Meny Stäng

Kungsbyn i Västerås – med Farmor Anna och barnbarnen

Annons

Gästskribent: Anna Nilson Spets

Hastigt Sverigebesök för att hänga med barn och barnbarn tarvar en rolig aktivitet. Tanken var egentligen att åka till Skansen men så kom jag ju på att det fanns ett närmare alternativ och ett betydligt lugnare; Kungsbyn. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kungsbyn ligger mellan Enköping och Västerås och är en stor välskött gård, jag minns stället som man åkte och köpte kött och korv på ett antal år tillbaka i tiden, idag är det nåt helt annat.  

Kungsbyn

Man kan säga att det är en blandning av djur och upplevelser, nåt som passar från 3 år och uppåt, med ett program som sträcker sig i flera timmar. 

Alice 5 ½ och Elsa dryga 3 är taggade, pappa Erik och farmor Anna med. Vädret är strålande indiansommar och vi anländer till Kungsbyn en stund innan dagens första aktivitet börjar.  

Bakom ladugården hittar vi två sociala minigrisar som villigt låter sig klias bakom öronen, två jakthundar sover middag och låter sig även dom klias. 

På fältet bakom pågår bågskytte och den som vill får prova. 

Vi börjar dagen med att utfodra djuren, vi hoppar upp på flaket som dras av en stadig pålle, några får åka på flaket efter traktor. Vildsvinen får sin mat, de rara mufflonfåren blir jätteglada av besökarna och vi matar dom med pellets.  

Henrik, ägaren av Kungsbyn är en superentusiast som ivrigt pratar om djurvärldens evolution, hur de rätt hatade vildsvinen är föregångare till våra tamsvin är en av sakerna som verkar ligga honom varmt om hjärtat. 

Följande programpunkt är safari, efter traktorn är flera vagnar kopplade, vi åker igenom hagar med visenter och kronhjortar, de får också mat. Djuren har enorma utrymmen att röra sig på, ängar och dungar, de ser friska och välmående ut och kommer lufsande mot traktortåget och får middagsmålet serverat. En av visenterna har nog stångats lite, barnbarnen tycker synd om djuret med sitt blödande horn. 

Kungsbyn

Vi är lite småhungriga, restaurangen erbjuder tyvärr inte så värst mycket vuxenmat men väl en meny som passar barn, köttbullar och potatis eller pannkaka med sylt o grädde. Ett par sorters kakor och kaffe muntrar upp farmor. 

I vår familj älskar vi djur, alla sorter och genom åren har vi haft hundar, katter, hamster, kanin, fåglar parakiter, orm, råttor, ankor, höns och grisar. Nån lemur har vi aldrig haft och lemurerna på Kungsbyn tycker vi är de roligaste och coolaste. På Kungsbyn kommer man nära djuren och det är tillåtet att klappa ”snälla” djur. 

WIFI.se

Skattjakt med pirater är nästa aktivitet, piraterna organiserar alla barnen på ett bra sätt, man börjar med att leka “Under hökens vingar”, sen kommer skattkartan fram och efter ett tags letande hittas kistan.  

Kungsbyn

Priset är gosestund med marsvinen. Greta låter sig villigt klappas av ivriga barnahänder. 

I stora terrarium finns massa läskiga och farliga djur, dom klappar vi inte. Fågelspindlar med långa håriga ben, boaormar och andra ringlande arter. Ett par varaner simmar i en egen pool, de ser ut som riktiga urtidsdjur. Allt är rent och snyggt och uppbyggt med kul miljöer. 

Kungsbyn

Är man bara tre år är dagsprogrammet lite långt, det som följer senare på dagen är dinosaurieföreställning och ponnyridning, lemurerna ska matas men det fick vi tyvärr hoppa över. 

Kungsbyn är en alldeles lagom familjeaktivitet, i framtiden planeras utbredning med nya spännande saker.  

Bra att veta om Kungsbyn

  • Inträde: Vuxen 260 kr, barn över 3 år 200 kr, alla aktiviteter ingår. (2023)
  • Tillgänglighet: Handikappanpassat. Djur tillåtna. Plats för egen picknick. 
  • Ta sig hit: Bil 
  • Läs mer: Du hittar mer info på temaparkens webbplats.

Foton: Erik Spets/Anna Nilsson Spets 

Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60 årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev