Meny Stäng

Stegeborg – slottsruin, hamn, krog och ställplats

Annons

Stegeborg ligger cirka 2 mil från Söderköping, och här hittar man bland annat en slottruin från 1200-talet. Här finns också en småbåtshamn, en hamnkrog, ett trädgårdshotell, en ställplats för husbilar och ett flygfält för dig som hellre anländer i eget flygplan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stegeborg

Stegeborg har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Man vet att man använda pålar här redan på vikingatiden, för att kontrollera sjöfarten. Den äldsta byggnaden här är Stegeborgs slottsruin. Dagens huvudbyggnad för Stegeborgs egendom ligger en bit från det gamla slottet och är en vitputsad trevåningsbyggnad i nyklassicistisk stil, byggd 1806.

Stegeborg

Stegeborg ligger i Söderköpings kommun, på en liten ö i ett trångt sund, i den djupa havsviken Slätbaken.

Stegeborgs slottsruin

De äldsta delarna av Stegeborgs slottsruin härstammar från början av 1200-talet. Namnet “Stegeborg” har med stockar att göra, och syftar på de pålar man använde i vattnet för att spärra inloppet mot Söderköping. En hel del historia har utspelats här, och här är några exempel för dig som vill veta mer (information från sevärdhetens webbplats):

 • 1300-tal: När Magnus Ladulås dog fick hans son Kung Birger Stegeborg och Östergötland. Det var för övrigt han som låste in sina bröder i samband med Nyköpings gästabud och lät dem svälta ihjäl.
 • 1300- 1400-tal: Drottning Margareta och hennes fosterson Erik av Pommern vistades en del på Stegeborg.
 • 1439: Borgen belägrades flera gånger av Karl Knutsson Bonde. År 1439 varade belägringen i åtta veckor, men borgen intogs inte.
 • 1543: Stegeborg låg i frontlinjen under Dackes folkresning 1543 och Gustav Vasa flyttade in under en period.
 • 1537: Gustav Vasas son Johan föddes på Stegeborg 1537. Senare byggde Kung Johan III om medeltidsborgen till ett renässansslott.
 • 1595: Prinsessan Anna, dotter till Johan III, arrangerade på Stegeborg ett “lönnbröllop” åt sin hovdam Sigrid Brahe, som höll på att bli bortgift mot sin vilja. Tre år senare tvingades Anna fly till Polen med sin bror Sigismund, efter ett nederlag mot hertig Karl.
 • 1622: Hertig Karls dotter Katarina flyttade in med pfalzgreven Johan Casimir. Ett 60-tal personer bodde på slottet och de finaste serverades 16 rätter per måltid, tre gånger om dagen.
 • 1689: Karl X Gustavs yngre broder Adolf Johan blev den siste att bo på Stegeborg. Den sista tiden präglas av förfall och efter hans död stod slottet öde tills 1731, då det revs.

Man köper biljetter till borgen i en liten automat vid parkeringen utanför. Det kostar 40 kronor per vuxen, och man ska kunna gå in genom en grind genom att scanna en kod, men det var långt ifrån enkelt att komma igenom. Vi och många andra fick vända oss till glasskiosken, där personalen snällt trycker på en knapp för att öppna en annan grind. På området finns borgen, men också natur och en vacker blomsterträdgård.

Peter i Stegeborg

Även om det bara är ruiner kvar så inser man att den här borgen varit stor och pampig. Det är riktigt intressant att kika runt här, och det finns också en del skriftlig information. Definitivt värt sina 4o kronor!

Stegeborg
Stegeborg på 1600-talet – Suecia verket
Suecia verket

Hamnen i Stegeborg

I Stegeborg, strax intill slottsruinen, ligger en stor och charmig småbåtshamn. Här finns också hamnkrog och glasseria.

Hamnen i Stegeborg

Linfärja till Norrkrog

Om man vill ta sig över till Norrkrog, som ligger på den andra sidan av det smala sundet, kan man ta “linfärjan”. På andra sidan kan man till exempel ta sig vidare till Arkösund, eller till Mem – Östersjöns port till Göta kanal.

Linfärja till Norrkrog

Ställplats i Stegeborg

Vid hamnen i Stegeborg finns också en stor ställplats, med 45 platser för husbilar. Vi kom hit på kvällen (efter att vi mötts av en full ställplats i Mem). Om det fanns plats? Nej, inte en enda (fotot är från dagen efter då flera precis hade rullat).

Ställplatsen såg i alla fall väldigt fin ut, med tydligt markerade platser, el och annan service. Man kan förboka platser på betala.stegeborg.se om man vill. Enligt webbsidan är avgiften 150-300 kr/dygn inklusive el.

Ställplats i Stegeborg

Trädgårdshotell

Om man inte reser med husbil kan man hyra stuga nere vid hamnen eller boka ett rum på Stegebergs trädgårdshotell. Supermysigt! Vi kikade in och bytte några ord med de trevliga killarna vid frukostbuffén. De berättade att många gäster återkommer år efter år, och gärna bokar i god tid så att de säkert ska få “sitt” rum. Runt om finns olika aktiviteter som minigolf, kajak, badplats och bastu.

Trädgårdshotell

Flygplats med gratis landning

Om du inte reser med husbil eller bil kanske du vill anlända i ditt eget flygplan? I Stegeborg erbjuds landningsbana där man får landa helt gratis. Killarna på hotellet berättade att det är ganska många cessnor som utnjyttjar erbjudandet, och det verkar mycket riktigt stämma.

När vi körde förbi på förmiddagen stod ett plan här, och på eftermiddagen hade antalet utökats till fyra. Killarna på hotellet berättade till exempel att några tyskar turister landade på vinst och förlust en dag, och frågade om de råkade ha något ledigt rum på hotellet.

Flygplats i Stegeborg

Skällviks kyrka

I närheten av Stegeborg ligger också Skällviks kyrka, och vi valde att stanna till eftersom den såg så fin ut. Kyrkan är från 1300-talets första hälft.

Skällviks kyrka

Ställplats vid Yxeltorps gård

Så, var hamnade vi till slut med husbilen då? Det var fullt på ställplatserna i Mem och Stegeborg, och vi började leta efter någonstans att fricampa. Vi såg en mysig liten båtbrygga vid Yxeltorps gård, inte långt från Stegeborg. När vi saktade in såg vi skylt om “Ställplats 100 kronor”. Perfekt ju!

Man får ringa ett telefonnummer på en skylt, och får sedan swishnummer och kod till toalett och dusch. Det finns också soptunna, men ingen övrig service. Men man står fint vid vattnet! Vi var så nöjda så vi stannade två nätter, och den andra natten fick vi sällskap av fler husbilar.

Har du besökt Stegeborg? Gillar du borgar, slott och historia?

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Fakta om Stegeborg

 • Län: Östergötland
 • Kommun: Söderköping
 • Namn: Tidigare “Stækaborg” (samma ord som “stock”, vilket syftar på det pålsystem som förr fanns i vattnet).

Fakta om Stegeborgs slottsruin

 • Grundad: 1200-talet
 • Stil: Renässans
 • Material: Sten och tegel
 • Ägare: Familjen Danielsson
 • Öppen för besökare: Ja
 • Pris för besök: 4o kronor/vuxen, 120 kronor/familj (2020)

Hitta till Stegeborg

 • Bil: Strax söder om Söderköping tar du av på väg 210 mot Stegeborg och St Annas skärgård.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev