Meny Stäng

Årsta slott – med minnen av Fredrika Bremer

Årsta slott ligger i Haninge söder om Stockholm, och är kanske allra starkast förknippat med författaren och kvinnorättskämpen Fredrika Bremer. Här spenderade hon barndomens somrar och här skrev hon flera av sina böcker.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Årsta slott

Årsta slott arrangerar på sommarhalvåret guidade visningar, och då håller även restaurangen öppet. Vid slottet finns även en engelsk park och några promenadslingor, och strax intill ligger Haninge golfklubb.

Årsta slott

Årsta slott ligger i Haninge kommun, i Södermanlands län, cirka 3 mil söder om centrala Stockholm.

Vårt besök vid Årsta slott

Vi besökte Årsta slott med husbilen i höstas. Det första som mötte oss när vi kom fram till slottet var en runsten. På stenen står det (enligt skylten) ”Sven lät resa stenen … sin gode fader och efter Gudvar”.

Runsten

Slottet där Fredrika Bremer växte upp

Årsta slott byggdes åren 1660-1667 av riksrådet och amiralen Claes Hansson Bielkenstierna och hans hustru Barbro Åkesdotter Natt och Dag. År 1805 köptes slottet av brukspatron Carl Fredrik Bremer. Sommaren 1806 flyttade brukspatronen in tillsammans med sin fru Birgitta Charlotta och de fem barnen Charlotte, Fredrika, Hedda, Sophie och Claes.

Hade vi förstått ordet hemskt, så hade vi visst tänkt på det vid åsynen av det då förfallna gamla Årsta, byggt för nära 200 år sedan.

Charlotte Bremer

Barnen var till en början inte alls imponerade av det gamla slottet. Fredrikas äldre syster Charlotte skrev ”Hade vi förstått ordet hemskt, så hade vi visst tänkt på det vid åsynen av det då förfallna gamla Årsta, byggt för nära 200 år sedan”.

Årsta slott

Med tiden blev dock inställningen till slottet en helt annan. Familjen Bremer spenderade större delen av året på Årsta slott, och på vintern flyttade de in till sin lägenhet i Stockholm. Fredrika skrev flera av sina böcker på slottet och det var också här hon dog, på nyårsafton 1865.

Efter familjen Bremer har slottet haft flera olika ägare, såsom Lars Johan Hierta, Abraham Saxenberg, Gustaf Theodor Cedergren och Herman Meeths. Cedergren lät uppföra nya flyglar och skapade ny exklusiv inredning, med inspiration från bland annat Hallwylska palatset i Stockholm.

År 1966 köptes hela egendomen av Österhaninge kommun (numer Haninge kommun). Årsta slottsmuseum drivs av Kultur- och fritidsförvaltningen i samverkan med Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier.

Peter vid Årsta slott

Årsta slottsstig – Fredrikaslingan

Årsta slottstig bjuder på två olika vandringar – den korta lätta Fredrikaslingan eller den lite längre Fornstigen. Vi ville gärna lära oss mer om Fredrika Bremers liv och följde därför Fredrikaslingan, som går genom slottsparken och slottets närmaste omgivning.

Fredrika uppfostrades till att gifta sig, men hon ville något helt annat med sitt liv. Hon ville förbättra världen, hade sin kristna tro som sin ledstjärna och pennan som sitt vapen. Hon öppnade en skola för barnen i Österhaninge, drev kvinnofrågor och startade en högre lärarutbildning för kvinnor. Inte minst blev hon en världsberömd författare som producerade 20 romaner och reseskildringar, som översattes till 12 språk.

WIFI.se

Den engelska parken

Fredrika Bremer hade tidigt ett trädgårdsintresse, men blev avundsjuk på storasystern som fick det fina ”Charlotteberg” att ta hand om. Hennes eget ”Fredrikeberg” var bara en stenig backe, vilket fick henne att känna sig mindervärdig. Med tiden kom hon över bekymren, och så småningom anlade hon en engelsk park med gröna kullar och slingrande gångar.

Årsta slott trädgård

I den engelska parken finns bland annat också familjen Saxenbergs minneslund.

Trädgård
Familjen Saxenbergs minneslund i den engelska parken

Mer att se och göra i närheten

Precis i anslutning till Årsta slott ligger Haninge golfklubb. Det är heller inte långt till Häringe slott. Du kan också välja att besöka härliga Tyresta nationalpark och vackra Tyresö slott. Dessutom är det nära till Stockholm och 30 saker att göra där, eller 30 olika annorlunda saker att göra i Stockholm

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Årsta slott?

Har du besökt Årsta slott? Gillar du att göra slottsbesök?

Fakta om Årsta slott

 • Adress: Årsta slott, 154 32 Österhaninge
 • Läge: Österhaninge
 • Kommun: Haninge kommun
 • Län: Södermanlands län
 • Landskap: Södermanland
 • Ägare: Haninge kommun
 • Mer info: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Aktiviteter och praktisk info

 • Guidade turer: Guidade visningar ges för allmänheten under sommarhalvåret, maj-september. Året runt finns möjlighet att boka visningar.  
 • Restaurang: Lunch- och middagsrestaurang, som främst håller öppet under sommaren. Kvällsmeny och ibland specialkvällar med exempelvis grillkväll eller räkfrossa.
 • Julbord: I juletid serveras ett traditionellt julbord i modern tappning.
 • Konferens och fest: Slottet kan skräddarsy konferenser, fester och bröllop. Slottets riddarsal fungerar som festvåning för privata arrangemang.
 • Golf: Haninges Golfklubb ligger i anslutning till Årsta slott.
 • Tillgänglighet: Slottsbyggnaden är inte tillgänglig för rörelsenedsatta. Fredrikaslingan är tillgänglig för rullstolsburna. Parkering för dig med parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns framför slottet.

Ta sig till Årsta slott

 • Bil: Kör mot Österhaninge och ta avfart 56 mot Årsta Slott.
 • Kommunalt: Du kan resa med buss. Se sl.se för linjer och tider.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev