostrava kan det vara värt att besöka både torget med det gamla stadshuset och det nya stadshuset, varifrån man har utsikt över hela stan.

Ostrava

Stanna med husbilen i Ostrava

Vi stod med husbilen över natten på campingen Landek Park. Den här campingen ligger precis intill gruvmuseet, så den passar perfekt om man vill göra ett besök där. Servicen är mycket modern och bra, och det finns en liten servering vid receptionen, där man till exempel kan ta en öl. Det finns också restaurang vid gruvmuseet. Om man vill cykla in till stan så finns det cykelvägar.

Landek Park

Mer att se och göra i Tjeckien

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Tjeckien. Nedan hittar du en lång rad med artiklar, med inspiration och restips.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Har du besökt Dolni Vitkovice?

Har du besökt Dolni Vitkovice eller varit i Ostrava? Gillar du industrihistoria eller industrimiljöer?

Fakta om Dolni Vitkovice och Bolt Tower

Guidade turer

Det finns många olika guidade turer att välja på, både i Dolni Vitkovice och runt om. Observera att det kan finnas fler än följande turer. Priserna nedan gäller för 2020, och kan ändras. Valutakursen kan också variera. Se industriområdets webbsida för aktuell information.

  • Masugnstur inkl. Bolt Tower: 100 minuter, 230 czk för vuxna (ca 90 sek)
  • Masugnstur utan Bolt Tower: 100 minuter, endast för bokade grupper, 180 czk för vuxna (ca 70 sek)
  • Koltur på ytan: Tur ovan gruvan Hlublina, 100 minuter, 130 czk för vuxna (ca 50 sek)
  • Kombinerad tur: Masugnstur inkl. Bolt Tower samt Koltur på ytan, 2 x 100 minuter, 270 czk för vuxna (ca 105 sek)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev