Meny Stäng

Att göra i Motala – 9 tips till Göta kanals huvudstad

Annons

Vad kan man se och göra i Motala? Motala kallar sig gärna Göta kanals huvudstad, och den beskrivningen känns inte helt fel. Här kan man se Göta kanals näst största slusstrappa, cykla längs kanalen eller hänga i den charmiga lilla gästhamnen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Motala

När Göta kanal byggdes, 1810-1832, växte många små samhällen upp längs kanalen. I Motala anlade Baltzar von Platen år 1822 en mekanisk verkstad, AB Motala Verkstad, vilket innebar att en bruksort växte fram. Idag finns fortfarande industrier här, samtidigt som staden på sommaren blommar upp som turistmål.

Att göra i Motala

Motala ligger i Östergötland, vid Göta kanal och Motala ström, mellan sjöarna Vättern och Boren.

Vad kan man göra i Motala?

Så, vad kan man då se och göra i Motala? Denna pärla är en väldigt trevlig stad som har mycket att bjuda på. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Motala.

1. Spana in Borenshults slussar

Borenshults slussar i Motala är kanalens näst största slusstrappa (efter Bergs slussar) med fem sammankopplade slussar. Slusstrappan är för övrigt kanalens brantaste, med 15 meters höjdskillnad mellan sjön Boren och kanalen. När vi kom till stan körde vi direkt hit, och vi började genast titta på slussning.

Att göra i Motala - Borenshults slussar

Vi kollade bland annat när passagerarbåten Kung Sverker slussade. Med den här båten kan man bland annat göra dagskryssningar mellan Motala och Borensberg. Fascinerande att kolla på slussningen!

Precis intill Borenshults slussar finns en ställplats för husbilar. Det finns sex platser med el, och ytterligare ett antal platser utan el. Vi hade inte fått tag på el sedan vi lämnade Stockholm och hade mer eller mindre desperat behov av att ladda allt möjligt (läs: bodelsbatteri, elcyklar, drönare), så vi knep en av elplatserna fortare än kvickt. Priset är 200 kronor/dygn och då ingår också toalett. Vi firade tillgången till elektricitet med varsin mjukglass!

Slusskioskens husbilsparkering

2. Besök Motala industrimuseum

Medan elcyklarna laddade tog vi en promenad till Gamla Motala Verkstadsområde, som ligger på promenadavstånd från slussarna. Här möts man av en ganska häftig industrimiljö, från den tid som kallas för den “svenska verkstadsindustrins vagga”.

Museet är ganska enkelt i sin utformning, och visar helt enkelt upp olika produkter som producerats av Motala Verkstad. Samtidigt är det fascinerande att se den helt otroliga variationen av föremål: allt från tåg och båtar till torpeder, verkstadsmaskiner, spisar och kassaapparater. Besöket var helt klart värt sina 50 kronor tyckte vi.

3. Fika på Café Mallboden

På andra sidan kanalen, från Industrimuseet sett, ligger café Mallboden. Flera personer har tipsat oss om att det här caféet har fantastiska våfflor. Eftersom vi precis ätit en mjukglass så blev det inga våfflor för vår del, men här är ett foto på caféet i alla fall. Här finns också en pytteliten (4 platser), men fin ställplats för husbilar.

Café Mallboden

4. Promenera eller cykla längs Göta kanal

När vi laddat upp elcyklarna gav vi oss av på en längre tur längs kanalen, in mot gästhamnen och centrala stan. Det är fantastiskt fint att cykla här, och vattnet låg verkligen spegelblankt.

Cykla längs Göta kanal

6. Gör ett stopp vid Von Platens grav

Efter ett tag kom vi fram till Baltzar von Platens grav. Han valde själv ut denna gravplats, och här vilar också hans barn. Vid graven kan man ringa upp ett telefonnummer, och får då 3 minuters guidning via telefonen. Ett enkelt sätt att få sig lite historia till livs!

Att göra i Motala - Von Platens grav i Motala

7. Häng i Motala hamn

Vi cyklade vidare till gästhamnen, som visade sig vara riktigt trevlig. Här ligger flera småbåtar och guppar vid bryggorna och på andra sidan vattnet ser man en stor ställplats för husbilar, ställplatsen vid Södra strand.

