Meny Stäng

Askersund – och Stjernsunds slott

Askersund är en charmig och idyllisk liten stad med låga trähus, caféer, båtar och promenadstråk längs vattnet. Precis utanför stan, i norra Vättern, finns en skärgård med 250 öar, kobbar och skär. Här ligger också Stjernsunds slott, omgivet av vatten från flera håll.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Askersund

Den 6 juni 1776 drabbades Askersund av en fruktansvärd brand som ödelade hela stan, med undantag av några enstaka hus. Staden byggdes upp igen, till en hamnstad vid Vättern där man bland annat bedrivit gruvdrift i en zinkgruva. När man kommer som turist en varm julidag slås man framför allt av den sköna semesterstämningen med caféer, semesterflanörer, fritidsbåtar och … otaliga husbilar.

Askersund hamnen

Askersund ligger i Örebro län, i den norra änden av Vättern.

Mysiga kvarter i Askersund

När vi såg den enorma mängden husbilar som trängdes på gatorna gav vi upp hoppet om en ställplats. Vi parkerade på en vanlig parkeringsplats, tog fram elcyklarna och gav oss av på cykeltur. Vilka mysiga gränder och fina trähus!

På en av gatorna fick vi även chansen att cykla på en lång “trasmatta”. Visst är den fin?

Matta i Askersund

Sagers stuga – Askersunds äldsta hus

När vi cyklade längs med strandpromenaden passerade vi ett litet hus som kallas Sagers stuga, och som är Askersunds allra äldsta hus. Detta är ett av de hus som lyckades undkomma den katastrofala storbranden 1776.

Den allra första ägaren, glasmästaren Nils Bergström, finns inte med i rullorna, men från och med 1752 finns en förteckning över gårdens alla ägare och boende. Förteckningen står på en skylt bredvid huset. Huset är fortfarande privatägt, men dagens ägare har en ny bostad på tomten.

Äldsta huset i Askersund

Fika vid hamnen i Askersund

Så fort vi kom till Askersund hörde vi av oss till vår vän Kenneth som bor i närheten. Lagom till att vi cyklat runt stan dök han upp och vi kunde ta en fika tillsammans i hamnen. Superroligt att träffas igen och snacka bort några timmar!

Kenneth och Peter i Askersund

Hamn och ställplats för husbilar

Så, vart tog vi vägen med husbilen då? Det finns en fin ställplats i hamnen som heter “Askersund Citycamp & Gästhamn”. Här var proppfullt när vi kom, men när vi läste på lite mer noggrannt insåg vi att ställplatsen också förfogar över en plats som ligger lite längre bort, med namnet “Ställplatsen Sundsängen”.

På ställplatsen Sundsängen finns ingen service, men man kan använda toaletterna vid gästhamnen. Priset är 150 kronor/dygn för dessa platser, och här lyckades vi knipa en av de sista platserna.

Hamn och ställplats i Askersund
Askersund på 1600-talet – Suecia verket

Stjernsunds slott

Strax söder om Askersund, på en udde i den norra delen av Vättern, ligger Stjernsunds slott, och detta passade vi också på att besöka. Godsets historia går tillbaka till 1600-talet, då Johan Oxenstierna lät uppföra en sätesgård här. År 1785 köptes godset av brukspatron Olof Burenstam, som lät uppföra det nyklassicistiska slott man kan se idag med putsade fasader och fyra pampiga kolonner vid entrén.

Stjernsunds slott i Askersund

Under åren 1823–1860 ägdes Stjernsund av familjen Bernadotte. Kung Karl XIV Johan använde slottet som “övernattningslya” under sina resor till Norge. Hans sonson “sångarprinsen” Gustaf (som dog ung och har ett monument till sitt minne i Hagaparken i Solna), trivdes på slottet och engagerade sig i dess inredning. När han dog tog hans bror August över, men han var inte lika road av att spendera tid på landet, och hans bidrag till slottet handlar om ett gigantiskt biljardbord som står i en av flyglarna.

År 1869 köptes godset av familjen Cassel, som var kända för sin kreatursavdel och utveckling av rasen svensk rödbrokig boskap. Slottets sista privata ägare, fru Augusta Cassel, bodde länge ensam på slottet efter att hon blivit änka. När hon dog testamenterade hon slottet, med inredning, till Kungliga Vitterhetsakademin. År 1965 förklarades Stjernsunds slott med parkanläggning som byggnadsminne enligt kulturminneslagen. 

Stjernsunds slott i Askersunds kommun

Guidad tur i Stjernsunds slott

Man får inte besöka slottet på egen hand, men man kan följa med på de guidade turer som anordnas. Att få se slottet invändigt var det absolut mest intressanta under besöket. Vår guide Annika berättade engagerat om slottets historia, och om människorna som levt här, både finfolket och betjänterna.

Det som är fascinerande är att den sista ägarinnan lämnade slottet precis så som det var, men all inredning intakt. Det är till och med så att hennes tandborste står kvar i badrummet. Om du besöker slottet rekommenderar vi att boka in en guidning! Vid slottet finns också ett café och en slottsbutik som, liksom slottet, håller öppet under sommarmånaderna.

Mer att se i närheten

Askersund ligger granne med den fina nationalparken Tiveden, där man kan vandra i härlig natur eller bara njuta av sol och insjöbad. Strax norr om Askersund hittar du fina Örebro med våra 10 tips. Om du istället åker söderut hittar du Motala, samt Forsvik och Sveriges äldsta sluss samt Karlsborg med Karlsborgs fästning. Det är också mycket intressant att göra en avstickare till Vadstena kloster!

Alla våra bästa tips om Närke. Klicka på bilden!

Har du varit i Askersund?

Har du varit i Askersund eller har du besökt Stjernsunds slott? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Askersund

 • Kommun: Askersunds kommun
 • Län: Örebro län
 • Landskap: Närke
 • Folkmängd: Ca 11 400 (2020)
 • Namn: Orten omnämns under 1300-talet med namnet Eskersund och på 1400-talet under namnet Askasund. Namnet kan syfta på en askdunge, och Alssundets utlopp i Alsen.

Se och göra i Askersund

 • Sevärdheter: Stjernsunds slott, Sagers stuga (Askersunds äldsta hus). hembygdsgården i Askersunds stadspark med mera.
 • Aktiviteter: Knalla gruva (arbetslivsmuseum i gruvmiljö), vandring vid Harge uddar med mera.
 • Ställplatser: Askersund Citycamp & Gästhamn
 • Camping: Husabergsudde camping

Askersunds historia

 • 1300- och 1400-talet: Orten amnämns som Eskersund och senare Askasund. Här möttes tre vägar och här fanns en skyddad hamn, vilket gjorde orten till en naturlig handelsplats för de järnvaror som producerades i trakten.
 • 1500-talet: Askersund blev under Johan III:s tid en köping under Vadstena.

 • 1643: Den 23 juni detta år beviljades Askersund stadsprivilegier.
 • 1650: Man beslutade att allt stångjärn som transporterades via Alsen från bruken i området skulle vägas och beskattas i Askersund. Man handlade också med exempelvis malt och brännvin.
 • 1651: Stadens första egna kyrka invigdes.
 • 1664: Staden förväxlades ofta med en by strax utanför med samma namn, och man begärde att få kalla staden “Carlsund”. Begäran avslogs 1675.

 • 1719: Staden fick monopol på all handel med spik i Bergslagen.
 • 1776: En eldsvåda härjade och hela staden brann ner. Bara runt 8-9 hus klarade sig, och ett av dem står ett fortfarande kvar. Tio år senare var staden uppbyggd igen.

 • 1812: Askersunds flickskola grundades, vilket var den andra skolan i Sverige som erbjöd seriös utbildning för flickor.
 • 1854: Ångbåtstrafik startade mellan Askersund och Göteborg.
 • 1883-1884: En smalspårig järnväg anlades mellan Askersund och Skyllberg, vilket gjorde att staden knöts till landets järnvägsnät.

Fakta om Stjernsunds slott

 • Adress: Stjernsund, 696 92 Askersund
 • Läge: Udde i Alsen, norra Vättern, strax söder om Askersund.
 • Uppfört: Slottet stod klart 1808.
 • Arkitekt: Carl Fredrik Sundvall
 • Ägare: Kungliga Vitterhetsakademien
 • Öppettider: 15/5 – 31/8 kl. 11:00-16:00 (2020)
 • Priser: Vuxna 60 kr, studerande 40 kr och barn under 12 år gratis (2020)
 • Service: Parkering med toaletter, slottsbutik, slottscafé och guidade visningar.
 • Läs mer: Du hittar mer info på Kungliga Vitterhetsakademien.

Stjernsunds slotts historia

 • 1637: Säteriet bildades av Johan Gabriel Oxenstierna, genom en sammanslagning av hemmanen Ölmesund, Åviken och Stockbråtet. Säteriet kom genom gifte till släkten Soop.
 • 1717: Säteriet kom genom gifte till släkten Dohna.
 • 1785: Säteriet såldes till brukspatron Olof Burén, adlad Burenstam, som lät uppföra det nuvarande slottet.
 • 1798-1801: Slottet byggdes efter ritningar av Carls Fredrik Sundvall i den nyantika stilen, som var modern då.

 • 1823: Slottet såldes till kung Karl XIV Johan, men kungens arrendator lät slottet förfalla.
 • 1851: Oscar I sålde slottet till sin son prins Gustaf.
 • 1856: Efter prins Gustafs död såldes Stjernsunds slott till prins August.
 • 186o: Prins August sålde slottet till brukspatron Knut Cassel. Efter hans död övertogs slottet av hans son Albert Cassel, och därefter av Alberts fru Augusta Reuterswärd.
 • 1951: Augusta Cassel avled och hade testamenterad slottet till Kungliga Vitterhetsakademin för att det skulle bevaras som kulturminnesmärke.

Hitta till Askersund

 • Bil: Askersund ligger i Vätterns norra ände. Om du kommer från Örebro tar du E20 söderut, och svänger sedan av på väg 50 mot Askersund. Om du kommer söderifrån kan du ta väg 49 från Skövde eller väg 50 från Motala.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev