Annons

Svenska kungliga Slottsvägen är en temaväg som tar dig med genom de 11 kungliga slotten, för att uppleva vackra historiska slott och slottsträdgårdar . Res på egen hand och i egen takt – med bil, husbil, husvagn eller motorcykel.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenska kungliga Slottsvägen

Svenska kungliga slottsvägen är en FREEDOMtravel Temaväg som går från Tullgarns slott söder om Södertälje runt Mälaren till Rosendals slott på Djurgården i Stockholm. Du kan följa den från vilket håll du vill, eller plocka ut din favoritdel (dina smultronställen) mitt i. Det här är en idé för att göra det enklare för dig att ge dig ut på ett litet äventyr. Trevlig resa!

Svenska kungliga slottsvägen

Korta fakta om Svenska kungliga slottsvägen

 • Längd: 326 km
 • Start: Tullgarns slott
 • Stopp: Rosendals slott på Djurgården i Stockholm

1. Tullgarns slott

När vi i söndags åkte hem från vår husbilshelg på Jogersö behövde vi ett ställe för att stanna och äta vår lunch-lammkorv. Vad kunde vara bättre än ett slott? Jag googlade på min iPhone och på det sättet hittade vi till Tullgarns slott utanför Trosa. Här promenerade vi runt i kungars och tsarers fotspår, samtidigt som vi lärde oss varför köpcentret i Huddinge heter ”Kungens kurva” …

Svenska kungliga slottsvägen
 • Hitta ställplats nära: Tullgarn slott parking
 • Hitta camping nära: Small farm
 • Hitta boende nära: Tullgarns Värdshus & rooms
 • Avstånd mellan Tullgarns slott och Gripsholms slott: 43 min

2. Gripsholms slott på Svenska Kungliga slottsvägen

Gripsholms slott är ett pampigt och kungligt slott vid Mälaren. Här står rummen kvar från Vasakungarnas tid och här finns också en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar. Dessutom är omgivningarna riktigt fina.

 • Hitta ställplats nära: Mariefreds marina
 • Hitta camping nära: Mariefreds camping
 • Hitta boende nära: Hotell Röda Magasinet, Munkhagsgatan 4, Mariefred
 • Avstånd mellan Gripsholms slott och Strömsholms slott: 49 min

3. Strömsholms slott

Strömsholms slott är ett kungligt slott i närheten av Västerås. Det vackra slottet uppfördes en gång av Hedvig Eleonora, på platsen där det tidigare låg en Vasaborg. Idag förknippar många slottet med hästar och ridsport.

Svenska kungliga slottsvägen
 • Hitta ställplats nära: Westerqwarn pub & restaurang
 • Hitta camping nära: First Camp Bredsand
 • Hitta boende nära: Thottska villan, Clas trots väg 7, Strömsholm
 • Avstånd mellan Strömsholms slott och Rosersbergs slott: 1 tim 18 min

4. Rosersbergs slott

Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, norr om Stockholm. Detta slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige och här har bland annat Karl XIV Johan Bernadotte och hans fru Desideria bott. Idag är slottet ett trevligt besöksmål.

 • Hitta ställplats nära: Parking Rosersbergs slott
 • Hitta camping nära: Vaxholms camping
 • Hitta boende nära: Bo på slottet
 • Avstånd mellan Rosersbergs slott och Ulriksdals slott: 28 min

5. Ulriksdals slott

Ulriksdals slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige, och bjuder på en vacker miljö med slottspark, orangeri och handelsträdgård. Just nu ges inga visningar av slottet invändigt, men parken och handelsträdgården håller öppet för besökare. Vi tog en tur hit med elcyklarna!

Svenska kungliga slottsvägen
 • Hitta ställplats nära: Långholmens husbilsparkering
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: AC Hotel by Mariott Stockholm, Ulriksdal
 • Avstånd mellan Ulriksdals slott och Haga slott: 11 min

6. Haga slott på Svenska Kungliga slottsvägen

Hagaparken i Solna är fantastiskt fin, och här kan man strosa bland slott, lusthus och paviljonger från Gustav III:s tid. Vi passade på att göra en utflykt hit med elcyklarna när solen sken i fredags. Häng med genom parken!

FriskoKry via Wikimedia Commons
 • Hitta ställplats nära: Långholmens husbilsparkering
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Royal Park Stockholm, Frösunddaviks Allé 15 i Solna
 • Avstånd mellan Haga slott och Gustav III:s Paviljong: 3 min

7. Gustav III:s paviljong

Gustav III:s paviljong i Hagaparken i Stockholm är inredd i pompejansk anda. Den tillhör höjdpunkterna i den svenska konsthistorien och är ett av de främsta verken från det sena 1700-talet. Härifrån begav sig Gustav III till den ödesdigra maskeradbalen på Operan i mars 1792.

Svenska kungliga slottsvägen
 • Hitta ställplats nära: Tantolundens husbilsparkering
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Royal Park Stockholm, Frösunddaviks Allé 15 i Solna
 • Avstånd mellan Gustav III:s Paviljong och Drottningholms slott: 27 min

8. Drottningholms slott

Förra helgen besökte vi Drottningholms slott i Stockholm. Det var en fantastiskt fin hösthelg, och riktigt härligt att promenera runt i slottsparken i novembersolen. Vi har sett slottet förut, men passade också på att se teatern vilket var riktigt roligt. Här kommer tips saker att se och göra vid Drottningholms slott. Har du varit här? Vad är din favorit?

Svenska kungliga slottsvägen
 • Hitta ställplats nära: Tantolundens husbilsparkering
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Åkeshofs slott, Åkeshofs gårdsväg 11 i Bromma
 • Avstånd mellan Drottningholms slott och Kina slott: 2 min

9. Kina slott på Svenska Kungliga slottsvägen

En julikväll 1753 överraskades drottning Lovisa Ulrika med en fantastisk födelsedagspresent. I bortre delen av Drottningholms slottspark hade kung Adolf Fredrik i all hemlighet låtit uppföra ett lustslott i kinesisk stil som var väldigt inne just då.

 • Hitta ställplats nära: Tantolundens husbilsparkering
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Åkeshofs slott, Åkeshofs gårdsväg 11 i Bromma
 • Avstånd mellan Kina slott och Kungliga slottet: 28 min

10. Kungliga slottet

Hur är det att besöka Kungliga slottet i Stockholm? Om det är någon sevärdhet i Stockholm som man absolut vill se någon gång i livet så är det väl ändå slottet. Man är välkommen i representationsvåningarna som turist, och dessutom finns en lång rad museer i slottet.

 • Hitta ställplats nära: Tantolundens husbilsparkerinng
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Hotel Esplanade, Strandvägen 7A
 • Avstånd mellan Kungliga slottet och rosendals slott: 16 min

TIPS: Riddarhuset

Riddarhuset i Stockholm är öppet för besökare en timme varje vardag, och att göra ett besök här är riktigt intressant. Här kan man bland annat se Riddarsalen med över 2000 vapenplåtar i koppar.

TIPS: Riddarholmskyrkan

Riddarholmskyrkan är Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Denna pampiga byggnad, som uppfördes i slutet av 1200-talet, har under lång tid fungerat som de svenska kungarnas gravkyrka. Här vilar nästan alla svenska regenter, från Gustav II Adolf fram till Gustaf V.

11. Rosendals slott på Svenska kungliga slottsvägen

Rosendals slott på Djurgården i Stockholm är ett unikt dokument av svensk empirestil, även känd som Karl Johan-stilen. Rosendal var ett sommarpalats dit kungafamiljens medlemmar kunde komma för att fly från hovlivets formaliteter i staden. Passa på att se det vackra Djurgården!

Svenska kungliga slottsvägen
 • Hitta ställplats nära: Tantolundens husbilsparkering
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Hotel Esplanade, Strandvägen 7A

Prenumerera på vårt nyhetsbrev