Meny Stäng

Tozeur i Tunisien – oaser, äventyr och Star Wars

Annons

Tozeur ligger i den västra delen av Tunisien, och fungerar som utgångspunkt för ökenäventyr och besök vid inspelningsplatser för Star Wars. Här hittar du våra bästa tips på saker att se och göra i den här spännande delen av Tunisien.

Tozeur i Tunisien

Tozeur kan sägas vara lite av en ”huvudstad” för den södra delen av Tunisien. Hit kommer många av de turister som gör två- eller tredagarsutflykter från sina charterhotell.

Se och göra i Tozeur, Tunisien

Klimatet i den här delen av Tunisien är mer extremt, och på somrarna kan temperaturerna stiga en bra bit över 40 grader. Många arbetar med turism på olika sätt och andra arbetar med hantverk, som att till exempel fläta korgar. Ytterligare andra lever traditionellt beduinliv tillsammans med sina kameler.

Se och göra i Tozeur, Tunisien

Tozeur ligger cirka 45 kilometer sydväst om huvudstaden Tunis. Staden ligger mellan de vanligtvis uttorkade saltsjöarna Chott el Djerid och Chott el Gharsa.

Sex saker att se och göra i Tozeur

Här bjuder vi på sex tips på saker att se och göra i Tozeur, samt på berättelser om våra egna upplevelser!

1. Upptäck souken i Tozeur

Att upptäcka souken i Tozeur är intressant och spännande. Inomhus hittar du bland annat fisk- och köttdiskar.

Se och göra i Tozeur, Tunisien
Marknad

Utomhus hittar du frukt och grönsaker, men också kläder, korgar, keramik och annat hantverk. Absolut sötast var den lilla tjejen som fått en cykelsadel tillverkad av en plastback (bilden nedan)!

marknad Tunisien
Se och göra i Tozeur, Tunisien

2. Strosa i medinan i Tozeur

I Tozeur finns också en gammal stadsdel, medinan, som är intressant att upptäcka. Här kan man promenera bland gamla byggnader, strosa i snirkliga gränder och bland annat spana in de speciella tegelbyggnaderna.

Se och göra i Tozeur, Tunisien

Tegel används även i andra delar av Tunisien men området Djerid, och då framför allt Tozeur och Nefta, är specifikt känt för sina tegeldekorationer.

Se och göra i Tozeur, Tunisien

Arkitekturen härstammar från 1600-talet, och tegeldekorationerna kan ses på husens fasader och valv. Utsmyckningarna har framför allt olika geometriska former men, beroende på vilken tolkning man väljer att tro på, kan de också ha olika magiska eller religiösa betydelser.

Se och göra i Tozeur, Tunisien

3. Upplev oasen Chebika

Drygt fem mil norr om Tozeur hittar man oasen Chebika, eller Shabikah som den ibland stavas. Våra första bilder är från vägen, när vi stannade för att fota några kameler. Djuren strövar fritt över vidderna, även om de alltid tillhör en ägare.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

När vi kom fram till oasen såg vi direkt de grönsakande dadelpalmerna, och vattnet som leds från Atlasbergen i ett effektivt bevattningssystem. Här finns också café och försäljare med stenar och allehanda hantverk.

När man promenerar vidare kommer man bland annat fram till en intensivt grön sjö, där livliga grodor hoppar fram och tillbaka.

Oasis Chebika

Fortsätter man ytterligare finns nya höjder att nå. Det mest fascinerande här är naturen och utsikten. Trots att det är kargt är det magiskt vackert.

Man kan spana ut över bergsryggarna, över de gamla bosättningarna, och över de nya. Vi spenderade en lång stund här, och när vi för en stund slutade prata kunde vi insupa den totala tystnaden runt om oss.

Göra i Tozeur, Tunisien

Vår guide Mohammed sa ”Titta in i den där rullen, det blir ett bra foto!”. Blir det? Ja, men det blev det ju faktiskt!

4. Slappna av i oasen Tamerza

Vi fortsatte bilresan till nästa oas, som ligger strax söder om Chebika. Tamerza, eller Tameghza som oasen också kan kallas, bjuder även den på ett trevligt besök. Den första anblicken var inte så imponerande, men ju djupare vi gick in i ravinerna desto mer dramatiskt blev det.

Se och göra i Tozeur, Tunisien
Oasis Tamerza

Naturen här är vacker, och det finns också ett otroligt lugn. Om man har vatten och matsäck med sig kan man spendera ett gäng timmar här.

Om man vill kan man fortsätta längre och längre in i ravinen …

5. Se Star Wars inspelningsplats

Gillar du Star Wars? Då kan du behöva ta ett extra djupt andetag just nu. Strax utanför Tozeur, i ett område känt som Onk Jemel, hittar man en inspelningsplats från det som ska föreställa planeten Tatooine. Och nog känns det som den kända Star Wars-planeten när man kommer hit!

Se och göra i Tozeur, Tunisien
Star Wars inspelningsplats Tunisien

Platsen är i filmen värld känd som Mos Espa, en bosättning som kontrolleras av Hutt-klanen. Det var här Anakin Skywalker och hans mor Schmi var slavar, och det var också här Anakin körde sitt race i avsnitt 1 – Det mörka hotet.

Platsen är både fascinerande och udda. Byggnaderna är vid det här laget slitna av väder och vind, och de är helt gratis att besöka, enligt regissören George Lucas önskemål. Medan man promenerar runt möter man mer eller mindre enträgna lokalbor, som gör sitt bästa för att tjäna en slant genom att sälja hantverk eller låta turister rida kamel eller köra fyrhjuling.

Se och göra i Tozeur, Tunisien

Om man besöker sevärdheten en het och solig dag kan det vara smart att komma de sista 40 minuterna innan solnedgången, då det börjar svalka. På vägen tillbaka mot Tozeur kan man behöva köra försiktigt, så eventuella strövande kameler får tid att passera över vägen …

Se och göra i Tozeur, Tunisien

6. Pausa vid Chott el Djerid

Chott el Djerid är en saltsjö i Tunisien, 120 kilometer väster om staden Gabès. Tydligen kan det finnas lite vatten här på vintern, men det enda vi såg när vi var här var en uttorkad krispig yta. Bilvägen från Tozeur till Douz går rakt över sjön och vi stannde på lämplig plats för picknick: baguetter med kyckling, vatten och frukt som vi fått med oss från hotellet.

Chott el Djerid

Den uttorkade sjön bjuder på spektakulära vyer som kan passa för foto, och som också triggat fantasin hos både författare och filmmakare. Här har man filmat för Star Wars och platsen har beskrivits av författaren Jules Verne. Enligt en legend var det också här den grekiska gudinnan Athena föddes. Idag är området en viktig källa för fosfat, vilket är en av Tunisiens exportprodukter.

Chott el Djerid

Hotell i Tozeur

Så, var kan man bo i Tozeur? Det finns förstås många olika hotell att välja på och det flesta är så kallade ”transithotell” som tar emot kortvariga gäster under deras utflykter från olika charterdestinationer i landet.

Hotel Raz el Ain

Vi bodde på hotell Raz el Ain. Det här hotellet hade en avslappnad atmosfär med fina pooler både utomhus och inomhus.

Vårt rum var stort och trevligt, även om vi gnällde lite över att det var ont om elkontakter för att ladda mobiler och datorer.

Raz el Ain

Frukosten var kanske lite mer traditionell än internationell, men det är en buffé så man kan förstås välja vad som passar en själv.

Raz el Ain

Palm Beach Palace

En dag åt vi lunch på ett annat hotell, nämligen Palm Beach Palace.

Se och göra i Tozeur, Tunisien

Detta hotell hade en vacker entré, och vi åt lunch på den lugna utegården. Här var det buffé som serverades, och vi hittade utan problem fräscha godsaker.

Mer att se och göra i Tozeur

Det finns förstås mer att se och göra i Tozeur. Utöver de oaser vi nämnt finns ytterligare oaser, bland annat en vid namn Midès. I Tozeur finns också olika museer. Chak Wak är en park med evolutionstema, där man bland annat kan se dinosaurier i full storlek. Dar Cherait Museum ligger i en vackert restaurerad byggnad och visar upp historiska och traditionella föremål.

Det går förstås utmärkt att boka olika guidade turer och utflykter, och om man vill kan man rida kamel eller göra turer med fyrhjuling.

Vi fick också tips om restaurangen Dar Deda Restaurant, som vi inte hann besöka men som ska servera både lokal tunisisk mat och rätter från berberköket. Om vi förstod det rätt finns det dessutom svenska ägare här. På bilden nedanför ser du en liten vacker vattenreservoar i Nefta.

Se och göra i Tozeur, Tunisien

Mer att se och göra i närheten

Från Tozeur är inte alltför långt att resa till Douz, där du kan rida kamel, göra turer på fyrhjuling eller övernatta i tält vid porten till Sahara. Om du vill resa längre kan vi rekommendera att fortsätta till den vackra och spännande ön Djerba.

Har du besökt den här delen av Tunisien? Har du kanske ännu fler tips på vad man kan se och göra i Tozeur? Berätta gärna!

Video från ”Tozeur”

Fakta om Tozeur

  • Land: Tunisien
  • Guvernement: Tozeur
  • Läge: Västra Tunisien, cirka 45 kilometer sydväst om Tunis. Staden ligger mellan saltsjöarna Chott el Djerid och Chott el Gharsa.
  • Folkmängd: Drygt 37 000 (2014)

Resa till Tozeur

  • Flyg: Du kan flyga till Tozeur–Nefta International Airport. Flyg går bland annat från huvudstaden Tunis.
  • Bil: Bilvägen från Tunis är cirka 45 mil. Räkna med cirka 6,5 – 7 timmars bilresa.
  • Utflykter: Utflykter till Tozeur arrangeras från de flesta charterhotell runt om i landet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev