Meny Stäng

Gripsholms slott – kungligt slott vid Mälaren

Gripsholms slott är ett pampigt och kungligt slott vid Mälaren. Här står rummen kvar från Vasakungarnas tid och här finns också en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar. Dessutom är omgivningarna riktigt fina.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gripsholms slott

För några år sedan stod vi med husbilen i Mariefred och blickade mot Gripsholms slott, och Peter har också flugit med sin drönare här, men vi har aldrig kollat in slottet ordentligt. Nu när vi är på ”slottsresa” med husbilen passade det förstås bra att titta närmare på den här pampiga byggnaden, även om pandemin gör att man just nu inte kan se slottet invändigt.

Gripsholms slott från ovan
Drönarfoto från ett tidigare tillfälle

Gripsholms slott ligger vid Mälaren, strax utanför Mariefred, i Strängnäs kommun i Södermanland.

Gustav Vasas praktbygge

Gripsholms slott har fått sitt namn efter Bo Jonsson Grip, som under senare hälften av 1300-talet uppförde den första borgen på platsen. Den borg man ser idag började uppföras 1537, på initiativ av Gustav Vasa. Slottet skulle vara en del av det nya försvarssystemet och samtidigt fungera som en representativ bostad för herr Vasa. Och nog är det en pampig byggnad!

Slottet upplevde en ny skimrande era under 1700-talet, då Gustav III piffade till det, bland annat med en imponerande teater. På 1800-talet, under den nationalistiska eran, började man se slottet som en nationalsymbol, och under den här tiden hämtades historiska möbler och konstverk till Gripsholm från andra kungliga slott. På 1800-talet gjordes också en omdiskuterad restaurering av slottet, som enligt kritikerna gjorde att slottet såg ännu äldre ut.

Runsten vid Gripsholms slott

Det första vi såg när vi närmade oss Gripsholms slott var en runsten. Enligt skyltarna bredvid lyder inskriptionen:

Tola lät resa denna sten efter sin son Harald, Ingvars broder. De foro manligen fjärran efter guld och österut gåvo örnen föda, de dogo söderut i Särkland.

Stenen är tydligen från mitten av 1000-talet och ”att ge örnen föda” är ett poetiskt sätt att säga att man ska döda fienden. Texten handlar om ett vikingatåg till regionen runt Kaspiska havet, som slutade med ett stort nederlag.

Runsten vid Gripsholms slott

Att besöka Gripsholms slott

Så, då var det då dags att gå ”in” i Gripsholms slott. Eller nåja, på grund av pandemin kunde vi inte se slottet invändigt, men vi kunde åtminstone gå runt på de inre borggårdarna.

Att besöka Gripsholms slott
Gripsholms slott

Här kunde vi bland annat kika på två vackra och väldigt fantasifulla kanoner. Kanonerna heter Galten och Suggan, och står på Gripsholms slott sedan 1623. Den ena av dem togs som krigsbyte vid Narva av Pontus de la Gardie år 1581. Den andra beslagtogs av Evert Horn vid Ivangorod år 1612.

Vi kikade också in på den inre borggården, som är väldigt vacker. Här pratade vi med en kvinna som jobbar på slottet och som hoppades att det kan vara öppet igen ”om två månader eller så”.

Hur ser det ut inuti slottet då?

I vanliga fall kan man gå guidade visningar för att se salar och rum i Gripsholms slott, men för närvarande är slottet stängt på grund av pandemin. Vi skulle gärna komma hit vid något annat tillfälle för att också se de fantastiska interiörerna.

WIFI.se

Man kan till exempel se den stora Rikssalen, som är utsmyckad med målat tak och ett helfigursporträtt av Gustav Vasa och de samtida europeiska regenterna. Man kan också ser Hertig Karls Kammare, som är ett av landets mest välbevarade interiörer från 1500-talet. Vi har lånat pressbilder från Kungliga Hovstaterna, för att i alla fall bjuda på en tjuvtitt.

Hertig Karls kammare, Gripsholms slott. Foto: Kate Gabor. Copyright Kungliga Hovstaterna

Det rum som vi allra mest skulle vilja se är den exklusiva slottsteater som Gustav III lät uppföra i ett av slottets torn under slutet av 1700-talet. Detta är tydligen en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar. Ytterligare en sevärdhet som vi missade var svenska statens porträttsamling, som innehåller porträtt över kända svenskar från Gustav Vasas tid och fram till idag.

Teatern, Gripsholms slott. Foto: Alexis Daflos. Copyright Kungliga Hovstaterna

Gripsholms slottspark

Även om slottet är stängt invändigt för närvarande så kan man strosa i de fina omgivningarna. Gripsholms slottspark är en fin park med lång historia. Redan på 1500-talet anlades en örtagård och ett lusthus här, och därefter har parken ändrat form varje århundrade, utifrån rådande ideal. Idag finns vackra planteringar, träd, statyer och ett växthus där man odlar de blommor som behövs för att pryda slottet.

Det finns också gott om skyltar där man kan läsa om olika händelser i slottets historia. Vad sägs till exempel om denna berättelse?

Gustav Vasas äldste son Erik XIV var kung 1560-1568. Han kände sig förföljd av sin halvbror Johan (III) och fängslade därför honom i ett rum i Teatertornet. Hustrun Katarina Jagellonica låstes också in och under fångenskapen föddes Elisabet 1564 och Sigismund (III) 1566. När Erik släppte ut familjen efter sex år spärrade Johan in Erik i Teatertornet och fejden fortsatte.

Gripsholms slott - slottsparken

I Gripsholms slottspark hittar man också Kärleksholmen. Denna del av parken tillkom på slutet av 1800-talet och när Gripsholm 1937 firade 400-årsjubileum byggdes stenmuren runt holmen.

Kärleksö vid Gripsholms slott

Ruin efter Kärnbo sockenkyrka

Strax intill Gripsholms slott ligger en ruin efter Kärnbo sockenkyrka. Jag (Helena) hade ett digitalt jobbmöte som jag behövde avklara i husbilen, och eftersom det är Peter som är mest förtjust i ruiner gick han under tiden och upptäckte ruinen på egen hand.

Kyrkan byggdes i slutet av 1100-talet och byggdes ut på 1500-talet. När Mariefreds kyrka stod klar 1624 övergav man Kärnbo kyrka och den fick förfalla. Vid Gripsholm ligger en museijärnväg, och glöm ej Gripsholms hjorthage och engelsk park med flera hundra dovhjortar.

Mer att se i närheten

Strax intill Gripsholms slott ligger pittoreska Mariefred. Det är heller inte så långt till Strängnäs med sin fina gästhamn, sina charmiga röda kvarter och sin mäktiga domkyrka. Vi kan förstås också tipsa om det fina ”kakslottet” i Taxinge, som vi besökte nyss.

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Gripsholms slott?

Har du besökt Gripsholms slott? Har du kanske även sett slottet invändigt? Hur var din upplevelse?

Fakta om Gripsholms slott

 • Land: Sverige
 • Län: Södermanland
 • Kommun: Strängnäs
 • Skapare: Henrik von Cöllen, Fredrik Nussdorfer
 • Stil: Renässans
 • Material: Tegel
 • Grundad: 1537
 • Ägare: Staten
 • Förvaltare: Statens fastighetsverk
 • Läs mer: Du hittar mer information på de Kungliga slottens webbplats

Service och praktisk info

Följande information gäller när slottet håller öppet. Besök slottets webbplats för uppdaterad info.

 • För barnfamiljer: Särskilda barnvagnar som är anpassade för slottet finns att låna. Medhavd barnvagn parkeras vid entrén.
 • Förvaring: Garderob finns vid slottets entré. Större väskor måste lämnas in under besöket.
 • Regler: Ringsignal på mobiltelefon måste vara avstängd under besök. Fotografering för privat bruk är tillåtet, men man får inte använda blixt, stativ, selfiepinne eller eller drönare.
 • Toaletter: Finns vid borggården (öppna under slottets öppettider och vid bokade visningar) och vid parkeringsplatsen (öppna dagtid, på sommaren).
 • Parkering: Finns vid infarten till slottet (ingen avgift).
 • Matservering: 
 • Butik: Slottsboden säljer delikatesser, presenter

Visningar och aktiviteter

 • Visningar: Under normala omständigheter ges guidade slottsvandringar.
 • Aktiviteter för barn: Visningar anpassade för barn i åldern 6-10 år, ”modesafari” på egen hand, aktiviteter på lov med mera.
 • Visningar för grupper: Temavisningar kan under normala omständigheter bokas för större grupper.

Tillgänglighet

 • Tillgänglighet i slottet: Slottet har många trappor och hiss/ramp saknas.
 • Ledsagare/assistent: Gratis entré för ledsagare/assistent.
 • Assistanshund: Assistanshund /ledarhund är välkommen.
 • Toaletter: Tillgänglig toalett finns vid parkeringen och vid borggården (öppet under slottets öppettider).
 • Parkering: Parkeringsplats för personer med funktionsnedsättning finns till höger före vindbryggan, vid Orangeriets gavel.

Gripsholms slotts historia

 • 1300-talet: Bo Jonsson Grip uppförde den första borgen, och det är efter honom borgen fått sitt namn.
 • Medeltiden: Borgen skänktes till ett kurtisankloster (en romersk-katolsk orden) med namnet Pax Marie (vilket gett Mariefred dess namn).
 • 1537: Klostret drogs in till staten under reformationen, och det nya slottet började uppföras på Gustav Vasas initiativ, under ledning av byggmästare Henrik von Köllen.
 • Stormaktstiden: Gripsholms slott användes som änkesäte av drottningarna Maria Eleonora och Hedvig Eleonora.
 • 1700-talet: Under Gustav III:s tid inreddes den exklusiva slottsteatern i ett av slottets torn.
 • 1800-talet: Man började se på slottet som en nationalmonument och förde hit historiska möbler och konstföremål från andra kungliga slott. På slutet av århundradet gjordes en omdiskuterat restaurering av slottet.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev