Meny Stäng

Att göra i Västerås – 17 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Västerås? Faktum är att Västerås har väldigt mycket att bjuda på. Här hittar du charmiga gamla gränder på Kyrkbacken, fina promenadsträckor längs Östra hamnen samt massor av fornminnen, slott och museer.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Västerås

Västerås är både en historisk och en modern stad. Staden har en bra ställplats för husbilar i gästhamnen, vilket bidrar till att vi varit här flera gånger. Vid vårt senaste besök passade vi på att se oss om extra mycket.

Göra i Västerås
Göra i Västerås

Västerås ligger vid Mälarens norra strand cirka 10 mil väster om Stockholm.

Vad kan man göra i Västerås?

Vad kan man då se och göra i Västerås? Allt möjligt faktiskt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa på Kyrkbacken

När du besöker Västerås vill du inte missa den charmiga Kyrkbacken. Här ligger små trähus från förr i ett pittoreskt virrvarr. Man kan strosa fram och tillbaka i de trånga gränderna, och det är svårt att lägga ifrån sig kameran.

Göra i Västerås - Kyrkbacken

Det är också intressant att läsa på alla skyltar, som berättar om boktryckare, skarprättare, bagare och andra invånare som levde här förr. Ibland är historierna riktigt dramatiska:

Bland senare ägare märks skarprättaren Fredrik Sandberg som 1765 här bragtes om livet av sin hustru medelst förgiftad hönssoppa.

Förste kände ägaren av denne gård var bagaren Per Larsson. En majdag 1614 blev dennes hustru offer för druckna soldater som förföljde en köpsven från staden in på gården. En av “lakejerna” rände värjan genom ett borrhål i dörren och träffade kvinnan i hjärtat.

Göra i Västerås

På 1600-talet var detta stadens ytterområde mot norr. I den södra delen bodde präster och lärare i en borgerlig miljö och i den norra delen bodde de allra fattigaste, i något som snarast var slum. Idag är det förmodligen populärt att bo så här mysigt, och samtidigt så här centralt.

2. Promenera eller cykla längs Mälarpromenaden

Det är också väldigt fint att promenera eller cykla längs Mälarpromenaden. Sträckan är fyra kilometer lång och går längs vattnet, från Lögastrand till Lasse Färnlöfs plats. Längs vägen passerar man bland annat det populära actionbadet Kokpunkten, det lika populära Steam Hotel samt Notuddsparken och den fina lekplatsen Poesiparken.

Göra i Västerås - Mälarpromenaden

När vi besökte Västerås för ett antal år sedan, för att jag (Helena) höll en föreläsning i mitt jobb som folkhälsovetare, hände en väldigt lustig grej. Peter väntade utanför föreläsningssalen och fick just då ett telefonsamtal, från en arkitektfirma i Västerås som höll på att utveckla husbåtar. De ville diskutera några frågor med oss, som ju bor i husbåt.

När de förstod att vi var på plats i Västerås bjöd de upp oss till arkitektkontoret, samt för att titta på de planerade bryggorna. Sedan dess har vi undrat hur det gått, och vi hoppades nu att vi skulle få se husbåtarna, men tyvärr verkar det inte ha blivit verklighet, åtminstone inte ännu.

Men även om du inte får se några husbåtar under promenaden så får du se gott om bryggor, båtar, moderna hus, fina parker och trevliga restauranger.

Göra i Västerås

3. Besök Västerås domkyrka

Västerås domkyrka, vars äldsta delar härstammar från 1200-talet, är pampig och väl värd att se. Inne i kyrkan finns bland annat 163 gravstenar, och bland dem hittar man Erik XIVs gravplats.

Adress: Västra Kyrkogatan 10

Missa inte att gå över till andra sidan gatan. Där hittar du flera gamla byggnader, bland annat “Proban”, det gamla skolfängelset. Detta är Sveriges enda bevarade skolfängelse. Fram till 1801 användes det som fängelse för elever, och ibland också lärare, för fylleri och andra förseelser.

4. Ta en båttur i skärgården

Vid kaj i Västerås ligger ett antal stora båtar som kan ta med turister på olika turer. Man kan till exempel åka på rundtur med Elbafärjan eller göra turer till skärgårdsöar som Almö-Lindö, Ridön eller Birka/Björkö. Man kan också hänga med på räkkryssning, skaldjurskryssning … eller varför inte pizzakryssning?

Göra i Västerås - båtturer

5. Titta på konst i Västerås

Det finns gott om offentlig konst i Västerås och vi gick förbi flera konstverk som vi inte kunde låta bli att fota, eftersom vi gillade dem. Ett av det mest omtalade konstverken är “ASEA-strömmen”, som skapats av Bengt-Göran Broström. Verket skildrar arbetarna som cyklade till och från sin arbetsplats på ASEA.

Göra i Västerås - se konst

Det allra första offentliga konstverket i Västerås är en byst av Gustav Vasa, som står i Vasaparken och har stått där sedan 1864. Mitt i stan kan man också stöta på olika stentavlor med Nobelpristagaren Tomas Tranströmers dikter. På bilderna ser du några andra konstverk vi stötte på och som vi gillade.

Göra i Västerås - se konst
Göra i Västerås - kolla in konst
Helena vid konstverket Gzim och den frusna sjön

6. Kolla in Västerås slott

Västerås slott ligger intill Vasaparken, med utsikt över Svartån. Slottet är ganska enkelt i sin utformning, fyrkantigt med en innergård, men har en lång och intressant historia. Byggnaden har anor från 1200-talet, men togs på 1500-talet över av Gustav Vasa. I slottet hölls viktiga riksdagar, som bland annat ledde till att Sverige blev ett protestantiskt land. Idag finns restaurang och café i slottet.

Göra i Västerås - Västerås slott
Västerås på 1600-talet, i Sueciaverket

7. Gå på museer på Karlsgatan 2

På Karlsgatan 2 i centrala Västerås hittar man inte mindre än två stora museer. Här samsas nämligen Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. Konstmuseet visar framförallt svensk och nordisk samtidskonst, medan länsmuseet visar interaktiva utställningar för både barn och vuxna.

Göra i Västerås - museer

8. Bo i (eller spana på) Västerås mest udda hotell

I Västerås finns ett antal riktigt udda hotell. Hotellen har varit bokningsbara under sommarmånaderna, men Hotell Hackspett höll stängt under säsongen 2020.

 • Hotell Hackspett är byggt högt upp i en ek i Vasaparken.
 • Ooops Hotell ligger i Mälaren ser ut som ett sjunkande hus.
 • Utter Inn är ett undervattenshotell som ligger mitt ute i Västeråsfjärden, cirka en kilometer från land. Den lilla stugan ligger på en flytbrygga, och man sover sedan tre meter under ytan med panoramafönster i alla väderstreck.
Göra i Västerås - bo i udda hotell
Göra i Västerås - bo i udda hotell

9. Häng på Djäkneberget

En sak som du inte vill missa att göra i Västerås är att ta dig upp på Djäkneberget, som är ett berg och ett parkområde strax intill centrala Västerås. Vi cyklade upp med våra elcyklar på vinst eller förlust och blev fascinerade av vad vi fick se. Från berget har man en fin utsikt över hela Västerås. Man kan också strosa runt på alla vindlande vägar, och fascineras av de över 500 (!) inskriptioner som finns på stenar i området.

10. Lär dig om gamla båtar på Västerås historiska skeppsmuseum

Om du vill få lite vikingatida skeppsvibbar kan du besöka Västerås historiska skeppsmuseum, vid Frösåkers brygga. Här finns ett 25-tal vikingaskepp, medeltida skepp och allmogebåtar, både original och kopior. Båtarna ligger utomhus och kan beskådas när som helst på året. Under högsäsong håller caféet på plats öppet och serverar hemgjord glass.

Adress: Frösåkers brygga 7

11. Spendera en dag på Vallby friluftsmuseum

Vallby friluftsmuseum i Västerås visar upp västmanländsk kulturhistoria i form av hus och gårdar från förr, gamla tiders jordbruk och lantrasdjur som idag är ovanliga. På somrarna brukar ”Levande museum” arrangeras, då husen är öppna och människor i tidstypiska kläder ger liv åt miljöerna. På museet hittar du dessutom COWs ordmuseum, med över 200 utrotningshotade ord.

Adress: Skerikesvägen 2

Göra i Västerås - Vallby friluftsmuseum

12. Se gamla motorcyklar på Tidö slott

Tidö slott är ett vackert renässansslott från 1600-talet, som uppfördes av Axel Oxenstierna och idag ägs av David von Schinkel. Om du kommer hit under sommarsäsongen kan du boka in dig på en guidad visning i paradvåningen, eller besöka slottets cykel- och mc-museum.

Göra i Västerås - Tidö slott

13. Spana in Rytterne kyrkoruiner

I närheten av Tidö slott finns två kyrkoruiner som är värda att kika på. Den sista gudstjänsten i Lilla Rytterne kyrka hölls år 1817 och kyrkan är idag en ruin. Vid Stora Rytterne kyrkoruin finns gravhällar från 1600-talet och två runstenar från början av 1000-talet.

Adress: Stora Rytterna kyrkoruin, Rytterne Lundby 6

Göra i Västerås - ruiner

14. Träffa spöken på Engsö slott

Engsö slott (eller Ängsö slott) är ett i grunden medeltida slott, som byggts om på 1600- och 1700-tal. Slottet fungerar idag som museum, och man visar upp inredning från olika tidsepoker samt en stor tavelsamling. Här finns också möjlighet att träffa inte mindre än tre spöken: en puckelryggig hovdvärg, den elaka Brita Bååt samt hunden Cottilion. I omgivningarna kan du ströva i Ängsö naturreservat.

Göra i Västerås - Engsö slott

15. Känn historiens vingslag vid Anundshög

Anundshög i Västerås är Sveriges högsta gravhög. I området runt Anundshög och Badelundaåsen finns också inte mindre än fem stora skeppssättningar, en runstensväg, en runsten med en mycket speciell inskription, en labyrint och flera andra intressanta fornlämningar. 

Adress: Anundshög 5

Göra i Västerås - Anundshög

16. Upplev det kungliga slottet Strömsholm

Strömsholms slott är ett kungligt slott i närheten av Västerås. Det vackra slottet uppfördes en gång av Hedvig Eleonora, på platsen där det tidigare låg en Vasaborg. Idag förknippar många slottet med hästar och ridsport. Under sommarhalvåret brukar visningar av slottets salar arrangeras.

Strömsholms slott

17. Gör en utflykt till Sala silvergruva

Sala Silvergruva ligger i Sala, 4 mil norr om Västerås, och är en av de största turistattraktionerna i Västmanland. Att åka 155 meter ner i gruvan och gå en guidad tur är både spännande och lärorikt. Om man trivs nere i gruvan kan man välja att boka in sig för en natt i gruvans svit.

Adress: Drottning Christinas väg, Sala

Sala silvergruva sverige
Sonen Billie med Peter i Sala silvergruva 2010

Mer att göra i Västerås för dig som gillar kultur och historia

Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Västerås? Här hittar du några fler förslag för dig som gillar kultur och historia.

 • Elektra Folkets bio visar filmer från hela världen. (Sintervägen 6)
 • Hornsåsens gravfält är länets största gravfält med 200 gravar, rösen och olika stensättningar. (Horn)
 • Sorby fornborg är en fornborg från 600-talet och ligger längs Tidö turistväg utanför Västerås. (Sorby)
 • Turbinhuset, som uppfördes 1891, är en anläggning för produktion av elektricitet. (Mellan Västerås stadshus och Västerås slott)
 • Vårdmuseet Västerås är ett medicinhistoriskt museum, om den medicinska utvecklingen från slutet av 1700-talet. (Landstingshuset)
 • Västerås flygmuseum ligger i närheten av Stockholm-Västerås flygplats, och visar upp drygt 25 flygplan. (Hässlögatan 1)
 • Västerås stadshus är intressant att kolla in för arkitekturen. Tjuren i förgylld brons, av Allan Runefelt, symboliserar styrka. (Fiskartorget)
Göra i Västerås

Mer att göra i Västerås för dig som gillar natur och idrott

Föredrar du natur eller idrott? Här är några fler tips på saker att göra i Västerås för dig.

 • Bellevuestadion är en idrottsanläggning med bland annat bowling, padel, squash och racketsporter. (Slånbärsgatan 2)
 • Botaniska trädgården är Sveriges äldsta gymnasieträdgård och ligger mellan Rudbeckianska gymnasiet och Västerås stadsbibliotek.(Biskopsgatan 2)
 • Bruksleden är 25 mil lång vandringsled för efarna vandrare, uppdelad på 27 etapper.
 • Golfbanor finns det gott om, bland annat Frösåker Golf & Country Club, Fullerö golfklubb och Hälla golf.
 • Ängsö naturreservat bjuder på omväxlande natur och vandringsleder som är mellan 1,5 och 8,5 meter långa.
Ängslö slott allé

Mer att göra i Västerås för dig som gillar shopping och mat

Även för dig som gillar shopping och mat finns mer att göra i Västerås. Här hittar du några ytterligare tips.

 • Saluhallen Slakteriet är en saluhall med lokalt producerad mat och restauranger. (Slakterigatan 6-10)
 • Skultuna Messingsbruk ligger en mil norr om Västerås. På bruket, som är över 400 år gammalt, finns museum, bistro och butiker. (Bruksgatan 8)
 • Kvarteret Igor ligger i Västerås centrum och inkluderar butiker, restauranger, nöjen med mera. (Vasagatan 25)
 • Shoppinggallerian Punkt är en galleria med mode, mat med mera. (Vasagatan 20)
 • Steam Hotel är ett unikt hotell, byggt i ett ångkraftverk från 1917. Här finns tre restauranger, fyra barer och en spa-lounge. (Ångkraftsvägen 14)
Göra i Västerås - Kokpunkten
Äventyrsbadet Kokpunkten samt Steam Hotel

Mer att göra i Västerås med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Här följer några ideer om vad man kan göra i Västerås med barn och unga.

 • Actionbadet Kokpunkten bjuder på det som de kallar “badrenalin”. Jättebyggnaden rymmer 1200 besökare och har aktiviteter på 8 våningar. (Kraftverksgatan 11)
 • Kungsbyn visar upp olika djur, som lemurer, kameler, fågelspindlar och pytonormar. (Kungsbyn 33)
 • Lögarängsbadet är ett nybyggt inomhusbad vid Mälarens strand. På sommaren finns också utomhusbad i bassänger. (Sjöhagsvägen 1)
 • Poesiparken är en fin lekpark inspirerad av dikter. (Notuddsvägen)
 • Skateparker finns det gott om i Västerås. Löga skatepark ligger precis vid gästhamnen/ställplatsen och är en 2400 meter stor utomhuspark (Lögarängsvägen). Dessutom finns Västerås Skate & Parkourhall (Lugna gatan 18).
 • Vedbobacken är en aktivitetsanläggning där du kan åka skidor eller downhill med cykel. (Naddenvägen)
 • Västerås Cable Park erbjuder wakeboard där man dras efter eldriven lina, istället för efter en båt. (Lögarängsvägen)
Göra i Västerås med barn
Poesiparken

Var kan man stå med husbilen?

För dig som kommer med husbil så finns det en ställplats med bra läge i gästhamnen. Det finns också fler campingar i kommunen.

Västerås gästhamn och husbilsparkering

I Västerås gästhamn finns ett flertal platser för husbilar. Platsen har bra läge, med gångavstånd in till centrum. Här finns el och servicehus, och på sommarhalvåret även latrintömning. På helger och högsäsong är platsen populär, och om man vill kan man förboka plats via campingspot.com.

Ställplats Västerås

Campingar i Västerås

Det finns också flera campingar i Västerås. Här hittar du First Camp Västerås Mälaren, Björnö camping och Ängsö camping.

Ängsö camping
Peter på Ängsö camping i mars 2012

Mer att se och göra i Västerås – i närheten

I samband med att du besöker Västerås kan du förstås passa på att spana in platser och sevärdheter i närheten. Inte långt från Västerås hittar du orter som Enköping, Köping och Kungsör. Det är heller inte alltför långt till Örebro, Eskilstuna och Strängnäs.

Alla våra bästa tips om Västmanland. Klicka på bilden!

Fler förslag på saker att göra i Västerås?

Har du varit i Västerås? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Västerås?

Fakta om Västerås

 • Landskap: Västmanland
 • Län: Västmanlands län
 • Folkmängd: Drygt 155 000 (2020)
 • Distrikt: Västerås domkyrkodistrikt, Lundby, Gideonsberg, Önsta, Badelunda, Viksäng, Dingtuna, Hubbo
 • Stadens namn: Namnet var tidigare Westra Aros (Västra Aros), där Västra avser väderstreck och Aros betyder åmynning och syftar på Svartåns utlopp i Mälaren.
 • Läs mer: Du hittar mer information om vad du kan göra i Västerås på stadens webblats och på Visit.

Västerås historia

 • Tidig historia: Under yngre stenåldern var havsnivån betydligt högre än idag och en stor del av dagens Västerås låg under vatten. I och med landhöjningen reste sig området runt Svartåns utlopp.
 • 1000-talet: Västerås var vid denna tid Sveriges näst största stad. Man har också hittat rester av ett bronsgjuteri.
 • 1100-talet: Staden utnämndes till biskopsstift. Här fanns tidigt biskop, kronofogde och domkyrkan började byggas.

1200- och 1300-talet

 • 1200-talet: Från denna tid har staden sitt stadssigill, vilket gör staden till en av de äldsta städerna i Sverige. Västerås slott uppfördes som försvarsanläggning, och man har också hittat rester av ett dominikankonvent från denna tid. Staden var nu också den viktigaste utskeppningshamnen för koppar och järn från Bergslagen.
 • 1244: Ett dominikankoncent anlades på Munkholmen, där nuvarande Stadshuset ligger.
 • 1300-talet: Stadens försvarsanläggning byggdes ut till en borg, det vill säga Västerås slott.

1500-talet

 • 1501: Under två månader belägrades Västerås slott av Sten Sture den äldre.
 • 1503: Den danske kungen Kristian var på väg att marschera in i Västergötland. Västerås biskop, Otto Olavi, anlitades som förhandlare men misstänktes senare som dansk lakej och spärrades in i Västerås slott.
 • 1520: Västerås slott intogs av danskarna som förde med sig Otto till Stockholm. Kristian II kröntes till kung och blodbadet följde.
 • 1521: Gustav Vasa och dalkarlarna blev angripna av danskarna utanför staden. Slaget om Västerås blev en stor framgång för Gustav Vasa.
 • 1527: I och med Gustav Vasas reformationsriksdag kom dominikankonventet och kyrkan att förfalla och senare användas som byggnadsmaterial vid restaureringen av Västerås slott.
 • 1538-1540: Västerås var landets enda myntort, vilket antagligen berodde på dess närhet till Sala silvergruva.

1600- och 1700-talet

 • 1623: Biskop Johannes Rudbeckius grundade Sveriges på den tiden äldsta gymnasium i Västerås, Rudbeckianska gymnasiet. (De äldre gymnasierna, som ligger i Malmö och Lund, tillhörde på den tiden Danmark.)
 • 1630: Rydbeckius startade den första flickskolan. Samma år upptäcktes det första fallet av pesten, vilket dödade 20 procent av stadens befolkning.
 • 1700-talet: Västeråsgurkan började odlas, av den tyske trädgårdsmästaren Bernhard Johan Bohnsack. Gurkan exporterades till hela landet och ut i Europa.
 • 1714: Staden drabbades av en av flera stadsbränder. Efter branden 1714 anlade man på nytt en trädgård på dåvarande Munkholmen, som senare ombildades till Vasaparken.

1800- och 1900-talet

 • 1891: Turbinhuset vid Svartån uppfördes, vilket var en del i den nya industraliseringen.
 • 1900: Västerås stad firade officiellt 1000-årsjubileum.
 • 1907: Det nya stadshuset invigdes, och kallades snart bara Stadshotellet.
 • 1938: ICA startades efter ett möte i Västerås.
 • 1947: H&M (Hennes & Mauritz) startades av Erling Persson med en butik på Stora gatan. Samma år serverades Sveriges första restaurangpizza på restaurangen Sjöhagen i Västerås.
 • 1950- och 1960-talet: En stor rivningsvåg genomfördes och i samband med denna endast begränsade arkeologiska undersökningar, varför en del historiska spår är försvunna.
 • 1972: Man hittade “Västeråsskatten” med totalt 16 332 mynt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev