Meny Stäng

Hospital Kuks i Tjeckien – en annorlunda sevärdhet

Annons

Hospital Kuks i Tjeckien är en lite annorlunda sevärdhet, i form av ett barocksjukhus från 1700-talet. En gång i tiden byggdes ett imponerande spa här, och strax efter uppfördes ett sjukhus. Idag kan du följa med på guidade turer på denna speciella plats.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hospital Kuks i Tjeckien

Hospital Kuks startade sin historia när greve Špork på 1600-talet bestämde sig för att uppföra ett exklusivt spa-komplex här. Efter att ha fungerat som både sjukhus och ålderdomshem är byggnaden idag utsedd till ett tjeckiskt nationalmonument. Vi tog oss hit med vår husbil i somras och detta besök ångrade vi inte!

Hospital Kuks i Tjeckien

Hospital Kuks ligger nära staden Hradec Králove, cirka 110 kilometer nordost om huvudstaden Prag.

Från exklusivt spa till sjukhus och museum

På 1600-talet var orten Kuks känd för sina källor, som enligt lokalborna hade medicinska egenskaper. Greven Špork köpte alla lokala gods och år 1695 lät han starta bygget av sitt ambitiösa projekt – att förvandla Kuks till ett världsberömt spa.

Det grandiosa projektet lyckades och Kuks lockade under några decennier den välbärgade eliten till lyxiga spa-semestrar. Kuks var till och med ännu mer glamoröst än den exklusiva kurorten Karlovy Vary (Karlsbad).

Hospital Kuks i Tjeckien

Mellan år 1707 och 1715 uppfördes sjukhuset tillsammans med Heliga Trefaldighetskyrkan och kryptan. Områdets storhetstid varade dock inte alltför länge. Efter Šporks död drabbades dalen av en kraftig översvämning, och ättlingarna hade varken medel eller energi att bygga upp allt igen.

Hospital Kuks i Tjeckien

På mitten av 1700-talet togs en spansk orden in för att ta hand om skadade soldater och krigsveteraner. Under andra världskriget användes sjukhuset för att inhysa ungdomar med problem och efter kriget förvandlades sjukhuset till vilohem för äldre. Idag fungerar detta tjeckiska nationalmonument som ett museum.

Hospital Kuks i Tjeckien

Att besöka Hospital Kuks

Det enklaste sättet att besöka Hospital Kuks är att ta sig hit med egen bil eller husbil. Vi parkerade vår husbil och promenerade sedan den lilla biten fram till sjukhuset.

På vägen kan man se en otroligt mäktig trappa, som en gång i tiden ledde upp till ett vackert slott, som stod i centrum under spa-epoken. Idag är dock slottet borta, liksom kolonnaden, valvbågarna, fontänerna och spa-centret med de tolv badrummen.

Vill man veta mer kan man läsa på skyltarna eller ladda ner appen, som skyltarna tipsar om. Den som vill kan också kika in på ett litet veteranmuseum som ligger här …

Guidad tur

Hospital Kuks välkomnar besökare på guidade turer under sommarhalvåret (april – oktober). Det finns fyra olika guidade turer att välja på vid Hospital Kuks och vi valde den som kallades “Basic tour”.

Om man bokar i förväg finns möjlighet att boka guidad tur på engelska eller tyska. Om man kommer spontant och oplanerat (vilket vi gjorde) får man hänga med på en guidning på tjeckiska – men man får med sig skriftlig information på till exempel engelska.

Strax efter att byggnaden färdigställdes dekorerades en korridor med 52 målningar från “Dödsdansen”. På bilderna kan man se hur döden kommer för alla, fattig som rik … Målningarna blev övermålade i slutet av 1900-talet, men plockades fram igen vid renovering 2013-2014.

Det finns också ett valv med massor av skulpturer.

Hospital Kuks i Tjeckien

Apoteket

En av de mest fascinerande sevärdheterna i Hospital Kuks är det gamla apoteket. Rummet är byggt i barock stil och fantastiskt vackert med alla skåp, lådor och utsmyckningar. Vågen står framme och burkarna är prydligt uppradade på hyllorna, som om det snart skulle kunna komma in en hugad kund …

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan, Heliga Trefaldighetskyrkan, är också en viktig del av Hospital Kuks. Kyrkan uppfördes 1707-1705, med hjälp av den italienske arkitekten Giovanni Battista Alliprandi.

Trädgården vid Hospital Kuks

Sist men inte minst kan man strosa runt i trädgården, som sedan fortsätter vidare till en kyrkogård.

Hospital Kuks i Tjeckien

Vi var här en otroligt het sommardag, och det var skönt att varva sval stenbyggnad och grönskande trädgård. Ett trevligt och intressant besök vid en annorlunda sevärdhet!

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Reser du med husbil och undrar var du kan stå över natten? Ett tips är att besöka campingen Stříbrný rybník i Hradec Králové. Detta är en fin och välskött camping som också ligger naturskönt. För dig som inte reser med husbil eller husvagn finns också stugor.

Kemp Stříbrný rybník

Mer att se och göra i närheten

Från Hospital Kuks är det inte alltför långt till staden Hradec Králové, som må vara lite okänd men som är överraskande fin och trevlig! Du kan också besöka de häftiga bergen Adrspach Rocks eller Tjeckiens högsta berg Sněžka i Sudeterna. Här nedanför hittar du ännu fler artiklar med på saker att se och göra i Tjeckien!

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

En sevärdhet för dig?

Gillar du den här typen av sevärdheter? Har du kanske till och med besökt Hospital Kuks? Berätta gärna!

Fakta om Hospital Kuks i Tjeckien

 • Adress: 544 43, Kuks 81
 • Län: Hradec Králové
 • Region: Bohemia (Böhmen)
 • Land: Tjeckien
 • Läge: Hospital Kuks ligger i den nordöstra delen av Tjeckien, cirka 110 km öster om huvudstaden Prag.
 • Ägare: Den tjeckiska staten
 • Läs mer: Du hittar mer om sevärdheten på sevärdhetens webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Sjukhuset håller öppet invändigt under april till oktober.
 • Guidade turer: Det finns fyra guidade turer att välja mellan: Hospital (Basic Tour), Old pharmacies, Sporck family tomb och History of medicine production.
 • Priser: Guidad tur (basic tour) kostar 190 CZK (cirka 90 SEK) för vuxna, 150 CZK (cirka 70 SEK) för ungdomar 18-24 samt äldre och 80 CZK (cirka 40 SEK) för barn 6-17 år (2023).

Hospital Kuks historia

 • 1684: Greve Franz Anton von Sporck blev ägare till alla lokala gods, inklusive Kuks. Orten var känd för sina källor och Sporck ville förvandla den till ett världsberömt spa.
 • 1695: Bygget av spa-anläggningen inleddes, och Kuks blev därefter en känd spa-ort.
 • 1707-1715: Sjukhuset uppfördes tillsammans med Heliga Trefaldighetskyrkan och kryptan.
 • 1740: Dalen förstördes i en massiv översvämning och Sporcks ättlingar mäktade inte med att bygga om komplexet.
 • 1743: Från detta år bjöds en spansk orden in för att ta hand om gamla och skadade soldater och krigsveteraner.
 • Andra världskriget: Sjukhuset förvandlades till ett center/häkte för ungdomar med problem.
 • Efter andra världskriget: Efter kriget, och fram till 1972 fungerade sjukhuset som ett vilohem för äldre.
 • 1896: Kuks slott (chateau) brann ner.
 • 1946: Sjukhuset började användas som museum för barock konst.
 • 1995: Sjukhuset utropades till tjeckiskt nationalmonument.
 • 2013-2015: Hela byggnaden renoverades, med hjälp av EU-medel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev