Meny Stäng

Rida kamel i Tunisien – en ökentur vid porten till Sahara

Annons

Rida kamel i Tunisien, hur är det? Det finns massor av kameler (eller dromedarer) i Tunisien, och vi fick en fantastiskt fin ridtur vid porten till Sahara. Dessutom fick vi träffa en kamelryttare som tävlar – och som även varit tränare för en annan ryttare – för kamelrace. Vilket spännande möte!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att rida kamel i Tunisien

Den stora öknen Sahara breder ut sig över en tredjedel av Tunisien, och det är inte konstigt att kameler är ett viktigt djur i det här landet. Kamelerna (dromedarerna) kan användas på många sätt, och idag används de också för ridturer för turister.

Rida kamel i Tunisien

Ett möte med en kamelryttare i Douz

När vi med bil närmade oss staden Douz var vi fokuserade på att söka upp kamelryttaren Ahmed, som också har en butik i souken (marknadskvarteren) i staden. Vi hade nämligen blivit kontaktade av den svenske kamelryttaren (!) Micke och hans fru Julia, som bland annat kan hittas på Instagram på kontot @the.swedish.camel.rider

För ja, det finns en svensk som tävlar i kamelrace i Tunisien! Detta är en fascinerande historia och vi lovar att återkomma. Så länge kan vi berätta att vi, med en del hjälp, lyckades hitta supertrevliga Ahmed i souken. Han bjöd på te och berättade, på flytande engelska, om kamelträning, dramatiska lopp och vågade kamelryttare från olika europeiska länder. Vilket fantastiskt möte!

Det var också Ahmed som hjälpte oss att fixa varsin praktisk (och snygg!) huvudbonad inför kommande fyrhjulingstur. Men idag ska det inte handla om fyrhjulingstruren, utan om kameler (eller dromedarer som det egentligen handlar om i Tunisien)! Här nedanför kan du för övrigt se några av de fina produkterna i Ahmeds butik.

Att rida kamel i Tunisien – vid porten till Sahara

Om du vill rida kamel i Tunisien finns det många olika alternativ och turer. Vi var här på en pressresa, och kamelturen var för vår del en överraskning. På vägen mot Sahara stannade bilen plötsligt till, och där stod … fyra kameler och väntade!

Rida kamel i Tunisien

Har du ridigt kamel någon gång? Om inte kan vi berätta att kameler / dromedarer generellt är väldigt lugna och snälla. Man sätter sig i sadeln när de ligger ner och just när de reser sig får man hålla i sig, för då är det lite skakigt. Därefter är ridandet en väldigt maklig och rofylld upplevelse.

Nu är det förstås så att vi pratar om att rida kamel i Tunisien under väldigt lugna former. Om man istället vill bli en ryttare i ett kamelrace … ja, då är det förstås en helt annan sak!

Rida kamel i Tunisien

Vi tog oss fram över sanden i lugn takt, och känslan var nästan meditativ. Den flyktiga sanden, djurens lugna rörelser, solen som långsamt rörde sig mot horisonten …

Rida kamel i Tunisien

“Händer det att kameler i det fria springer i full fart?” frågade jag på engelska, och vår guide översatte till arabiska så att kamelföraren kunde svara. Jodå, ibland får några kameler för sig att köra ett race mot varandra, berättade kamelföraren.

Rida kamel i Tunisien
Rida kamel i Tunisien

Vi red fram till den tältcamp vid porten till Sahara, utanför Douz, där vi skulle övernatta. Vilket underbart sätt att anlända till sitt boende! Tältcampen berättar vi om en annan dag, annars blir detta för långt.

Kamelföraren tog ett sista foto av oss, innan det var dags för kamelerna att lägga sig ner så att vi enkelt kunde kliva av. I bakgrunden ser du våra tält!

Rida kamel i Tunisien

Kameler i solnedgång

Kamelföraren tog sina kameler och vandrade bortåt i solnedgången, och kanske var det vackrast av allt! Själva gjorde vi oss hemmastadda i våra tält.

Rida kamel i Tunisien
Sahara

Mer att se och göra i Tunisien

I Douz kan du uppleva souken (marknadsgatorna) och du kan också prova turer med fyrhjuling. I Tozeur finns en intressant gammal medina, och i omgivningarna hittar du flera fina oaser samt en spännande inspelningsplats för Star Wars. Missa heller inte att bo i tält i Sahara, vilket är en unik upplevelse. Dessutom kan vi rekommendera ett besök på den härliga ön Djerba.

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Har du provat att Rida kamel i Tunisien?

Har du provat att rida kamel i Tunisien, eller kanske någon annanstans?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev