Meny Stäng

Att göra i Varberg – 13 tips till en härlig västkuststad

Annons

Vad kan man se och göra i Varberg? Varberg är en härlig västkuststad som bjuder på spännande historia, men också på sol, bad, natur och avkoppling. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Varberg!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varberg

Varberg är känt för sin imponerande fästning, men också för sitt vackra kallbadhus från förra sekelskiftet. Vi har besökt staden alldeles nyligen och delar med oss av våra bästa tips.

Göra i Varberg

Varberg ligger längs västkusten i mellersta Halland, ungefär mitt emellan Göteborg i norr och Halmstad i söder.

Vad kan man göra i Varberg?

Vad kan man då se och göra i Varberg? Förutom att man kan ta det lugnt och njuta av miljön vid kusten, så finns det också en hel del annat att roa sig med. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Besök Varbergs fästning

Varbergs fästning uppfördes ursprungligen på slutet av 1200-talet och har därefter byggts om ett flertal gånger. På den här platsen har blodiga strider utspelats mellan svenskar och danskar, och borgen har växelvis tillhört antingen Sverige eller Danmark, så som det ofta är i södra Sverige.

När fästningen inte längre kunde användas för försvar blev den istället ett fruktat fängelse. Idag kan man promenera runt innanför murarna, äta på restaurang Fästningsterrassen, bo över på fästningens vandrarhem eller kanske hänga med på en guidad visning. Inne i fästningen hittar man också Hallands kulturhistoriska museum.

2. Kika in på Hallands kulturhistoriska museum

När du besöker Varbergs fästning kan du också passa på att kika in på Hallands kulturhistoriska museum. Här kan man se flera intressanta utställningar, både fasta sådana och tillfälliga.

En utställning som du inte vill missa är den om Bockstensmannen, världens enda kända pålade mosslik. Här kan man se skelettet och den välbevarade dräkten, och höra olika spännande teorier kring mannens liv och död. I museets café kan du beställa in en äppelkaka, som görs enligt originalrecept från 1597. Mums!

3. Kolla in – eller bada på – Kallbadhuset

Kallbadhuset, som är byggt i orientalisk stil och står på pålar i havet, är nästan som ett landmärke för Varberg. Denna vackra byggnad är från 1903, och är det tredje kallbadhuset i ordningen.

Göra i Varberg - kallbadhus

I Varbergs kallbadhus är det nakenbad som gäller. Det finns separat bastu för herrar respektive damer, både med härlig utsikt över Kattegatt.

4. Sola, bada och surfa

Om du gillar att sola och bada i havet är Varberg helt rätt plats för dig. Förutom kallbadhuset finns en lång rad fina badplatser. Att bada naken verkar för övrigt vara en populär sak att göra i Varberg kan vi konstatera. Utöver kallbadhuset finns yttetligare tre nakenbad, två för damer och ett för herrar. Här hittar du några tips på sandstränder och klippbad:

  • Ankaret (Djupa dräkt) är en klippig strand med två badbryggor.
  • Apelviken bjuder på en stor och lång sandstrand samt flera restauranger, som restaurang Solviken och John’s Place.
  • Barnens badstrand ligger precis intill Kallbadhuset.
  • Getterön bjuder på flera små badstränder, i form av Första vik, Andra vik, Tredje vik, Fjärde vik och Femte vik. Vid Femte vid finns ett tillgänglighetsbad.
  • Goda hopp är ett nakenbad för herrar, med badbrygga och klippor.
  • Fästningsbadet ligger på Fästningspiren och här finns både badbrygga och ett hopptorn som är 3,75 meter högt.
  • Käringhålan är ett nakenbad för damer, vid en klippig badplats.
  • Kåsa (Lilla Apelviken) är en sandstrand intill Varbergs Kusthotell.
  • Skarpe nord är ännu ett nakenbad för damer, med två badbryggor.
Göra i Varberg - sola och bada
Ankaret (Djupa dräkt)
Göra i Varberg - sola och bada
Fästningsbadet

Apelviken är också populär bland surfare. Om man tar in på campingen, Destination Apelviken, har man dessutom tillgång till campingens stora pool.

Göra i Varberg - Apelviken
Apelviken

5. Promenera längs strandpromenaden

Med start vid Kallbadhuset löper en fin strandpromenad, hela vägen bort till Apelviken. Promenaden, som är cirka 2,5 kilometer lång, löper längs med klippor och sandstränder och hela vägen har man en härlig utsikt över Kattegatt.

Göra i Varberg - strandpromenaden

Längs vägen passerar man bland annat Varbergs fästning, Rantzauklippan varifrån danskarna attackerade fästningen på 1500-talet, Kärleksparken, Varbergs Kusthotell och Subbe fyr.

Man passerar också, om man gör en liten avstickare, vattentornen Albert och Frida. De två tornen byggdes för att förse dåvarande kustsanatoriet (nu bland annat kusthotellet) med vatten, och döptes efter överläkarparet.

Vattentornen Albert och Frida

6. Upplev mysiga Getterön och Naturum Getterön

Getterön är en halvö och ett naturreservat. Här möter en vacker klippkust med vikar och små fina sandstränder, där man kan sola och bada.

Göra i Varberg - Getterön

Naturreservatet bjuder också på våtmarker som lockar till sig både fåglar och fågelskådare. Här finns också ett naturum med café, utställning och olika aktiviteter.

Göra i Varberg - Getterön

7. Strosa runt Varbergs torg

Varberg har ett av Sveriges största torg, och med utgångspunkt från torget har man stadens butiker och caféer inom bekvämt räckhåll. På onsdagar och lördagar fylls torget med torghandel, och särskilt intensivt kan det vara på somrarna. Vid torget kan man också se några pampigare byggnader som Varberg Stadshotell & Asia Spa, Varbergs sparbank och Varbergs kyrka.

Göra i Varberg

8. Handla bröd på Kustbageriet

Gillar du gott färskt bröd eller goda bakverk? Då kan du med fördel kika förbi Kustbageriet, som ligger på Skeppsgatan 10, nära Varbergs innerhamn. Om du står med husbil på ställplatsen är det så nära att du kan kila upp för att handla färskt bröd till frukosten. Det är inte speciellt billigt, men om du uppskattar gott bröd så är det värt det!

Kustbageriet

9. Spana in Societetsparken och Societetshuset

På 1800-talet var Varberg en populär kurort, och från den tiden härstammar västkustens finaste och bäst bevarade societetshus. Den vackra byggnaden stod klar 1886, och samlade välbärgade människor som besökte Varberg för att vila upp sig.

Societetsparken

Här finns också Societetsparken och strax intill ligger det ståtliga badhuset. Idag rymmer Societetshuset café, restaurang och nattklubb, och på utomhusscenen utanför kan man om somrarna höra livemusik.

Badhuset

10. Åk på båttur – fisketur eller tur till ön Anholt

Om du vill ge dig ut till havs finns det olika spännande alternativ. Med MS Clipper kan man ge sig ut på dagslånga fisketurer till fiskegrunden Fladen och Lilla Middelgrund. Här kan man hoppas på att att fånga bland annat makrill, vitling, torsk, långa och flatfisk.

En annan utflykt som man kan göra i Varberg, och som verkar fantastiskt spännande, är att åka med Tunaclipper till den danska ön Anholt. Här hittar man Nordeuropas största öken, med enorma sanddyner som brer ut sig åt alla håll. I hamnen finns också restauranger, butiker och cyklar att hyra.

Göra i Varberg - båtturer

11. Fascineras av Bexells talande stenar i Åkulla bokskogar

Åkulla bokskogar bjuder på fantastiskt vacker natur, men utöver det så kan man här också upptäcka Bexells ”talande stenar”. Klippblocken pratar förstås inte rent bokstavligen men nog känns det som att inskriptionerna, som knackades in för över hundra år sedan, talar till en.

Göra i Varberg - Åkulla

I slutet av 1800-talet lät godsherren och riksdagsmannen Alfred Bexell (1831-1900) två stenhuggare göra inskriptioner i stora stenar runt omkring hans gods i Torstorp. Riktigt varför han gjorde detta vet man inte, men en teori är att han helt enkelt ville förmedla sin livsfilosofi till framtida generationer. Enligt en annan teori var han mån om att bevara det svenska språket.

Stenarna finns i Torstorpsskogen, cirka 20 kilometer öster om Varberg. Här har man hittat runt 160 inristade tankespråk samt cirka 560 inristade namn. Förmodligen finns det ännu fler, som man inte hittat ännu. Det är bara att ge dig ut på upptäckstfärd och se vad stenarna vill säga till just dig!

12. Se Gödestads kyrkoruin

Om du gillar kyrkoruiner kan du spana in Gödestads kyrkoruin, som inte ligger långt ifrån Grimeton radiostation.

Göra i Varberg - Gödestads kyrkoruin

Denna medeltida kyrka revs när man byggde en ny kyrka 1897, men murarna var så kraftiga att man inte lyckades riva dem helt.

Göra i Varberg - Gödestads kyrkoruin

13. Gör en utflykt till världsarvet Grimeton

I Varbergs kommun ligger Grimeton radionstation, en plats som är upptagen på Unescos världsarvslista. Bakgrunden är de experiment som den svenske uppfinnaren Ernst Alexanderson gjorde på andra sidan Atlanten, för runt hundra år sedan.

Ny teknik, som banade väg för det trådlösa samhället, installerades på flera platser i världen, bland annat här i Grimeton. Med hjälp av den nya utvecklingen kunde man nu skicka telegram till USA på 20 minuter, vilket var en sensation i jämförelse med tidigare sätt att kommunicera.

Grimeton

Idag är Grimeton radiostation ett besöksmål för hela familjen. Här finns utställningar, guidade visningar och olika kluriga aktiviteter för barn. Det finns till och med möjlighet – för den som inte är höjdrädd – att klättra upp i det 127 meter höga antenntornet. Vi kom hit strax efter högsäsong, när öppettiderna begränsades till helger, och vi fick därför nöja oss med att kika runt på området och testa lekplatsen …

Grimeton

Mer att se och göra i Varberg för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Varberg, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är intresserad av kultur och historia.

  • Konstrunda kan man gå genom att följa denna runda, förbi olika konstverk i staden.
  • Kulturhuset Komedianten & Varbergs teater erbjuder förutom teater också stadsbibliotek, konsthall och konstverkstad. (Engelbrektsgatan 7)
  • Marinmuseet i Trönningenäs har världens största samling om Svenska Amerikalinjen. (Uddarnas väg 19)
Konst

Mer att se och göra i Varberg för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Varberg här:

  • Engelska parken är en central park mellan Brunnsparken och Societetsparken som anlades på 1800-talet.
  • Fiska kan man göra på många ställen i Varberg, till exempel i hamnarna, sjön Fävren och ån Viskan.
  • Kärleksparken är en liten park med ett café.
  • Snorkelled på Getterön är en 300 meter lång snorkelled. (Första vik, Getterön)
  • Åkulla vandringsleder är sammanlagt 12 till antalet och finns i Åkulla bokskogar.
Kärleksparken
Kärleksparken är inte så stor … men lite kärlek kan man få plats med!

Mer att se och göra i Varberg med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Varberg med barn eller tonåringar.

  • BounceCamp trampolinpark är för barn och ungdomar som vill hoppa och göra trick. (Smältugnsgatan 4)
  • Pingvinen är en simhall med vattenrutschbanor. (Simhallsgatan 1)
  • Simstadion är en femtio meter lång havsvattenbassäng med åtta banor, trampoliner och barnbassäng. (Strandgatan 23)
  • Spööökitetsparken är en lekplats i närheten av Varbergs fästning. Här finns spökhus, fladdermöss, spökskog och studsmattor. (Strandgatan 7)
  • Strandtåget tar resenärer tur och retur från Societeten i Varberg, längs strandpromenaden, till Apelviken.
  • Varbergs Gokart är för barn från 7 år och uppåt, minst 130 cm långa. (Kardanvägen 23)
  • Varbergs skateboardarena ligger bredvid idrottshallen i Breared. (Klapperstensgatan 3)
  • Varbergs tropikarium visar upp exotiska djur. (Havsbadsvägen 2, Tvååker)
Göra i Varberg med barn
Spööökitetsparken

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Varberg, som exempelvis Varbergs kusthotell, Clarion Collection Hotel Fregatten och Varbergs Stadshotell & Asia Spa. På flera av dessa kan man förstås passa på att kombinera sin vistelse med spa!

Varbergs kusthotell

Om du reser med husbil kan du stanna på ställplatsen Gästhamn Varberg. Läget är utmärkt och servicen är helt ok, även om priset (370 kr/dygn på högsäsong) är i absolut saftigaste laget. (Tips till kommunen: Om man betalar för två dygn är det toppen om koden till servicehuset gäller för båda dygnen!) Några ytterligare alternativ där man kan övernatta med husbilen:

  • Destination Apelviken, stor camping, 3,8 kilometer från centrum.
  • Grimeton Radiostation, 10 platser utan el, 10 kilometer från centrum.
  • Getterön Marina, 21 platser med el, 5 kilometer från centrum.
  • Naturum Getterön, 24 platser med el, 2,5 kilometer från centrum.
  • Getteröns camping, camping 5.5 kilometer från centrum.
  • Warbergs tomateria, ställplats, platser med och utan el, 8 kilometer från centrum.

Att göra i Varberg – mer att se och göra i närheten

När du befinner dig i Halland ska du äta pizza på Lilla Napoli och du kan förstås passa på att besöka andra trevliga halländska städer som Falkenberg, Halmstad, Gekås Ullared. Om du istället reser norrut kan du ta dig till vackra Tjolöholms slott eller till Göteborg.

Alla våra bästa tips om Halland. Klicka på bilden!

Fler förslag på saker att göra i Varberg?

Har du varit i Varberg? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Varberg?

Fakta om Varberg

  • Landskap: Halland
  • Län: Hallands län
  • Läge: I mellersta Halland, vid Kattegatt, ungefär mellan Göteborg i norr och Halmstad i söder.
  • Distrikt: Varbergs distrikt, Träslövs distrikt, Lindbergs distrikt, Tvååkers distrikt
  • Folkmängd: Cirka 66 000 (2021)

Varbergs historia

  • 1200-talet: Arkeologiska undersökningar visar att Getakärr förmodligen började byggas under den andra halvan av detta århundrade. Varbergs fästning anlades också i slutet på århundradet.

1300- till 1400-talet

  • 1343: De äldsta beläggen från staden är från ett brev från denna tid, då staden benämns som Getakärr.
  • 1400-talet: I början av detta århundrade antogs namnet Varberg efter berget där fästningen ligger. Ny Varberg låg norr om Getakärr, som kom att kallas Gamla Varberg.
  • 1462-1497: Ett karmelitkloster grundades i Ny Varberg.

1500- till 1600-talet

  • 1531-1532: I samband med reformationen stängdes karmelitklostret.
  • 1565: Ny Varberg förstördes av svenskarna under Nordiska sjuårskriget.
  • 1578: Getakärr förlorade sina stadsrättigheter.
  • 1611-1612: Ny Varberg övergavs efter att ha skövlats under Kalmarkriget. Staden flyttades nu till en plats nära fästningen.
  • 1666: Staden brann ner loch flyttades till nuvarande läge.

1700- till 1800-talet

  • 1700-talet: Verksamhet utvecklades inom tegelbruk, klädtillverkning och tobaksspinnerier.
  • 1767: Staden drabbades av en stor brand.
  • Början av 1800-talet: Havsbad blev mer och mer populärt.
  • 1864: Det första kallbadhuset började byggas, som dock förstördes i en storm några år senare.
  • 1870-talet: Gatsten utvanns och exporterades.
  • 1880-talet: Industraliseringen kom igång på allvar. Varberg-Borås Järnväg invigdes liksom Västkustbanan. Fisket utvecklades också.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev