Meny Stäng

Söderköping – pittoreskt vid Göta kanal

Söderköping är en idyllisk och pittoresk liten stad vid Göta kanal. Här kan du se båtar slussa, strosa bland gamla charmiga hus och, kanske inte minst, frossa i glass.

Söderköping

Söderköping har varit en stad sedan 1200-talet, och det var också på 1200- och 1300-talet som staden hade sin storhetstid. Under den här tiden byggdes kyrkor och kloster, och här kröntes en kung och två drottningar.

Idag är Söderköping en liten, men väldigt charmig stad med många fina historiska hus. Det är inte svårt att förstå att man valde just Söderköping som inspelningsplats för filmerna om Madicken.

Söderköping

Söderköping ligger i Östergötland, ungefär 16 kilometer söder om Norrköping.

Göta kanal

Göta kanal rinner genom Söderköping och bidrar med en mysig atmosfär, med alla större och mindre båtar som ska slussa genom staden. Flera gamla slussbyggnader står kvar, som till exempel den slussvaktarbostad som byggdes 1869-1870. Vi kollade på några slussningar, riktigt fängslande!

Konstverket Rabbit Crossing

Vid kanalen i Söderköping kan man också se konstverket “Rabbit Crossing”. Konstverket har skapats av Eva Fornåå 2005 och handlar enligt konstnären om att ta sig över till andra sidan.

Rabbits crossing

Glass i Söderköping – Smultronstället med flera

När vi började fråga om tips om Söderköping fick vi snabbt höra talas om “Smultronstället”. Samma sak hände när vi googlade och när vi frågade olika turistbyråer. Söderköping? Alla sa samma sak: “Smultronstället!”. Hur är det möjligt att en och samma glassrestaurang får så mycket reklam? Lite spännande!

Ännu mer spännande blev det när några läsare tyckte att vi inte “skulle luras” av den massiva reklamen utan istället besöka “det bättre glasstället vid Rådhustorget”. Nu blev vi nyfikna! Vi bestämde oss helt enkelt för att testa båda ställena. Men oj, vilken kö det var vid det kända Smultronstället!

Glasskö i Söderköping

Efter en stund insåg vi att den långa vindlande kön var för att får sitta på glassrestaurangen, och serveras glassbakelser vid sittande bord. Om man istället ville köpa en våffla eller en bägare var kön betydligt kortare. Vi beställde en bägare med två kulor – choklad och jordgubb. Vårt utlåtande? Väldigt gott! Särskilt chokladen var riktigt god och smakrik.

Glass vid Smultronstället

Lite senare var det dags att leta upp glassbaren vid Rådhustorget. Här säljs egentillverkad glass, och man får en riklig portion i fina bägare. Vi beställde återigen choklad och jordgubb, för att kunna jämföra. Jordgubbsglassen var fantastisk, och blev definitivt en vinnare. När det gällde nästa kula lyssnade de lite dåligt, eller uppfattade fel, och det blev nougat istället för choklad. Svårt att jämföra alltså.

Hur som helst, båda ställena är bra! Det finns också en glassbar vi kanalen som heter “Göta glass”, som också ska ha bra glass, enligt vad vi har hört. Du behöver alltså inte oroa dig för att bli utan glass i Söderköping!

Glass vid Rådhustorget

Mysiga kvarter i Söderköping

När man ätit sin glass kan man ta sig tid att strosa runt i Söderköping, vilket vi gjorde. På vägen till de gamla “Drothemkvarteren” passerade vi fantastiskt charmiga hus i härliga pastellfärger, med höga vackra blommor framför. fint!

Söderköping
Söderköping

Drothemskvarteren

Drothemskvarteren i Söderköping är gamla kvarter som ger en känsla av hur Söderköping kan ha sett ut på Medeltiden. I de här kvarteren är husen små och gränderna är trånga. Fantastiskt charmigt!

Kyrkor i Söderköping

Det finns flera kyrkor i Söderköping, och vi kikade på två av dem. Den första kyrkan vi kollade in var Sankt Laurentii kyrka. Denna kyrka invigdes runt år 1200, och byggdes om efter en brand på 1490-talet.

Kyrka i Söderköping

Vi kikade också på Drothems kyrka. Redan på 1000-talet fanns en träkyrka här. Nuvarande Drothems kyrka är från sent 1200-tal, med bland annat ett medeltida altarskåp.

Drothem kyrka

ramunderberget

Efter lunch bestämde vi oss för att ta en promenad upp på Ramunderberget, som är både ett berg och ett naturreservat, och som ligger centralt i Söderköping. Det är trappor hela vägen så det är enkelt att gå, men det är många trappsteg. När man nått toppen får man belöning i form av en riktigt fin utsikt över staden, från 70 meters höjd.

För den som vill finns flera motionsspår och promenadvägar i Ramunderbergets naturreservat. Om man gillar historia kan man istället fördjupa sig i kusliga berättelser från förr. På berget fanns en gång i tiden en galgbacke, och det sägs att en kvinna brändes på bål här för häxeri på 1600-talet.

Öl på mikrobryggeri i Söderköping

Efter promenaden upp och ner för berget tyckte vi att vi gjort oss förtjänta av en öl. Vi hittade in på Lock, Hop & Barrel Brewery Restaurant. Detta är inte bara en restaurang utan också ett mikrobryggeri, och vi testade deras egen pilsner. Dessutom testade vi en dubbel IPA från Linköping. Båda var riktigt goda!

Öl i Söderköping

Ställplats i Söderköping

Så, var stod vi med husbilen då? Jo, vi styrde kosan till “Ställplats Göta kanal”, som ligger vid kanalen, i centrala Söderköping. Det kostar 185 kronor/dygn att stå här och enligt informationen har man tillgång till gästhamnens service, i form av toaletter. Dessvärre är det en liten sträcka att gå till gästhamnsservicen, så det är inte direkt så att man piper dit för att låna toaletten mellan varven. I praktiken står man på en grusplan utan service.

Ställplats i Söderköping

Ställplatsen har utmärkt läge för att besöka Söderköping, och ligger också fint precis intill kanalen där båtarna åker förbi. Men nog är det lite dyrt med 185 kronor, när det inte ens finns en toalett i närheten.

Båt i Söderköping

Utflykter runt söderköping

Om du vill göra utflykter runt Söderköping kan vi framför allt rekommendera en tur till Stegeborgs slottruin. Om man vill kan man också cykla längs kanalen till Mem.

Stegeborg

Har du varit i Söderköping? Har du några fler tips att dela med dig av?

Fakta om Söderköping

  • Landskap: Östergötland
  • Län: Östergötlands län
  • Kommun: Söderköpings kommun
  • Folkmängd: Ca 7600 (2019)
  • Läs mer: Du hittar mer information på Visit Östergötland

Fakta om Söderköpings sluss, Göta kanal

  • Dopnamn: Söderköping
  • Byggnadsår: 1847
  • Tekniska fakta: En enkelsluss med hydraulisk manövrering och fallhöjd på 2,4 m.

Hitta till Söderköping

  • Bil: Om du kommer från Norrköping tar du av på väg E22 mot Kalmar. Söderköping ligger ca 16 km söder om Norrköping.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

Helena och Peter, FREEDOMtravel reseblogg