Meny Stäng

Borgen Kokořín i Tjeckien – plus naturupplevelser

Annons

Borgen Kokořín i Tjeckien är en historisk borg belägen i naturområdet Bohemian Paradise. Borgen är spännande att se, och dessutom tipsar vi om fina vandringar, och en trevlig camping, i det närmaste området runt omkring.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Borgen Kokořín i Tjeckien

Borgen Kokořín i Tjeckien känns som en borg från sagornas värld, där den tronar på en höjd mitt i den dramatiska naturen.

Borgen Kokořín i Tjeckien

Borgen Kokořín i Tjeckien ligger cirka en mil nordost om staden Mělník och cirka fyra mil norr om huvudstaden Prag.

Att besöka borgen Kokořín i Tjeckien

Ett besök vid borgen Kokořín är ett trevligt utflyktsmål. Vi körde hit med husbilen och parkerade på parkeringen strax nedanför borgen, mot betalning. Sedan var det bara att ta itu med alla trappor för att komma upp till borgen.

Man kan först se borgen utifrån och promenera runt på borggården. En riktigt sagoborg är detta, som för tankarna till berättelser, sagor och film.

Borgen Kokořín i Tjeckien

Redan innan man kommer fram till kassan kan man kika runt i en del valv, och se foton från borgens nyare historia.

Borgen Kokořín i Tjeckien

Efter att man betalat inträde kan man besöka tornet och ett antal häftigt inredda rum. Vi kom hit sent, och fick trängas med en mellanstadieklass där alla ville köpa souvenirer, så det blev bara av att vi besökte tornet. Men det finns egentligen mycket mer att se, i form av läckert inredda rum!

Borgen Kokořín i Tjeckien

Borgen Kokořín i Tjeckien – med historia från 1300-talet

Borgen Kokořín byggdes under första hälften av 1300-talet, på order av Hynek Berka z Dubé. Under hussitkrigen skadades den illa och förföll till en ruin. I slutet av 1800-talet köptes ruinen av affärsmannen Václav Špaček, som lade stora summor pengar på att rekonstruera borgen under överinseende av kunniga historiker.

Området runt omkring borgen Kokořín i Tjeckien

Området runt borgen Kokořín är väldigt naturskönt, fyllt av sandstensformationer, fina sjöar och charmiga små byar. Vi stannade husbilen flera gånger bara för att fotografera.

Förutom natur finns många fina hus att upptäcka, samt intressanta uthuggningar, grottor och reliefer i bergen.

Vandring 1: Pokličky

Vi gjorde två intressanta vandringar i närområdet, varav den första var väldigt kort. Vi sökte upp “Pokličky” på GPS:en och parkerade på närmaste parkering. Det är sedan bara 15 minuters promenad fram till målet – dock mestadels bestående av trappor.

Efter en lång rad trappsteg kunde vi skymta vad vi kommit för! Här finns väldigt speciella bergsformationer, som fått formen av “svampar” med hattar.

Pokličky

Platsen är riktigt fascinerande att se, och det är väl värt promenaden uppför trapporna!

Pokličky

Vandring 2: Romanov Labyrint

En annan vandring vi gjorde var den vid “Romanov Labyrint”. Denna vandring tar runt två timmar och går genom vacker natur, samt till en del exceptionella platser.

Romanov Labyrint

Vi började med att gå fel! På bilden nedanför skulle vi ha gått vänster, men vi gick höger … Sedan tog det lite tid innan vi kom rätt! För dig som vill gå samma vandring så kommer tipsen här:

 • Starta vid 50°27’06.8″N 14°37’21.5″E
 • Börja promenera längs bilvägen i nordlig riktining och sväng vänster vid gul skylt.
 • Vid delningen på fotot nedan, välj vänster.

När vi väl kommit rätt blev det en riktigt fin vandring!

Romanov Labyrint

Här och där stöter man på väldigt speciella klippformationer och spännande grottor.

Camping Kokořín

Så, var kan man övernatta med husbil eller husvagn? Det finns flera campingar att välja på i området och vi valde Camping Kokořín, som ligger strax intill borgen med samma namn. Detta är en relativt enkelt camping, men här trivdes vi!

Vi tror att det var lugnet och den vackra naturen som fick oss att gilla stället. En kväll tältade ett gäng ungdomar bredvid oss och vi oroade oss för att det skulle bli livat, men vi oroade oss i onödan. Så fort de slagit upp sina tält (vilket de gjorde med verktyg som de ödmjukt lånade av oss) var de tysta som möss.

Mer att se och göra i närheten av borgen Kokořín

Nyfiken på fler upplevelser i närheten av borgen Kokořín? Vi kan rekommendera besök vid borgen Houska samt vandring till Devil Heads. Intressanta städer i omgivningen inkluderar Liberec, Litoměřice och Prag.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Hade du hört talas om borgen Kokořín?

Hade du hört talas om borgen Kokořín? Gillar du den här typen av sevärdheter och naturupplevelser?

Fakta om Borgen Kokořín i Tjeckien

 • Adress: 277 23 Kokořín, Tjeckien
 • Region: Bohemia (Böhmen)
 • Land: Tjeckien
 • Namn: Hrad Kokořín på tjeckiska
 • Byggår: Första hälften av 1300-talet
 • Byggherre: Hynek Berka z Dubé
 • Läs mer: Du hittar mer info på borgens webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Under maj till september håller borgen öppet tisdag – söndag (stängt på måndagar). Under april och oktober håller borgen öppet på lördagar och söndagar. På vintern kan borgen öppna efter överenskommelser.
 • Pris: Entré inklusive besök i tornet kostar för vuxna 100 CZK (cirka 45 kronor).
 • Parkering: Parkering (mot betalning) finns strax nedanför borgen.
 • Butik: En liten butik med souvenirer finns vid kassan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev