Vad kan man göra i Sundsvall? Denna stad, som ibland kallas Drakstaden, bjuder bland annat på den vackra och pampiga stadsdelen Stenstan. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Sundsvall.
Innehållsförteckning
Sundsvall
Sundsvall drabbades år 1888 av en våldsam stadsbrand som fick namnet Sundsvallsbranden, och som är den största branden i Sveriges historia. Efter branden beslöt man att endast tillåta stenhus i centrum, vilket resulterade i ”Stenstan”. På ett av de storslagna husen sattes en drake, för att skydda mot framtida katastrofer, och sedan dess har draken blivit en symbol för Sundsvall.
Sundsvall ligger vid kusten i Medelpad, cirka 85 kilometer norr om Hudiksvall.
Vad kan man göra i Sundsvall?
Vad kan man då göra i Sundsvall? Det finns en del att se och upptäcka i den här fina staden. Här är våra bästa tips på saker att göra i Sundsvall samt i närområdet.
1. Promenera längs med Selångersån
Genom Sundsvall rinner Selångersån, som mynnar ut i Sundsvallsbukten, där man kan spana in Sundsvallsbron. Ån bidrar med en härlig miljö och längs med denna är det fint att promenera eller cykla, eller som vi, ta elscootern.
Det finns några olika fik och restauranger längs med ån, och vi slog oss ner på Ågläntan Bar & Café. Här åt vi varsin ganska enkel maträtt, fläskfilé och pommes frites, och njöt av solen och det fantastiska läget.
2. Strosa i Stenstan
Efter den dramatiska stadsbranden år 1888, då 9000 människor förlorade sina hem, byggdes en helt ny stadsdel, helt i sten. På endast sex år uppfördes 600 byggnader, vilket var möjligt tack vare goda försäkringsvillkor och förmögna träpatroner.
För att bygga Stenstan anlitades Sveriges främsta arkitekter, och resultatet blev en borgerlig stadsdel, som påminde om storstäder på kontinenten. Vi imponerades verkligen av Stenstan, som påminner mycket om Östermalm i Stockholm, och är världens nordligaste stadsbebyggelse i denna kontinentala stil.
3. Spana in Sundsvalls drakar
Den första draken i Sundsvall lär ha varit en drake på toppen av ett av husen i Stenstan, där den stod för att skydda mot bränder och katastrofer. Sedan dess har draken fått fungera som en symbol för staden och orden ”drake” eller ”drakstaden” används av flera olika företag.
Mer än ett sekel efter att den första draken såg dagens ljus i Stenstan uppkom ”Drakparaden”. Varje år, under sommarsäsongen, placeras drakar ut över hela staden, som målas av lokala konstnärer och sponsras av lokala företag. Drakarna fanns verkligen överallt när vi promenerade runt i stan. Charmigt!
4. Kika in i Gustav Adolfs kyrka
Mitt i centrala Sundsvall ligger Gustav Adolfs kyrka, som är en kyrkobyggnad i nygotisk stil. Kyrkan uppfördes 1894, efter att den tidigare kyrkan förstörts i den stora branden 1888. Mycket av interiörerna härstammar från en ombyggnad som gjordes 1952.
5. Upptäck Kulturmagasinet
En sak som du inte vill missa att göra i Sundsvall är att spana in Kulturmagasinet. Här hittar du Sundsvalls museum, men också bibliotek, butik och café.
Vi kikade runt på museet, vilket visade sig mycket intressant. Här finns fina utställningar som berättar om områdets kultur och historia, men också visar upp konst.
6. Häng vid Sundsvalls gästhamn
Sundsvalls gästhamn är ett trevligt område där man kan strosa längs med vattnet, och där det också finns café. Vi köpte en glass i Hamnkiosken och gjorde ett stopp vid ”pusshållplatsen”.
När vi fortsatte längs med vattnet hittade vi också flera fina konstverk.
7. Roa dig på Himlabadet
Mitt i centrala Sundsvall hittar du det populära äventyrsbadet Himlabadet. Här finns äventyrsbassänger, barnpooler och bubbelpooler, men också till exempel klättervägg, bastu och relaxområde.
8. Se en fotbollsmatch med Gif Sundsvall
En sak som du kan göra i Sundsvall, om du gillar sport, är att se en fotbollsmatch med det lokala fotbollslaget Gif Sundsvall. Den anrika klubben spelar sina hemmamatcher på NP3 Arena mitt i stan.
9. Ta en drink på Clarion Hotels takbar
Clarion Hotel Sundsvall ligger strax intill Selångersån, i centrala stan. Här finns bland annat spa, och dessutom finns en stor takbar med härlig utsikt. Här uppe avnjöt vi varsin god drink, medan vi spanade ut över stan.
10. Var aktiv på Södra Berget
Södra berget är ett stadsnära berg som bjuder på härlig utsikt, samt massor av olika friluftsaktiviteter. Här hittar du vandringsstigar, cykelleder, bike park, discgolfbana samt Hotell Södra Berget med spa och relax. För de yngre finns äventyrsstigarna ”Björnstigen” och ”Tarzanstigen”.
11. Besök friluftsmuseet Norra Berget
Norra Berget är Sundsvalls friluftsmuseum. Här möter ett stort område med historiska byggnader och olika sorters lantrasdjur. Dessutom finns restaurang, café, butiker och lekplats, och emellanåt arrangeras olika evenemang. När vi var här välkomnades vi till samevistet, där en man visade samiskt hantverk och berättade om kulturen. Intressant!
12. Shoppa loss på Birsta City
Birsta City är ett av Norrlands absolut största köpcentrum. Här hittar du över 90 olika butiker med allt från mode och inredning till byggvaror och elektronik.
13. Bada på Alnön
Det finns många olika badstränder i och runt Sundsvall, och när vi frågade runt var det Alnön som flest tipsade om. Alnön är en stor ö utanför Sundsvall, som har broförbindelse med fastlandet. Runtom på ön finns flera olika badstränder såsom Bänkåsvken, Hartungviken, Slädaviken och Tranviken. Det är lätt att förstå att många gillar att sola och bada här!
14. Beundra Merlo Slott
Merlo Slott i Timrå, eller Villa Merlo som byggnaden egentligen heter, uppfördes en gång i tiden som sommarbostad åt sågverkspatronen Fredrik Bünsow. Idag används byggnaden som arkiv åt SCA (Svenska Cellulosa AB). Villan visas inte för allmänheten, men man är välkommen att promenera i trädgården och man kan spana in byggnaden utifrån.
15. Gör en utflykt till Skatans fiskeläge
Strax söder om Sundsvall hittar du Skatans fiskeläge, som är en charmig plats med gästhamn, badplats, restaurang, café, rökeri med fisk och delikatesser samt möjlighet för boende i skärgården. Sommartid kan du till och med se konst i Skatgalleriet.
16. Se Galtströms bruk
Galtströms bruk är Medelpads äldsta, största och sista järnbruk, vilket var i drift mellan 1673 och 1916. Här finns en välbevarad och fin bruksmiljö med flera gamla byggnader, inklusive masugnen och den vackra herrgården. Under somrarna erbjuds guidade turer, och man kan också åka med ångloket Loke eller promenera i naturen.
17. Fynda på Selånger Marknad
Selånger Marknad är ett årligt återkommande event som arrangeras i stadsdelen Bergsåker och brukar locka runt 350 knallar och 100 000 besökare. Den populära marknaden brukar arrangeras under helgen vecka 33, det vill säga under augusti månad.
Mer att göra i Sundsvall för dig som gillar kultur och historia
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Sundsvall utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som gillar kultur och historia.
- Alnö Gamla kyrka är en populär sommarkyrka på Alnö. (Alnövägen 85A, Alnö)
- Attmars Hembygdsgård visar upp gamla byggnader och har ibland evenemang. (Lucksta, Matfors)
- Gravfältet i Högom är Norrlands mest kända gravfält från yngre Järnåldern. (Västra vägen)
- Löruddens fiskeläge är ett fiskeläge med anor från 1600-talet, och här finns restaurang. (Lörudden, Njurunda)
- Svartviks Industriminnen visar upp en historisk miljö med historiska byggnader, café, engelsk park med mera.
- Sundsvalls konstförening har olika utställningar. (Trädgårdsgatan 20)
- Takvandring är ett sätt att få en historisk guidning, på takåsarna i Stenstan.
- Vängåvan fontän byggdes 1886 och överlevde den stora stadsbranden.
Mer att göra i Sundsvall för dig som gillar natur
Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler förslag här, på saker att göra i Sundsvall med omnejd.
- Brämön bjuder på naturreservat, fiskeläget Brämöhamn och sandstränder. Man behöver båt för att ta sig hit.
- Haverö strömmar är ett paradis för alla som gillar att fiska. Fiskekort finns att köpa.
- Indalsleden följer Indalsälvens djupa dalgång. Här kan man vandra, paddla, tälta och uppleva Vättaberget.
- Mjällådalen är ett område med nipor och dramatisk natur.
- Sidsjö friluftsområde erbjuder möjlighet för vandring, fiske, bad, kanot, längdskidor, slalom och långfärdsskridskor.
- St Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden är cirka 580 kilometer lång och startar från Selånger pilgrimscenter.
Mer att göra i Sundsvall med barn
Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Sundsvall här.
- Boda Borg erbjuder questar med utmaningar som man ska klara sig igenom. (Boda Borg 100, Torpshammar)
- Högt & Lågt är en äventyrspark på Södra Berget, med zipline och klätteräventyr.
- Kajak eller kanot kan hyras på olika ställen, till exempel Juniskär kajak eller kanotuthyrning i Matfors.
- Strike Club, som ligger på Södra Berget, har bowlingbanor, Prison Island med mera.
- Sundsvalls Slalombacke är en citynära skidbacke. (Mogatan 60)
Var kan man bo i Sundsvall, eller stå med husbilen?
I Sundsvall finns många olika hotell och andra boendealternativ, såsom exempelvis Clarion Hotel och Elite Hotel Knaust, som är känt för sin vackra trappa. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns det också ett gäng olika alternativ i och runt Sundsvall.
När vi skulle upptäcka stan hittade vi ställplatser vid Heffners allé, med bra läge för att upptäcka stan. Detta är små parkeringsfickor, och man får lova att stå här i 24 timmar. Observera att platserna är under utvärdering, och att upplägget kan komma att förändras.
Vi planerade att stå kvar under natten, men en husbilande lokalbo kom fram till oss och ville visa en bättre plats. Vi kan hålla med om att rutorna är lite lustigt valda, på längden precis intill trafiken, och vi stod betydligt bättre på parkeringen som låg strax intill, i riktning mot centrum.
I efterhand har vi sett att Sundsvall har många regler kring parkering för husbil. Vårt tips till kommunen är att fixa en ställplats likt nedan, där man står bredvid varandra, gärna vid vattnet, med eller utan service.
Efter en natt i stan valde vi att ta in på First Camp Fläsian – Sundsvall. Här kan man stå fint vid vatten och badstrand och vi valde att ägna en hel dag åt att göra det vi behövde – tvätta kläder.
Mer att se och göra i närheten av Sundsvall
Om du reser norrut från Sundsvall kan du ta dig till den mysiga sommarstaden Härnösand. Här börjar också Höga kusten, som har mycket att bjuda på, inte minst om du gillar vacker och dramatisk natur. Om du åker inåt i landet kan du istället ta dig till Östersund, och om du åker söderut kan du passa på att upptäcka Hudiksvall.
Fler tips på saker att göra i Sundsvall?
Har du besökt Sundsvall? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Sundsvall? Berätta gärna!
Fakta om Sundsvall
- Landskap: Medelpad
- Län: Västernorrlands län
- Folkmängd: Drygt 99 000 (2023)
- Namnet: Sundsvall uppkallades i 1621 års privilegiebrev efter betesvall söder om Selångersån, som bland annat tillhörde byn Sund.
- Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.
Sundsvalls historia
- Förhistoria: Området var en rik bygd. I närheten finns bland annat Högoms gravfält, som är Norrlands största järnåldersgravfält, från 400-550 efter Kristus.
- 1030: Olof den helige landsteg enligt sägnen vid Sankt Olofs hamn.
1600-talet
- 1621: Staden anlades på tidigare obebyggd betesvall tillhörande byarna Sund, Köpstaden och Åkersvik. Kort efter stadens grundande lät kronan bygga ett gevärsfaktori och en kronobod.
- 1642: En första stadsplan gjordes troligen av Olof Bure.
- 1648: Drottning Kristina beslutade att staden skulle flyttas en dryg kilometer österut, där stenstaden ligger idag. Nicodemus Tessin den äldre ritade en ny stadsplan med ett rätvinkligt rutmönster.
1700-talet
- 1721: Ryssarna plundrade och brände ner staden under rysshärjningarna. En svensk försvarsstyrka på cirka 300 man besegrades av över 7 000 ryssar i slaget vid Selånger, vilket var det stora nordiska krigets sista strid.
- 1756: Linderbergs metallfabrik (Linderbergs mekaniska verkstad) grundades.
1800-talet
- 1803: Sundsvall drabbades av en stadsbrand.
- 1800-talet: Staden växte kraftigt tack vare sågverksindustrin.
- Slutet av 1800-talet: Sundsvallsområdet var världens sågverkstätaste område. Staden var en av de rikaste i landet.
- 1879: Den stora Sundsvallsstrejken bröt ut. Depression, minskade vinster och sänkta löner ledde fram till konflikten. Strejken avbröts av militären efter åtta dagar utan förhandling om arbetarnas löner.
- 1888: Sundsvallsbranden drabbade staden, och stora delar av staden brann ner. Efter branden beslutade man att endast bygga stenhus i stadens centrum.
1900-talet till nutid
- 1904: Linderbergs metallfabrik gick upp i Sundsvalls Verkstäder, som blev en viktig arbetsgivare.
- 1970-talet: Flera myndigheters IT-drift och IT-utveckling utlokaliserades till Sundsvall.
- 2007: Sundsvall använde varumärket ”Norrlands huvudstad”, fram till 2016.
Lena - gott för själen säger:
Det verkar fint i Sundsvall. Har varit där kort ett par gånger. Bl a tittat in på anrika hotell Knaust och kände historiens vingslag. Men jag har aldrig hört talas om kopplingen till drakar.
Kram Lena
04 oktober 2023 — 13:29