Meny Stäng

Nynäs slott och naturreservat i Nyköping

Nynäs slott är ett vackert slott i Nyköpings kommun. Här finns också Nynäs naturreservat, med härlig natur och fina promenadslingor. Vi var här en aprildag när vi överraskades av ett plötsligt snöoväder.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nynäs slott

Nynäs slott är ett fint besöksmål, oavsett om man gillar natur eller kultur. På somrarna kan man få se slottet invändigt, och då håller också butik och restaurang öppet. Så här, en snöig aprildag, blev det en annan sorts besök.

Peter vid Nynäs slott
Nynäs slott
Nynäs slott på 1600-talet. Bild från Suecia verket

Nynäs slott ligger vid Rundbosjön mellan Trosa och Nyköping, och tillhör Nyköpings kommun.

Aprilväder – att vakna upp till snö

Snacka om aprilväder! När vi kom till ställplatsen i Nyköping den ena dagen var det sol och varmt. Änderna vilade slött i värmen och människor promenerade till och med runt i T-shirt.

Ställplats i Nyköping

När vi vaknade nästa morgon var det till ett snöoväder. Vi betalade för några timmar extra på ställplatsen och stannade ända fram till lunch. Då lugnade det sig, och vi bestämde oss för att ge oss av till Nynäs slott.

Snöoväder

Även om snön slutade yra, så låg det fortfarande snö på marken. Vi var inte ensamma om att ha blivit överraskade av vädret. Blommorna vid Nynäs slott verkade också lätt chockade.

Blommor under snö

Fåren tittade undrande på oss när vi kom. Vi var de enda besökarna denna snöiga eftermiddag.

Får vid Nynäs slott

Nynäs slotts historia – Grip, Gyllenstierna, Gripenstedt …

Nynäs gods har en historia från 1300-talet, och en av de första ägarna var den mäktiga Bo Jonsson Grip. Godset var kvar i släkten Grips ägo ända tills det på 1500-talet genom giftermål hamnade hos släkten Gyllenstierna.

Peter

Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes under mitten/slutet av 1600-talet. På 1700-talet gick det genom försäljning vidare till släkten Hildebrand samt därefter till släkterna Bonde och Anckarsvärd.

Nynäs slott

Johan August Anckarsvärd överlät 1856 slottet till svärsonen och statsrådet Johan August Gripenstedt. Gripenstedt investerade i nya byggander, bland annat lät han uppföra orangeriet, men bygget blev dyrt och han sålde vidare slottet till sin bror. På 1960-talet såldes egendomen, förutom huvudbyggnaden, till Södermanlands läns landsting, och på 1980-talet såldes även huvudbyggnaden.

Att besöka Nynäs slott

Under sommarmånaderna är Nynäs ett levande slott med visningar, restaurang, trädgårdsbutik och olika aktiviteter för både barn och vuxna.

Nynäs slott

Vid vårt besök låg slottet lite som i vinteride, men man kunde följa alla skyltar med röda vimplar som berättar om människorna som bott och arbetat här. Skyltarna berättar om herremännen, men också om inspektorn och om jordbruksarbetarna, husmamsellerna, mjölnarna, kuskarna och alla andra.

Orangeriet

Orangeriet byggdes under åren 1905-1907 och var på den tiden mycket modernt. Idag finns en restaurang i orangeriet med fokus på ekologiskt och närodlat.

Orangeriet vid Nynäs slott

I den ena flygeln ska det också finnas en trädgårdsbutik med ett lite annorlunda sortiment av plantor, fröer och prydnader för trädgården. Restaurangen och butiken håller öppet på sommaren, och det var alltså stängt när vi var här.

Orangeriet vid Nynäs slott
Peter vid orangeriet

Slottsparken

Slottsparken är öppen för besökare året om, även om det just nu var en ganska snöig upplevelse. Här har man under många sekler satsat på allt från nyttoväxter och fruktträd till fontäner och skulpturer.

Slottsparken vid Nynäs slott

Nynäs naturreservat

Nynäs naturreservat bildades 1971 och är ett av Sörmlands största, med över 3000 hektar att upptäcka. Här finns många vandringsstigar, och man kan också cykla på anvisade leder. Cykelleder inkluderar Näckrosleden och Sverigeleden. För vandring passerar flera etapper av Sörmlandsleden, och man hittar också olika kortare slingor:

 • Promenad längs Lövnäsudden vid Sandviksbadet (cirka 1 km)
 • Röstensleden (cirka 1,5 km)
 • Led runt Furholmen (cirka 2,5 km), med anslutning till fågeltornet vid Trobbofjärden samt rester av gömmor för sjöflygplan från andra världskriget.
Nynäs naturreservat

Gick vi någon av slingorna? Nej, det gjorde vi inte. Vi var fortfarande överrumplade av snön och den plötsliga kylan och nöjde oss med att se oss om i det närmsta området.

Nynäs naturreservat

Att bo kvar vid Nynäs slott

Vid Nynäs slott hittar man del vandrarhemmet Bränneriet och dels stugor för uthyrning. Vi måste säga att det såg väldigt charmigt ut här, med bastu och brygga. Vid Sandviksbadet finns också en camping.

bränneriet vandrarhem
Bastu

För vår del blev det ett kortare, men ändå fint, besök denna snöiga eftermiddag i april. Vi skulle absolut kunna tänka oss att besöka slottet igen, under andra förutsättningar.

Nynäs naturreservat brygga

Mer att se och göra i Nyköping

Vill du hitta mer att se och göra i Nyköping så har vi 9 trevliga tips? I centrala Nyköping kan du se det intressanta Nyköpingshus och promenera i trevliga kvarter. Du kan också besöka Öster Malma slott samt det fantastiskt fina Stendörrens naturreservat där vi har varit och skrivit om.

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Nynäs slott?

Har du besökt Nynäs slott? Kanske i mindre vintrigt väder, eller när slottet hållit öppet? Berätta gärna om din upplevelse!

Fakta om Nynäs slott

 • Län: Södermanlands län
 • Kommun: Nyköpings kommun
 • Läge: Nynäs slott ligger mitt emellan Nyköping och Trosa, knappt tio mil söder om Stockholm.
 • Grundad: 1680-tal
 • Ägare: Region Sörmland
 • Material: Murtegel
 • Namnet: Det äldsta kända namnet är “Nyanes” och syftar troligen på ett nytt näs som uppstod på grund av landhöjningen i Östersjön.  
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats samt på Sörmlands museum.

Visningar och aktiviteter

 • Slottsvisningar: Klockan 11:30 och 16:00 under slottets öppettider. Visning för små (och stora) klockan 13:00 och 14:30 under öppettider.
 • Utställningar: Olika utställningar finns på slottet, såsom Fyll skafferiet!, Hållbara hus, fotoutställning med mera.
 • Aktiviteter: Många olika aktiviteter anordnas såsom kulturhistoriska vandringar, Nynäs trädgårdsdag, yoga, skogsbad, sommarteater, friluftsaktiviteter, överlevnadskurs med mera.
 • Aktiviteter för barn: Olika aktiviter anordnas för barn såsom Naturportalen, familjelördagar och guidad småfågelspaning.
 • Museigården Långmaren: Ungefär en halvmil från Nynäs mot Vagnhärad ligger Långmaren, en museigård med mycket välbevarad allmogehistoria.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Omgivningarna är alltid öppna för besökare. Visningar, utställningar, gårdsbutik håller öppet under sommaren.
 • Matservering: Restaurang Nynäs finns i orangeriet.
 • Butik: I Orangeriet finns Nynäs trädgårdsbutik. I Fähuset finns Nynäs gårdsbutik, med lokalt producerade livsmedel och hantverk.
 • Boende: Boende finns i vandrarhem och stugor.
 • Konferens och fest: Lokalerna kan hyras för konferens och fest.

Tillgänglighet

 • Parkering: Parkering för personer med funktionsnedsättning finns vid fähuset södra sida, vid slottsparkens mur.
 • Slottet: Slottet är ej tillgänglighetsanpassat. Visning av slottets kök är ett alternativ för de som har svårt att röra sig i huvudbyggnadens trappor.
 • Ledsagare: Ledsagare och personliga assistenter har alltid fri entré. Eventuell ledarhund får vistas i lokalerna.

Hitta till Nynäs slott

 • Bil: Från E4 finns skyltar mot Nynäs slott vid Tystbergaavfarten. Man kan också välja att åka den s.k “kustvägen”, väg 219, mellan Vagnhärad och Nyköping.
 • Kollektivtrafik: Från Stockholm kan man ta tåg till Vagnhärad eller Nyköping och sedan byta till länsbuss, alternativt resa med Swebuss Express till Nyköping. Den enda busslinje som går till Nynäs hållplats är Länstrafikens linje 554. Bussen stannar cirka 500 meter från slottet.

Historia vid Nynäs slott

 • 1328: Birgitta Jonsdotter (Aspenäsätten) var ägare.
 • 1384: Slottet lades under Sundboholms gods, som ägdes av Bo Jonsson Grip.

1500- till 1600-talet

 • 1522: Den sista i släkten Grip att inneha slottet, Nils Bosson, blev mördad. Maria Nilsdotter, som var barnbarns barnbarn till Bo Jonsson Grip tog över slottet. Hon var gift med Erik Karlsson Gyllenstierna, och slottet kom därmed i säkten Gyllenstiernas ägo.
 • 1650-talet: Nuvarande corps de logi började byggas för Erik Karlsson Gyllenstierna. Bygget var fullbordat senast 1685.

1700- till 1800-talet

 • 1744: Beata Gyllenstierna testamenterade egendomen till släktingen och friherren Claes Gustaf Rålamb.
 • 1769: Rålambs änka sålde Nynäs till ryttmästaren David Henrik Hildebrand, som genomförde en omfattande upprustning. Slottet gick sedan vidare inom familjerna Hildebrand, Bonde och Anckarsvärd.
 • 1856: Johan August Anckarsvärd överlät slottet till svärsonen och statsrådet Johan August Gripenstedt, som snart också blev finansminister. Gripenstedt lät bland annat bygga ny loge, ny ladugård och orangeriet.

1900-talet till nutid

 • 1910: Carl Gustaf Gripenstedt sålde Nynäs till sin bror Theodor. Slottet gick senare vidare till hans änka och senare till Alfred Gripenstedt.
 • 1967: Alfred Gripenstedt sålde egendomen, med undantag av huvudbyggnaden, till Södermanlands läns landsting.
 • 1969: Friherre Johan Gripenstedt tog över slottsbyggnaden.
 • 1984: Johan Gripenstedt sålde även huvudbyggnaden till landstinget, nuvarande Region Sörmland.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev