Svenska slottsvägen är en temaväg som tar dig förbi Sveriges vackraste och mest intressanta slott. Res på egen hand och i egen takt – med bil, husbil, husvagn eller motorcykel.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenska slottsvägen

Svenska Skånevägen är en FREEDOMtravel Temaväg som går från Salsta slott i Uppland till Tullgarns slott i Södermanland. Du kan följa den från vilket håll du vill, eller plocka ut din favoritdel (dina smultronställen) mitt i. Det här är en idé för att göra det enklare för dig att ge dig ut på ett litet äventyr. Trevlig resa!

Svenska slottsvägen i samarbete med

First camp logga

Korta fakta om svenska slottsvägen

 • Längd: 2165 km
 • Start: Salsta slott i Uppland
 • Stopp: Tullgarns slott i Södermanland

1. Salsta slott på Svenska slottsvägen

Salsta slott är ett vackert barockslott från 1600-talet, inte långt från Uppsala i Uppland. Slottet var bebott ända fram till 1976, och är spännande eftersom rum finns bevarade från flera olika sekler i slottets historia. Här kan du lyssna på kusliga spökhistorier eller följa med på en guidad tur i slottets salar.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Slottets parkering
 • Camping nära: Sandviksbadets camping, Björklinge
 • Hotell nära: Nortuna B&B, Tensta 2, Vattholma
 • Avstånd mellan Salsta slott och Skokloster slott: 1 tim 6 min

2. Skokloster slott

Skokloster slott är ett pampigt barockslott vid Mälaren. Detta är det största privata palats som någonsin byggts i Sverige. Idag fungerar det som statligt museum med paradvåning, stora samlingar av föremål, slottspark och slottscafé.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Skokloster slott
 • Camping nära: Skokloster camping
 • Hotell nära: Skokloster hotell & Restaurang, Skoklostervägen 89
 • Avstånd mellan Skokloster slott och Wenngarns slott: 25 min

3. Wenngarns slott

Wenngarns slott i Sigtuna är ett vackert slott, som en gång uppfördes av Magnus de la Gardie. Här kan man strosa i den fina slottsparken, eller kanske fika eller ta en lunch på bageriet. Dessutom är det nära till charmiga Sigtuna, Sveriges äldsta stad.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Steningebadet, Märsta
 • Camping nära: Camp Nygård, Täby
 • Hotell nära: Rosersbergs slottshotell
 • Avstånd mellan Wenngarns slott och Rosersbergs slott: 24 min

4. Rosersbergs slott på Svenska slottsvägen

Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, norr om Stockholm. Detta slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige och här har bland annat Karl XIV Johan Bernadotte och hans fru Desideria bott. Idag kan du bo på slottshotellet, gå guidad tur eller upptäcka de omgivande naturområdena.

 • Ställplats nära: Rosersbergs slottsparkering
 • Camping nära: Camp Nygård, Täby
 • Hotell nära: Rosersbergs slottshotell
 • Avstånd mellan Rosersbergs slottshotell och Bogesunds slott: 46 min

5. Bogesunds slott

Bogesunds slott i Vaxholm är ett vackert 1600-talsslott som ligger fint vid Bogesundslandet i Stockholms skärgård. På somrarna arrangeras visningar i slottet. Dessutom finns fina vandringsleder i området.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Bogesunds slotts parkering
 • Camping nära: Vaxholms camping
 • Hotell nära: Bogesunds slottsvandrarhem, Per Brahes väg 1
 • Avstånd mellan Bogesunds slott och Ulriksdals slott: 33 min

6. Ulriksdals slott

Ulriksdals slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige, och bjuder på en vacker miljö med slottspark, orangeri och handelsträdgård. Här kan du gå på guidad visning, strosa i de vackra omgivningarna, handla blommor eller kanske stanna för en fika.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Parkering på Norr Mälarstrand
 • Camping nära: Klubbensborgs camping
 • Hotell nära: Djursholms slott, Banervägen 6
 • Avstånd mellan Ulriksdals slott och Kungliga slottet, Stockholm: 21 min

7. Kungliga slottet i Stockholm

Kungliga slottet i Stockholm är H.M. Konungens officiella residens och här äger en stor del av monarkins representation rum. Dessutom håller slottet också öppet för turister. Du kan besöka representationsvåningarna och även de olika museerna, såsom Livrustkammaren och slottet Tre Kronor.

 • Ställplats nära: Parkering på Norr Mälarstrand
 • Camping nära: Tantolundens husbilscamping
 • Hotell nära: Haymarket by Scandic, Hötorget
 • Avstånd mellan Kungliga slottet och Tyresö slott: 30 min

8. Tyresö slott på Svenska slottsvägen

Tyresö slott ligger fantastiskt vackert vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Det var på 1630-talet som riksrådet Gabriel Oxenstierna ärvde det medeltida Tyresö, och lät uppföra ett slott och en kyrka. Här ges ibland visningar. Dessutom finns café och fina naturområden.

 • Ställplats nära: Haninge golfklubb
 • Camping nära: Gålö havsbad, Haninge
 • Hotell nära: Fornuddens Bed & breakfast, Fornuddsvägen 60
 • Avstånd mellan Tyresö slott och Drottningholms slott: 40 min

9. Drottningholms slott

Drottningholms slott uppfördes på 1600-talet och blev upptaget på Unescos världsarvslista år 1991. Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre, på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. du kan besöka själva slottet, strosa i parken och se den fina slottsteatern.

 • Ställplats nära: Stockholm Ängby camping
 • Camping nära: Stockholm Ängby camping
 • Hotell nära: Scandic Alvik, Gustavslundsvägen 153
 • Avstånd mellan Drottningholms slott och Taxinge slott: 60 min

10. Taxinge slott

Taxinge slott, eller Taxinge-Näsby slott, ligger fantastiskt vackert vid Mälaren. Slottet är bland annat känt som ”Kakslottet” eftersom här finns ett café som går all in för bakverk. Här finns också en vacker slottspark och möjlighet att arrangera fest eller konferens.

 • Ställplats nära: Taxinge slotts parkering
 • Camping nära: Mariefreds camping
 • Hotell nära: Turinge hotell, Gamla Strängnäsvägen 335B
 • Avstånd mellan Taxinge slott och Gripsholms slott: 19 min

11. Gripsholms slott

Gripsholms slott är ett pampigt och kungligt slott vid Mälaren. Här står rummen kvar från Vasakungarnas tid och här finns också en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar. Dessutom är omgivningarna riktigt fina.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Mariefreds marina
 • Camping nära: Mariefreds camping
 • Hotell nära: Hotell Röda magasinet, Munkhagsgatan 4, Gripsholm
 • Avstånd mellan Gripsholms slott och Sundbyholms slott: 38 min

12. Sundbyholms slott

Sundbyholms slott har en historia som klostergods och kungsgård. Idag kan man komma hit för hotellboende, konferens och bröllop, men man kan också komma hit för att besöka Sundbyholms gästhamn, där det finns både restaurang och ställplats för husbilar.

 • Ställplats nära: Sundbyholms gästhamn
 • Camping nära: Sundbyholms camping
 • Hotell nära: Sundbyholms slott
 • Avstånd mellan Sundbyholms slott och Tidö slott: 42 min

13. Tidö slott på Svenska slottsvägen

Tidö slott i Västerås är ett vackert slott från 1600-talet. Om du kommer hit under sommarsäsongen kan du boka in dig på en guidad visning i paradvåningen, eller besöka slottets cykel- och mc-museum. I närheten finns dessutom två coola kyrkoruiner.

 • Ställplats nära: Westerqwarn pub & restaurang, Kolbäck
 • Camping nära: Westerqwarn pub & restaurang, Kolbäck
 • Hotell nära: Rytterne Kyrkskola B&B
 • Avstånd mellan Tidö slott och Strömsholms slott: 25 min

14. Strömsholms slott

Strömsholms slott är ett kungligt slott i närheten av Västerås. Det vackra slottet uppfördes en gång av Hedvig Eleonora, på platsen där det tidigare låg en Vasaborg. Idag förknippar många slottet med hästar och ridsport. Únder somrarna brukar man också kunna följa med på guidade visningar.

 • Ställplats nära: Westerqwarn pub & restaurang, Kolbäck
 • Camping nära: Westerqwarn pub & restaurang, Kolbäck
 • Hotell nära: Kolbäcks gästgivaregård, Tingshusgatan 3
 • Avstånd mellan Strömsholms slott och Stora Sundby Slott: 42 min

15. Stora Sundby slott

Stora Sundby slott är ett fantastiskt sagoslott smyckat med tinnar och torn, som ligger vackert vid Hjälmarens strand. Slottet är privatägt, och kan vanligtvis ej besökas invändigt. Besökare är däremot välkomna till slottsparken och för att promenera i det vackra hjorthägnet.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Julita gård
 • Camping nära: Hjälmaresund camping, Sorunda
 • Hotell nära: Arboga stadshotell, Nygatan 39
 • Avstånd mellan stora Sundby slott och Örebro slott: 60 min

16. Örebro slott

Örebro slott är ett pampigt slott som uppfördes under medeltiden som en enkel försvarsborg med fängelse, och under Vasatiden byggdes om till ett imponerande kungaslott med stora torn. Idag fungerar slottet som residens för landshövdingen. Delar av slottet visas också upp för turister och i ett av tornen finns Lill-Annas slottscafé.

 • Ställplats nära: Alnängsbadet, Örebro
 • Camping nära: Gustavsvik camping, Örebro
 • Hotell nära: Hotel Göta, Olaigatan 11
 • Avstånd mellan Örebro slott och Läckö slott: 2 tim 23 min

17. Läckö slott på Svenska slottsvägen

Läckö slott speglar sig vackert i Vänern med sina tinnar och torn, och känns nästan som ett slott i en sagobok. Det var Magnus Gabriel De la Gardie som lätt uppföra slottet på 1600-talet. Idag är allmänheten välkommen både i rummen och trädgårdarna. Inte långt härifrån hittar du den mysiga fiskehamnen Spiken.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Spikens båthamn
 • Camping nära: Läckö slott camping
 • Hotell nära: Villamilsten B&B, Milstensgatan 6, Lidköping
 • Avstånd mellan Läckö slott och Gunnebo slott: 2 tim 16 min

18. Gunnebo slott och trädgårdar

Gunnebo slott och trädgårdar ligger strax söder om Göteborg och kan besökas året om. Här möts man av en vacker slottsbyggnad, en fin park, härliga naturområden samt restaurang och café. Om man prickar rätt dag och bokar i förväg finns också möjlighet till guidade visningar.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Gunnebo slott och trädgårdar
 • Camping nära: Lisebergs camping Askim strand
 • Hotell nära: Hotel Mölndals bro, Nämndemansgatan 1-5
 • Avstånd mellan Gunnebo slott och Tjolöholms slott: 41 min

19. Tjolöholms slott

Tjolöholms slott uppfördes vid sekelskiftet av det svensk-brittiska paret James Fredrik och Blanche Dickson. Slottet är ett fantastiskt vackert byggnadsverk, med överdådig arkitektur och spännande tekniska bekvämlighetslösningar. Utöver att se slottet invändigt kan du strosa i trädgårdarna och besöka den fina Allmogebyn.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Tjolöholms slott
 • Camping nära: Silverlyckans camping, Fjärås
 • Hotell nära: Tjolöholms slott
 • Avstånd mellan Tjolöholms slott och Krapperups slott: 2 tim 10 min

20. Krapperups slott

Krapperups slott är ett skånskt gods med anor från 1300-talet. Idag finns ett vackert slott från 1500-talet, en härlig slottspark, ett trevligt café samt en konsthall. På Kullahalvön, där slottet ligger, kan du också besöka Kullabergs naturreservat, Höganäs, Mölle och olika vingårdar.

Krapperups slott

21. Sofiero slott och slottsträdgård

Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg bjuder på en fantastisk miljö med intensiv grönska, prunkande rabatter och ett sagolikt slott. Här har flera kungligheter huserat, och idag håller både slott och trädgård öppet för allmänheten.

22. Landskrona slott

Landskrona slott, eller Landskrona citadell som det också kallas. är envälbevarad fästning från 1559, som ligger omgivet av dubbla vallgravar. Här satt bland annat änglamakerskan Hilda Nilsson fängslad, som 1917 dömdes för sju barnamord och ett dråp. Allra mest intressant blir det när man följer med på en guidad visning.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Den lilla gården
 • Camping nära: Mötesplats Borstahusen
 • Hotell nära: Hamnhotellet Kronan, Lilla Stranddgatan 11
 • Avstånd mellan Landskrona slott och Malmö hus slott: 40 min

23. Malmöhus slott på Svenska slottsvägen

Malmöhus slott är Nordens allra äldsta bevarade renässansslott. Slottet har fungerat som residens för en lång rad länsherrar, och senare även som fängelse. Idag håller slottet öppet för besökare. Dessutom hittar du en lång rad intressanta museer här.

 • Ställplats nära: Limhamns småbåtshamn
 • Camping nära: First Camp Sibbarp-Malmö
 • Hotell nära: Park in by Radisson, Sjömansgatan 2
 • Avstånd mellan Malmöhus och Kronovalls vinslott: 1 tim 14 min

24. Kronovalls vinslott

Kronovalls slott är ett fantastiskt vackert barockslott på Österlen i Skåne. Idag fungerar slottet som vinslott, vilket innebär ett stort fokus på just vin. Här finns en stor vinkällare och det arrangeras sådant som vinprovningar som slottsweekends med vinfokus.

 • Ställplats nära: Naturreservatet Kronovalls Store Vång, Tomelilla
 • Camping nära: Kiviks camping Hjälmaröd
 • Hotell nära: Kronovalls vinslott
 • Avstånd mellan Kronovalls slott och Bäckaskog slott: 55 min

25. Bäckaskog slott

Redan på 1200-talet bodde munkar på Bäckaskog, och på 1500-talet byggdes klostret om till ett befäst slott. Idag fungerar slottet som hotell och konferensanläggning, och här arrangeras också olika fester och event. Dessutom finns restaurang och en fin slottspark.

 • Ställplats nära: Skåneporten, Bromölla
 • Camping nära: Ivö camping, Ärkebiskopens väg 10
 • Hotell nära: Bäckaskog slott
 • Avstånd mellanBäckaskog slott och Kalmar slott: 2 tim och 14 min

26. Kalmar slott

Kalmar slott har en 800-år lång historia, men är trots det ett välbevarat och vackert slott. Det är mycket intressant att besöka slottet invändigt och att höra om dess historia, men det är också mysigt att njuta av de härliga miljöerna i den omgivande parken. Dessutom är den historiska staden Kalmar, med Kvarnholmen, väl värd ett besök.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Ölandskajen, Kalmar
 • Camping nära: Nordic Stensö Camping
 • Hotell nära: Slottshotellet, Slottsvägen 7
 • Avstånd mellan Kalmar slott och Teleborgs slott: 1 tim 27 min

27. Teleborgs slott

Teleborgs slott är ett sagolikt, vackert och inbjudande slott i Växjö, byggt av greven Fredrik Bonde af Björnö i slutet av 1800-talet. Här är man välkommen för att bo på hotellet, äta på restaurangen eller caféet, eller för att bara ströva i parken och omgivningarna.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Parking Storängsgatan, Växjö
 • Camping nära: Öjaby camping, Växjö
 • Hotell nära: Teleborgs slott
 • Avstånd mellan Teleborgs slott och Vadstena slott: 2 tim 40 min

28. Vadstena slott på Svenska slottsvägen

Vadstena slott uppfördes som försvarsanläggning av kung Gustav Vasa på 1500-talet. Under Johan III:s tid omvandlades slottet från försvarsborg till kontinentalt renässanspalats. Att besöka slottet invändigt är mycket intressant.

 • Ställplats nära: Gästhamn och ställplats Vadstena slott
 • Camping nära: Vadstena camping
 • Hotell nära: Vadstena kloster & Spa, Lasarettgatan 3
 • Avstånd mellan Vadstena och Ekenäs slott: 1 tim 2 min

29. Ekenäs slott

Ekenäs slott är ett vackert sagoslott från 1600-talet, som du hittar i Linköpings kommun. Här finns en intressant historia, och dessutom ruvar slottet på inte mindre än sju spöken. Under högsäsong arrangeras visningar och riddarspel, och på hösten kan man försöka pricka in en spökvandring.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Ställplats Göta kanal, Kapten Billes café och vandrarhem
 • Camping nära: Norrköpings camping
 • Hotell nära: Borgs villa hotell, Odennsgatan 27, Norrköping
 • Avstånd mellan Ekenäs slott och Finspångs slott: 46 min

30. Finspångs slott

Finspångs slott ligger vackert på en holme och omges av slottsträdgård, ett orangeri och ett lusthus. Idag ägs slottet av företaget Siemens, men det berättar samtidigt om en intressant brukshistoria. Även om själva slottet inte är öppet så är slottsträdgården välkomnande. Dessutom finns flera museer.

 • Ställplats nära: Rastplats Klinga, Norrköping
 • Camping nära: Norrköping camping
 • Hotell nära: Finspångs slott
 • Avstånd mellan Finspångs slott och Ericsbergs barockslott: 58 min

31. Ericsbergs barockslott

Ericsbergs Slott ligger mitt i Södermanland och anses vara ett av Sveriges vackraste barockslott. Slottet är privatägt, men slottsträdgården håller öppet för besökare vissa dagar i veckan. I trädgården finns en skalenlig kopia av den världsberömda labyrinten från slottet Hampton Court utanför London.

Svenska slottsvägen
 • Ställplats nära: Katrineholm city
 • Camping nära: Djulöbadets camping
 • Hotell nära: Dufweholms herrgård, Katrineholm
 • Avstånd mellan Ericbergs barockslott och Tullgarns slott: 1 tim 10 min

32. Tullgarns slott på Svenska slottsvägen

Tullgarns slott har varit ett kungligt lustslott ända sedan 1770-talet och de sista kungligheterna som spenderade somrarna på Tullgarns slott var Kung Gustaf V och Drottning Victoria, i slutet av 1800-talet. Under högsäsong arrangeras då och då guidade visningar. Dessutom är det fint att strosa i parken.

 • Ställplats nära: Slottets parkering
 • Camping nära: Sandviks camping, Västerljung
 • Hotell nära: Engholms slott, Mörkö

Fler Svenska Temavägar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev