Meny Stäng

Vreta kloster – och Stjärnorps slottsruin

Vreta kloster i Östergötland är ett av Sveriges allra äldsta kloster. Idag finns här en klosterruin och en vacker kyrka från 1100-talet. Inte långt härifrån ligger Stjärnorps slottsruin. Båda platserna bär på massor av historia, och naturligtvis flätas historierna samman.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Söderköping till Vreta kloster

Vi är ute på en husbilsresa och följer Göta kanal. Vår senaste rutt gick från Söderköping, förbi Brådtom Sluss och Stjärnorps slottsruin, till Vreta kloster. Du kan läsa våra tidigare blogginlägg från resan här:

Vi gjorde ett kort besök vid den mysiga lilla Brådtom sluss. Vi visar fler bilder härifrån i nästa inlägg. Nu ska det nämligen handla om slott och kloster!

Brådtom sluss

Vi fortsatte turen längs med sjön Roxens norra sida. Vi valde den norra sidan eftersom vägen såg ut att gå närmare sjön. Vi hade inte planerat något speciellt vi ville se förrän Vreta kloster, men helt plötsligt dök Stjärnorps slottruin upp. Vägarna var förresten väldigt charmiga!

På väg mot Stjärnorps slottsruin - Allé

Stjärnorps slottsruin

Vi såg en mäktig byggnad och en ruin från vägen och bromsade in. När vi såg skylten, ”Stjärnorps slott”, drog jag mig till minnes att jag för inte så längesedan läste ett blogginlägg om den här ruinen på bloggen Lite mera rosa.

Cornelia, som driver bloggen, gillar liksom vi slott och ruiner och vi pratade om att det var lustigt att slottet har samma ägare som ett slott vi precis besökt, nämligen Rydboholms slott i Roslagen. Båda slotten ägs av greven Gustaf Douglas.

Stjärnorps slott och Stjärnorps slottsruin

Stjärnorps slott uppfördes 1655-1662, i dåvarande Vreta klosters socken, av greven och fältmarskalken Robert Douglas. Slottet ritades av den kände arkitekten Nicodemus Tessin den äldre, som också varit arkitekt för till exempel Drottningholms slott.

Stjärnorps slottsruin

Det berättas att Robert Douglas och hans vapenbroder Axel Lillie bestämde sig för att bygga varsitt slott när de kom hem från Westfaliska freden. Robert byggde Stjärnorp och Axel byggde Löfstad slott i Norrköpings kommun. Slotten skulle vara så höga att de från översta våningen skulle kunna se varandra och skicka hälsningssignaler.

Om slotten blev tillräckligt höga för hälsningarna? Inte en aning, men man vet att Roberts fru Hedvig överlevde sin man i 40 år, och skötte Stjärnorp med stor duglighet. Även i nästa generation sköttes slottet av en kvinna, Beata Stenbock, under många år.

Stjärnorps slottsruin

Alla byggnaderna vid Stjärnorp förstördes vid en häftig brand den 12 maj 1789. De flesta byggnader byggdes snabbt upp, men det fanns tyvärr inte pengar för att bygga upp huvudbyggnaden.

Idag pågår arbete för att bevara och restaurera ruinen. Observera dock att ruinen inte är öppen för allmänheten, den kan bara beskådas från utsidan av ett staket. Stjärnorps kyrka, som är inrymd i den östra flygeln, är dock en levande församlingskyrka. Man är också välkommen att promenera genom slottsparken på baksidan av slottet och ta ”Ravinstigen” ner till Stjärnorpsravinen.

WIFI.se
Stjärnorps slottsruin

Vreta kloster

Tio minuter med bil från Stjärnorps klosterruin hittar du Vreta kloster och Vreta klosters kyrka. Vreta kloster grundades som ett benediktinskt nunnekloster i början av 1100-talet. Kung Inge den äldre och hans hustru Helena donerade marken till klostret, som var ett av Sveriges allra första kloster.

Klostret var aktivt fram till 1580-talet, då de sista nunnorna dog. Idag återstår en delvis rekonstruerad ruin av klostret, klosterkyrka, ett klosterhus samt många olika byggnader i Vreta klosters kyrkby.

Vreta kloster
Vreta kloster i Sueciaverket från 1600-talet

Vreta klosters kyrka

Vreta klosters kyrka är en intressant medeltida kyrka, som uppfördes som kungskyrka i början av 1100-talet. På kyrkans södra sida finns ett gravkor med ett flertal gravar tillägnade greve Robert Douglas (du kanske minns greve Douglas från Stjärnorps slott!) och hans efterkommande.

Runt kyrkan finns en fantastiskt fin trädgård, där man verkligen kan finna lugnet. På området finns också en gammal kyrkby med fattigstuga, klockaregård, prästgård och andra gamla byggnader.

Klosterhuset vid Vreta kloster

Klosterhuset är ett av Sveriges få helt bevarade klosterbyggnader, med ett imponerande stenmagasin från 1200-talet. I ena delen finns en utställning med både information och olika bevarade stenföremål.

Klosterhuset Vreta kloster

Mer att se i närheten

Strax intill Vreta kloster ligger Bergs slussar, som man förstås inte ska missa. Detta är Göta kanals största attraktion med sju sammankopplade slussar och två dubbelslussar. Det är också relativt nära till fina Motala och charmiga Borensberg.

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Har du varit i Vreta kloster?

Har du varit vid Vreta kloster eller Stjärnorps slottsruin? Gillar du att besöka historiska byggnader, som slott, kyrkor och ruiner?

Fakta om Vreta kloster

 • Ort: Berg
 • Kommun: Linköping
 • Län: Östergötlands län
 • Verksamt: Ca 1100 – 1580-tal
 • Öppettider: Vardagar 8:00-17:00 samt lördagar och helgdagar 8:00- 8:30 (2020).
 • Guidning: Enklare guidning arrangeras på sommaren. Guidningar i kyrkbyn arrangeras specifika dagar. Guidning av grupp kan beställas via församlingsexpeditionen för 40 kr/person (2020).

Fakta om Stjärnorps slottsruin

 • Ort: Stjärnorps socken
 • Kommun: Linköping
 • Län: Östergötlands län
 • Färdigställande: 1662
 • Arkitekt: Nicodemus Tessin d.ä.
 • Byggherre: Fältmarskalken greve Robert Douglas
 • Brand: 1789
 • Ägare: Greve Gustaf Douglas
 • Öppet för allmänheten: Nej, man kan endast gå fram till staketet och beskåda slottsruinen därifrån. Man är dock välkommen att promenera till Stjärnorpsruinen.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev