Meny Stäng

Fakta om dadlar – 15 saker du (kanske) inte visste

Fakta om dadlar! Har du koll på hur dadelpalmer ser ut, när det är säsong för färska dadlar eller hur den färska och torkade frukten brukar ätas? Vi gjorde baconlindade dadlar för några dagar sedan, och nu har vi snöat in på spännande dadelfakta!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om dadlar

I samband med att vi gjorde de baconlindade dadlarna i veckan läste vi på lite om frukten. Intressant! Nu har vi läst på ännu mer och samlat en massa fakta om dadlar.

1. Dadelpalmen kan bli 35 meter hög

Dadelpalmen (Phoenix dactylifera) är en art i familjen palmer. Palmen, som har en tjock skrovlig stam, är ofta drygt 20 meter hög och kan ibland bli hela 35 meter hög. Ett ståtligt träd alltså!

dadelpalm

2. Dadelpalmen tål minusgrader

Dadelpalmen trivs bäst i lite varmare klimat, men tål mer kyla än man kanske tror. Enligt Wikipedia tål palmen ner till 12 minusgrader, men man måste då skydda rotsystemet. Tydligen ger de inte heller så mycket frukt om de växer i dessa temperaturer.

3. Frukterna växer i tunga klasar

Dadlarna sitter i klasar på palmerna och en sådan klase kan väga hela 50 kilo. På varje palm kan det finnas åtta sådana fruktställningar. Rejält med frukt!

fakta om dadlar - en klase med dadlar

4. Det finns mer än 1500 sorter

Det finns mer än 1 500 sorters dadlar beskrivna. En av de vanligaste är “Deglet Noor” från Nordafrika. Denna sort exporteras oftast från Nordafrika och står också för 75 procent av dadelproduktionen i Kalifornien. Sorten “Sayer” är den mest odlade sorten och står för en stor del av importen till Europa.

5. Den färska frukten är gul eller röd

Dadelpalmens frukt är avlång och innehåller en kärna. När de är färska är de ljust gula eller röda och när de torkar mörknar de till en brunsvart färg, med blankt skal. Frukten har ett mjukt, sött och smakrikt kött. När den är omogen är den däremot sträv i smaken.

På vårt hotell i Egypten 2019

6. Dadelpalmen har varit känd i 6000 år

Dadelpalmen har varit känd i runt 6000 år. Den energi- och näringsrika frukten har varit en viktigt inslag i kosten både i Mellanöstern och i norra Afrika.

7. Dadlar innehåller många näringsämnen

Torkade dadlar är rika på kostfiber och har ett högt innehåll av flera näringsämnen såsom kalcium, kalium, järn och magnesium.

Fakta om dadlar

8. Dadlar innehåller mycket socker

De exotiska frukterna är rika på socker. När de är torkade innehåller de mer socker än när de är färska, eftersom torkad frukt innehåller mindre vatten och därför blir väldigt energität. När dadeln är torkad innehåller den 321 kcal per 100 gram. Det innebär att den är ungefär lika energität som ost.

9. Säsongen är (bland annat) på senhösten

Torkade dadlar kan man köpa året om, både utomlands och i Sverige. Den färska frukten har olika säsong beroende på var i världen den växer, men i Nordafrika, Mellanöstern och Medelhavsregionen är säsongen under senhösten.

palmer

10. Årligen produceras 8,5 miljoner ton dadlar

Den årliga produktionen av dadlar är 8,5 miljoner ton enligt Food and Agriculture Organization of the United Nations. Störst produktion finns, vilket kanske inte är så förvånande, i Mellanöstern och Nordafrika.

11. Torkade är ett bättre miljöval än färska

Färska dadlar måste fraktas långt och hållas kylda. När frukten är torkad har den lång hållbarhet och blir här i Sverige ett bättre miljöval. Färska dadlar är för övrigt inte lika söta som de torkade. Man kan äta dem som de är eller till exempel lägga dem i sallad eller yoghurt.

Torkade dadlar

12. Dadlar används som ingrediens i rawfood-godis

Dadlar är en vanlig ingrediens i rawfood-godis, som till exempel olika rawfood-bollar eller rawfood-kakor. Frukten används ofta för att ge sötma till bakverken istället för att använda socker. Resultaten innebär troligtvis inte mindre energi, men med största sannolikhet mer näring.

Rawfood bollar

13. Den exotiska frukten är populära som tilltugg

Dadlar används inte bara i söta efterrätter utan också i olika tilltugg, såsom de baconlindade dadlar vi lagade i förra veckan eller olika varianter med fyllning av ostar som chèvre, manchego, ädelost eller gruyere.

Baconlindade dadlar

14. Dadeln har en koppling till julen

Dadlar kom, tillsammans med andra exotiska frukter som fikon och russin, till vår del av världen under 1800-talet. Under både 1800- och 1900-talet blev frukten populär att servera bland alla “julgotter”, men populariteten har sedan dess minskat, åtminstone i just det sammanhanget.

15. Namnet “date” betyder finger

Dadel heter “date” på engelska, och namnet kommer från början från ett grekiskt ord som betyder finger. Kan det vara så att det ser ut som att palmerna bär fingrar?

Dates

Mer intressanta fakta om dadlar?

Gillar du dadlar? Har du kanske några fler intressanta fakta om dadlar att bidra med? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev