Meny Stäng

Resa med husbil i Tjeckien – allt du behöver veta

Annons

Hur är det att resa med husbil i Tjeckien då? Igår skrev vi ett inlägg om att resa med husbil i Polen och idag fortsätter vi med Tjeckien. Vi har ju rest i båda länderna under de här tre veckorna, och dessutom har vi rest i båda länderna förut, både med och utan husbil.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Här kommer alltså lite fakta blandat med våra personliga erfarenheter, om att resa med husbil i Tjeckien. Dela gärna med dig om du har fler, liknande eller annorlunda upplevelser!

Hur är vägarna?

Många av vägarna i Tjeckien är alldeles utmärkta, och vi hamnade egentligen aldrig på så dåliga vägar som vi ibland gjorde i Polen. Däremot pågår vägbyggen precis överallt. Det är förstås bra att de bygger om och förnyar, men problemet är att när de bygger om så … stänger de helt enkelt av. Det finns sällan någon information om var man kan åka istället, och av den här anledningen blir det ibland långa omvägar.

Betalar man motorvägsavgifter?

Om man vill åka på motorvägarna i Tjeckien med en husbil upp till 3,5 ton behöver man en vinjett som ska sitta på vindrutans insida. Vinjetten säljs på bensinmackar i gränsområdena och du kan läsa mer på www.motorway.cz. Om man har en husbil som väger mer än 3,5 ton måste man istället köpa en kilometerräknare vid gränsen.

Hur är trafiken?

Vi upplevde inga större problem i trafiken förutom att en del, precis som i Polen, gör dumma omkörningar.

Vilka trafikregler gäller?

Promillegränsen i Tjeckien är 0,0 och precis som i Polen är det förbjudet att tala och skicka SMS i handhållen telefon (medan hands-free samtal är tillåtna). Det kan också vara bra att veta att ”Pozor” betyder varning.

Tjeckien camping
Strachotin i södra Tjeckien

Kan man köra stor husbil i Tjeckien?

Man kan absolut köra med stor husbil i Tjeckien. De flesta vägar är bra och stora bussar kör överallt. Vi hamnade på en väldigt smal väg vid något tillfälle, men det berodde på att den vanliga vägen var avstängd. Om man har en husbil som vägar över 3,5 ton måste man däremot tänka på att skaffa kilometerräknare istället för vinjett (se under rubriken om motorvägsavgifter ovan).

Vad kostar det att tanka?

Det är relativt billigt att tanka och diesel kostar för närvarande (2017) ungefär 11 kr/litern. Diesel benämns ”Nafta” på tjeckiska.

Vodní Nádrž Nové Mlýny
Peter vid den tjeckiska sjön Vodní Nádrž Nové Mlýny

Kan man fricampa?

Fricamping är endast tillåten om markägaren lämnat sitt tillstånd. Man kan till exempel fråga om man får stanna och sova utanför ett hotell eller liknande, men fricamping bör i övrigt göras med försiktighet.

Finns det ställplatser?

Det finns ställplatser, men inte alls i samma utsträckning som i en del andra länder. Vi letade inte specifikt, men såg en ställplats utanför ett värdshus och en annan vid en å. Eftersom det finns massor av campingar, och eftersom de är billiga, brukar vi välja camping.

Hur är campingarna?

Många tjeckiska campingar är enkla, och på de flesta vi besökte var standarden ungefär som i Polen. Man står oftast på gräs och vi har både varit med om att få ställa sig var man vill och att bli anvisad en plats.

WIFI.se

Tömning av svartvatten kan ibland ske i ett rör i marken, gråvattentömning saknas ofta och till elstolparna använder man oftast vanlig elkontakt (inte Europahandske). Servicehusen är oftast ok och WiFi finns relativt ofta. Kika gärna på vår lista över campingar som vi besökt (du hittar den alltid under ”Ställplatser” i menyn).

Camping Free star
Camping Free Star i Strachotin

Vad kostar en camping i Tjeckien?

Vi har betalat mellan 130 och 175 kr per natt inklusive el (2017). Om man inte vill ha el blir det billigare. Där det funnits WiFi har det ingått i priset. Observera att det ofta är kontant betalning som gäller!

Med husbil i Tjeckien
På camping Paradijs utanför Cesky Crumlov betalade vi 175 kr inkl. el
Husbil i Tjeckien
På camping Olsovec i Blansko betalade vi 135 kr inkl el

Behöver man något speciellt med sig?

Förutom allt självklart som pass och körkort, ska man alltså komma ihåg vinjetten eller kilometerräknaren. Vi lyckades inte hitta något medel för toalettanken i Tjeckien heller, så det är bra att ha med …

Klarar man sig på engelska?

Vi har klarat oss bra med engelska överallt. De flesta vi träffat har antingen pratat lite engelska eller riktigt bra engelska. Skulle det vara problem någonstans får man väl hjälpa till med lite kroppsspråk … Om man kan tyska (vilket vi inte gör) kan man prova med det också.

Hur ser det ut på landsbygden?

När man kör genom den tjeckiska landsbygden är det, precis som i Polen, väldigt grönt. Man kör också förbi väääldigt många pampiga borgar …

Borg Tjeckien
Český Šternberk – en av alla borgar vi körde förbi

Vad finns i affärer och restauranger?

Det finns många olika matvarukedjor och utbudet är någorlunda likt det svenska, förutom att det finns vin, öl (i de största flaskor vi sett!) och mer korv … På restaurangerna finns alltid kött (gärna serverat med knödel), korv, och olika soppor. Priserna? Det är billigt förstås!

Rådjurskött
En dag handlade vi detta till middag! (Rådjur enligt ”Google översätt” även om det kanske ser ut som en hjort?)
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev