Meny Stäng

4 tyska temavägar vi drömmer om

Annons

Tyska temavägar bjuder på färdiga rutter längs bildsköna landskap, där sevärdheterna ofta ligger på rad. Vinväg, sparrisväg eller slottsväg … Faktum är att det finns inte mindre än 150 temavägar i Tyskland att välja på. Vi presenterar fyra som vi är nyfikna på just nu.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Temavägar i Tyskland

Tyskland är ett stort land, och även om man vet att det finns mycket att se kan det vara lite svårt att veta var man ska börja eller hur man på bästa sätt hittar runt. Temavägarna (semestervägarna) är ett bra sätt, inte minst för oss med husbil. Vi har följt vissa delvis, men har blivit mer och mer sugna på att använda dessa vägar som ett sätt att upptäcka Tyskland.

Vi tipsar om fyra temavägar i Tyskland som vi är nyfikna på just nu. Tyska Turistbyrån, som vi samarbetar med, har bidragit med sina bästa tips och hjälpt oss att nosa upp event som är på gång längs dessa vägar just i år.

Ställplatser längs de tyska temavägarna

I Tyskland är det enkelt att hitta ställplatser för husbilar och det finns gott om dem. Använd någon eller några appar eller förteckningar för att hitta platserna. Här är några förslag på appar och listor:

 • Appen ”CamperContact”
 • Appen ”Park4night”
 • Appen ”Stellplatz-Radar von Promobil”
 • Katalogen ”Bordatlas”
Vinodlingar längs Sachsiska vinvägen © DZT / Werner Karol

Södra Tyskland: Alpvägen

I södra Tyskland hittar du Alpvägen, eller ”Alpenstrasse” (även ”Queralpenstrasse”) som vägen heter på tyska.

Tyska temavägar: Alpvägen
Bodensjön © DZT

Alpvägen startar i Lindau

Vägen, som är drygt 48 mil lång, börjar i Lindau vid Bodensjön, fortsätter österut och slutar i Schönau am Königsee.

Berg, sjöar, slott och passionsspel

Alpvägen kan vara Tysklands allra äldsta semesterväg, och påbörjades redan på 1920-talet. Längs med rutten kan du uppleva storslagna vyer över dramatiska bergstoppar och stilla sjöar. Några av höjdpunkterna inbegriper den populära Bodensjön och vintersportorter som Reit im Winkl och Garmisch-Partenkirchen.

Tyska temavägar: Alpvägen
Garmisch-Partenkirchen © DZT / Oscar Dorminguez

Längs Alpvägen hittar du också Oberammergau, som är vänort till Mora i Sverige. Här genomför man vart 10:e år så kallade ”passionsspel” – en tradition som pågått sedan år 1633!

Du hittar dessutom längs vägen slott som Hohenschwangau, Neuschwanstein och Linderhof. Slotten i Bayern är kända för att vara fantastiskt vackra, och allra mest känt är kanske Neuschwanstein, som till och med använts som förlaga fär Disneys logotype.

Slottet Neuschwanstein i Bayern

Event längs Alpvägen 2022

 • Passionsspelen i Oberammergau: Den 42:e versionen av spelen genomförs mellan 14 maj och 2 oktober 2022. Läs mer här.
 • Konstanzer Vinfest: Upplev en äkta vinfest i en av Tysklands absolut vackraste orter, den 27-30 juli 2022. Läs mer här.
 • Seefest der Stadt Tegernsee: Upplev en härlig festival med blåsorkester och kulinariska delikatesser, den 27 juli 2022.
 • Oktoberfest: Oktoberfest i München ligger inte exakt längs vägen, men är så speciellt att det måste rekommenderas! 17 sept-3 okt. Läs mer här.

Bästa tipsen från Tyska Turistbyrån

 1. För bästa upplevelsen av naturen: Vandra längs delar av Alpvägen!
 2. Åk linbanan från Garmisch-Partenkirchen upp till Tysklands högsta berg Zugspitze!
 3. Avsluta resan med en magisk båttur vid sjön Königssee!

Tyska temavägar: Alpvägen
Hopfensee © Romatische Strasse Touristik-Arbeitsgemeinschaft GbR

Västra Tyskland: Den romantiska Rhenvägen

Den romantiska Rhenvägen (Route der Rheinromantik) är känd för sin romantiska karaktär och längs vägen hittar du pittoreska byar, böljande vinodlingar och över 60 borgar och slott. Lite som i en saga!

Tyska temavägar: Route der Rheinromantik
Route der Rhenromantik © Mahlow Media, Winningen

Romantiska Rhenvägen startar i Köln

Rutten är 36 mil lång och går från Köln och fortsätter sedan, i sydostlig riktning, mot Mainz/Wiesbaden.

WIFI.se

Världsarv, slott och borgar

Du kan bland annat se den 132 meter höga Lorelei-klippan, som finns inom Unesco-världsarvet ”Oberes Mittelrheintal”. Klippan är omskriven av många tyska författare och poeter, varav Heinrich Heine är den främste. I berättelserna är det otaliga sjömän som drunknat här, efter att ha blivit förtrollade av älvan Loreleis vackra sånger.

Om du gillar slott och borgar finns det ett överflöd att välja mellan. Du kan till exempel se de berömda och vackra borgarna Reichenstein och Sooneck, som båda har cirka 800-900 år på nacken, och ligger i området ”Oberes Mittelrheintal”. Även borgen Pfalzgrafensten, som ligger på en klippö i Rhen, är väl värd att se. Ytterligare höjdpunkter längs vägen inkluderar städerna Köln, Koblenz och Mainz/Wiesbaden.

Tyska temavägar: Route der Rheinromantik
Burg Sooneck © Mahlow Media, Winningen

Event längs Den romantiska Rhenvägen 2022

 • Rhen i lågor: Denna festival, som bjuder på ljusinstallationer och fyrverkerier, arrangeras 2/7 i Bingen, 13/8 i Koblenz, 10/9 i Oberwesel och 17/9 i St. Goar. Läs mer här.
 • Sommarnattsfest i Bad Breisig: Den 20 juli 2022 arrangeras ”Sommernachtsfest am Rheinufer” med öl, vin, musik och fyrverkerier.
 • Rüdesheimer Vinfest: Ännu en härlig sommar- och vinfest där du kan uppleva det genuina Tyskland, den 18-22 augusti. Läs mer här.

Bästa tipsen från Tyska Turistbyrån

 1. Gör en båttur!
 2. Gör en vinvandring! (Här hittar du ett exempel)
Tyska temavägar: Route der Rheinromantik
Köln © Getty Images / jotily

Östra Tyskland: Sachsiska vinvägen

Den Sachsiska vinvägen invigdes 1992 och går igenom en av Tysklands allra minsta vinregioner. Men även om området må vara litet, så finns det mycket att se och uppleva. Här handlar precis allt om vin!

Längs vägen kan du besöka restauranger och traditionella ”Weinstuben”, eller ta in för natten hos en vinodlare. Dessutom brukar flera olika vinfester arrangeras. Missa heller inte vackra slott som Wackerbarth i Radebeul, Moritzburg i Dresden och barockslottet i Diesbar-Sesslitz.

Slottet Wackerbarth
Slottet Wackerbarth © Deutsches Weininstitut GmbH

Sachsiska vinvägen startar i Pirna

Den Sachsiska vinvägen är cirka 6 mil lång, och går från Pirna, sydost om Dresden, till Diesbar-Seusslitz, nordväst om Dresden.

Vin kan kombineras med naturupplevelser

Du som vill kan också variera vinsmakandet med naturupplevelser. Här finns vandringsleder med vackra utsiktsplatser. Nästan parallellt med den Sachsiska vinvägen går också cykelleden ”Elbdradweg”, som löper från Prag till Hamburg. Ytterligare höjdpunkter inkluderar städerna Meissen och Dresden med slottet Moritzburg.

Meissen
Meissen © DZT / Werner Karol

Event längs Sachsiska Vinvägen 2022

 • Öppet hus på vingårdar: Vingårdarna i Sachsens vinregion öppnar dörrarna den 27-28 augusti, så att du kan få en inblick i tillverkningen. Läs mer här.
 • Vinfest i Meissen: Missa inte Sachsens största vinfest, som arrangeras den 23-25 september. Läs mer här.
 • Federweissfest på slottet Wackerbarth: Prova den alkoholhaltiga jästa druvdrycken ”Federweisser” den 10-11 september. På slottet Wackerbarth serveras också mat och musik.

Bästa tipsen från Tyska Turistbyrån

 1. I Sachsen är bergen och kullarna inte så höga. Cykla gärna rutten!
 2. Stanna gärna i Dresden för sightseeing!
Slottet Moritzburg
Slottet Moritzburg © Dresden Marketing GmbH / ddpix.de

Norra/centrala Tyskland: Korsvirkesvägen

Den tyska temaväg som vi just nu är mest sugna på är Korsvirkesvägen, eller ”Deutsche Fachwerkstrasse” som den heter på tyska.

Fachwerkstrasse © DZT / Marcel Waldmann

Korsvirkesvägen startar i Stade

Vägen är runt 300 mil lång och går från Blackede i norra Tyskland till Bodensjön i den södra delen av landet. På kartan nedanför ser du den norra och centrala delen av vägen.

Natur, historia och matkultur

Om du följer hela vägen reser du genom förbundsländerna Niedersachsen, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Hessen, Rheinland-Pfalz, Thüringen, Bayern och Baden-Württemberg. Du passerar över hundra städer och längs med vägen kan du uppleva allt från fantastiska landskap och naturparker till historiska platser och matkultur.

Några av höjdpunkterna på den norra och centrala delen av rutten inkluderar bland annat städerna Nienburg, Celle, Bad Essen, Königslutter, Quedlinburg och Einbeck. En lite speciell sevärdhet som kan nämnas är det tyska elfenbensmuseet i Erbach.

Fachwerkstrasse © Adobe Stock / Thorsten Frisch

Event längs Korsvirkesvägen 2022

 • Einbecker Oldtimertage: Tyskland har en lång tradition av bilar och detta event, som arrangeras 15-17 juli, är för dig som älskar äldre fordon.
 • FachwerkKulturSommer 2022: Den 18-19 juni blir det fest i Einbeck. Festen är en hyllning till korsvirkeskonsten, med workshops och andra aktiviteter, framför allt för yngre besökare.
 • Nienburger Sparrisfest: Den 11 juni hyllas ”det vita guldet” i Nienburg, och du kan också beskåda ”Sparrisloppet”. Läs mer här.

Bästa tipsen från Tyska Turistbyrån

 1. Följ med på guidad visning bland korsvirkeshusen i Einbeck!
 2. Stanna inte i norra Tyskland utan fortsätt längs Korsvirkesvägen mot Bodensjön – här är det resan som är målet!
Fachwerkstrasse © DZT / Günter Standl

Har du kört någon av Tysklands temavägar, som du kan tipsa om?

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev