Meny Stäng

Söderköping – 9 tips på saker att se och göra

Annons

Söderköping är en idyllisk och pittoresk liten stad vid Göta kanal. Vi bjuder på nio tips på vad du kan se och göra i Söderköping. Här kan du se båtar slussa, strosa bland gamla charmiga hus och, kanske inte minst, frossa i glass.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Söderköping

Söderköping har varit en stad sedan 1200-talet, och det var också på 1200- och 1300-talet som staden hade sin storhetstid. Under den här tiden byggdes kyrkor och kloster, och här kröntes en kung och två drottningar.

Söderköping

Idag är Söderköping en liten, men väldigt charmig stad med många fina historiska hus. Det är inte svårt att förstå att man valde just Söderköping som inspelningsplats för filmerna om Madicken.

Söderköping ligger i Östergötland, ungefär 16 kilometer söder om Norrköping.

Vad kan man göra i Söderköping?

Vad kan man då se och göra i Söderköping? Vi har hunnit se oss omkring en hel del i den här charmiga orten, och här hittar du våra bästa tips.

1. Se på slussning vid Göta kanal

Göta kanal rinner genom Söderköping och bidrar med en mysig atmosfär, med alla större och mindre båtar som ska slussa genom staden. Flera gamla slussbyggnader står kvar, som till exempel den slussvaktarbostad som byggdes 1869-1870. Vi kollade på några slussningar, riktigt fängslande!

2. Beundra konstverket Rabbit Crossing

Vid kanalen i Söderköping kan man se konstverket ”Rabbit Crossing”. Konstverket har skapats av Eva Fornåå 2005 och handlar enligt konstnären om att ta sig över till andra sidan. Tillsammans med flera andra konstverk ingår detta i ett skulpturstråk längs Göta kanal som utvecklats genom konstprojektet “Visioner vid vatten”.

Rabbits crossing

3. Äta glass i Söderköping – Smultronstället med flera

När vi började fråga om tips om Söderköping fick vi snabbt höra talas om ”Smultronstället”. Samma sak hände när vi googlade och när vi frågade olika turistbyråer. Söderköping? Alla sa samma sak: ”Smultronstället!”. Hur är det möjligt att en och samma glassrestaurang får så mycket reklam? Lite spännande!

Ännu mer spännande blev det när några läsare tyckte att vi inte ”skulle luras” av den massiva reklamen utan istället besöka ”det bättre glasstället vid Rådhustorget”. Nu blev vi nyfikna! Vi bestämde oss helt enkelt för att testa båda ställena. Men oj, vilken kö det var vid det kända Smultronstället!

Glasskö i Söderköping

Efter en stund insåg vi att den långa vindlande kön var för att får sitta på glassrestaurangen, och serveras glassbakelser vid sittande bord. Om man istället ville köpa en våffla eller en bägare var kön betydligt kortare. Vi beställde en bägare med två kulor – choklad och jordgubb. Vårt utlåtande? Väldigt gott! Särskilt chokladen var riktigt god och smakrik.

Glass vid Smultronstället

Lite senare var det dags att leta upp glassbaren vid Rådhustorget. Här säljs egentillverkad glass, och man får en riklig portion i fina bägare. Vi beställde återigen choklad och jordgubb, för att kunna jämföra. Jordgubbsglassen var fantastisk, och blev definitivt en vinnare. När det gällde nästa kula lyssnade de lite dåligt, eller uppfattade fel, och det blev nougat istället för choklad. Svårt att jämföra alltså.

Hur som helst, båda ställena är bra! Det finns också en glassbar vi kanalen som heter ”Göta glass”, som också ska ha bra glass, enligt vad vi har hört. Du behöver alltså inte oroa dig för att bli utan glass i Söderköping!

Glass vid Rådhustorget

4. Strosa i de mysiga Drothemskvarteren

När man ätit sin glass kan man ta sig tid att strosa runt i Söderköping, vilket vi gjorde. På vägen till de gamla ”Drothemkvarteren” passerade vi fantastiskt charmiga hus i härliga pastellfärger, med höga vackra blommor framför. fint!

Söderköping
Söderköping

Drothemskvarteren i Söderköping är gamla kvarter som ger en känsla av hur Söderköping kan ha sett ut på Medeltiden. I de här kvarteren är husen små och gränderna är trånga. Fantastiskt charmigt!

5. Kolla in Söderköpings kyrkor

Det finns flera kyrkor i Söderköping, och vi kikade på två av dem. Den första kyrkan vi kollade in var Sankt Laurentii kyrka. Denna kyrka invigdes runt år 1200, och byggdes om efter en brand på 1490-talet.

Kyrka i Söderköping

Vi kikade också på Drothems kyrka. Redan på 1000-talet fanns en träkyrka här. Nuvarande Drothems kyrka är från sent 1200-tal, med bland annat ett medeltida altarskåp.

Drothem kyrka

6. Bestiga Ramunderberget

Efter lunch bestämde vi oss för att ta en promenad upp på Ramunderberget, som är både ett berg och ett naturreservat, och som ligger centralt i Söderköping. Det är trappor hela vägen så det är enkelt att gå, men det är många trappsteg. När man nått toppen får man belöning i form av en riktigt fin utsikt över staden, från 70 meters höjd.

För den som vill finns flera motionsspår och promenadvägar i Ramunderbergets naturreservat. Om man gillar historia kan man istället fördjupa sig i kusliga berättelser från förr. På berget fanns en gång i tiden en galgbacke, och det sägs att en kvinna brändes på bål här för häxeri på 1600-talet.

7. Prova öl på mikrobryggeri i Söderköping

Efter promenaden upp och ner för berget tyckte vi att vi gjort oss förtjänta av en öl. Vi hittade in på Lock, Hop & Barrel Brewery Restaurant. Detta är inte bara en restaurang utan också ett mikrobryggeri, och vi testade deras egen pilsner. Dessutom testade vi en dubbel IPA från Linköping. Båda var riktigt goda!

Öl i Söderköping

8. Göra en utflykt till Stegeborg

Stegeborg ligger cirka två mil från Söderköping, och här hittar man en spännande slottruin från 1200-talet. Här har utspelat sig en hel del intressant historia som bland annat inkluderar personer som Magnus Ladulås och Gustav Vasa. I Stegeborg finns dessutom en småbåtshamn, en hamnkrog, ett trädgårdshotell, en ställplats för husbilar och till och med ett flygfält för den som föredrar att anlända i eget flygplan.

Stegeborg

9. Cykla längs Göta kanal – kanske till Mem

Att cykla längs med Göta kanal är populärt, och om man startar i Söderköping kan man till exempel cykla till Mem, som fungerar som Östersjöns port till Göta kanal. Det var här som hela den kända kanalen invigdes en gång i tiden. Idag är det en trevlig liten ort där du hittar en sluss, en ställplats för husbilar och en restaurang.

Mer att göra i Söderköping

Det finns förstås ännu mer att göra i Söderköping. Man kan till exempel besöka Husby Säteri som bjuder på en vacker slottsmiljö, och där man kan äta, övernatta eller delta i olika evenemang. Ett annat omtalat ställe är Söderköpings Brunn där man kan bo, men också ägna sig åt spa eller golf. Ytterligare ett tips vi fått är Fröö gård, som har gårdsbutik med naturbeteskött. Dessutom finns många mysiga fik och caféer i Söderköping.

Göra i Söderköping

Ställplats i Söderköping

Så, var stod vi med husbilen då? Jo, vi styrde kosan till ”Ställplats Göta kanal”, som ligger vid kanalen, i centrala Söderköping. Det kostar 185 kronor/dygn att stå här och enligt informationen har man tillgång till gästhamnens service, i form av toaletter. Dessvärre är det en liten sträcka att gå till gästhamnsservicen, så det är inte direkt så att man piper dit för att låna toaletten mellan varven. I praktiken står man på en grusplan utan service.

Ställplats i Söderköping

Ställplatsen har utmärkt läge för att besöka Söderköping, och ligger också fint precis intill kanalen där båtarna åker förbi. Men nog är det lite dyrt med 185 kronor, när det inte ens finns en toalett i närheten.

Båt i Söderköping

Mer att se och göra i Östergötland

Det finns mycket att se och göra i Söderköping och övriga Östergötland. Här hittar du ännu fler reportage om spännande destinationer i lanskapet, där du kan se allt från klosterruiner och slott till slussar och charmiga delikatessbutiker.

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Har du varit i Söderköping?

Har du varit i Söderköping? Hur var din upplevelse? Har du några fler tips på vad man kan se och göra i Söderköping?

Fakta om Söderköping

 • Landskap: Östergötland
 • Län: Östergötlands län
 • Kommun: Söderköpings kommun
 • Folkmängd: Ca 7600 (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer information på Visit Östergötland

Fakta om Söderköpings sluss, Göta kanal

 • Dopnamn: Söderköping
 • Byggnadsår: 1847
 • Tekniska fakta: En enkelsluss med hydraulisk manövrering och fallhöjd på 2,4 m.

Söderköpings historia

 • Forntida historia: Staden Söderköping saknar fornminnen före cirka år 1000 eftersom platsen på den tiden låg på havsbotten. Forntida gravar finns på höjderna vid Skönberga kyrka och Ljunga gård. Vid Borgberget nordost om staden finns också en fornborg, från oklar tidsepok.
 • 1000-talet: Man har hittat en runsten i Sankt Laurentii kyrka från runt år 1025. Stenen restes av Gunnvat efter sina söner Torsten och Torlak, och ett kors antyder att människorna som reste den var kristna. Ytterligare runstenar från 1000-talet finns i Gårdeby socken och i Mogata.

1200- och 1300-tal

 • 1200- och 1300-tal: Söderköping växte kraftigt på 1100-talet och fick sin storhetstid under 1200- och 1300-tal, jämnbördigt med Stockholm.
 • 1250: Sveriges drottning Katarina Sunesdotter testamenterade Söderköping till sin syster Benedicte.
 • 1281: Hedvig av Holstein kröntes till Magnus Ladulås drottning.
 • 1302: Birger Magnusson och Märta Eriksdotter kröntes.

1400- till 1600-tal

 • 1436: Fred slöts i Söderköping mellan Erik av Pommern och Engelbrekt Engelbrektsson.
 • 1517: Söderköping ockuperades av danska trupper under ledning av Kristian II.
 • 1567: Söderköping härjades av Daniel Rantzaus trupper, och fick därefter aldrig tillbaka sin berydelse.

Modern historia

 • 1718-1719: Söderköpings brunn anlades på Sankta Ragnhilds källa. Idag finns här ett konferenshotell.
 • 1800-tal: Göta kanal byggdes, vilket fick betydelse för Söderköping.

Hitta till Söderköping

 • Bil: Om du kommer från Norrköping tar du av på väg E22 mot Kalmar. Söderköping ligger ca 16 km söder om Norrköping.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev