Meny Stäng

Att göra i Borås – 15 tips till konst- och textilstaden

Annons

Vad kan man se och göra i Borås? Borås är en spännande stad som bjuder på konstupplevelser i form av street art, skulpturer, konstmuseer och konstfestivaler. Dessutom finns textilmuseum, djurpark, naturupplevelser och många andra aktiviteter. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Borås!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Borås

I området runt Borås fanns en gång i tiden de så kallade ”knallarna”, det vill säga gårdfarihandlare från Sjuhäradsbygden i Västergötland. Det var bland annat för att beskatta dessa som Gustav II Adolf 1621 såg till att Borås fick stadsrättigheter. Under åren bedrevs också handel med smidesvaror, och med tiden utvecklades bomullsfabriker och textilindustri.

Göra i Borås - konststaden

I modern tid förknippades nog Borås länge med just textilindustri, men under textilkrisen på 1970- och 1980-talet var det många som förlorade jobben inom den här branschen.

Det finns fortfarande minnen från textilindustrin här – inte minst i form av textilmuseet – men det är också skönt att se att staden idag skaffat sig en ny identitet. Borås har blivit en viktig och spännande konststad!

Göra i Borås - konststaden

Borås ligger i Västergötland, drygt 6 mil öster om Göteborg.

Vad kan man göra i Borås?

Vad kan man då se och göra i Borås? Först och främst kan man ju uppleva konst på olika sätt, men det finns också annat att roa sig med. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Se konst på Borås konstmuseum

Borås konstmuseum kan sägas vara ett centrum för stadens konst. Museet är känt för sina nationella och internationella utställningar och har en stor samling av svensk nutida konst, bland annat med fokus på rörlig bild. Museet ansvarar också för stadens offentliga konst och är arrangör till Borås internationella skulpturbiennal. När vi var här kunde man bland annat kliva in i en sal fylld av högtalare, ur vilka det kom ändlösa skratt!

2. Upptäck Abecita Popkonst & Foto

Abecita Popkonst & Foto är ett spännande konstmuseum som du inte vill missa under ditt besök i staden. Museet visar upp foto- och konstutställningar av hög kvalitet, och presenterar kontinuerligt nya utställningar av kända internationella fotografer och konstnärer. Bakgrunden är det konstsamlande paret Bengt och Berit Swegmark, som låtit bygga upp och utveckla denna pärla till museum.

3. Kolla in street art / gatukonst

Den offentliga konsten i Borås är unik. Stadskärnan är fylld av hundratals skulpturer, installationer och enorma muralmålningar. Många av verken har skapats av internationellt kända konstnärer för Borås Internationella Skulpturbiennal och gatukonstfestivalen No Limit Street Art Borås.

Göra i Borås - konststaden

Börja med att blicka upp mot väggarna på husen runt om i centrum, så kommer du att se massor av street art i form av muralmålningar.

4. Gå på skulpturvandring

Eftersom konsten är en så viktig del av Borås själ så får skulpturerna en egen rubrik. Förutom muralmålningar finns det alltså en lång rad skulpturer.

Göra i Borås - konststaden

Du kan kika runt på egen hand bland stadens konst, följa en karta över konstverken eller hänga med på en guidad visning. Under cirka 1,5 timme kan du få uppleva allt från små konstverk till nio meter höga skulpturer och 27 meter höga muralmålningar.

5. Upplev Borås Art Biennal och festivalen No Limit

En konststad av rang måste förstås ha konstfestivaler, och Borås har inte mindre än två. Stadens första skulpturbiennal genomfördes 2008 i samband med invigningen av skulpturen Walking to Borås (eller Pinocchio som den oftast kallas) av Jim Dine. År 2021 firade Borås 400 år som stad och i samband med detta bytte biennalen namn till Borås Art Biennial.

Göra i Borås - konststaden

Den andra festivalen, No Limit, är en street art festival som bjuder in konstnärer från hela världen att delta i förvandligen av det offentliga rummet och skapa ett enormt utomhusgalleri. Den här festivalen innehåller alla typer av gatukonst, från muralmålningar till skulpturer och installationer. No Limit har hittills arrangerats tre gånger: 2014, 2017 och 2020.

Göra i Borås - konststaden

6. Besök Borås Textilmuseum

Textilmuseet i Borås är ett av Nordens ledande museer inom textil och en viktig del av Textile Fashion Center i den centrala delen av staden. Utanför hittar man (naturligtvis!) ett stort konstverk.

Göra i Borås - textilmuseum

Museet är både trevligt och intressant och levandegör textilhistorien på olika sätt – från produktion under olika tidsepoker till den stora textilkrisen på 1970- och 1980-talen då många förlorade jobben.

Museet berättar också om design, mode och konst i de textila materialens tecken. Dessutom finns både café och restaurang här. På caféet fick vi oss en kaffe och en smarrig blåbarspaj som gav energi till nya upptäckter!

7. Strosa i stadsparken

Ytterligare en sak att göra i Borås är att besöka stadsparken, som är en grön oas med lummiga träd och buskar. Här hittar du också Stadsparksbadet, Borås äventyrsgolf samt Orangeriet med lunchmeny. Och självklart ett och annat konstverk!

Göra i Borås - stadsparken

8. Beundra stadens kyrkor: Gustav Adolf kyrkan och Caroli kyrka

Gustav Adolf kyrkan byggdes mellan 1903-1906, då befolkningen i Borås ökade snabbt och stadens enda kyrka, Caroli kyrkan, ansågs för liten. Arkitekt var den svenskfödde Carl Bern från Berlin, och stilen är närmast nygotisk.

Ännu intressantare är det dock att besöka den gamla kyrkan, Caroli kyrkan. Denna kyrka, som invigdes 1669, är den allra äldsta byggnaden i Borås, och har lyckats överleva alla stadsbränder.

caroli kyrkan

Invändigt är kyrkan väldigt vacker. Här finns en altaruppsats från 1800-talet, en tavla från 1700-talet samt en speciell dopfunt med ett baldakinliknande lock från 1919.

9. Titta på film i biografen Röda kvarn

Röda Kvarn är en kommunal kulturbiograf som visar internationell och nationell kvalitetsfilm. Biografen byggdes redan 1914 och är därmed en av Sveriges äldsta och bäst bevarade. Salongen har renoverats till sitt ursprungliga skick och är här finns 252 sittplatser.

Röda kvarn

10. Möt spöken på Laxton Ghost – ett hemsökt museum

För dig som gillar det övernaturliga finns en speciell sak att göra i Borås, nämligen att besöka Sveriges första hemsökta museum. Här kan man uppleva påstått hemsökta föremål som Ouija-brädet från TV-serien ”Spökjakt”, få en guidad tur av Tony och Niclas i LaxTon Ghost Sweden eller shoppa i Sveriges första fysiska spökjägarbutik.

Vi promenerade hit i hopp om att få en pratstund med ägarna, men för närvarande höll museet bara öppet för bokade guidningar. Däremot pratade vi en stund med två personer som väntade utanför på sin tur, och som berättade att de rest 40 mil för att få uppleva en guidad tur här.

Laxton hemsökt museum

11. Prova teknik på Navet Science Center

Navet Science Center erbjuder möjligheten att med egna ögon och händer uppleva hur naturverenskap, teknik och matematik fungerar. Här finns till exempel vattenbanor och ”matematikens palats”, och man kan själv prova på att bygga mekaniska skapelser. Navet Science Center ska passa för alla åldrar, men vi hade nog känt oss lite mer inspirerade att gå hit om vi haft barn eller tonåringar att ta med oss.

Navet

12. Känn historiens vingslag på Borås museum i Ramnaparken

Borås museum är ett kulturhistoriskt friluftsmuseum i Ramnaparken i centrala stan. Här finns en rad historiska byggnader, inklusive Ramnakyrkan, som är en träkyrka från slutet av 1600-talet. Här kan man besöka de gamla byggnaderna, fika på Café Gästis eller ha picknick. Ibland ordnas även guidade visningar.

13. Lär dig om vilda djur på Borås Djurpark

Borås Djurpark är en av Sveriges största djurparker. När parken invigdes 1962 var man först i landet med en stor savann, där olika arter strövade fritt tillsammans. Fortfarande idag utgör svannen med afrikanska djur hjärtat i parken.

Göra i Borås - djurpark

I parken finns också bland annat apor och nordiska vilda djur, samt promenadvägar, grillplatser, lekplatser och caféer. Djuparken deltar i ett flertal bevarandeprogram med syfte att bevara hotade djurarter, bland annat afrikansk elefant, trubbnoshörning, sibirisk tiger, orangutang och de stora svenska rovdjuren.

Våra favoriter blev de charmiga sebramangusterna, som i normala fall lever på Afrikas savanner. Dessa djur lever i grupp och är väldigt sociala. Dessutom är de mycket nyfikna på besökare kan vi intyga!

sebramangust

14. Njut av naturen vid Rya åsar och utsikten vid Ryssby klint

Rya åsar är ett naturreservat i Borås stad som bjuder på en omväxlande natur med klippbranter, ek- och barrskogar samt levande odlingsmarker. Här finns vandringsleder, picknickplatser, sjöar och flera utsiktsplatser, som bland annat den vid Ryssby klint.

15. Vandra Kypegårdens vandringsleder

Kypegårdens friluftsområde bjuder på naturupplevelser, utan att du behöver ta dig alltför långt från centrala Borås. Från Kypegården utgår fyra leder, där den korstaste är 1,3 kilometer och den längsta är 8,7 kilomtere. Dessutom passerar den 140 kilometer långa Sjuhäradsleden här.

Mer att se och göra i Borås för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Borås, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Borås stadsteater ger olika föreställningar. (P.A. Halls Terrass)
 • Flamenska galleriet är ett konstgalleri som drivs av Borås och Sjuhäradsbygdens Konstförening. (Södra Torget 4)
 • Hedareds stavkyrka ligger norr om Borås och är Sveriges enda bevarade medeltida stavkyrka. (Stavkyrkovägen 25, Hedared)
 • Mossebo kyrka ligger sydost om Borås. Denna träkyrka från 1700-talet är vackert målad invändigt och inredd med skulpturer. (Tranemo)
 • Torpa stenhus är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. (Torpa gård, Länghem)
 • Vagnshistoriska museet visar Sveriges största samling av vagnar och slädar. (Backa, Fristad)
 • Wärenstams museum visar upp nutida måleri, skulptur, fotografi, textil och keramik från Sjuhäradsbygden. (Herrljungagatan 15)
 • Ålgården var från början en kvarn som grundades på 1600-talet. Idag används byggnaden för galleri. (Ålgårdsvägen 33)
Mossebo kyrka
Mossebo kyrka i Tranemo, sydost om Borås

Mer att se och göra i Borås för dig som gillar mat och shopping

Gillar du att äta god mat eller att shoppa? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Borås här.

 • Café Bakgården är ett mysigt café i centrala Borås. (Skolgatan 5)
 • Hofsnäs herrgård erbjuder bland annat Afternoon tea, julbord, liten saluhall och boende. (Länghem)
 • Knalleland är ett köpcentrum i Borås med ett hundratal butiker. (Bergslenagatan 45)
 • Pallas citygalleria är en modern shoppinggalleria vid Viskan.
Göra i Borås

Mer att se och göra i Borås för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Borås här:

 • Annelundsparken är en park där det på försommaren blommar azaleor och rhododendron.
 • Hofsnäs naturstigar finns i Torpanäsets naturrservat, och här finns också badplats och möjlighet att hyra båt eller fiska.
 • Kypegårdens vandringsled är en rundslinga på 8,7 km, som utgår från Kypegårdens friluftsanläggning.
 • Sjuhäradsrundan cykelled är en asfalterad cykelled på 15 mil.
 • Vänga mosse bjuder på naturskön vandring och rikt fågelliv, en halvtimme från staden.
Göra i Borås

Mer att se och göra i Borås med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Borås med barn eller tonåringar.

 • Alidebergsbadet är ett uppvärmt utomhusbad vid Borås simarena. (Alidelundsgatan 12)
 • Boråspasset kan köpas för ”Lilla Äventyraren” eller ”Stora Äventyraren” och ger rabatterad entré till en rad aktiviteter.
 • Borås Äventyrsgolf är en minigolfbana med 12 hål i Stadsparken. (Sven Eriksonsgatan 27)
 • Hop N Pop är en trampolinpark med två aktivitetszoner. (Enedalsgatan 10)
 • Leos lekland bjuder på lek och bus. (Alidelundsgatan 11)
 • Stadsparksbadet är ett familjebad för alla åldrar. (Sven Eriksonsgatan 29)
 • Upzone äventyrspark har aktiviteter som höghöjdsbana, escape game och äventyr på vatten. (Vilénplan)
Street art

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Borås, som exempelvis Best Western Plus Hotell eller Scandic Plaza.

Om du reser med husbil kan du stanna på Ställplats parkering Astern, på Sven Eriksonsgatan 28 inte långt från Stadsparksbadet. Läget är utmärkt för att besöka staden och priset är helt ok (150 kronor inklusive el). I övrigt är det en lite knepig plats som lutar ganska ordentligt, där man inte riktigt förstår hur man ska stå, och där trafiken är nära. Toalett finns ej, men vanliga små soptunnor finns.

Det finns också möjlighet att ta in på Borås camping, eller Saltemads camping som den verkar kallas ibland, som ligger centralt på Campinggatan 25. Strax utanför stan hittar du även Seglora camping och stugby.

Ställplats i Borås

Att göra i Borås – och mer att se i närheten

När du befinner dig i Västergötland kan du förstås passa på att besöka Ulricehamn, Göteborg eller Varberg. Det är också fantastiskt att göra en utflykt till Bohus fästning eller vackra Tjolöholms slott. Om du istället reser österut kan du passa på att upptäcka intressanta Torpa stenhus, vackra Habo kyrka eller till trevliga Jönköping.

göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Fler förslag på saker att göra i Borås?

Har du varit i Borås? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Borås?

Fakta om Borås

 • Landskap: Västergötland
 • Län: Västra Götalands län
 • Läge: Drygt 6 mil öster om Göteborg
 • Distrikt:Caroli distrikt, Gustav Adolfs distrikt, Brämhults distrikt, Sandhults distrikt, Fristad-Gingri distrikt
 • Folkmängd: Drygt 113 000 i kommunen (2021)
 • Namnet: Ortnamnet antas ha sin grund i fäbodar som låg på åsen, Fäbodaråsen-Bodaråsen, så småningom Borås. Idag kallas åsen Rya åsar.

Borås historia

 • 1621: Staden grundades av kung Gustav II Adolf, framför allt för att legalisera den omfattande gårdfarihandeln så Kronan skulle få skatteintäkter från de så kallade ”knallarnas” försäljning. Handelsmännen utvecklade ett eget hemligt språk som kallades ”månsing”.
 • 1624: Handelsprivilegierna utvdigades så att boråsarna fick rätt att driva handel var de ville, så länge de hade förtullat varorna i staden. Detta år sattes också Älvsborgs regemente upp, med bas i Sjuhäradsbygden.
 • 1681: En första stadsbrand härjade.
 • 1669: Caroli kyrka invigdes, och är därmed stadens äldsta byggnad.

1700-talet

 • 1727: En andra stadsbrand härjade.
 • Första halvan av 1700-talet: Staden ökade snabbt invånarantal och här bedrevs gårdfarihandel samt handel med smidesvaror, som saxar, spikar och hästskor.
 • Andra halvan av 1700-talet: Förutsättningarna försämrades och staden fick konkurrens av Ulricehamn.

1800-talet till 1900-talet

 • 1822: En tredje stadsbrand härjade.
 • 1827: En fjärde stadsbrand härjade.
 • Mitten av 1800-talet: Flera bomullsfabriker anlades och befolkningen ökade.
 • 1950: Borås var vid den här tiden Sveriges nionde största stad.
 • 1970- och 1980-talet: Textilkrisen, eller tekokrisen, slog hårt emot staden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev