Svenska slottshotellsvägen är helt fantastisk och vi har 32 slottshotell som du kan njuta av och bo på med massor av historia. Här kommer vägen som du kan följa och bo en hel semester på slott, runt halva Sverige.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenska slottshotellsvägen

Svenska slottshotellsvägen är väldigt lyxigt men också spännande och det finns en hel del Slott med spöken också som gör det extra intressant. Svenska Slottshotellvägen är en FREEDOMtravel Temaväg som går från Garpenberg ovan Hedemora, med en u-sväng till Malmö och vänder upp igen till söder om Stockholm. Du kan följa den från vilket håll du vill, eller plocka ut din favoritdel (dina smultronställen) mitt i. Det här är en idé för att göra det enklare för dig att ge dig ut på ett litet äventyr. Trevlig resa!

Kort fakta om Svenska Slottshotellsvägen

 • Längd: 2215 km
 • Start: Garpenborgs slott
 • Stopp: Häringe slott

1. Garpenbergs slottshotell

I vacker natur och djupa skogar hittar du Garpenbergs Slott. En ståtlig byggnad i fransk slottsarkitektur från 1801. Här får du ta del av atmosfär och miljö som påminner om det flärdfulla societetslivet under 1700- och 1800-talets festliga tider. Bröllop, konferenser eller ett privat stopp med god mat, kanske en femrätters med vin från källaren och bo i ena flygeln…

Svenska slottshotellvägen
Calle Eklund via Wikimedia Commons
 • Avstånd mellan Garpenbergs slott och Salsta slott. 1 tim 57 min

2. Salsta slott på Svenska Slottshotellsvägen

Bo i slottspaviljongen, gå guidad tur, följ med på spökvandring, Ät lunch eller middag med mordgåta, för på Salsta slott har det hänt och händer väldigt mycket konstigheter. Vågar du?

Salsta slott Freedomtravel.se
 • Avstånd mellan Salsta slott och Rånäs slott. 1 tim 3 min

3. Rånäs slottshotell

Njut av slottskänslan med extra av allt från det Italieninspirerande slottet från 1800-talet. Vackra middagar, spa, sjöbastu, bubbelpooler och lev som kungar eller drottningar.

Svenska slottshotellvägen
Holger.Ellgaard via Wikimedia commons
 • Avstånd mellan Rånäs slott och Johannesbergs slott. 16 min

4. Johannesbergs slottshotell

Spa, gym, relax, vackra kläder, fantastisk mat med vinpaket, vinkällare, härlig atmosfär, ja allt som får dig att släppa vardagen och bara njuta av livets goda. Spela golf eller boule eller klubbspel, gå långa promenader i vacker natur.

Svenska slottshotellvägen
 • Avstånd mellan Johannesbergs slott och Noors slott. 28 min

TIPS: Wiks slott

I Uppsala ligger Wiks slott ”Innanför Wiks murar finns mycket att uppleva. Hit kan du åka för att njuta av en promenad i ett av länets mest artrika natur eller besöka Wiks slott med anor från 1200-talet. En del hänger en hel dag på stranden och njuter av en gofika eller en glass från caféet. Andra åker hit på konferens, har kickoff med jobbarkompisarna och njuter av en fantastisk middag och skålar med solnedgången innan de somnar in på ett av hotellen. Vi välkomnar alla som våra gäster på Wik!”

Svenska slottshotellvägen
Ojan via Wikimedia commons
 • Avstånd mellan Johannesbergs slott och Noors slott. 28 min

5. Noors slottshotell

Sveriges minsta slott i karolinsk anda och i trä. Slottet kan bokas med fika, relaxavdelning, middag, dubbelrum och slottsfrukost, eller hyr hela slottet. Slottet har besökts av Karl XI och Steve Jobs innan den första iPhone släpptes.

FREEDOMtravel.se
 • Avstånd mellan Noors slott och Rosersbergs slottshotell. 29 min

6. Rosersbergs slottshotell

Ett av de 11 kungliga slotten där man får uppleva hur mycket som helst. Engelska parken är enorm och väldigt vacker, rummen på slottet är otroliga i detta slott från 1600-talet. Ta ett glas bubbel i baren, boka femrätters till kvällen och glöm inte en privat visning av slottet.

FREEDOMtravel.se
 • Avstånd mellan Rosersbergs slott och Näsby slott. 35 min

7. Näsby slott på Svenska Slottshotellsvägen

Boka på och gör som Anders Zorn, Bruno Liljefors, Elsa Beskow, Carl Larsson och även all annan festfolk genom åren för Näsby slott är känt som festens palats. Boka trerätters i kunglig anda, klä upp dig, spela krocket eller bubbla i baren. Kvällen och natten är din! Glöm inte att det spökar på slottet som det ska göra på slott.

Svenska slottshotellvägen
Foto: Näsby slott
 • Avstånd mellan Näsby slott och Ulfsunda slott. 21 min

8. Ulfsunda slottshotell

Njut i äppelträdgården som start med ett glas bubbel eller ta ett avslappnat spa i ena flygeln. Beställ en charktallrik med ett gott glas vin, eller bara en Coffee treat. Inta bordet för kvällen och unna dig fantastisk mat för det finns massor att välja mellan.

Foto: Ulfsunda hotell
 • Avstånd mellan Ulfsunda slott och Åkeshovs slott. 6 min

9. Åkeshovs slottshotell

Hos oss är det lika grönt ute på slottsterrassen som inne i vår restaurang Råkoko. Åkeshovs slott från 1650-talet i Bromma lägger stort fokus på den gröna maten som smakar mer i en slottsmiljö. Ta en härlig dag i en härlig miljö och njut av livets finrum.

Svenska slottshotellvägen
Foto: Åkeshofs slott
 • Avstånd mellan Åkeshovs slott och Hesselby slott. 8 min

10. Hesselby slottshotell

Välkommen till Sveriges musikslott i en plats full av liv. Gastronomisk middag och välkylda drycker och karaokebar i slottsträdgården, Music lounge i Orangeriet, krukmakeri i källaren, Sensuella Isabellas bar och musik quiz, Spela biljard. När du gjort allt detta så är det dags för slottsmenyn och gott dricka till den perfekta kvällen.

Svenska slottshotellvägen
Foto: Hesselby slott
 • Avstånd mellan Hesselby slott och Gördelns slott. 16 min

11. Görvälns slottshotell

Görvälns slott från 1400-talet i fantastisk miljö med restaurang, 45 rum, Arboretum, skulpturpark, slottsträdgård och inte minst ett stort naturreservat. Här hittar du också Gåseborg fornborg och en härlig badplats. Vilken dag!

FREEDOMtravel.se
 • Avstånd mellan Gördelns slott och Lejondals slott. 26 min

12. Lejondals slottshotell

Tinnar och torn som ett vackert slott ska ha och med en grymt vacker inramning. Lejondals slott från sena 1800-talet med herrgårdsbyggnader intill. Ät på glasverandan och ha utsikt över Lejondalssjön, eller den mindre matsalen De Geer med kakelugn och slottkänsla. Lejondals Slotts matsal ”Sparre” i rustik jugendstil från 1892 och en vinkällare självklart. Andas in historien och njut av en slottsmiddag.

Svenska slottshotellvägen
Foto: Lejondals Slott
 • Avstånd mellan Lejondals slott och Haga slott (Enköping). 51 min

13. Haga slott (Enköping)

Haga Slott i Enköping i 1600-talsmiljö, klassiskt kök, prisbelönt vinkällare, SPA-avdelning med torrbastu, ångbastu, uppvärmd pool, kallbad, upplevelseduschar, sociala ytor, och en härlig kamin. Om du gör misstaget att inte stanna, prova brunchen för att få äta kungligt.

Svenska slottshotellvägen
Foto: Haga slott (Enköping)
 • Avstånd mellan Haga slott och Sundbyholms slott. 51 min

14. Sundbyholms slott

Sundbyholms slott är från början ett gammalt klostergods från 1500-talet som byggts om flera gånger. På 1890-talet målade prins Eugen sin kända tavla ”Det gamla slottet” här, under en av sina somrar vid Sundbyholms slott. Slottsrestaurang, konditori, 109 rum, kanotturer, spa och bastu. Eftersom det finns mordmenyer så spökar det också på platsen. Trevlig natt!

FREEDOMtravel.se
 • Avstånd mellan Sundbyholms slott och Hedenlunda slott. 59 min

15. Hedenlunda slottshotell

Hedenlunda Slott ligger naturskönt i Vadsbro socken, mitt i Sörmland. Bo kungligt på slottet och njut av lugnet och en härlig promenad i slottsparken. Bered dig på en sparitual med kallt och varmt med fotbejutning, Peeling, ångbastu, isskrubb, Björkbastu,kanelbastu och mycket mer. Dags för bubbel och tre eller femrätters för att göra dagen komplett.

Svenska slottshotellvägen
Holger.Ellgaard via Wikimedia Commons
 • Avstånd mellan Hedenlunda slott och Bjertorps slott. 3 tim 27 min

16. Bjertorps slott på Svenska Slottshotellsvägen

Mitt i Varaslätten i Vara kommun hittar du Bjertorps slott, med vackra rum och specialdesignade möbler som ett slott ska vara. Här kan du njuta av en slottspromenad, spela shuffle board, sitta framför brasan och bara vara. Spela golf, ta en cykeltur, Paddel, bada eller se Hornborgarsjön. Besök microbryggeriet Qvänum Mat & Malt innan du byter om för en 5-rätters slottsmiddag. Vill du ha frukost i sängen så fixar de det också. Njut av livets goda! 

Svenska slottshotellvägen
 • Avstånd mellan Bjertorps slott och Thorskogs slott. 1 tim 16 min

17. Thorskogs slottshotell

Prisbelönta Thorskogs Slott är beläget i en underbar engelsk park, mellan Kungälv och Lilla Edet. Tinnar och torn, vackra rum och salonger, utsökt mat. Svartedalens trolska urskog, badsjöar och vattenfall, vandringsleder, i slottsparken finns en 6 håls pitch- och puttingbana, bouleplan, kubb, krocket, vedeldade kar samt bastu och mycket mer. Inne på slottet finns biljard och dart. Afternoon Tea, orangeri, vinkällare många slottsmatsalar, slottsfukostbuffé och det finns inget stopp på allt det fina, goda och vackra.

Svenska slottshotellvägen
Averater via Wikimedia commons
 • Avstånd mellan Thorskogs slott och Tjolöholms slott. 1 tim 10 min

18. Tjolöholms slott

Tjolöholms slott är ett fantastiskt vackert byggnadsverk, med överdådig arkitektur, en otrolig slottsträdgård, Allmogeby, egen slottskyrka och stall. Här hittar du ingen slottsrestaurang men unikt boende finns på plats.

FREEDOMtravel.se
 • Avstånd mellan Tjolöholms slott och Örenäs slott. 2 tim 12 min

19. Örenäs slottshotell

Örenäs Slott är en både storslagen och vardagsnära hotell- och konferensanläggning i unik slottsmiljö. Här hittar du det mesta runt ett vackert slott. Ombyggnad pågår och öppnas våren 2024 och då kommer även uppdateringen här på sidan.

Svenska slottshotellvägen
Jorchr via Wikimedia commons
 • Avstånd mellan Örenäs slott och Häckeberga slott. 1 tim 4 min

20. Häckeberga slottshotell

Häckeberga slott är ett slott i Genarps socken i Lunds kommun nära Genarp. Slottet är beläget på en av Häckebergasjöns sju holmar som stod klart 1875 i fransk renässansstil. Du kan bo på slottet eller i paviljongen vid sjön och här finner du slottslunch, eller en 5-rätters, afternoon Tea och sover du över så äter du en alla carte frukost för att må bra hela dagen. Häckeberga slott eller The Norrmans Castle som det kallas.

Svenska slottshotellvägen
 • Avstånd mellan Häckeberga slott och Kronovalls vinslott. 49 min

21. Kronovalls vinslott

Kronovalls slott är ett fantastiskt vackert barockslott på Österlen i Skåne. Idag fungerar slottet som vinslott, vilket innebär ett stort fokus på just viner från många delar av världen. Hur är det då med spöken på slott? En del besökare sett skuggor i den långa korridoren på andra våningen, och att detta antas vara den 16-åriga Isabell som drunknade en vinter i en av vallgravarna när hon i hemlighet skulle träffa skogvaktarens son. Slott, god mat, viner, hemligheter och spöken…

FREEDOMtravel.se
 • Avstånd mellan Kronovalls vinslott och Bäckaskog slott. 56 min

22. Bäckaskog slott på Svenska Slottshotellsvägen

Redan på 1200-talet bodde munkar på Bäckaskog, och på 1500-talet byggdes klostret om till ett befäst slott. Idag fungerar slottet som hotell och konferensanläggning, och här arrangeras också olika fester och event. Det här är verkligen mysigt och parken är väldigt fin. Finns det spöken här? Japp!!!!!!!

FREEDOMtravel.se
 • Avstånd mellan Bäckaskog slott och Teleborgs slott. 1 tim 41 min

23. Teleborgs slottshotell

Ett sagoslott i Växjö som bara är drygt 100 år gammalt och som var en morgongåva till sin hustru, jo jag tackar. Det var väldigt mysigt att vara här men vi sov aldrig över och det ångrar vi idag, men nästa gång så.

FREEDOMtravel.se
 • Avstånd mellan Teleborgs slott och Västanå slott. 2 tim 6 min

24. Västanå slottshotell

Västanå Slott från ca 1590 och ligger cirka fem kilometer söder om Gränna med kulinariska rätter, gott vin och välbevarade slottsmiljöer. Vad sägs om vandring, boule, tennis, padel, jakt, golf och tennis. Du bor centralt i slottet, södra flygeln, grindstugan eller Röttle by. Frukost äter du i gustavianska salongen och 3 rätters slottmiddag med vinpaket om så önskas…

Västanå slott via Wikimedia Commons
 • Avstånd mellan Västanå slott och Gränsö slott. 2 tim 51 min

TIPS: Vadstena klosterhotel & spa

En litet extra stopp på vägen för att sova på ett vackert klosterhotell & spa och heliga Birgitta med hela hennes historia… Och alla spöken!Glöm inte det! Det blir en omväg på 25 extra min. Här hittar du också Vadstena slott som är otroligt mäktigt.

FREEDOMtravel.se

25. Gränsö slott

Bo i vackra rum eller nya lyxiga Strandsviter direkt vid havet i vårt naturparadis på Gränsö Slott i Västervik. Njut av spa, läckra supéer i slottets Orangeri, sköna behandlingar och promenader med bad utmed skärgårdsklipporna i ett naturreservat. Här hittar du golf, elva olika pooler, beachhouse med kallbad för spa är en viktig del av att du är här. Bo som kung och drottning och njut av slottsmat som det ska vara, med bubbel eller annat gott att dricka.

Svenska slottshotellvägen
News Oresund via Wikimedia commons
 • Avstånd mellan Gränsö slott och Husby slott. 1 tim 23 min

26. Husby slott på Svenska Slottshotellsvägen

Husby säteri slott finns med bland många platser som spökslott och vår gästskribent ”Lite mera Rosa” har provat spöhotellet. Fint och spännande på samma gång. God natts sömn!

Svenska slottshotellvägen
 • Avstånd mellan Husby slott och Mauritzbergs slott. 45 min

27. Mauritzbergs slott & golf

Mauritzberg Slott & Golf från 1600-talet är en fin anläggning med unika upplevelser under ett och samma tak, och en oas med guldkant för dig som vill njuta av det goda i livet. Kom privat eller på konferens.
Här finns tomter, restauranger, golfbana, kapell och ett sagolikt hotell. Ät på restaurang silverklippan på slottet eller Ebba Grips bistro och sov på slottet eller några av flyglarna. Kommer du med husbil så finns ställplatser för dig också.. Alla är slottslikt välkomna!

Svenska slottshotellvägen
 • Avstånd mellan Mauritzbergs slott och Öster Malma slott. 1 tim 42 min

28. Öster malma slott

Öster Malma slott från 1600-talet är ett fint litet vitt gods i Nyköpings kommun och här handlar mycket om jakt och vilda djur. Här hittar du god mat, jakt, Wild Life park, Viltbutik, gårdsbutik, hotell och vandrarhem. Se upp för vargen bara.

FREEDOMtravel.se
 • Avstånd mellan Öster Malma slott och Södertuna slott. 23 min

29. Södertuna slott

Södertuna slott ligger naturskönt vid Frösjön i Södermanland med spa, restaurang, gourmet, bastu, badtunna och pool. Afternoon tea, samlingar som korkskruvssamling, Sveriges största armagnacsamling (konjaksliknande dryck) och en samling av äldre Meissen-porslin, med familjevapen från familjerna Eckerman. En ek från 1500-talet i den engelska parken och det här är fint på riktigt. 

FREEDOMtravel.se
 • Avstånd mellan Södertuna slott och Engsholms slott. 46 min

30. Engsholms slott

Det njutfulla slottet med med anor från 1300-talet och med kallbadhus och vedeldad bastu i historisk slottsmiljö på Mörkös vackra udde. 4 hus med hotellrum, lounge, strandateljé, villa Liljefors, badbrygga, biljardbord, bar och mycket mer. Unna dig en afternoon Tea eller rikta in dig på flera rätter i barockmatsalen, och glöm inte det runda biblioteket högst upp och kanske lite vinprovning på det. Det kan inte gå fel!

Svenska slottshotellvägen
Holger.Ellgaard via Wikimedia commons
 • Avstånd mellan Engsholms slott och Häringe slott. 1 tim 18 min

31. Häringe slott

Häringe slott med anor från 1000-talet ligger strax söder om Stockholm och är ett slott man besöker för härliga weekendpaket, lyxiga middagar, afternoon Tea, kägelbanebowling, bastu, tennis, boule, Westernridning och skärgårdsupplevelser och lata dagar i slottspoolen. Sist är att slottsträdgården är ett måste… Härlig helg!

FREEDOMtravel.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev