Meny Stäng

Södertuna slott – fint slottshotell i Södermanland

Annons

Södertuna slott ligger naturskönt vid Frösjön i Södermanland. Hit kommer man exempelvis för att unna sig en weekend på slottshotellet eller för en Afternoon Tea. Vi hade bara vägarna förbi med husbilen, och tog chansen att se oss om i den fina slottsparken.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Södertuna slott

Södertuna slott är idag i första hand ett slottshotell med restaurang, relaxavdelning och weekendpaket. Vi hade (tyvärr) inget sådant ärende när vi hade vägarna förbi förra våren, men som bekant så gillar vi slott, så vi passade på att göra ett stopp här. Vi har inte hunnit skriva om besöket förut, så här kommer vårt reportage!

Södertuna slott ligger på en holme i Frösjön, inte långt från Gnesta, i Södermanland.

Ett slott med medeltida anor

Södertuna slott har medeltida anor, och redan på 1200- eller 1300-talet fanns här en sätesgård med namnet Wad. Vid en stor ombyggnad 1892 fick slottet, med hjälp av arkitekten Isak Gustav Clason, det utseende det har idag.

Den förste kända ägaren var riddaren Karl Niklisson, som mördades 1381 av Bo Jonsson Grip. Godset drogs in till kronan, för att på 1600-talet tillfalla riksrådet Claes Stiernsköld. Det kom sedan att ägas av olika ätter, såsom Sparre, Ehrensvärd, Wachtmeister, Hallwyl och von Eckermann. Det sägs för övrigt att Ebba von Hallwyl ibland kan skymtas på nätterna som en vakande vålnad.

Sedan 1985 ägs slottet av Södertuna Konferensslott AB, vilket sedan 2007 ägs av familjen Åström. Familjen står bakom ”Svenska Kulturpärlor”, som utöver Södertuna slott inkluderar Dufweholms Herrgård i Katrineholm samt Gripsholms Värdshus och Gripsholms B&B i Mariefred.

Södertuna slott

Hotell, restaurang och weekendpaket

Som sagt så fungerar slottet idag främst som ett hotell. Här finns fem slottsgemak och 64 dubbelrum, och den som vill kan boka in sig på weekendpaket med lockande namn som ”Romantisk weekend” eller ”Gourmetweekend”. Som boende på hotellet kan man också njuta av relaxavdelning med bastu, badtunna och pool.

Restaurangen erbjuder vissa dagar lunch eller middag, och på utvalda lördagar dukas det upp till Afternoon Tea. Lite mer överraskande är de samlingar som finns på slottet: korkskruvssamling, Sveriges största armagnacsamling (konjaksliknande dryck) och en samling av äldre Meissen-porslin, med familjevapen från familjerna Eckerman och Hallwyl.

Engelsk park och natur vid Södertuna slott

Vid Södertuna slott finns en engelsk park, som ursprungligen anlades på 1790-talet. Precis som engelska parker brukar vara, så är den lite ”vild”, så att det snarast känns som att man promenerar i ett naturområde.

Strax utanför slottet stötte vi på en ek, som enligt skylten ska vara en av Södermanlands äldsta ekar. Man tror att eken började växa i början på 1500-talet, eller kanske till och med ännu tidigare. Skylten föreslår att Carl Michael Bellman, som hängde i närheten under en period på 1760-talet, kanske lutade sig mot den vid tillfälle …

Gammal ek vid Södertuna slott

På området hittade vi också en frågesport, med både barn- och vuxenfrågor.

Frågesport vid Södertuna slott

Summa summarum måste vi säga att Södertuna slott är ett vackert slott, som ligger naturskönt vid Frösjön. Det är säkert fint att komma hit för en hotellnatt eller två. Själva rullade vi vidare med vår husbil. Och ja, nu börjar vi längta efter vår och husbilsresor igen!

Mer att se och göra i närheten

Inte långt från Södertuna slott hittar du Öster Malma slott. Det är också relativt nära att besöka Tullgarns slott och den charmiga lilla orten Trosa där vi har många fina tips. Vänder du lite mer söderut kan du besöka Nyköping och spana in historiskt intressanta Nyköpingshus. Vi kan också rekommendera en tur till det vackra naturreservatet Stendörren.

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Södertuna slott?

Har du besökt Södertuna slott? Har du unnat dig en weekend på ett slott någon gång, eller skulle du vilja?

Fakta om Södertuna slott

 • Adress: Södertuna slott, 646 91 Gnesta
 • Läge: Vid Frösjön, strax norr om centrala Gnesta
 • Kommun: Gnesta kommun
 • Län: Södermanlands län
 • Landskap: Södermanland
 • Mer info: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Aktiviteter

 • Hotell: Dubbelrum eller slottsgemak kan bokas i slottshotellet.
 • Relaxavdelning: Tillgång till inomhuspool, vedeldad badtunna samt herr- och dambastu.
 • Slottsweekend: Olika weekendpaket finns att boka, såsom Romantisk weekend, Seniorpaket, Södertunapaketet eller Gourmetweekend.
 • För barn: Lekrum finns samt pool i relaxavdelningen.
 • Bröllop och fest: På slottet kan man arrangera bröllop eller fest.
 • Konferens: Konferens och konferenspaket kan bokas i slottsmiljö.
 • Utomhusaktiviteter: Tennisbana och promenadslinga runt udden i Engelska parken (cirka 1,8 kilometer).

Service och praktiskt info

 • Matservering: Restaurang finns, som serverar lunch, middag eller Afternoon Tea.
 • Regler: Djur är välkomna, men får inte vistas i matsal eller salonger. Det finns 8 djurvänliga rum.
 • Tillgänglighet: Fyra av slottets rum är tillgänglighetsanpassade.

Ta sig till Södertuna slott

 • Bil: Gäster erbjuds fri parkering inom gångavstånd från slottet. Laddstolpar för elbil finns.
 • Kommunalt: Det är möjligt att ta buss från Gnesta. Du hittar busstidtabell på sormlandstrafiken.se. Från busshållplatsen är det 550 meters promenad till slottet.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev