Meny Stäng

Tullgarns slott – i kungars och tsarers fotspår

När vi i söndags åkte hem från vår husbilshelg på Jogersö behövde vi ett ställe för att stanna och äta vår lunch-lammkorv. Vad kunde vara bättre än ett slott? Jag googlade på min iPhone och på det sättet hittade vi till Tullgarns slott utanför Trosa. Här promenerade vi runt i kungars och tsarers fotspår, samtidigt som vi lärde oss varför köpcentret i Huddinge heter “Kungens kurva” …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Utflyktsmål i Sörmland

Tullgarns slott ligger nära Trosa i Sörmland. Detta kungliga sommarslott ligger en knapp timmes bilresa från Stockholm, men ändå hade vi inte varit här förut.

Kungligt sommarslott

Tullgarns slott har varit ett kungligt lustslott ända sedan 1770-talet då staten överlämnade det till Hertig Adolf, “Europas vackraste prins”. På somrarna bodde han här tillsammans med sin älskarinna, den unga balettdansösen Sophie Hagman, som helt och fullt accepterades av kungafamiljen.

De sista kungligheterna som spenderade somrarna på Tullgarns slott var Kung Gustaf V och Drottning Victoria, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. År 1909 fick slottet för övrigt besök av Rysslands siste Tsar, Nikolaus II och hans familj – samma familj som brutalt avrättades av bolsjevikerna nio år senare.

Tullgarns slott

Därför heter det “Kungens kurva”

Gustav VI Adolf funderade på att bo på Tullgarn, men när han fick veta hur tufft det skulle bli att värma upp det fuktiga slottet vintertid avstod han … Slottet har senare inte använts som bostad, men däremot verkar det som att kungligheterna haft som tradition att komma hit i samband med jakten.

På Wikipedia kan man läsa att det var i samband med hemfärden från en jakt på Tullgarn i september 1946, som Gustaf V:s chaufför körde med hela jaktsällskapet ner i ett vattenfyllt dike vid Segeltorp. Platsen fick därefter heta Kungens kurva …

Tullgarns slott

Fantastiskt läge vid vattnet

Tullgarns slott ligger fantastiskt vackert och fridfullt vid vattnet. Det kändes som att det var helt optimalt att vara här en mild oktoberdag. Några enstaka besökare promenerade runt i Slottsparken, och det var lätt att hitta en ensam spot för att i stillhet blicka ut över det rofyllda vattnet.

Om man besöker slottet på sommarhalvåret finns också möjlighet till guidade visningar inuti slottet, som ska vara inrett i en blandning av rokoko, gustavianskt och viktorianskt. Intill slottet finns också ett värdshus, som på somrarna tydligen ställer till med kalas på grillat vildsvin i slottsparken.

Tullgarn kungligt slott
Kungliga slott Tullgarn
Tullgarn
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev