Sjötorp ligger vid Vänern och är platsen där Göta kanal börjar eller slutar, beroende på i vilken riktning man gör resan. Här kan man kika på slussar, handla fisk och frossa i glass. Strax innan vi kom till Sjötorp stannade vi i Norrqvarn, så vi börjar berättelsen där!
Slussarna i Norrqvarn
Som namnet antyder så har det en gång legat en kvarn i Norrqvarn (eller Norrkvarn). Kvarnverksamhet fanns redan på 1400-talet och pågick fram till 1960-talet.
När Göta kanal byggdes fanns en stor arbetsstation i Norrqvarn, och mellan 1810 och 1824 bodde och arbetade nästan 300 soldater här. Idag kan man besöka platsen för att se två av slussarna längs Göta kanal, eller kanske för att bo eller äta på Norrqvarn Hotell & Konferens.

Norrqvarn ligger strax sydost om Lyrestad, längs med Göta kanal mellan Vänern och Vättern.
Att besöka slussområdet i Norrqvarn
Slussområdet i Norrqvarn bjuder på sommaren på härlig semesterkänsla, i varje fall om man har tur med vädret. Här kan man strosa längs med kanalen och titta på båtarna som ska slussa. Vi kom lagom till passagerarfartyget M/S Bellevue passerade – som vi strax innan sett i både Töreboda och Hajstorp.

Här ligger också Norrqvarn Hotell & Konferens. Det finns flera olika sorters boende (inklusive boende i en svamp!) samt restaurang, glasskiosk och “barnens minikanal”. Här kan barnen leka och plaska bland broar och slussar, och kanske hyra en leksaksbåt. Väldigt populärt vad vi kunde se!

För den som vill finns en kulturstig som är skyltad med information om byggnadstiden av Göta kanal. Denna missade vi, men istället råkade vi ramla på en hög tall som såg synnerligen osvensk ut.
Enligt skylten var detta en “Weymouthtall” som kan bli 50 meter hög och vanligtvis växer i Nordamerika. Man tror kanske att den brittiske kanalbyggmästaren Thomas Telford hade med sig en kotte när man var här i början på 1800-talet …

Hjulångaren Eric Nordevall II
Vid slussarna i Norrqvarn ligger också hjulångaren Eric Nordevall II, som är en detaljtrogen replika av det fartyg som förliste i Vättern år 1856. Vi såg en fascinerande film om bygget när vi besökte Forsviks bruk. Rikigt roligt att nu få se den fina båten på riktigt!
Sjötorp
Efter stoppet vid slussarna rullade vi vidare mot Sjötorp, som är den sista (eller första!) anhalten längs Göta kanal. Här finns sammanlagt åtta slussar varav nummer 1 leder in och ut från Vänern.
Sjötorp är också den plats där byggandet av Göta kanal startade år 1810, under ledning av Baltzar von Platen. Det fysiska arbetet gjordes av 58 000 soldater, som grävde med plåtskodda träspadar. I Sjötorp finns en minnessten, och bredvid den står konstverket “Vattentrappa”, av Bengt Olsson från 2007.

Sjötorp tillhör Mariestads kommun och ligger vid Vänern, cirka 2 mil norr om Mariestad.
Slussarna i Sjötorp
Vi såg tre av de sammanlagt åtta slussarna i Sjötorp. Sluss nummer 1, som också kan kallas “Sjöslussen” ligger som första sluss vid Vänern. Sluss 2 och 3, som är en dubbelsluss, ligger vid bron in till Sjötorp. Övriga fem slussar ligger längre bort utmed kanalen.
Glass och fisk i Sjötorp
Sjötorp är inte så stort, men på den lilla ytan finns det gott om restauranger, caféer, glasskiosker och butiker som säljer fisk. Förutom varsin glass passade vi på att shoppa frysta abborrfiléer och frysa gösfiléer till bra pris. Mums!
Camping i Sjötorp
Var skulle vi stå med husbilen då? Det finns ställplatser i centrala Sjötorp, men som vanligt kom vi försent för att han en chans att få en plats. Precis utanför hittade vi däremot ett stort grönt fält med en campingskylt. Ingen service, men mycket gott om plats och härlig middagsutsikt. Detta swishade vi gärna 60 kronor för!
Se mer i närheten
I närheten av Sjötorp kan du besöka Mariestad. Du kan också följa Göta kanal och stanna vid till exempel Hajstorp, Töreboda och Wassbackens camping.

Härmed har vi “klarat av” rutten längs Göta kanal, från Mem till Sjötorp. Det har verkligen varit en helt fantastisk resa! Nu fortsätter vi husbilsresan genom att upptäcka med av Västergötland! Har du varit i Sjötorp eller vid slussarna i Norrqvarn?
Fakta om slussarna i Norrqvarn
- Slussar: Två slussar, den övre och den nedre.
- Sevärdheter: Slussarna samt hjulångaren Eric Nordevall II.
- Aktiviteter: Barnens minikanal, hyra cyklar, hyra kanot, restaurang, glasskiosk med mera.
Övre slussen
- Dopnamn: Slöjderna
- Byggnadsår: 1821
- Fallhöjd: 2,9 meter
- Tekniska fakta: Enkelsluss. Vid denna sluss passerar Torvedsbäcken i en kulvert under kanalen.
Nedre slussen
- Dopnamn: Samuel Bagge (kanalbyggmästare)
- Byggnadsår: 1822
- Fallhöjd: 2,9 meter
- Tekniska fakta: Enkelsluss
Fakta om Sjötorp
- Kommun: Mariestads kommun
- Län: Västergötlands län
- Folkmängd: Runt 600
- Sevärdheter: Kanalmuseet
- Aktiviteter: Hyra cykel, båtturer på Göta kanal (passagerarfartyget Bellevue), minigolf, badplatser, vandringsled, restauranger och caféer med mera.
- Mat och dryck: Café Baltzar, Kanalkrogen med flera
- Ställplatser: Ställplats Göta kanal med 16 platser med el vid kanalen samt 13 platser med el vid övre bassängen. Här finns servicehus med toaletter och duschar.
- Camping: Enkel naturcamping på gräsmatta precis strax utanför bron in till Sjötorp. Ingen service. Avgift 60 kronor/dygn (2020).
Sjötorp sluss 1
- Dopnamn: Konstitutionen (den regeringsform som antogs efter det att Gustav IV Adolf störtats från tronen). Kallas ibland “sjöslussen”.
- Byggnadsår: 1817
- Fallhöjd: 2,9 meter
- Tekniska fakta: Enkelsluss
Sjötorp sluss 2-3
- Dopnamn: Adeln och Prästerna
- Byggnadsår: 1816-1817
- Fallhöjd: 4,8 meter
- Tekniska fakta: Dubbelsluss
Sjötorp sluss 4-5
- Dopnamn: Borgarna och Bönderna
- Byggnadsår: 1819-1820
- Fallhöjd: 4,8 meter
- Tekniska fakta: Dubbelsluss
Sjötorp sluss 6
- Dopnamn: Jordbruket
- Byggnadsår: 1820
- Fallhöjd: 2,4 meter
- Tekniska fakta: Enkelsluss
Sjötorp sluss 7-8
- Dopnamn: Bergsbruket och Handeln
- Byggnadsår: 1822.
- Fallhöjd: 4,6 meter
- Tekniska fakta: Två kopplade slussar. Efter dubbelslussen väntar “Smörgåsekröken”, en tvär böj.
Related Posts
Innehållsförteckning
Kenneth Risberg säger:
Bra jobbat !
Fortsatt trevlig resa i Västergötland.
28 juli 2020 — 7:43
Helena säger:
Det har varit en intressant och fin resa längs kanalen! Tack! 🙂
28 juli 2020 — 14:47
Maria/ Magnolia Magis säger:
Vad fort den resan gick då! Mycket härliga bilder och nostalgitripp för mig. Ha en fortsatt trevlig resa!!
28 juli 2020 — 8:33
Helena säger:
Det har varit intressant och roligt att resa längs kanalen! Och tack! 🙂
28 juli 2020 — 14:51
Lisa säger:
Har varit trevligt att följa er resa längs kanalen med många igenkänningar. Vet inte hur länge ni stannar i Skaraborg men ett hett tips är Kinnekulle
28 juli 2020 — 9:11
Helena säger:
Roligt att höra att du tyckt om att följa resan! Tack för tips! Vi funderade på Kinnekulle, men vi måste prioritera lite så det blev annat den här gången. Vi får spara det till ett annat tillfälle!
28 juli 2020 — 14:57
Rolle o Carina säger:
Visst är det trevligt vid Göta kanal,vi har nog vart vid alla genom åren!
Men dit kan man ju åka igen ????
Ha det gott…….
28 juli 2020 — 9:14
Helena säger:
Jättefint verkligen! Och mycket intressant att se!
28 juli 2020 — 14:57
Nils-Åke Hansson säger:
Från Vassbacken till Läckö slott har/vi jag åkt båt. Var en fin upplevelse och inte långtråkigt.
28 juli 2020 — 9:35
Helena säger:
Det låter som en fin resa! 🙂
28 juli 2020 — 14:58
Husisblogg säger:
Tack för trevliga reportage från Göta kanal. Synd att man hela tiden måste vara så tidigt på plats, för att få en plats. Men ni har funnit en hel del andra pärlor istället.
Allt gott och kör försiktigt.
28 juli 2020 — 16:56
BP säger:
Tusen tack för den snålskjutsen längs Göta kanal. Väldigt charmigt och sommar-svenskt:-) Kul att se att så många människor är ute och roar sig. Å vilken härligt väder ni hade beställt. Ska bli skoj att se vad ni utforskar i Västergötland, Borås kanske som är Sveriges mest kända “graffiti-stad”.
28 juli 2020 — 17:50
Matts Torebring säger:
Men vilka underbara bilder, ni lockar och förför.
28 juli 2020 — 18:49
Lena - gott för själen säger:
Oj oj, att det fanns så mycket fint att se längs kanalen i de små samhällena hade jag ingen aning om. Så tack för resan!
Kram Lena
29 juli 2020 — 6:02