Meny Stäng

Att göra i Trosa – 9 tips till en pittoresk pärla

Annons

Vad kan man göra i Trosa? Vi har besökt denna pittoreska stad många gånger. Det var faktiskt hit vi åkte den allra första gången vi gav oss av på rull med husbil, och därefter har det blivit många återbesök, senast igår. Här har vi nu samlat våra bästa tips på upplevelser i Trosa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Trosa

Trosa är en pittoresk och charmig liten pärla med vackra trähus, mysiga fiskrestauranger och den fina Trosaån som rinner genom stan. Hit kommer man för att sitta på uteserveringar, äta glass eller bara njuta av miljön.

Göra i Trosa - Trosaån

En gång i tiden var Trosa en ort där man huvudsakligen levde på fiske. På 1800-talet blev staden istället en badort dit societeten vallfärdade, och med tiden fick man också en reguljär ångbåtsförbindelse med Stockholm. Idag är den lilla staden fortfarande en plats som lockar turister, även om mycket förstås har förändrats.

Göra i Trosa

Trosa ligger i Södermanland, mellan Södertälje och Nyköping, cirka sju mil sydväst om Stockholm.

Vad kan man göra i Trosa?

Så, vad kan man då se och göra i Trosa? Denna pärla är en väldigt trevlig stad som bjuder på semesterkänsla nästan året om. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Trosa.

1. Häng vid gästhamnen

Att hänga vid gästhamnen i Trosa en solig dag är väldigt trevligt. Här kan du stanna över natten med båt eller husbil, och här hittar du också restaurang Kölsvinet. På den här mysiga och populära restaurangen kan man till exempel äta lyxiga pizzor med ingredienser som handskalade räkor eller tryffelsalami.

Göra i Trosa - hänga i gästhamnen
Göra i Trosa - hänga i gästhamnen

2. Promenera längs Trosaån

Trosaån rinner genom hela staden, från sjön Sillen och ut till Östersjön, strax intill gästhamnen. En promenad längs med ån bjuder på fina vyer med småbåtar, broar och vackra trähus i ljusa färger.

Göra i Trosa - strosa längs ån

Man ser många flanörer längs med ån, men också många som står och fiskar.

När man fortsätter förbi centrum passerar man charmiga bostadsområden, som är så pittoreska att de påminner om en sagobok. Här kan man se mycket snickarglädje, och vi såg också ett fint ”flerfamiljshus” för småfåglar.

3. Strosa i historiska kvarter

Strosa i Trosa! De historiska kvarteren i den lilla staden är fantastiskt charmiga. Här kan man se röda små trähus, ofta lite sneda och vinda, som påminner om svunna tider.

Andra hus är vackert dekorerade med balkonger, tinnar och torn.

Göra i Trosa

Om man vill kan man också kika förbi Trosa stads kyrka. Kyrkan uppfördes mellan 1694 och 1710, och kyrkor har funnits på platsen även tidigare.

Göra i Trosa - se kyrkan

4. Lär dig om historia via skyltar

En sak som Sörmland verkligen är bra på är att sätta upp intressanta informationsskyltar. Skyltarna märks ut med röda flaggor och i Trosa hittar man dem bland annat längs med ån och i centrala stan. På skyltarna kan man framför allt läsa om turism och semester förr i tiden. Riktigt intressant!

Göra i Trosa - läsa historiska skyltar
Trosa på 1600-talet – Suecia verket

5. Upptäck Garvaregården

Garvaregården är en hantverksgård med anor från 1700-talet. I denna hembygdsgård finns på sommaren café, hantverksbutik och Trosa stadsmuseum. Under juli spelas också sommarteater. När vi var här i början av maj kunde vi dock bara kika in över staketet.

Göra i Trosa
Göra i Trosa

6. Besök Trosa turistcenter – i gamla rådhuset

Det gamla rådhuset är en vacker byggnad som du hittar på Östra Långgatan mitt i stan. Idag huserar Trosa turistcenter här.

Göra i Trosa - gamla rådhuset

Torget är för övrigt väldigt charmigt och påminner om småstäder från förr. Här hittar du stadens fina bokhandel och andra små butiker.

Göra i Trosa

Den gamla telefonkiosken fungerar inte längre som telefonkiosk, men om du vill låna en bok kan du kika in här. I gengäld kan du lämna en bok som du inte längre behöver.

Göra i Trosa - låna böcker

7. Ät fisk och skaldjur (eller smörrebröd)

Trots att Trosa är en liten stad finns det gott om restauranger, och framför allt hittar du restauranger som serverar fisk och skaldjur. Här hittar du till exempel restaurangerna Kölsvinet, Trosa sjökrog, FinaFisken, Bomans, Punschkällaren, Ankaret och Trosa stadshotell.

Om du föredrar smörrebröd, god öl och snaps kan du kika in på restaurangen Två små svin, där man kan välja mellan sånt som Farmors sill, gubbröra, kalvlever Anglais eller chevre chaud.

Göra i Trosa - hotell och restauranger

Den lilla ”Rökt fisk”-boden höll stängt när vi var här, men den var så söt så att den fick komma med på bild. För den som reser med husbil är det förstås ett alternativ att handla färsk eller rökt fisk och laga/servera själv i husbilen.

Göra i Trosa - handla fisk

8. Fika och ät glass

När man är i Trosa kan man passa på att fika eller äta glass, beroende på väder. Det finns gott om mysiga caféer och glassbarer.

Göra i Trosa - äta glass

9. Upplev slott i närheten

Ytterligare en sak att göra i Trosa är att se slott, även om slotten i olika utsträckning är välkomnande för turister.

Stensunds slott byggdes mellan 1918 och 1920 på uppdrag av skeppsredaren Emil Löfgren. Idag används slottet av Stensunds folkhögskola, och här kan man bland annat plugga till hälsocoach eller båtbyggare. Det ska enligt hemsidan också finnas restaurang, men det var stängt nu. Utsikten mot vattnet var däremot fantastisk!

Tureholms slott har sitt ursprung från 1300-talet. På 1640-talet byggdes ett slott som liknar dagens byggnad, men detta brändes ner under rysshärjningarna 1719. Tio år senare började Thure Gabriel Bielke återuppbyggnaden av slottet. Dagens slott ägs privat av familjen Bonde, och har vid sällsynta tillfällen visats för allmänheten.

Tullgarns slott ligger visserligen i Södertälje kommun, men inte långt från Trosa. Detta slott har varit ett kungligt lustslott ända sedan 1770-talet då staten överlämnade det till Hertig Adolf. De sista kungligheterna som spenderade somrarna här var Kung Gustaf V och Drottning Victoria, fram till början av 1900-talet. Om man besöker slottet på sommarhalvåret finns möjlighet till guidade visningar.

Tullgarns slott

Mer att se och göra i Trosa

Vad kan man mer se och göra i Trosa? Här är några ytterligare förslag:

 • Bergs gård erbjuder bland annat boende, restaurang, gårdsbutik, vandring och MTB-cykling.
 • Cykelutflykter med olika teman, till exempel för att besöka äppelodlingar.
 • Havrevreten erbjuder glamping i safaritält samt aktiviteter som cykling, skogsbad med mera.
 • Kråmö och andra öar i Trosa skärgård.
 • Spa på Trosa stadshotell och spa.
 • Sörmlandsleden går igenom staden.
 • Trosa parkgolf bjuder på äventyrsgolf för alla åldrar, med 12 olika banor.
 • Åda Wild Boar är löp- och vandringsleder på 6 respektive 12 kilometer.
Göra i Trosa
Peter fotar våra skuggor medan jag (Helena) fotar …

Var kan man bo i Trosa?

Det finns många olika hotell och boendealternativ, som till exempel Trosa stadshotell & spa, Bomans hotell och Två små svin.

Stadshotellet

Om du kommer med husbil finns en ställplats i gästhamnen. Man betalar via sajten campingspot.com och får sedan tillgång till el (vissa platser) samt toaletter och tömning av grå- och svartvatten.

Husbilen i Trosa

I Trosa finns också campingen Trosa havsbad. Vi har varit där en gång (om än för åtta år sedan) och bjuder på en arkivbild!

Trosa havsbad
Peter på campingen 2013

Se mer i närheten av Trosa

Från Trosa är det inte så långt till Nyköping och Oxelösund. Här är några tips på fina och intressanta utflykter i närheten såsom Stendörrens naturreservat och Nyköpingshus.

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Trosa?

Har du varit i Trosa? Har du kanske ätit på någon av restaurangerna? Har du fler tips på vad man kan se och göra i Trosa? Berätta gärna om din upplevelse!

Fakta om Trosa

 • Landskap: Södermanland
 • Län: Södermanlands län
 • Folkmängd: Drygt 14 000 (2020)
 • Områden: Östermalm, Ekensberg, Trosalund, Karlsborg, Nyängen och Tomtaklint.
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats samt på Visit Sörmland.

Resa till Trosa

 • Bil: Följ E4:an och ta av på väg 218.
 • Tåg: Staden saknar järnväg. Närmaste tågstation finns i Vagnhärad.
 • Buss: Bussförbindelser finns med Vagnhärad, Nyköping, Gnesta, Södertälje och Stockholm.

Trosas Historia

 • Tidig historia: Närområdet är rikt på fornmlämningar i form av runstenar. I Tuna by har man också hittat Sverige största guldskatt, den så kallade Tureholmsskatten, som vägde hela 12 kilo och tros vara från folkvandringstiden, cirka 400-550 efter Kristus.
 • 1229: Orten omtalas första gången i skrifter.

1300-talet till 1400-talet

 • 1338: Trosa beskrevs som stad och låg då vid Trosa landskyrka, cirka fem kilometer nordväst om nuvarande läge.
 • Början av 1400-talet: Orten var en viktig handelsplats.
 • 1445: Orten brändes av vitaliebröderna under Erik av Pommern.
 • 1454: Trosa fick stadsprivilegium av kung Karl Knutsson Bonde.

1500-talet till 1700-talet

 • 1550-talet: Det gamla Trosa hade upphört och en ny handelsplats och fiskeläge hade börjat växa fram vid Trosaåns mynning.
 • 1610: Den ny platsen fick stadsprivilegier och kallades Trosa Åmyne (eller Åminne), för att skilja staden från den tidigare. Den nya staden hade fiske som sin viktigaste näring. Privilegierna innebar fiskerätt från Oxelösund till Södertälje.
 • 1719: Staden brändes ner under de så kallade rysshärjningarna. Kyrkan skonades dock.

1800-talet till nutid

 • 1800-talet: Under den andra hälften av 1800-talet blev ångbåtstrafiken viktig. Staden utvecklades samtidigt som badort.
 • 1930-talet: Mindre industrier började växa fram.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev