Meny Stäng

Att göra i Sousse i Tunisien – 15 tips

Vad kan man göra i Sousse i Tunisien? Sousse är en härlig och spännande semesterort vid Medelhavet. Förr gick många charterresor hit från Sverige, och idag kan man återigen enkelt åka hit, med direktflyg eller charter. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Sousse med omnejd.

Sousse i Tunisien

Sousse är Tunisiens tredje största stad, och är samtidigt en populär turistort vid havet. Vi var här i juni i år, på en pressresa i samband med att det återigen börjar gå direktflyg mellan Stockholm Arlanda och Tunis.

Att göra i Sousse i Tunisien

Sousse ligger vid den tunisiska medelhavskusten, cirka 110 kilometer sydost om huvudstaden Tunis.

Vad kan man göra i Sousse i Tunisien?

Vad kan man då se och göra i Sousse? Många åker kanske hit för sol och bad, men dessutom finns mycket mer att uppleva. Vi har samlat nu våra bästa tips till staden, och dess omgivningar.

1. Häng vid poolen på ett semesterhotell

En av anledningarna till att resa till Tunisien är förstås att njuta av det härliga klimatet, och varför inte göra det i en pool på ett semesterhotell? Vi bodde på Green Park hotel i Sousse, som har en stor och riktigt läcker pool.

Att göra i Sousse i Tunisien

2. Sola och bada på stranden

Trivs du bättre på stranden och med bad i havet? I Sousse finns många fina stränder, där du kan njuta av sol och bad. Du hittar till exempel Samara Beach, Las Vegas Beach och Bou Jaafar Beach.

Att göra i Sousse i Tunisien

3. Upptäck Sousse Medina

Medinan i Sousse, det vill säga den gamla staden, omges av en stadsmur som uppfördes redan på 1100-talet. Den historiska medinan inkluderades år 1988 på Unescos världsarvslista, och innanför murarna hittar du bland annat flera moskéer och två fästningar, båda från 800-talet.

Miljön i medinan bjuder dessutom på en charmig atmosfär med blå dörrar och fönsterluckor, samt butiker och caféer. Vi gick till exempel förbi det otroligt charmiga caféet som du kan se på bilden nedan.

Café i Tunisien

4. Spana in Ribat av Sousse

Ribat av Sousse är en fästning, som troligen härstammar från 700-talet och färdigställdes på 800-talet. Denna fästning är en av de absolut bäst bevarade i området från denna tid. Värt att spana in!

Nyhetsbrev

5. Se den stora moskén i Sousse

Den stora moskén i Sousse är en gammal moské med historia från år 851, även om den har renoverats under senare århundraden. Moskén anses som ett värdefullt monument över arkitektur från den tidiga islamiska perioden.

Att göra i Sousse i Tunisien

6. Shoppa hantverk

En sak som du inte vill missa att göra i Sousse är att spana in och shoppa hantverk. När du strosar i souken, i den gamla medinan, kan du besöka massor av butiker som säljer hantverk. Framför allt kan du se vacker keramik, men också till exempel mattor, sjalar och läderarbeten.

Det finns också gott om kläder och skor, både traditionella klädesplagg och moderna sådana.

Peter passade på att shoppa ett armband, och fick sitt namn ingraverat på arabiska. Graveringen tog bara en liten stund, och gjordes skickligt medan vi tittade på.

Att göra i Sousse i Tunisien - hantverk

7. Se mosaik på Sousse arkeologiska museum

Sousse arkeologiska museum ligger centralt i staden och är väl värt ett besök.

Att göra i Sousse i Tunisien - arkeologiskt museum

Det man framför allt kan se i museet är historiska mosaiker, och dessa är otroligt imponerande i både storlek och detaljrikedom, liksom i hur välbevarade många är.

Förutom golv och tavlor kan man bland annat se ett vackert dekorerat bad.

Att göra i Sousse i Tunisien - arkeologiskt museum

8. Strosa vid marinan Port El Kantaoui

El Kantaoui är en lite mindre ort som ligger strax intill Sousse, där du bland annat hittar den trevliga marinan Port El Kantaoui. Här är trevligt att promenera, bland restauranger och båtar, både dagtid och kvällstid.

Att göra i Sousse i Tunisien - Port El Kantaoui
Att göra i Sousse i Tunisien - Port El Kantaoui

9. Ät middag i marinan Port El Kantaoui

I Port El Kantaoui är det också trevligt att slå sig ner för en bit mat. Du kan till exempel prova restaurangen Les Emirs eller La Daurade, där vi åt middag en kväll. Här fick vi en traditionell sallad till förrätt och en mycket god fisk med bakad potatis till huvudrätt.

1o. Spela golf på Port El Kantaoui Golf

Gillar du att spela golf? Då kan du besöka Port El Kantaoui Golf, som ligger i närheten av marinan Port El Kantaoui. Området bjuder på en härlig miljö, med palmer och olivträd, samt två 18-hålsbanor.

11. Njut av spa och thalassoterapi

Spa är populärt i Tunisien, och bland annat den form som kallas thalassoterapi, det vill säga behandling där man använder sig av havsvatten. Specifika behandlingar kan ingå, såsom vattentrycksmassage eller inpackning med lera, men dessutom finns ofta klassiska behandlingar såsom olika former av massage.

Under vår senaste resa provade vi spa på Royal Thalasa Monastir hotel, strax söder om Sousse. Behandlingarna här var mycket bra och hela gänget var otroligt nöjda. Vi gillade också poolen, där det finns olika former av massagestrålar från olika håll.

12. Gör en utflykt till Monastir

Monastir ligger bara en knapp halvtimme sydost om Sousse med bil. I denna ort, som också är en turistort, kan man upptäcka en historisk medina med försvarsfortet Ribat of Monastir samt Mausoleum of Habib Bourguiba. Här finns dessutom en trevlig marina.

Monastir

13. Åk på båttur till Kuriat Islands

Med utgångspunkt från Monastir kan du ge dig ut på en härlig båttur med ”piratskepp” till Kuriat Islands. Denna obebodda ö bjuder på sol och bad och möjlighet att slappa i sköna hängmattor vid stranden. Dessutom kan man lära sig mer om de havssköldpaddor som håller till på ön.

14. Upptäck Mahdia

En bit söder om Monastir kan du upptäcka staden Mahdia, som även den bjuder på en gammal stadskärna med bland annat fortet Bordj el Kebir samt en moské vars äldsta delar är från 900-talet.

Mahdia

Här finns också gott om caféer och butiker, och vi kikade bland annat in i butiken Skila, där vi hittade fantastiskt fina handvävda sjalar.

15. Se amfiteatern i El Djem

Amfiteatern i El Djem i Tunisien ligger på cirka en timmes avstånd från Sousse med bil och är väl värd ett besök. Teatern uppfördes på 200-talet, under kejsaren Gordianus I, och kunde på sin tid ta emot 35 000 gäster. Denna historiska sevärdhet är otroligt mäktig och den romerska amfiteatern är en av de största och mest välbevarade i världen.

Att besöka El Djem i Tunisien

Mer att se och göra i Sousse för dig som gillar kultur och historia

Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Sousse? Här hittar du några fler förslag för dig som gillar kultur och historia, både centralt i stan och i området runt omkring.

 • Hergla är en liten fiskeby med vita hus och blå dörrar, som ligger på en klippa, strax norr om Sousse.
 • Katakomberna i Sousse är en gammal underjordisk begravningsplats, och en del av området är öppet för besökare.
 • Zaouia Zakkak är en åttkantig stenminaret från 1600-talet, ett ledande exempel på ottomansk arkitektur.
 • Museum Dar Essid är ett konstmuseum i ett palats i medinan, i en byggnad som en gång tillhörde en familj av aristokrater.
Att göra i Sousse i Tunisien

Mer att göra i Sousse för dig som reser med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Här är fler tips på saker att göra i Sousse och dess närhet, som kanske passar för dig.

 • Acqua Palace water park är en vattenpark. (Rue des Palmiers, BP 171, Port, Hammam Sousse)
 • AquaparkThalassa Sousse är en vattenpark. (Boulevard du 14 Janvier, Sousse 4039)
 • Centre de Loisirs Hannibal är en park med attraktioner. (Hammam Sousse 4011)
 • Musée Magic Eye 3D är en upplevelse med optiska illusioner.
Katter

Var kan man bo i Sousse?

Det finns förstås många olika hotell att välja mellan i Sousse. Vi bodde på Green Park hotel, som är ett stort turisthotell med en stor härlig pool, restaurang och sandstrand strax intill.

Att göra i Sousse i Tunisien - Port El Kantaoui

Vi hade ett utmärkt rum, med balkong med vy över poolen. Både frukost och middag åt vi i den stora buffetrestaurangen, där det finns mycket att välja på.

För det mesta valde vi att sitta ute, där man sitter i den härliga värmen, och med en läcker utsikt över poolen.

Mer att se och göra i närheten

Har du tid och möjlighet att se dig om mer i Tunisien? Då kan du spana in Karounan samt Hammamet och huvudstaden Tunis. Du kan också uppleva öknen med till exempel kamelridning eller fyrhjuling i Tunisien. Nedan hittar du ännu fler tips.

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Sousse?

Har du besökt denna tunisiska charterort? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Sousse?

Vilket språk pratar man i Sousse?

Befolkningen i Sousse pratar i första hand arabiska, och även franska. På platser där turister samlas funkar engelska också oftast bra.

Hur tar man sig runt i Sousse?

Det är enkelt, och inte alltför dyrt, att ta sig runt med hjälp av taxi. Det finns också olika färdiga utflykter som man kan boka.

Vilken semesterort ska man välja – Sousse eller Hammamet?

Både Sousse och Hammamet är trevliga semesterorter vid havet. Om du vill göra utflykter ligger Hammamet närmare Karthago och Sidi Bou Said, medan Sousse ligger närmare amfiteatern i El Djem.

Fakta om Sousse i Tunisien

 • Land: Tunisien
 • Läge: Vid landets östkust, cirka 110 kilometer sydost om Tunis. 
 • Folkmängd: Drygt 271 000 invånare (2013)

Bra att veta om Sousse

 • Språk: Arabiska och franska (engelska funkar i turistområden)
 • Tidsskillnad: Sverige ligger 1 timme före Tunisien
 • Valuta: Tunisisk dinar (TND)

Resa till Sousse

 • Flyg: Direktflyg Stockholm Arlanda – Tunis går en gång i veckan, på måndagar, med flygbolaget Nouvelair.
 • Charter: Charterresor går från Sverige till Sousse, bland annat med Detur och Apollo.

Historia i Sousse

 • 900 före Kristus: Staden grundades av fenicierna som Hadrumetum omkring denna tid.
 • Romartiden: Staden var en stor exporthamn.
 • Senare historia: Staden hamnade under olika herradömen, och förstördes flera gånger.
 • Nutid: Sousse är ett centrum för handel, turism och transport, samt en viktig hamnstad. Här finns olivolje-, bomulls- och bilindustri.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev