Meny Stäng

Punkva caves – båttur under jord i Tjeckien

Punkva caves ligger i Blansko, strax norr om Brno i Tjeckien. De här stora grottorna är fyllda av stalagtiter, stalagmiter och fascinerande bergsformationer. Det som gör denna grotta extra värd att besöka är kanske ändå det gröna och gräsbeklädda området mitt i grottan, och den underjordiska floden där man kan glida fram i båt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Punkva caves

Vi fick följa med på en guidad tur i den stora grottan och stannade då och då för att beundra alla formationer. Guiden berättade en hel del under hela turen, men eftersom vi inte kan tjeckiska förstod vi ingenting … Jag tror kanske att man kan få guidning på engelska också, men turerna är populära så antagligen måste man boka längre i förväg (istället för  dagen innan som vi gjorde …).

Stalagmiter och stalagtiter som speglar sig i en underjordisk sjö
Stalagmiter och stalagtiter som speglar sig i en underjordisk sjö
Punkva caves
Vissa formationer i Punkva caves är mäktigt stora!

Macocha-ravinen

Efter en stunds vandring inuti den mörka och fuktiga grottan kommer man ut i ett område som är … täckt av grönt gräs! Waow! Här öppnar sig plötsligt ett hål mot himlen, ljuset strilar in och marken är intensivt grön.

När jag läser på om grottan ingår den i något som kallas ”the Moravian karst”, ett 92 kvadratkilometer stort område med runt 1100 grottor och raviner. Ett av de mest omtalade ställena är just denna kollapsade grotta, med ett 138 meter djupt slukhål. 

Macocha abyss
Helt plötsligt, när man går i grottan, kommer man fram till … detta!

Båttur under jord i Punkva Caves

När vi gått ytterligare en stund var det dags att stiga ner i båtar! En underjordisk flod flyter genom grottan och det är en speciell upplevelse att glida fram här. Vår kapten var dessutom (tydligen) väldigt rolig, för de andra passagerarna vred sig av skratt medan han berättade historier – och en del applåderade till och med!

Tyvärr vet vi inte vad han pratade om, men båtturen var ändå cool! Ett tips är att akta huvudet för alla utskjutande klippor, vilket jag inte gjorde … Min bula gick snabbt över dock, så ingen skada skedd.

Grotta båttur
På väg på en underjordisk flod
Stalagtiter
Häftiga formationer överallt längs med vägen

Praktisk info inför besök

Vi tyckte själva att det var lite krångligt att hitta bra information inför besöket i Punkva caves, så här har vi sammanställt sådant som är bra att veta:

  • Det är bra att boka biljetter i förväg, särskilt om du planerar att besöka grottan under högsäsong. Vi bokade genom att mejla den e-postadress vi hittade på Czechtourisms hemsida, och det funkade utmärkt. Försök gärna få en guidad tur på engelska, om det går!
  • Om du reser med husbil kan du stanna på camping Olsovec,som ligger på 15-20 minuters bilväg från grottan, natten före eller efter besöket.
  • Ta med dig varma kläder och bekväma, tåliga skor. Det är 8 grader  i grottan året runt och fuktigt.
  • Du tar dig till grottan genom att köra till parkeringen, som ligger på Skalní mlýn 96, 678 01 Blansko.
  • När du kommit fram och parkerat är det dags att köpa biljetter. Det är separata biljetter för det mesta (turen i grottan, turisttåget, linbanan, tillstånd att fotografera) och det är inte säkert att du får information om alla biljetter du behöver om du inte specifikt frågar efter det.
  • Den guidade turen i grottan tar ungefär en timme. För att komma fram till platsen där turen startar måste du ta dig från parkeringen – antingen genom att promenera 2 km i lätt uppförsbacke eller genom att åka ”turisttåg”.
  • När du avlutat turen finns möjlighet att åka högre upp på berget med linbana. På toppen finns restauranger, vandringsleder samt en utsiktspunkt (varifrån man mest ser träd).
  • När du ska ta dig tillbaka kan du antingen promenera (2,5 km på skogsväg i lätt nedförslutning) eller ta linbana och turisttåg.
Promenad i tjeckisk skog
Promenad tillbaka till parkeringen

Camping Olsovec

Camping Olsovec är en stor camping med fint läge precis intill en sjö. Campingen är inte oerhört inspirerande, men här finns fräscha servicehus och två enkla restauranger.

Camping Olsovec
FREEDOM på camping Olsovec
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev