Meny Stäng

6 pittoreska städer i Tyskland – längs semestervägarna

Om du gillar pittoreska städer är Tyskland helt rätt ställe för dig. I Tyskland finns massor av charmiga småstäder med korsvirkeshus och kanaler. Vi tipsar, i samarbete med Tyska Turistbyrån, om 6 pittoreska städer som ligger längs några av Tysklands kända semestervägar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Pittoreska städer i Tyskland

Gör inte misstaget att bara gasa igenom Tyskland på Autobahn, för att komma ner till södra Europa! Så gjorde vi i många år, men det innebar att vi missade alla pittoreska städer i Tyskland.

Det finns fortfarande mängder av städer som vi inte har besökt, men de vi har trillat förbi har verkligen gett mersmak. Några fina tyska städer vi kan rekommendera är bland annat Greifswald, Stralsund, Wismar, Waren och Trier. Här kommer tips på sex pittoreska städer i Tyskland, som ligger längs de tyska semestervägarna.

Tyskland
Waren i Tyskland, som vi besökte 2019

1. Papenburg vid Myr- och mossevägen

Den charmiga staden Papenburg ligger vid floden Ems i förbundslandet Niedersachsen. Stadsbilden utgörs av många historiska byggnader, och man påminns också ständigt om sjöfartslivet i form av både historiska fartyg och modernt båtbygge. I staden finns också ett populärt friluftsmuseum.

Fartyg i Papenburgs hamn © Lookphotos / Christian Bäck

Papenberg ligger vid Myr- och mossevägen (Deutsche Fehnroute), som är 170 kilometer lång och både börjar och slutar i Papenburg. Namnet ”fehn” anspelar på en odlingsmetod som användes på 1500- och 1600-talen, då man grävde upp och dränerade kanaler.

Idag löper 40 kilometer kanaler genom området, och kanalerna pryds av slussar och romantiska små broar. Runt om möter en miljö med ängar och väderkvarnar, där det är mycket populärt att cykla.

Vy över ”Djävulens hed” i solsken © GNTB Francesco Carovillano
 • Förbundsland: Niedersachsen
 • Camping: Ems Marina Camping (Marinastrasse 14-16, Leer)
 • Ställplats: Parkplatz Papenburg (Rathausstrasse, Papenburg)
 • Läs mer om Papenburg: Discover Papenburg
 • Läs mer om Myr- och mossevägen: German Fen Route
 • Se mer i närheten: Bremen

2. Magdeburg vid Romantiska vägen

Magdeburg är, med sina 1200 år på nacken, en av de allra äldsta städerna i Tysklands östra förbundsländer. Staden, som ligger invid floden Elbe, är fylld av olika historiska byggnader och minnesmärken. Bland annat är kejsaren Otto I begravd här, och finns avbildad på torget Alter Markt.

Den viktigaste sevärdheten i staden är Magdeburgs domkyrka, som är ett gotiskt mästerverk med sina imponerande torn. Andra sevärdheter är bland annat Vårfruklostret och den mycket speciella byggnad som kallas ”Gröna citadellet”.

Magdeburgs domkyrka på kvällen © www.AndreasLander.de

Magdeburg ligger längs med Romantiska vägen (Romantische Strasse), som är en av Tysklands kanske allra mest populära semestervägar. Längs vägen kan man uppleva både natur och kultur, och ingen annanstans hittar man så många exempel från Romantiken som här.

Blommande körsbärsträd på Holzweg i Magdeburg © GNTB Felix Meyer
 • Förbundsland: Sachsen-Anhalt
 • Camping: Camping Barleber See (Wiedersdorfer Strasse 30, Magdeburg)
 • Ställplats: Am Yachthafen (Am Winterhafen 1, Magdeburg) eller Stellplatz Petriförder (Petriförder 1, Magdeburg)
 • Läs mer om Magdeburg: Magdeburg: City of Otto the Great on the Elbe
 • Läs mer om Romantiska vägen: Romanesque Route
 • Se mer i närheten: Hannover

3. Fulda vid Allévägen

Fulda är en lugn liten stad som ligger intill en flod med samma namn. Den mest ikoniska byggnaden i staden är Fuldas domkyrka, som har tio klockor som hänger i de två tornen.

Det finns också många andra intressanta sevärdheter i den lilla staden. Här finns bland annat ett slott, som byggdes i början på 1700-talet. Slottet fungerar idag både som rådhus och museum. Ytterligare sevärdheter inkluderar slottsträdgården, de barocka kvarteren och den charmiga gamla stadsdelen. En del av den gamla stadsmuren är fortfarande intakt och innanför den hittar man charmiga kvarter med gamla korsvirkeshus.

WIFI.se
Fuldas domkyrka på vintern © Christian Tech / Tourismus Fulda

Fulda ligger längs med den tyska Allévägen, som är en 3000 kilometer lång väg som sträcker sig genom Tyskland, från Rügen till klosterön Reichenau i Bodensjön. Området bjuder på vacker natur och olika kulturella sevärdheter, och kan upptäckas med bil, cykel eller till fots.

Gamla Rådhuset i Fulda © Christian Tech / Tourismus Fulda
 • Förbundsland: Hessen
 • Camping: KNAUS Campingpark Hünfeld (Dr.-Detlev-Rudelsdorff-Allee 6, Hünfeld)
 • Ställplats: Reisemobilplatz (Weimarer Strasse, Fulda) eller Wohnmobilpark Johannisau (Johannisstrasse, Fulda)
 • Läs mer om Fulda: Welcome to Fulda
 • Läs mer om Allévägen: German Avenues Route
 • Se mer i närheten: Frankfurt

4. Kassel vid Sagovägen

Kassel, som är den tredje största staden i förbundslandet Hessen, är kanske framför allt känd för att bröderna Grimm levde här för 200 år sedan. Brödernas minne uppmärksammas bland annat genom museet GRIMM WORLD, men också genom årliga utställningar och evenemang.

En annan sevärdhet som lockar besökare till Kassel är documenta, som är en av världens största utställningar av samtida konst. Det är också populärt att besöka stadens mycket speciella barockpark Wilhelmshöhe, som är upptagen på Unescos världsarvslista.

Wilhelmshoehe © Deutsche Märchenstrasse

Kassel ligger längs med den så kallade Sagovägen, en 600 kilometer lång semesterväg som går från Hanau till Bremen. Vägen kretsar kring historien om Bröderna Grimm och tar en till olika platser som är kopplade till sagorna. Dessutom kan man se Grimm World Museum i Kassel.

Bröderna Grimm © Deutsche Märchenstrasse

5. Bamberg vid Porslinsvägen

Bamberg, som ligger i Bayern, är ett Unesco världsarv sedan 1993 på grund av sitt historiska värde. I Gamla stan ligger de historiska byggnaderna tätt, och man bjuds på en medeltida stämning med barock arkitektur och gränder fyllda av caféer och pubar.

Bland de viktigaste byggnaderna i staden utmärker sig den pampiga katedralen och det gamla rådhuset. Andra sevärdheter är till exempel slottet Altenburg, den gamla domstolen och St Michaels kloster.

Rådhuset och centrum i Bamberg © Bamberg TKS, Michael Heger

Bamberg ligger längs med den semesterväg som fått namnet Porslinsvägen. Detta är en 550 kilometer lång väg som löper fram till Tjeckien, och som bjuder på porslinets histora. Här kan man lära sig allt möjligt om det så kallade ”vita guldet” och besöka museer, outlets, butiker och tillverkare.

Porslinsproduktion © jahreiss. kommunikation foto film, Hohenberg a. d. Eger
 • Förbundsland: Bayern
 • Camping: Campingplatz Insel (Am Campingplatz 1, Bamberg)
 • Ställplats: Reisemobilstellplatz Heinrichsdamm (Rhein-Main-Donau-Damm, Bamberg)
 • Läs mer om Bamberg: Bamberg’s sights
 • Läs mer om Porslinsvägen: The Porcelain Route
 • Se mer i närheten: Würzburg

6. Hillesheim vid Vulkanvägen

Hillesheim är den tredje största staden i regionen Vulkaneifel. Här hittar du bland annat ett vackert gammalt torg och en omgivande stadsmur, som till stora delar är bevarad.

Slottet Malberger utanför Hillesheim © Tourist-Information Bitburger Land

Precis som namnet Vulkaneifel antyder så har regionen till stora delar skapats av vulkanisk aktivitet. De flesta vulkaner i området är inte längre aktiva, men det finns forfarande viss geotermisk aktivitet, som till exempel gaser som tränger och kallvattengeisrar. Vulkanvägen är en 280 kilometer lång rutt, som tar dig igenom det vulkaniska området, som kan visa upp många speciella landformer inklusive bubblande källor.

Laacher See, Vulkaneifel © Lookphotos Christian Bäck
 • Förbundsland: Rheinland-Pfalz
 • Camping: Campingpark Dockweiler-Mühle (54552 Dockweiler)
 • Ställplats: Am Viehmarkt (Trierer Strasse 1, Hillesheim) eller Birkenhof (54576, Hillesheim)
 • Läs mer om Vulkanvägen: German Volcanoes Route
 • Se mer i närheten: Koblenz

Vilka pittoreska städer i Tyskland har du besökt?

Vilka pittoreska städer i Tyskland har du besökt? Vilka kan du rekommendera?

Trier
Vi avslutar med ett foto på den fina tyska staden Trier, som vi besökte 2018
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Översta bilden i inlägget: Bamberg, ”Lilla Venedig” © FrankenTourismus /Bamberg TKS H. Leue

Prenumerera på vårt nyhetsbrev