Att göra i Motala - hamnen

I hamnen ligger också flera restauranger och caféer, och vi passade på att ta en öl här. Under tiden kan man passa på att titta på alla veteranbilar som snurrar omkring.

Att göra i Motala

8. Se bilar på Motormuseum

I gästhamnen ligger också Motala motormuseum, med Sveriges största samling av gamla bilar. Vi tänkte först kika in här, men så tittade solen till slut fram och öl samt strandbesök lockade mer. Motormuseet får vi besöka nästa gång vi kommer till Motala!

Att göra i Motala - Motormuseum

9. Sola och bada vid stranden Varamo

Vi cyklade vidare till stranden Vararamobaden, som är Nordens största insjöbad. Stranden är flera kilometer lång och långgrund, med riktigt finkornig sand. En fantastiskt fin strand!

Varamon strand
Varamon strand

Mer att se i närheten

I Motala kommun ligger också Borensberg, med en av Göta kanals två handvevade slussar och fina miljöer vid kanalen. Strax söder om Motala hittar du också Vadstena, som är både mysigt och bjuder på massor av historia, och söder om det hittar du Alvastra klosterruin. Det är heller inte alltför långt att ta sig till fina Askersund. Ännu fler tips hittar du nedan.

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Motala?

Det blev ett trevligt besök i Göta kanals huvudstad! Har du varit här? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Motala?

Fakta om Motala

 • Kommun: Motala kommun
 • Län: Östergötlands län
 • Folkmängd: Cirka 43 000
 • Sevärdheter: Borenhults slussar och Von Platens grav.
 • Aktiviteter: Industrimuseum, Motormuseum, Varamobaden med mera.
 • Ställplatser: Södra strand ställplats, ställplats vid Borenshults slussar, ställplats vid café Mallboden samt ställplatser vid Motala Vätterfiskeklubb.
 • Camping: Varamobadens camping med flera.

fakta om Borenshults slussar i Motala

 • Dopnamn: Minnets fem slussar (troligtvis minnet efter Baltzar von Platen).
 • Byggnadsår: 1823–1825
 • Fallhöjd: 15,3 meter
 • Tekniska fakta: En slusstrappa med fem kopplade slussar. Slussportarna manövreras hydrauliskt och elektrifierades 1969–1970.

Motalas historia

 • Forntid: De äldsta arkeologiska fynden är drygt 11 000 år gamla, från tiden strax efter att inlandsisen dragit sig tillbaka från trakten.
 • 1288: Kung Magnus Ladulås förlänade en gård i området, med tillhörande fiske, till riksrådet och lagmannen Knut Matsson i Närke.
 • Medeltid: Tre byar fanns i området. Söder om Strömmen fanns Motala Södra By, på den norra sidan fanns Motala Norra By och i väster fanns Bispmotala, där kyrkan fanns. I de två andra byarna fanns gårdar, kvarnar och fiske.

1500- till 1700-talet

 • 1552: Gustav Vasa inrättade em kungsgård vid Motala Södra By. Här kom kungens fogde med ryttare och skyttar att inrymmas.
 • 1567/1568: Kungsgården och närliggande bebyggelse brändes ner av danskarna.

1800- till 1900-talet

 • 1810-1832: Göta kanal byggdes, vilket medförde att flera små samhällen växte upp utmed kanalen.
 • 1822: Baltzar von Platen anlade en mekanisk verkstad, AB Motala Verkstad, vilket medförde att en bruksort växte fram.
 • 1823: Orten blev en friköping, på förslag av von Platen.
 • 1830-talet: Mer än 500 personer bodde i området runt verkstaden och 75 i köpingen.
 • 1863: Orten blev en köpingskommun.
 • 1873: Orten byggdes ut med järnväg Mjölby-Hallsberg.
 • 1881: Orten fick stadsrättigheter.
 • 1925: Företaget Radiotjänst grundades och två år senare togs Motala rundradiostation i bruk. Motala blev huvudstation för svensk rundradio och för radiosändningarna användes anropet “Stockholm-Motala”.

Hitta till Motala

 • Bil: Motala ligger mellan Vättern och sjön Boren. Väg 50 leder in till stan från norr och söder. Om du kommer från Linköping tar du väg 34.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev