Meny Stäng

Camping i Mariestad – magiskt på First Camp Ekudden

Sugen på camping i Mariestad? Vi har spenderat ett dygn på First Camp Ekudden – Mariestad, vilket varit väldigt skönt och avkopplande så här i början av vår långa husbilsresa. Mest fantastiskt var den helt magiska solnedgången rakt framför husbilen på kvällen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Camping i Mariestad – First Camp Ekudden

I samarbete med campingkedjan First Camp besöker vi några av deras campingplatser. Först ut var First Camp Ekudden, som är en 4-stjärnig camping i Mariestad (som även har 4 symboler i First Camps eget klassificeringssystem). Denna campingplats ligger naturskönt vid Vänern, samtidigt som man har promenadavstånd till Mariestads fina stadskärna.

Camping i Mariestad - First Camp Ekudden

Du hittar denna camping i Mariestad strax nordväst om stadens centrum, en körsträcka som tar runt fem minuter med bil.

Fina platser vid Vänerns strand

Under påskhelgen var det fullt av husbilar på campingen men när vi kom, på slutet av helgen, var det lugnt. Det var bara vi och ytterligare någon annan husbil på de fina husbilsparkeringarna längst ner vid vattnet.

Vi missförstod först skyltarna och trodde att man var tvungen att parkera med fronten bort från vattnet, men så var det inte. Och naturligtvis ville vi ha sjöutsikt från framrutan, så vi parkerade om bilen. Vilken fantastisk vy vi fick!

Camping i Mariestad - First Camp Ekudden

Bo i husbil, husvagn eller stuga

På First Camp Ekudden – Mariestad är man välkommen med husbil, husvagn eller för boende i stuga. Just nu var det mest husvagnar här, men vi mötte också en lång rad husbilar som hade firat påsk här.

Camping i Mariestad - First Camp Ekudden

Stugorna finns i olika varianter: utan vatten, med kallvatten eller med varmvatten, beroende på hur ”lyxigt” man vill ha det.

Oavsett hur man väljer att bo får man söta (och väldigt orädda!) ekorrar som grannar. Den lilla rackaren på bilden nedanför kilade upp och ner och hit och dit, medan han pratade intensivt på ekorrspråk.

Ekorre

Härlig natur i Ekuddens naturreservat

Precis intill denna camping i Mariestad ligger Ekuddens naturreservat. Här finns vackra och knotiga gamla ekar i ett öppet och vildvuxet landskap. De fallna gamla träden fungerar samtidigt som hem för mossor, lavar, svampar och lång rad insekter. I reservatet finns också gott om fåglar.

Att komma ut i naturen så här, mellan allt spring i städer och körande på vägar, uppskattar vi verkligen!

Ekudden naturreservat

Aktiviteter på campingen

Vi besökte First Camp Ekudden under lågsäsong, innan sommarens program kommit igång. Vi kan tycka att den här tiden är ganska skön, men om man reser med familj och vill ha mycket aktiviteter, är förstås sommaren att föredra.

WIFI.se

På campingen finns både sandstränder och badbryggor. Strax bredvid campingen finns en tempererad pool, som ingår i priset (en entré per dag) om man bor minst tre nätter på campingen.

Camping i Mariestad - First Camp Ekudden

Man kan också hyra cykel eller trampbil och det finns en minigolfbana. På somrarna finns dessutom ett ”Entertainment team” på plats som arrangerar shower, träning, quiz, aktiviteter för barn och allt möjligt annat.

Samtal med destinationschefen

Vi fick chans att prata en stund med destinationschefen, Diana Hendin Apell, som drivit campingen i tre år. Diana berättade om allt tufft arbete som ligger bakom driften av en camping, men också om hur roligt det kan vara.

Vi fick bland annat veta att de stugor som hyrs ut på vintern var fullbokade på julafton. Vi fick också veta att platserna där vi stod kommer rustas upp med häckar runt varje plats inför sommarsäsongen.

Camping i Mariestad - First Camp Ekudden

Vi träffades vid ”First Camp Bistro”, som är ett koncept på First Camp-anläggningar. Restaurangen öppnar för säsongen om några veckor, men vi fick i alla fall prova några nybakta och smarriga kanelbullar.

Bullar

Solnedgång

Det absolut bästa på denna camping i Mariestad kom på kvällen. Vi hade hört att solnedgången ska vara fin här, och det var verkligen ingen överdrift. Solnedgången var magisk.

Camping i Mariestad - First Camp Ekudden

Det kändes som att vi stod på första parkett inför ett fantastiskt skådespel. Kan det bli bättre än så här? Vi är inte säkra på det.

Vi kunde inte sluta fotografera. Vi trodde hela tiden att ”nu är det som vackrast”, men sedan blev det ännu vackrare …

Camping i Mariestad - First Camp Ekudden
Camping i Mariestad - First Camp Ekudden

Vi vet att ”magiskt” är ett uttjatat ord, men vi kommer inte på något bättre! Denna kväll på en camping i Mariestad kommer vi aldrig glömma.

Camping i Mariestad - First Camp Ekudden
Solnedgång
Camping i Mariestad - First Camp Ekudden

Några tankar kring First Camp Ekudden – en camping i Mariestad

First Camp Ekudden är en fantastiskt fin camping för dig som uppskattar vacker natur och fina solnedgångar. På sommaren passar det också för dig som reser med familj och vill ha bad och aktiviteter.

Vi får ofta frågor om pris på campingar, men när det gäller First Camp är det inte helt enkelt att svara. First Camp har nämligen ett centralt bokningssystem där priserna fluktuerar beroende på säsong och plats, men också beroende på efterfrågan. Just nu, en vardag i april, låg priset på en så här fin plats på runt 350 kronor/dygn, men det kan variera en hel del, och på högsäsong kostar det förstås mer.

För att få så bra pris som möjligt kan det vara smart att boka i god tid. Du kan också få bättre pris genom att bli medlem i First Camp Club. Då får du poäng på varje övernattning, som du sedan använder när du bokar nästa gång.

Video från Ekudden First Camp

Mer att se och göra i närheten

När du besäker First Camp Ekudden vill du förstås också spana in charmiga Mariestad. Här kan du strosa i hamnen och i de mysiga stadskvarteren, köpa den lokala glassen Kling eller kanske göra en utflykt till öarna Torsö och Brommö.

Från Mariestad är det heller inte långt om du vill uppleva Göta kanal, till exempel vid Sjötorp, Hajstorp eller Töreboda.

Mariestad

Camping i Mariestad – fakta om First Camp Ekudden

 • Adress: Ekuddenvägen 50, Mariestad
 • Koordinater: 58.7157896 / 13.7955592
 • Kommun: Mariestad
 • Län: Västra Götalands län
 • Landskap: Västergötland
 • Läge: Vid Mariestad, strax intill Vänern.
 • Läs mer: Du hittar mer information på campingens webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Året runt avseende vissa stugor. Campingen är bemannad cirka april – september.
 • Priser: First Camp använder fluktuerande prissättning. Du ser aktuellt pris för dig när du fyller i uppgifterna i bokningssystemet.
 • Butik: Servicebutik finns vid receptionen.
 • Matservering: First Camp Bistro (öppet under sommaren)
 • Ordningsregler: Lugn och ordning under hela dygnet. Tystnad mellan kl. 24:00-07:00.
 • Husdjur: Hundar är välkomna men ska vara kopplade och får inte vistas i serviceutrymmen.
 • Avstånd till centrum: 15 minuters gångavstånd till centrum.

Aktiviteter på first Camp Ekudden – camping i Mariestad

 • Strand: Sandstränder och badbryggor finns på campingen.
 • Pool: Tempererad pool samt barnpool finns strax intill. Om du bokar minst tre dygn ingår ett inträde/dygn i campingpriset.
 • Natur: Naturreservatet Ekudden finns precis intill, med knotiga ekar och fåglar.
 • Aktiva aktiviteter: Minigolf, cyklar att hyra, trampbilar att hyra, beachvolley med mera.
 • Träning: På sommaren arrangeras träningspass flera gånger i veckan.
 • För barn: På sommaren arrangeras Kids Club med aktiviteter och uppträdanden. Lekplats finns också.
 • Underhållning: På sommaren finns ett Entertainment team som arrangerar underhållning för barn och vuxna, med bland annat shower och quiz.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev