Meny Stäng

The Icelandic Phallological Museum

Annons

Det här är nog det konstigaste museum vi någonsin har besökt. The Icelandic Phallological Museum ligger i centrala Reykjavik och innehåller en samling på över 200 penisar från nästan alla land- och sjölevande däggdjur på Island, inklusive människa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Unikt museum

The Icelandic Phallological Museum i Reykjavik är förmodligen världens enda museum med en stor samling av penisar från olika däggdjur. Museet innehåller en samling av mer än 250 penisar från nästan alla land- och sjölevande däggdjur på Island.

Man kan bland annat se organ från olika sorters valar, sälar, valrossar och olika landlevande däggdjur, inklusive isbjörn och människa (ja, det finns personer som har donerat detta organ till museet efter sin död!). Penisarna är uppstoppade eller ligger i sprit och är ju egentligen inte sådär vansinnigt intressanta att titta på. Ändå blir man fascinerad både av museet och historien bakom det!

kaskelott
Har du någon gång funderat över hur en valpenis ser ut?

Grundaren av The Icelandic Phallological museum

Allra mest fascinerad blir man av grundaren, Sigurður Hjartarson, som helhjärtat ägnat sig åt detta samlande. Sigurður är från början lärare i historia och spanska, men fick med åren en helt annan karriär. Han berättar själv att grunden lades 1974, då han jobbade som rektor på en skola i Akranes.

Tillsammans med lärarna på skolan diskuterade han hur man förr använde allt på djuren, och mindes att han som barn fått en tjurpenis för att driva på djuren. En av lärarna, som också arbetade på ett slakteri, fixade en tjurpenis åt Sigurður. Några andra lärare jobbade på en valstation, och plötsligt hade han fått några valpenisar också. Och så föddes idén successivt …

Museet öppnade i Reykjavik 1997 och har stadigt vuxit sig större. Utställningen har fått mycket publicitet i media världen över och sommaren 2011 hade 13 000 människor besökt det udda lilla museet.

Besöka museet?

Vill du besöka Icelandic Phallological Museum i Reykjavik? Museet ligger väldigt centralt i Reykjavik, på Laugavegur 116, så det är enkelt att kika förbi. Läs gärna på museets hemsida för ytterligare praktisk information.

Reykjavik
Museet ligger centralt i Reykjavik och är lätt att hitta till
Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev