Meny Stäng

Resa med husbil på Island

Annons

Hur är det att resa med husbil på Island egentligen? Vi skrev nyligen ett inlägg om att resa Island runt med bil, och fick då en hel del frågor om att resa med husbil. Vi är vana husbilister och har rest mycket på Island. Däremot har vi inte rest med husbil på Island, även om vi gärna skulle vilja! För att fylla i eventuella luckor har vi passat på att prata med Promote Iceland, som arbetar med att främja turism på ön. Och då fick vi en massa matnyttig information!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Var kan man övernatta med husbil?

Man kan i första hand övernatta på campingar. Det är sedan november 2015 olagligt att övernatta i husbil eller husvagn utanför organiserade campingplatser, förutom om man frågar markägaren om lov. Det finns ett speciellt campingkort som du kan köpa, som gäller för över 40 campingar och fram till den 15 september varje år.

Island campingplatser
Campingplatser på Island, där du kan använda campingkortet

Är det tryggt att resa med husbil?

Det är inte farligt att resa med husbil på Island, men man kan eventuellt behöva vara observant på sånt som enfiliga broar och grusvägar på landet. Som alltid på Island bör man också ha respekt för naturen.

Vädret kan skifta snabbt och det är inte ovanligt med kraftig vind, stora vågor och tjock dimma. Vattnet i geotermiska område kan vara extremt hett och man ska inte räkna med varningsskyltar eller stängsel vid forsar och stup.

Iceland is perfectly safe for women to travel on their own.

Generellt kan man ändå känna sig mycket trygg på Island. En läsare frågade “Hur är det med brottsligheten på ön? Vågar man som ensam tant ge sig ut på egna äventyr?” Vi kollade för säkerhets skull med Promote Iceland som svarade att man som kvinna kan känna sig helt trygg om man vill resa runt ensam på Island.

Heta källor på Island, foto: Iceland.is

Hyra husbil eller ta med egen?

Om man vill resa runt Island med husbil finns det två sätt. Antingen flyger man till Reykjavik och hyr en husbil på plats eller också tar man med sin egen husbil på färjan som går från Hirtshals i Danmark till Seyðisfjörður på Island. Observera dock att båtresan tar ungefär 50 timmar i varje riktning. När det gäller att hyra husbil på Island finns det flera olika uthyrare att välja mellan, och vi kan inte rekommendera någon framför någon annan.

Resa med husbil på Island
Resa med husbil på Island, foto: Pixabay

Hur lång tid för resan runt Island?

Om du vill köra Ringvägen runt Island går det bra att göra det på en vecka. För att verkligen hinna se och uppleva landet rekommenderas dock något fler dagar, kanske runt tio. Man vill ju inte bara köra – det finns mycket att se och uppleva på Island.

Bad i varma källor, foto: Iceland.is

Varför resa med husbil på Island?

När man flyger till Island hamnar man i Reykjavik, och härifrån kan man göra olika intressanta utflykter. Om man däremot vill uppleva hela Island är det en bra idé att resa Ringvägen runt, antingen med vanlig bil (vilket jag, Helena gjort en gång) eller med husbil. Och om vi får välja är det ju alltid bäst att resa med husbil. Att ha sovrummet, badrummet och köket med sig på resan är en frihet!

Har du kanske rest med husbil på Island, eller skulle du vilja?

Lunnefåglar, foto: Iceland.is
Valskådning, foto: Iceland.is
Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev