Meny Stäng

Sjötorp – och slussarna i Norrqvarn

Annons

Sjötorp ligger vid Vänern och är platsen där Göta kanal börjar eller slutar, beroende på i vilken riktning man gör resan. Här kan man kika på slussar, handla fisk och frossa i glass. Strax innan vi kom till Sjötorp stannade vi i Norrqvarn, så vi börjar berättelsen där!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Slussarna i Norrqvarn

Som namnet antyder så har det en gång legat en kvarn i Norrqvarn (eller Norrkvarn). Kvarnverksamhet fanns redan på 1400-talet och pågick fram till 1960-talet.

När Göta kanal byggdes fanns en stor arbetsstation i Norrqvarn, och mellan 1810 och 1824 bodde och arbetade nästan 300 soldater här. Idag kan man besöka platsen för att se två av slussarna längs Göta kanal, eller kanske för att bo eller äta på Norrqvarn Hotell & Konferens.

Slussarna i Norrqvarn

Norrqvarn ligger strax sydost om Lyrestad, längs med Göta kanal mellan Vänern och Vättern.

Att besöka slussområdet i Norrqvarn

Slussområdet i Norrqvarn bjuder på sommaren på härlig semesterkänsla, i varje fall om man har tur med vädret. Här kan man strosa längs med kanalen och titta på båtarna som ska slussa. Vi kom lagom till passagerarfartyget M/S Bellevue passerade – som vi strax innan sett i både Töreboda och Hajstorp.

Slussområdet i Norrqvarn

Här ligger Norrqvarn Hotell & Konferens. Det finns flera olika sorters boende (inklusive boende i en svamp!) samt restaurang, glasskiosk och ”barnens minikanal”. Här kan barnen leka och plaska bland broar och slussar, och kanske hyra en leksaksbåt. Väldigt populärt vad vi kunde se!

Barnens minikanal i Norrqvarn

För den som vill finns en kulturstig som är skyltad med information om byggnadstiden av Göta kanal. Denna missade vi, men istället råkade vi ramla på en hög tall som såg synnerligen osvensk ut.

Enligt skylten var detta en ”Weymouthtall” som kan bli 50 meter hög och vanligtvis växer i Nordamerika. Man tror kanske att den brittiske kanalbyggmästaren Thomas Telford hade med sig en kotte när man var här i början på 1800-talet …

Tallar i Norrqvarn

Hjulångaren Eric Nordevall II

Vid slussarna i Norrqvarn ligger också hjulångaren Eric Nordevall II, som är en detaljtrogen replika av det fartyg som förliste i Vättern år 1856. Vi såg en fascinerande film om bygget när vi besökte Forsviks bruk. Rikigt roligt att nu få se den fina båten på riktigt!

Sjötorp

Efter stoppet vid slussarna rullade vi vidare mot Sjötorp, som är den sista (eller första!) anhalten längs Göta kanal. Här finns sammanlagt åtta slussar varav nummer 1 leder in och ut från Vänern.

Sjötorp är också den plats där byggandet av Göta kanal startade år 1810, under ledning av Baltzar von Platen. Det fysiska arbetet gjordes av 58 000 soldater, som grävde med plåtskodda träspadar. I Sjötorp finns en minnessten, och bredvid den står konstverket ”Vattentrappa”, av Bengt Olsson från 2007.

Sjötorp

Sjötorp tillhör Mariestads kommun och ligger vid Vänern, cirka 2 mil norr om Mariestad.

Slussarna i Sjötorp

Vi såg tre av de sammanlagt åtta slussarna i Sjötorp. Sluss nummer 1, som också kan kallas ”Sjöslussen” ligger som första sluss vid Vänern. Sluss 2 och 3, som är en dubbelsluss, ligger vid bron in till Sjötorp. Övriga fem slussar ligger längre bort utmed kanalen.

Glass och fisk i Sjötorp

Sjötorp är inte så stort, men på den lilla ytan finns det gott om restauranger, caféer, glasskiosker och butiker som säljer fisk. Förutom varsin glass passade vi på att shoppa frysta abborrfiléer och frysa gösfiléer till bra pris. Mums!

Camping i Sjötorp

Var skulle vi stå med husbilen då? Det finns ställplatser i centrala Sjötorp, men som vanligt kom vi försent för att han en chans att få en plats. Precis utanför hittade vi däremot ett stort grönt fält med en campingskylt. Ingen service, men mycket gott om plats och härlig middagsutsikt. Detta swishade vi gärna 60 kronor för! Här fick vi en härlig kväll med middag ute i solen.

Se mer i närheten

I närheten av Sjötorp kan du besöka fina Mariestad. Du kan också följa Göta kanal och stanna vid till exempel Hajstorp, Töreboda och Wassbackens camping. Ytterligare spännande platser i närheten är Varnhem med sin klosterkyrka, Tivedens frodiga nationalpark och den fina lilla staden Askersund. Ännu fler tips till Västergötland hittar du nedan.

göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Götaland

Har du besökt Sjötorp?

Härmed har vi ”klarat av” rutten längs Göta kanal, från Mem till Sjötorp. Det har verkligen varit en helt fantastisk resa! Nu fortsätter vi husbilsresan genom att upptäcka med av Västergötland! Har du varit i Sjötorp eller vid slussarna i Norrqvarn?

Fakta om slussarna i Norrqvarn

 • Slussar: Två slussar, den övre och den nedre.
 • Sevärdheter: Slussarna samt hjulångaren Eric Nordevall II.
 • Aktiviteter: Barnens minikanal, hyra cyklar, hyra kanot, restaurang, glasskiosk med mera.

Övre slussen

 • Dopnamn: Slöjderna
 • Byggnadsår: 1821
 • Fallhöjd: 2,9 meter
 • Tekniska fakta: Enkelsluss. Vid denna sluss passerar Torvedsbäcken i en kulvert under kanalen.

Nedre slussen

 • Dopnamn: Samuel Bagge (kanalbyggmästare)
 • Byggnadsår: 1822
 • Fallhöjd: 2,9 meter
 • Tekniska fakta: Enkelsluss

Fakta om Sjötorp

 • Kommun: Mariestads kommun
 • Län: Västergötlands län
 • Landskap: Västergötland
 • Läge: Cirka två mil från Mariestad längs med riksväg 26. Göta kanals västra ändpunkt där den rinner ut i Vänern.
 • Folkmängd: Runt 500 (2010)

Se och göra i Sjötorp

 • Sevärdheter: Kanalmuseet, Sjötorps kyrka (som tillhör Lyrestads församling) och det gamla missionshuset som används som bygdegård, Göta kanals slussar samt naturreservatet Surö bokskog.
 • Aktiviteter: Hyra cykel, båtturer på Göta kanal (passagerarfartyget Bellevue), minigolf, badplatser, vandringsled, restauranger och caféer med mera.
 • Mat och dryck: Café Baltzar, Kanalkrogen med flera
 • Ställplatser: Ställplats Göta kanal med 16 platser med el vid kanalen samt 13 platser med el vid övre bassängen. Här finns servicehus med toaletter och duschar.
 • Camping: Enkel naturcamping på gräsmatta precis strax utanför bron in till Sjötorp. Ingen service. Avgift 60 kronor/dygn (2020).

Sjötorps historia

 • Tidig historia: Sjötorp har varit ett brukssamhälle, där man bland annat arbetat med skeppsbyggnad. Den största arbetsgivaren var länge Sjötorps Varf Docka och Ångsåg, under familjen Groths ledning.
 • 1830-1980: Ett stort antal fiske- och lastfartyg byggdes på Sjötorps varv.
 • 1913: Av de 1446 registrerade segelfartyg i Sveriges flotta under denna tid var 72 byggda i Sjötorp. Storleken varierade mellan 25 och 135 registerton (en nautisk volymenhet). Varvets torrdocka finns kvar och används än.

Sjötorp sluss 1

 • Dopnamn: Konstitutionen (den regeringsform som antogs efter det att Gustav IV Adolf störtats från tronen). Kallas ibland ”sjöslussen”.
 • Byggnadsår: 1817
 • Fallhöjd: 2,9 meter
 • Tekniska fakta: Enkelsluss

Sjötorp sluss 2-3

 • Dopnamn: Adeln och Prästerna
 • Byggnadsår: 1816-1817
 • Fallhöjd: 4,8 meter
 • Tekniska fakta: Dubbelsluss

Sjötorp sluss 4-5

 • Dopnamn: Borgarna och Bönderna
 • Byggnadsår: 1819-1820
 • Fallhöjd: 4,8 meter
 • Tekniska fakta: Dubbelsluss

Sjötorp sluss 6

 • Dopnamn: Jordbruket
 • Byggnadsår: 1820
 • Fallhöjd: 2,4 meter
 • Tekniska fakta: Enkelsluss

Sjötorp sluss 7-8

 • Dopnamn: Bergsbruket och Handeln
 • Byggnadsår: 1822.
 • Fallhöjd: 4,6 meter
 • Tekniska fakta: Två kopplade slussar. Efter dubbelslussen väntar ”Smörgåsekröken”, en tvär böj.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev