Meny Stäng

Husbilsresor i Sverige – 7 svenska roadtrips

Husbilsresor i Sverige! Vi bor som bekant i ett avlångt land och det finns gott om olika rutter att göra med husbilen (eller med personbilen för all del). Här är tips på sju husbilsresor – sex som vi har gjort och en som vi drömmer om.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Husbilsresor i Sverige

Hur många gånger man än har rest i Sverige så finns det alltid ett nytt spännande hörn, eller en ny intressant väg, att upptäcka. Vi har blivit bättre på att resa i vårt eget land under de senaste åren, och vi har fått mersmak. Här är några förslag på vägar och platser för husbilsresor i Sverige. Du har säkert ännu fler att tips om!

Vår husbil, på en av förra sommarens husbilsresor i Sverige

1. Längs Göta kanal

Göta kanal bjuder på charmiga orter och fina slussmiljöer. Här kan man göra massor av avstickare till historiskt intressanta och spännande platser. Det finns en hel del ställplatser längs vägen, men observera dock att det undre högsäsong är högt tryck på platser.

Några höjdpunkter längs resan

 • Orter: Söderköping, Borensberg, Motala, Vadstena, Askersund
 • Sevärdheter: Stegeborgs slottsruin, Vreta kloster, Bergs slussar, Alvastra klosterruin, Forsvik, Karlsborgs fästning
 • Naturupplevelser: Tivedens nationalpark

2. Öland runt

Öland är en fantastisk ö, som ofta kallas för solens och vindarnas ö. Här kan man njuta av lugnet och naturen, eller kanske bada vid de fina stränderna. Det finns också en hel del historia och konst. Både campingar och ställplatser ligger längs med kusterna.

Några höjdpunkter längs resan

 • Orter: Borgholm
 • Sevärdheter: Långe Jan, Eketorps borg, Sankt Knuts kapell, Gråborg, Ölands museum Himmelsberga, Långe Erik, Borgholms slott, Solliden
 • Naturupplevelser: Stora Alvaret, Södra Ölands udde, Trollskogen, Byrums raukar

3. Roslagen

Roslagen bjuder på härlig östkust med skärgård, öar, båtliv och charmiga orter med fiskrestauranger och caféer. Här kan du också se de historiska vallonbruken, och det finns gott om naturreservat. Många campingar och ställplatser ligger fint vid vattnet.

Några höjdpunkter längs resan

 • Orter: Vaxholm, Norrtälje, Grisslehamn, Öregrund
 • Sevärdheter: Kastellet i Vaxholm, Pythagoras industrimuseum i Norrtälje, Vikingabyn Storholmen, Forsmarks bruk, Österbybruk, Lövstabruk
 • Naturupplevelser: Riddersholms naturreservat, båtturer till skärgårdsöar

4. Glasriket i Småland

Det småländska Glasriket är perfekt för dig som vill resa runt inom ett begränsat geografiskt område, och samtidigt hitta ett stort utbud av natur och kultur. Här finns glasblåsning och konsthantverk, men också gott om naturupplevelser och äventyr. Många campingar och ställplatser är personliga och välkomnande.

Några höjdpunkter längs resan

 • Orter: Kosta, Emmaboda
 • Sevärdheter: Kosta Art Gallery, olika glasbruk, The Glass Factory i Boda, Lessebo handpappersbruk, Utvandrarbygden, James Bond Museum
 • Naturupplevelser: Älgsafari, Europas längsta zipline, packraft vid Vidinge gård, Ödevata gårdshotell

5. Skåne

Skåne har massor av bjuda på i form av natur, kultur och olika upplevelser. Här finns fina städer, historiska slott, vackra sandstränder och härliga naturreservat. Dessutom hittar man flera svenska vingårdar här.

Några höjdpunkter längs resan

 • Orter: Kristianstad, Åhus, Ystad, Lund, Landskrona, Helsingborg
 • Sevärdheter: Bäckaskog slott, Glimmingehus, Ales stenar, Smygehuk, Kulturen i Lund, Landskrona slott, Sofiero slott, konstverket Nimis, Birgit Nilsson Museum, Norrvikens trädgårdar
 • Naturupplevelser: Ivön, sandstranden i Skanör, Dalby Söderskog, Ven, Kullabergs naturreservat, Hovs hallar

6. Mälaren runt

Runt Mälaren finns oerhört mycket att upptäcka. Här finns framför allt enormt många slott, varav en hel rad är kungliga. Dessutom finns vacker natur, trevliga städer, kultur och olika sevärdheter. Ställplatser och campingar finns lite här och där!

Några höjdpunkter längs resan

 • Orter: Stockholm, Strängnäs, Eskilstuna, Västerås, Enköping, Sigtuna
 • Sevärdheter: Taxinge-Näsby slott, Gripsholms slott, Strömsholms slott, Tidö slott, Anundshög, Vallby friluftsmuseum, Skokloster slott, Rosersbergs slott, Ulriksdals slott
 • Naturupplevelser: Mälaren och dess öar

7. Vildmarksvägen

Vi har bara nämnt rutter i södra och mellersta Sverige, och det beror på att vi rest mest där. Som kompensation nämner vi en väg i norra Sverige, som vi inte själva upplevt ännu, men vet att många tycker är fantastisk.

Vildmarksvägen är Sveriges högsta asfalterade väg och går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Vägen, som är 50 mil lång, bjuder på fjälläventyr i ett samiskt kulturlandskap. Observera att sträckningen över Stekenjokk endast är öppen 6 juni till 15 oktober.

Några höjdpunkter längs resan

 • Orter: Strömsund, Gäddede, Saxnäs, Vilhelmina, Dorotea
 • Sevärdheter: Fatomakke kyrkstad, Ankarede kyrkstad
 • Naturupplevelser: Vandringsleder, 11 vattenfall, guidade turer i naturen

Fler tips på husbilsresor i Sverige

Nu är det din tur! Dela gärna med dig av dina bästa tips på husbilsresor i Sverige, genom att skriva en kommentar.

Så här funkar det när du kommenterar: Du fyller i namn samt e-postadress (frivilligt) och webbplats (frivilligt). Din e-postadress visas aldrig för andra. Kommentaren visas när vi godkänt den – det kan ta upp till några timmar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev