Meny Stäng

Att göra i Norrköping – 16 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Norrköping? Norrköping är en spännande storstad som bjuder på en härlig miljö och många olika aktiviteter och upplevelser. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Norrköping!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Norrköping

Det mest karakteristiska i Norrköping är kanske Industrilandskapet, med sina historiska hus och sitt forsande vatten. Vi har besökt staden flera gånger – både i jobb och på semester – och vårt senaste besök gjorde vi i höstas med husbilen.

Norrköping ligger längst in i Bråviken på båda sidor om Motala ström, som rinner genom staden. Från Norrköping är det drygt fyra mil till Linköping och drygt 16 mil till Stockholm.

Vad kan man göra i Norrköping?

Vad kan man då se och göra i Norrköping? Det finns en hel del att upptäcka kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Promenera i Carl Johans park

Carl Johans park i Norrköping är en klassisk park från sekelskiftet. Parken anlades redan 1860 av stadsarkitekt C Th Malm och bjuder bland annat på stora kastanjeträd, blomsterplanteringar, en staty över Karl XIV och en fontän med namnet “Delfinfontänen”. Här hittar du också en omtalad kaktusplantering.

Göra i Norrköping - Carl Johans park
Göra i Norrköping - Carl Johans park

2. Spana in kaktusplanteringen

Varje år planteras 25 000 kaktusar i Carl Johans park, vilket är en tradition som pågått ända sedan 1926. Kaktusarna bildar tillsammans ett specifikt motiv, och motivet varierar från år till år.

Göra i Norrköping - kaktusplanteringen

3. Se Hedvigs kyrka

Hedvigs kyrka, som fått sitt namn efter drottning Hedvig Eleonora, invigdes 1673 och var ämnad för den tysktalande befolkningen i Norrköping. När ryska trupper stormade staden under de så kallade “rysshärjningarna” 1719 blev kyrkan svårt skadad, men man byggde upp den igen. Samtidigt byggde man om så att kyrkan också kunde använda som rikssal.

Kyrkan har därefter renoverats vid ytterligare några tillfällen. Om du kikar in i den idag kan du spana efter den tyska predikstolen, dopfunten som tidigare stått i Stegeborgs slottskapell samt altartavlan som föreställer den uppstånde Kristus möte med Tomas tvivlaren, som målades 1791.

Göra i Norrköping - hedvigs kyrka

4. Fascineras av Industrilandskapet

Det kanske allra mest typiska och mest fascinerande i Norrköping är Industrilandskapet. Porten till området är Holmentornet från 1750-talet, som är målat i “Norrköpingsgult”. Färgen kom till genom att arkitekten reste till Paris och blev inspirerad av fransmännen, som blandade gul färg i bruket.

Göra i Norrköping - Holmentornet

Industrilandskapet är en historisk plats som berättar om en epok i Norrköpings historia. Här kan man bland annat se Louis De Geer konsert & kongress, som ligger i en före detta pappersfabrik, och byggnaderna “Strykjärnet” och “Strykbrädan”.

Själva fascinerades vi framför allt av vattnet, som överallt brusar och forsar, och ger Norrköping en väldigt speciell karaktär.

5. Besök arbetets museum

Arbetets museum ligger mitt i Industrilandskapet, i en gul och väldigt speciell byggnad som fått namnet Strykjärnet. Museet bjuder på många interaktiva moment som kretsar kring arbete och kultur i industrisamhället. För egen del kände vi kanske att museet passar bättre för den som har sällskap av barn eller tonåringar.

6. Lär dig om stadens historia på Norrköpings stadsmuseum

Norrköpings stadsmuseum ligger också i Industrilandskapet, på en minuts promenadavstånd från Arbetets museum. Här kan man lära sig mer om Norrköpings historia, från forntid till stormaktstid. På museet arrangeras olika utställningar, visningar, stadsvandringar och föreläsningar.

Göra i Norrköping - Stadsmuseum

7. Roa dig på Visualiseringscenter C

Ytterligare en spännande plats att besöka i Industrilandskapet är Visualiseringscenter C. Detta är ett digitalt science center med interaktiva utställningar och en “dom”, det vill säga en kupolformad biograf med filmer som visas i 360 grader.

Att kika in på utställningarna är helt kostnadsfritt. Om man vill kika på en film i domen – vilket är centrets huvudattraktion – måste man boka plats. Det finns massor av olika filmer att välja mellan, för alla olika åldrar.

Göra i Norrköping - Visualiseringscenter C
Göra i Norrköping - Visualiseringscenter C
Peter fastnade framför en gammal film om månlandningen

8. Beundra Matteus kyrka

Från början fanns två församlingar i Norrköping: S:t Olai och S:t Hedvig. I och med industraliseringen växte staden och 1885 tillkom Matteus församling. Matteus kyrka invigdes 1892 av biskop C.A. Cornelius.

Kyrkan är uppförd i nygotisk stil och ritad av arkitekten Hugo Zettervall. Byggnaden ger ett mäktigt intryck där den reser sig med sitt 64 meter höga torn, som för övrigt är Norrköpings högst belägna punkt. När vi var här pågick en renovering, vilket innebar att kyrkan höll stängt, men det är möjligt att den öppnar under 2022.

Göra i Norrköping - Matteus kyrka

9. Upplev kvarteret Knäppingsborg

En trevlig sak att göra i Norrköping är att besöka det charmiga kvarteret Knäppingsborg. Stadsdelen byggdes under 1700-talet, men området har egentligen en ännu äldre historia och har fått sitt namn av en dansk viking som hette Knäppe.

Idag är kvarteret fyllt av mysiga restauranger, charmiga caféer och små spännande butiker med konst, hantverk, delikatesser och presenter. Här arrangeras ibland också olika kulturevenemang, såsom utställningar, teaterföreställningar och trubadurkvällar.

Göra i Norrköping - Knäppingsborg

10. Spana in Johannisborgs slottsruin

Johannisborgs slottsruin är idag inte mycket mer än ett ensamt torn på ett fält, men faktum är att denna relativt anspråkslösa byggnad bär på minnet av något betydligt större och mäktigare.

År 1613 började Johannisborgs slott byggas på uppdrag av hertig Johan av Östergötland, som residens och skydd för Norrköping. Dessvärre drog bygget ut på tiden och när slottet stod klart 1639 var hertigparet redan döda.

När ryssarna härjade i Norrköping 1719 brändes slottet ner, liksom mycket annat i staden. Sten och tegel från slottet använde till andra byggen, men porttornet sparades. År 1935 utnämndes Johannisborg till byggnadsminne.

Göra i Norrköping - Johannisborgs slottsruin

11. Kolla på hällristningar vid Himmelstalund

Norrköping kan skryta om att vara den stad i världen som har flest hällristningar inom sin stadsgräns. Inom ett begränsat område runt Motala ström finns inte mindre än 7000 hällristningar, vilket gör detta till ett av Sveriges största och viktigaste hällristningsområden.

För att se hällristningar kan du ta dig till Himmelstalund i den västra utkanten av Norrköping. Här finns gott om större och mindre imålade ristningar, i form av bland annat skepp, människor, fotsulor och vapen, tillsammans med informationsskyltar. Ristningarna är från bronsåldern, runt 1500 före Kristus. Nog är det svindlande när man försöker föreställa sig hur livet kan ha sett ut då!

12. Spela aquagolf

I Himmelstalund finns inte bara hällristningar, utan också “aquagolf”. I denna sport ska man slå bollen över vattnet och träffa korgen på någon av de utplacerade flottarna i vattnet. Vi var här vid fel årstid, men den här sporten verkar ju lite spännande och utmanande!

Göra i Norrköping - aquagolf

13. Upptäck Löfstad slott

Löfstad slott, som ligger strax sydväst om Norrköping, har anor från 1600-talet då det uppfördes av greven Axel Lillie. Efter att ha skadats i en stor brand år 1750 byggdes slottet om och fick det utseende det har idag. Under åren har släkterna de la Gardie och von Fersen huserat här. Den senaste ägaren var Emelie Piper, som bodde på slottet fram till sin bortgång 1926.

Slottet ägs idag av Östergötlands museum och är bevarat så som det såg ut på Emelie Pipers tid. På slottet arrangeras guidade visningar och olika utställningar. Här finns också en fin liten slottsbod där man kan köpa presenter samt ett värdshus, en handelsträdgård och en engelsk park.

Göra i Norrköping - Löfstad slott

14. Njut av naturen vid Arkösunds skärgård

Om man kör från Norrköping och rakt ut mot östkusten kommer man till Arkösunds skärgård. Här kan man njuta av naturen med klippor och sandstränder, och det finns också gästhamnar, campingar och restauranger. Dessutom finns möjlighet till fiske, turer med rib-båt och mycket annat.

15. Möt vilda djur på Kolmården

Kolmården, som ligger på den norra sidan av Bråviken, kan skryta med att vara Nordens största djurpark. Här kan du möta vilda djur, åka på safari, uppleva åkattraktioner i Marine World eller testa den spännande berg- och dalbanan Wildfire. För de mindre barnen finns Bamses värld.

Gorillan Kiburi med unge, foto: Kolmården

16. Gör en utflykt till Söderköping

Söderköping ligger bara 20 minuter söder om Norrköping med bil, och är en väldigt charmig liten ort, inte minst på sommaren. I Söderköping kan du se slussning i Göta kanal mitt i centrala stan.

Du kan också äta glass på det omåttligt populära Smultronstället, strosa i de mysiga Drothemskvarteren eller ta dig upp på Ramunderberget för att se utsikten. I närheten hittar du också Stegeborgs slottsruin och Mem, som fungerar som Östersjöns port till Göta kanal.

Söderköping

Mer att göra i Norrköping för dig som gillar mat och shopping

Det finns förstås också mycket att göra i Norrköping för dig som gillar mat och shopping. Vi har tyvärr inte hunnit prova så många restauranger själva, men här är ändå några tips.

 • Färgargården är ett mysigt café vid Motala ström. (Värdshusgatan 8)
 • Galleria Domino är ett köpcentrum med klädbutiker och restauranger. (Repslagaregatan 12)
 • Restaurangerna i Knäppingsborg bjuder på en mysig atmosfär. (Skolgatan 1B)
Göra i Norrköping

Mer att göra i Norrköping för dig som gillar kultur och historia

Det finns också mer att se och göra i Norrköping, när det handlar om kultur och historia.

 • Kulturnatten är ett kulturevenemang som arrangeras varje år.
 • Louis De Geer konsert & kongress är ett pampigt kongresshus i Industrilandskapet. (Dalsgatan 15)
 • Norrköpings konstmuseum har en stor samling inom modernism och samtidskonst. (Kristinaplatsen)
 • Norrköping Light Festival är en årlig festival med ljusinstallationer och konstverk.
 • Spårvägsmuseet visar ibland äldre spårvagnar. (Stohagsgatan 3D)
 • Ållonö slott är ett vackert slott från 1600-talet, som dock är privatägt och ej öppet för allmänheten.

Mer att göra i Norrköping för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Norrköping här:

 • Getåravinen är ett naturområde där man kan vandra. (Getå Gunnarstorp 1, Åby)
 • Folkparken är en stor park i centrala stan med bland annat äventyrsgolf och boulebanor. (Dragsgatan 15)
 • Kärleksparken är en park vid Motala ström, med soffor och planteringar. (Västgötegatan 25)
 • Marmorbrukets naturreservat bjuder på vacker natur vid Bråviken samt Marmorbruksleden, som är 9,7 kilometer lång.
 • Strömparken är en park där Lekbäcken rinner, med möjlighet till cityfiske av lax och öring. (Gamla Rådstugugatan 10)
 • Åbackarna ligger vid Motala ström och här finns ett tre kilometer lång promenadstråk.
 • Ågelsjön är ett populärt område för bad, vandring, fiske, klättring och skridskoåkning.

Mer att göra i Norrköping med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Norrköping med barn eller tonåringar.

 • Bråvikslinjen arrangerar turer med RIB-båt i Östergötlands skärgård, bland annat i Bråviken och Arkösunds skärgård.
 • Busfabriken är ett stort inomhuslekland. (Ståthögavägen 48)
 • Event Center Knock ’em Down har olika aktiviteter såsom bowling, shuffleboard och biljard. (Hagebygatan 147)
 • Norrköpings Äventyrsgolf bjuder på en 12-hålsbana i Folkparken.
 • Sörsjöns äventyrspark bjuder på höghöjdsbanor och linbanor. (Sörsjöns camping, Åby)
Göra i Norrköping

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Norrköping finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ. Om du vill bo i den fina centralstationen kan du till exempel bo i Centralstationens vandrarhem.

Vi har rest med husbil, men bara parkerat i Norrköping och aldrig övernattat. Det verkar inte finnas så gott om ställplatser, men Norrköpings camping ligger i Himmelstalund, någorlunda nära stan. En del skriver att man också kan stanna i Lindö gästhamn med husbil, men vi har inte lyckats bekräfta dessa uppgifter.

Göra i Norrköping
Centralstationens vandrarhem ligger fint i stationsbyggnaden

Mer att se och göra i närheten

Från Norrköping är det inte alltför långt Finspång med Finspångs slott. Det är heller inte alltför långt till Linköping, där du till exempel hittar Flygvapenmuseet och friluftsmuseet Gamla Linköping. Strax intill Linköping hittar du också Vreta kloster. Om du istället åker norrut kan du ta dig till Nyköping, med det historiskt intressanta Nyköpingshus. Vi kan dessutom tipsa om trevliga Femöre vid Oxelösund.

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Ännu mer att se och göra i Norrköping?

Har du besökt Norrköping? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Norrköping?

Fakta om Norrköping

 • Landskap: Östergötland
 • Län: Östergötlands län
 • Distrikt: Sankt Olai, Matteus, Hedvig, Sankt Johannes, Östra Eneby, Borg, Vrinnevi, Tingstad, Styrstad och Kvillinge.
 • Invånare: Drygt 144 000 (2021)
 • Statliga verk i staden: Luftfartsverket, Migrationsverket, Sjöfartsverket, Kriminalvården och SMHI.
 • Läs mer: Du hittar mer information på kommunens webbplats.

Norrköpings historia

 • 1384: Norrköping fick stadsrättigheter.
 • 1567: Staden förstördes av danskar under Nordiska sjuårskriget.

1600-talet till 1700-talet

 • 1600-talet: Norrköping upplevde en första storhetstid när den nederländske affärsmannen Louis De Geer flyttade in. Han grundade flera industrier, såsom pappersbruk, vapenfabriker, klädesfabriker och skeppsvarv.
 • 1655: Staden drabbades av en svår brand.
 • 1719: Staden förstördes under ryssarnas härjningar under Stora nordiska kriget.
 • 1758: Norrköpings Tidningar, Sveriges äldsta idag existerande nyhetstidning, grundades.

1800-talet till nutid

 • 1830-talet: Textilindustrin växte i Norrköping och vid denna tid stod staden för 70 procent av Sveriges klädestillverkning.
 • 1960-talet: Textilindustrin avvecklades och andra industrier växte upp, såsom Philips med tillverkning av radio- och TV-apparater.
 • 1970-talet: Fem statliga verk flyttade till Norrköping: Luftfartsverket, Migrationsverket, Sjöfartsverket, Kriminalvården och SMHI.
 • 2000-talet: Norrköping utvecklades som universitetsstad, tillsammans med Linköping.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev