Meny Stäng

Cool trädtoppsbana i Krkonoše, norra Tjeckien

Trädtoppsbanan i Krkonoše, i norra Tjeckien, bjuder på en härlig naturupplevelse. Du promenerar högt upp bland trädtopparna, och får uppleva skogen så som fåglarna gör. Om du är äventyrligt sinnad kan du ta rutschbanan ner från det 45 meter höga tornet.

Trädtoppsbana i Krkonoše

Trädtoppsbanan i Krkonoše (Tree Top Walk) bjuder på en 1500 meter lång led bland trädtopparna samt ett 45 meter högt torn. Här kan du lära mer om naturen och samtidigt få en härlig naturupplevelse.

Trädtoppsbana i Krkonoše

Trädtoppsbanan ligger i skogarna i nationalparken Krkonoše, i norra Tjeckien.

Att besöka trädtoppsbanan i Krkonoše

Du kan ta dig till trädtoppsbananan i Krkonoše med bil eller buss. Strax intill sevärdheten ligger tre parkeringsplatser. Vi tyckte kanske att det var lite begränsat med platser för större husbilar, men lyckades ändå hitta en plats att parkera. Därefter var det bara att promenera en kort bit till entrén.

Trädtoppsbana i Krkonoše

Trädtoppsbanan

Den första delen av trädtoppsbanan består av en lång led i trä, som går högt upp bland trädtopparna. Leden är fantastiskt fin och bjuder på en vy över naturen från fåglarnas perspektiv.

Med jämna mellanrum kan man stanna vid olika informationsskyltar som berättar om växter, fåglar och djur i området, även på engelska. Dessutom finns gott om lekfulla aktiviteter för barn och andra med barnasinnet i behåll, såsom olika ”äventyrliga” gångar.

Till exempel finns ett stort nät, som man kan våga sig ut på om man inte är rädd för att kika ner på marken långt nedanför. Som du kan se så strosar Peter runt där bekymmerslöst medan jag (Helena) fotar från betryggande avstånd.

Trädtoppsbana i Krkonoše

Tornet

Till slut kommer man fram till det 45 meter höga tornet. Byggnaden är både hög och fascinerande, samtidigt som träet smälter väl in i naturen.

En sak som är speciellt med just trädtoppstornet i Krkonoše är att det finns en våning under mark. Här startar turen uppåt, och här kan man lära sig mer om områdets natur och geologi, via olika utställningar.

Trädtoppsbana i Krkonoše

När man är klar på på nedervåningen är det dags att börja bege sig uppåt! Våningarna snirklar sig sakta uppåt i cirklar, och samtidigt som man promenerar uppåt kan man kika på rutschkanan i mitten, vilken somliga väljer som frivillig – och snabb – väg för att ta sig ner igen.

Jag (Helena) stannade en liten bit innan jag kom ända upp, eftersom jag är höjdrädd. Peter fortsatte (förstås!) till toppen.

Trädtoppsbana i Krkonoše

Från toppen hade han en fantastiskt utsikt över de gröna områdena runt omkring.

Restaurang och lekplats

Strax intill trädtoppsbanan i Krkonoše, ligger en lekplats byggd i trä. Här ligger också en restaurang och souvenirbutik, och vi var fascinerade av hur man lyckats bygga denna moderna arkitektur, så den samtidigt känns miljövänlig och smälter in i den omgivande naturen. Om det är något tjeckerna gillar – och är rädda om – så är det naturen!

Trädtoppsbana i Krkonoše

Var kan man bo med husbil/husvagn?

Från trädtoppsbanan är det inte långt till Autocamp Slunečná, där vi stannade två nätter. Detta är en relativt enkel, men trevlig camping omgiven av vacker natur.

Video från trädtoppsbana i Krkonoše

Mer att se och göra i närheten

Från trädtoppsbana i Krkonoše är det bara en dryg halvtimme med bil till foten av Tjeckiens högsta berg, Sněžka. Det är heller inte så långt till det fascinerande bergsområdet Adršpach. Dessutom kan vi tipsa om den fina staden Hradec Králové, samt om ”Kristalldalen” som bjuder på glaskonst, natur och bryggerier.

Vid toppen av Tjeckiens högsta berg Sněžka

Har du besökt trädtoppsbanan i Krkonoše? Eller har du kanske besökt någon annan trädtoppsbana? Berätta gärna!

Fakta om trädtoppsbana i Krkonoše

  • Adress: Krkonošská 350, 542 25 Janské Lázně
  • Land: Tjeckien
  • Läge: Janské Lázně i norra Tjeckien
  • Läs mer: Du hittar mer information på sevärdhetens webbplats

Service och praktisk info

  • Öppettider: Jan-feb 9:30-16:00, mars 9:30-17:00, april-maj 9:30-18:00, juni-september 9:30-19:00, oktober 9:30-17:00 samt november-december 9:30-16:00 (2022). Observera att sevärdheten kan ha kortare öppettider under dagar då det är konsert, samt håller stängt den 24 december.
  • Priser: Vuxen 320 CZK (cirka 140 kr), pensionärer samt barn upp till 14 år 250 CZK (cirka 110 kr) (2022). Familjebiljett (2 vuxna samt 1-2 barn upp till 14 år) 870 CZK (cirka 375 kr) (2022).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev