Annons

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Maldiverna är något många hört talas om i samband med bröllopsresor eller grannen som firade sin femtioårsdag där. Men så är det inte längre. Nu när turismen även välkomnas på de lokala öarna har det blivit mycket enklare och billigare.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tidigare var det inte tillåtet att bygga hotell på de lokala öarna så det enda som fanns var exklusiva resorts. Flygbiljetterna behöver inte vara så dyra och det finns även budgetflyg som reser dit numera. Man kan besöka landet och få uppleva både den lokala kulturen och de fantastiska stränderna utan att behöva bo på en femstjärnig resort. 

Maldiverna
Stranden på Thulusdhoo. Vädret är skönt och ibland lite molnigt och det är behagliga temperaturer i vattnet året om

Vad bör man veta innan man reser?

När man börjar göra lite research är det många frågor som uppstår och här reder vi ut några av de vanligaste. Vill man bo på femstjärnig resort med all inclusive kan man göra det. De ligger alla på privat ägda öar. Det finns ofta heller inget alternativ på de privata öarna, hela ön ägs ju av hotellet. Fördelen är däremot att det är tillåtet att servera alkohol på dem.

Maldiverna
Ett av många resorts på Maldiverna

Transporten dit kan vara dyr då det är privat båt eller flyg som hämtar dig. För dig som lätt tröttnar på resorts, är nyfiken och inte har lust att lägga flera månadslöner på en resa så kan man besöka de lokala öarna. Det betyder de vanliga befolkade öarna där maldivier bor. Där finns vanliga restauranger så du slipper betala hotellpriser samt får möjlighet att lära dig mer om landet. Det finns utmärkta stränder överallt så man behöver inte oroa sig.

Tack vare att man tillåtit turism på de vanliga bebodda öarna kan man själv välja om man vill bo för 700 kronor natten på ett enkelt hostel för surfare. Eller lägga runt 2000 kronor för ett mysigt rum med havsutsikt. Hotellen på de lokala öarna är ofta relativt små med 10-20 rum. 

Thulusdoo
Många mysiga hotell på mindre öar, här på Thulusdoo
Hotell på Thulusdoo
Hotell på Thulusdoo

Klädsel och kultur

Det står att Maldiverna är ett strikt muslimskt land och att man bör klä sig konservativt. De flesta turisterna har kortbyxor, klänning eller kjol och t-shirt. Det finns särskilda stränder där man kan bada i bikini, de kallas bikini beach och är ofta de bästa stränderna på de lokala öarna. Klädseln är inget man tänker på när man är på de stränderna och ingen verkar heller bry sig om var exakt hur långt man kan gå i bikini. Lokalborna är ofta rätt ointresserade av turisterna och de ger ett avslappnat intryck.

Maldiverna

Jämfört med många länder i Nordafrika och mellanöstern så känns det betydligt ledigare i Maldiverna. Jobbiga försäljare verkar heller inte finnas, så du kan lugnt njuta av din tid på stranden.

Sen är det också det där med ölen. Alkohol är förbjudet förutom på resorts och en del större hotell. Men exempelvis utanför ön Maafushi finns en partybåt dit man får skjuts och kan sen avnjuta solnedgången med en drink. När det gäller priser på mat så ligger en huvudrätt på runt 160 kronor på turistrestaurangerna medan man klarar sig med 50 kronor för stekt ris med tonfisk på en lokal restaurang. 

Ris med tonfisk i curry
Ris med tonfisk i curry – en vanlig lokal rätt

Ankomsten till huvudstaden Male 

När man landar vid huvudstaden väljer man också om man vill åka med motorbåt eller lokal färja. Från flygplatsen går en lokal båt några gånger per timme och det tar runt 10 minuter till Male om man inte vill ta vanlig taxi.

Lokal färja går till alla lokala öar och kostar runt 22 kronor per person, snabbåtarna tar runt 300 kronor. De lokala färjorna går oftast bara en gång per dag och inte på fredagar då det är helgdag. Många flyger också med de små sjöflygplanen vilket blir några tusenlappar. Snabbåtarna har fasta tider men ofta tre eller fyra avgångar per dag.

Huvudstaden Male är liten och cirka åtta kvadratkilometer stor, runt 250 000 människor bor där så det är ett myller av människor var än man går. Det finns relativt få sevärdheter men det är lagom att spendera en natt där. Därifrån går färjorna till de lokala öarna och det finns en liten ö strax utanför som är fin att besöka om man väntar på sitt flyg. Ön Vilingili nås med färjor som går flera gånger i timmen, perfekt dagsutflykt om man är på Male och har tid över.

WIFI.se
Male Maldiverna
Inne i huvudstaden Male

Vad är det bästa med Maldiverna?

Vattnet är fantastiskt klart och även vid de lokala öarna finns rev fulla av fiskar. Det marina livet är helt otroligt, överallt man tittar ner i vattnet så ser man fiskar och koraller. Man ser ofta mindre hajar, olika typer av rockor, turkosa papegojfiskar och massor av stim med randiga fiskar i olika färger.

Visst kan man ta de betalda åkturerna till olika rev men de flesta öarna har egna rev som är helt fantastiska och man kan lätt sysselsätta sig med att snorkla ett par dagar innan man sett de flesta fiskarterna.

Simma med mantarockor eller fredliga “nurse sharks” är populärt och det enda man behöver är cyklop och en portion mod. Det är populärt att simma runt de två meter långa hajarna och de attackerar inte människor men petar man på dem finns en risk att de bits. 

Maldiverna
Maldiverna
Maldiverna
Bilder från Thulusdhoo, det räcker med att simma runt på en meters djup för att se ett myller av koraller och fiskar av olika storlekar

Vilken ö ska man välja?

De populära lokala öarna är Maafushi, Thulusdhoo, Ukulhas, Dhiffushi och Gulhi. Det finns fler förstås, landet består av nästan 1200 öar varav 180 är bebodda. En del ligger norr om Male och andra söder men skillnaden är inte så stor.

Maldiverna
Det finns många öar att välja på

Alla har stränder dedikerade för turister, så kallade bikini beaches. Det är oftast de bästa reven som ligger där så man behöver inte oroa sig för att man missar nåt.

Gillar man bra utbud av restauranger är Maafushi bra och det finns en partybåt där man kan ta en öl. Thulusdhoo är lugnare och populärt för surfare men har ett vackert rev där man hittar de flesta fiskarna. På den yttre sidan av ön finns större vågor men runt resten av ön är det lugna vatten.

En gata på Thulusdhoo
En gata på Thulusdhoo, även om ön är liten finns en handfull bilar men de flesta promenerar runt eller cyklar.

Thulusdhoo

Man kan ta sig dit på en och en halv timme med lokal färja på morgonen eller en av de tre dagliga avgångarna med snabbåt som tar runt 30 minuter. Där finns en handfull mysiga strandhotell och flera enklare hostels. Ön har några hundra invånare, några butiker och restauranger samt en vårdcentral.

Man kan variera sin middag på en handfull restauranger, ofta i anslutning till ett hotell. Det finns också en lokal restaurang där man äter enklare mat för en tredjedel av hotellens priser. Stämningen är mysig och det finns även rejäla fladdermöss som flyger runt och tjuvar frukt om dagarna.

Det finns ett fåtal badstränder men det bästa revet är vid Thulusdhoos bikini beach. De andra stränderna saknar rejäla rev. Man kan promenera runt ön på mindre än en timme och det finns även en cocacolafabrik man kan besöka. 

Thulusdhoo
Thulusdhoo
Thulusdhoo
Det är mysigt att promenera runt på ön och gatorna är kantade av små enplanshus

Aktiviteter på Maldiverna

Nästan alla öar erbjuder samma aktiviteter och man kan boka via hotellet eller direkt på stranden. De flesta turerna är på några timmar och det vanligaste är snorkelturer, hajsafari eller simma med mantarockor. Men eftersom reven är så bra vid de flesta öarna så räcker det med att stanna vid sin strand och snorkla.

Tar man sen en tur så är det ofta flera båtar som dyker upp när någon upptäcker större stim. Men just utanför Thulusdhoo kan man se nurse sharks simma förbi på kvällarna liksom enorma rockor. På dagarna är det fullt av fisk och det räcker att vara på en meters djup för att se rejäla fiskar i granna färger. 

Organiserad snorkeltur

Hinner jag besöka Maldiverna innan landet försvinner?

Maldivernas regering är tongivande för många av de små önationerna, och försöker få upp mer klimatpolitik för att minska havens höjning. Maldiverna anges ofta som exempel när man pratar om hur havet kan komma att höjas och hur det påverkar människorna.

Kommer Maldiverna finnas kvar om 50 år? Både ja och nej. Vissa öar kommer försvinna om havet höjs en meter då den högsta punkten varit strax under 2 meter.

Just nu byggs en ny ö, Hulhumale bredvid Male och där byggs både höghus och vägar som ska kunna husera alla.  De två öarna är sammanslutna med en bro och man kan enkelt åka mellan dem med både taxi och båt. 

Maldiverna
Framtidens huvudstad Hulhumale består av rejäla bostadshus och Hulhumale byggs enligt en planerad modell med gator, parker och gott om bostäder. Rejäla höghus tornar upp sig bakom palmer och vita stränder.
Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev