Meny Stäng

Utomlands med husbil – 10 saker att ha koll på

Annons

Har du funderat på att resa utomlands med husbilen? Vi har samlat ett antal saker som kan vara bra att tänka på. Denna artikel är främst för dig som är ovan att ta med husbilen utomlands. Du som är van att husbila i Europa kan gärna bidra med ännu fler tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att resa utomlands med husbilen

Att resa utomlands med husbil är roligt, spännande och oftast relativt enkelt. Läs gärna om 10 härliga länder för husbilsresan. Det finns dock vissa saker man kan behöva tänka över och planera inför, innan avresa. Här är tio saker att tänka på.

Utomlands med husbil - Väg Schweiz

1. Försäkringar

Innan du reser utomlands med husbilen är det klokt att kolla din husbilsförsäkring och din reseförsäkring (hemförsäkring) så du vet vad som gäller under resan. Om du planerar att resa utanför EU/EES behöver du beställa det så kallade ”gröna kortet” från ditt försäkringsbolag, för att bevisa att ditt fordon är trafikförsäkrat.

2. Regler för husbil under/över 3,5 ton

I många länder skiljer regler beroende på om du har en husbil med en totalvikt på över eller under 3,5 ton. Om du har en lättare husbil gäller samma regler för dig som för andra bilister. Om du har en tyngre husbil kan regler och priser skilja.

Det kan till exempel handla om regler för var du får köra, motorvägsavgifter och om det är vinjett eller transponder som gäller för att betala på betalvägar. Detta skiljer från land till land, så du måste kolla vad som gäller i just de länder du ska besöka.

Kapellskärs camping

3. Vägavgifter och broavgifter

Det är bra att vara medveten om att det kan förekomma både vägavgifter och broavgifter. När det gäller vägavgifter handlar det främst om att man i vissa länder (t.ex. Frankrike, Österrike och Schweiz) behöver betala för att köra på motorvägar.

I en del länder betalar man i vägtullar, och i andra länder betalar man i förväg genom att köpa en vinjett/vignette som man fäster på rutan. Du som kör en tyngre husbil (över 3,5 ton) behöver i vissa länder skaffa en transponder istället för vinjett/vignette.

Utomlands med husbilen

4. Miljözoner och miljöregler

Observera att det kan finnas olika miljözoner och miljöregler som styr var du får köra med din husbil. I flera tyska städer krävs en miljödekal, som du beställer från DEKRA. För att få köra i en fransk miljözon måste klisterdekalen Vignette Crit’Air sitta på vindrutan. I Frankrike finns också tillfälliga väderberoende miljözoner och du kan behöva ladda ner appen Green-Zones, där du registrerar din bil, för att få hjälp att göra rätt.

5. Trafikregler i olika länder

Trafikregler kan variera mellan olika länder och det kan vara bra att läsa på om just de länder du planerar att besöka. Till exempel kan reglerna variera för hur många promille alkohol man får ha i blodet. Det kan också finnas krav på vilke utrustning du måste ha i bilen. I vissa länder kan du behöva alkomätare (t.ex. Frankrike) eller reflexväst (t.ex. Tyskland, Frankrike, Italien).

Utomlands med husbil - här i Albanien

6. Praktiska appar

När du reser utomlands med husbil kan du ha stor hjälp av olika appar. Du kan till exempel använda appar för att hitta campingar och ställplatser, såsom CamperContact. Du kan också använda CampingKey för rabatter på campingar. Om du vill ha koll på olika länder du ska besöka kan du ladda ner UD Resklar.

7. Betalmedel i olika länder

Det är lämpligt att ta med mer än ett betalkort, och att förvara dessa på olika ställen. Observera att du i många länder också behöver kontanter, för att betala i mindre butiker och på vissa ställplatser och campingar. Du kan växla till dig lokal valuta innan du reser, eller ta ut i bankomat på plats.

WIFI.se
Utomlands med husbil - ställplats i Italien

8. Gasol

Systemen för att fylla gasol skiljer i många länder. Om du reser på sommarsemester med husbilen kan du se till att åka med fyllda gasoltuber, och då slipper du med största sannolikhet bekymra dig över detta. Om du däremot ska vara borta under en längre tidsperiod, eller reser under en kyligare årstid, kan du behöva fylla gasol utomlands.

För dig som har en fast gasoltank kan det eventuellt vara enklare att hitta ställen där du kan tanka gasol. Om du inte har en fast gasoltank kan du behöva adaptrar, samt kolla upp vad som gäller i just de länder du planerar att besöka. Observera att det ofta är svårt att fylla eller byta svenska gasoltuber.

Gasol

9. Regler för fricamping

Observera att regler för fricampig skiljer mellan olika länder. I många europeiska länder är det tillåtet att fricampa i viss utsträckning, men det finns vanligtvis begränsningar om var man får stanna och hur länge. Du måste också hålla utkik efter lokala skyltar och regler.

Man måste naturligtvis alltid tänka på att inte störa och inte skräpa ner. På vissa platser kan man också behöva undvika att ”idka campingbeteende”, det vill säga inte fälla ut markis eller ställa ut utemöbler. Kolla upp vad som gäller i just de länder du planerar att besöka, innan du ger dig av.

Utomlands med husbil - här i Estland

10. Information inför resan

Det är alltid bra att vara lite lagom pålåst, samtidigt som man naturligtvis vill ha utrymme för spontanitet under resan. Praktisk information om vad som gäller i olika länder kan du hitta på Sweden Abroad. Vi tycker också att det finns bra information för bilister på M Sverige. Du kan dessutom hitta mer läsning hos oss:

Här hittar du också tips för att resa med husbil i specifika länder:

Sist men inte minst vill vi påminna om att det är fantastiskt roligt att resa utomlands med husbilen! Det fin ns några saker att hålla koll på, men mestadels är det ju bara roligt och härligt!

Palavas les flots ställplats

Fler tips om att resa utomlands med husbil

Har du fler tips kring att resa utomlands med husbil? Dela gärna med dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev