Meny Stäng

14 saker att se och göra i Reykjavik

Annons

Här får du tips på saker att se och göra i Reykjavik. Den isländska huvudstaden är staden för dig som gillar god mat, ett spännande kulturliv och en dramatisk natur som smyger sig in på knuten. Vi har besökt Reykjavik tillsammans en gång och jag (Helena) har besökt Island fyra eller fem gånger innan dess. En av dessa gånger bodde jag faktiskt ett helt år på Island, så Island ligger mig varmt om hjärtat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad kan man se och göra i Reykjavik?

Vi har bloggat om Reykjavik förut, men vi har aldrig tidigare samlat alla våra tips i ett inlägg. Här är alltså blogginlägget för dig som vill ha tips på saker att se och göra i Reykjavik, världens nordligaste huvudstad. Vi har både samlat tips om saker att göra inne i centrala stan, och utflykter du kan göra med Reykjavik som bas.

Reykjavik
Reykjavik ligger så långt västerut, att det är Europas västligaste huvudstad

1. Besök Hallgrimskirkja

Den kända kyrkan Hallgrimskirkja tog 41 år att färdigställa, och den mäktiga byggnaden syns nu över hela staden. Kyrktornet är 74,5 meter högt, vilket gör kyrkan till den näst högsta byggnaden i hela landet. För en mindre summa pengar kan man ta hissen upp till toppen av kyrktornet, varifrån man har en fantastisk utsikt över Reykjavik.

Hallgrimskirkja

2. Kolla in Konserthuset Harpa

Konserthuset Harpa inhyser Islands filharmoniska orkester och Islands opera, och här ges många olika konserter. Bygget av det spektakulära huset påbörjades 2007, men på grund av den ekonomiska krisen dröjde det tills 2011 innan man kunde hålla invigningskonserten. Förutom att man kan lyssna på musik här finns restauranger och det anordnas även guidade visningar.

Konserthuset Harpa

3. Shoppa

Om du vill shoppa i Reykjavik kan du leta dig fram till den centrala gatan Laugavegur, där du hittar en massa små butiker som säljer kläder, skor och smycken. Du hittar bland annat en hel del inhemsk design, och produkter tillverkade av lokala naturmaterial. Strax utanför centrum finns också flera större shoppingcentra, såsom Kringlan och Smáralind, dit du enkelt kan ta dig med buss.

Shopping Reykjavik

4. Prova isländska specialiteter

När du är på Island vill du förstås prova olika isländska specialiteter. Förutom fisk och lamm finns chans att uppleva specialiteter som valkött eller lunnefågel. Island är också känt för sitt ”brennivín”, som brukar kallas Svarta döden, samt för lakrits i choklad. Du kan också passa på att köpa den isländska mjölkprodukten ”skýr” i butikerna. Om du besöker landet i februari och har lite känningar kan du möjligtvis få chansen att bli inbjuden till ett ”Þorrablót”, då man äter en hel del annorlunda saker.

Isländska traditioner: Thorramatur
Þorramatur, foto: Iceland.is

5. Gå på fiskrestaurang

När man är på Island ska man naturligtvis äta fisk. Det finns gott om bra restauranger, och många är också kreativa och nyskapande. Vår absoluta favorit är Fish Market, som är en högklassig restaurang som drivs av den isländska kändiskocken Hrefna Rósa Sætran. Restaurangen har fokus på fisk och skaldjur, och här bjuds du på lokala råvaror tillagade med influenser från bland annat Asien. Allra bästa upplevelsen får man om man beställer restaurangens avsmakningsmeny.

Valkött
Valkött på avsmakningsmenyn på Fish Market

En annan favorit är Fish Company, som ligger i en en coolt renoverad byggnad nära Reykjaviks hamn. Den här restaurangen serverar också fisk och skaldjur, samt en del andra specialiteter såsom lamm. Det roligaste är att maträtterna symboliserar olika platser i världen, och att man kan beställa avsmakningsmenyer där man genom maten reser runt Island, eller runt världen.

Under februari eller mars anordnas också matfestivalen Food and Fun, då internationella kockar kommer till Island och lagar mat på isländska råvaror.

Fish company
Vet du inte vad du ska göra i Reykjavik? Res jorden runt i matens värld!

6. Festa

Reykjavik är en relativt liten stad, vilket är perfekt när det kommer till bar och restaurang, och till nattliv. Klubbarna ligger nära varandra, och eftersom de flesta inte tar inträde är det enkelt att göra en nattklubbsrunda och gå från den ena klubben till den andra.

7. Kolla in snoppmuseet

The Icelandic Phallological Museum ligger i centrala Reykjavik och innehåller en samling på över 200 penisar från nästan alla däggdjur på Island, inklusive människa. Penisarna är antingen uppstoppade eller ligger i sprit, och är noga uppmärkta med art och annan relevant fakta.

WIFI.se

Detta är nog ett av de underligaste museer vi någonsin besökt, men på sitt sätt är det intressant att komma hit. Inte minst blir man fascinerad av grundarens entusiasm. Och ja, museet lockar så mycket turister att det idag ligger på Reykjaviks mest centrala gata.

The Icelandic Phallological museum
Vet du inte vad du ska göra i Reykjavik? Besöka The Icelandic Phallological Museum kanske!

8. Bada i Blå Lagunen

Blå Lagunen är Islands mest kända geotermiska bad, och lockar varje år enorma mängder turister. Men trots att detta kan kännas som en turistfälla är det fortfarande väl värt att göra ett besök här. Blå Lagunen ligger en knapp timme från Reykjavik med bil eller buss, och här möter härligt varma bad och möjlighet till bastu och spa-behandlingar. Det gör ingenting om det är kallt och ruggigt ute, då är det nästan ännu mysigare att krypa ner i badet.

Blå lagunen

9. Rid islandshäst

Att rida islandshäst är ett fantastiskt sätt att uppleva den isländska naturen. Det finns flera olika arrangörer av ridturer, och de kan ofta hämta upp dig vid ditt hotell i Reykjavik. Till exempel arrangerar företaget Eldhestar ridturer i Hveragerði, som ligger en halvtimmes bilfärd utanför Reykjavik.

Se till att boka en tur som tar dig ut till alla heta källor, där det pyser och bubblar överallt. Om du är en ovan ryttare kan det vara lagom med en halvdagstur. För dig som är erfaren finns även längre turer.

Islandshästar

10. Ta turen Gyllene cirkeln

Gyllene cirkeln är en klassisk dagstur som utgår från Reykjavik. Turen, som kan göras med buss eller bil, inkluderar vanligtvis de tre mest populära sevärdheterna: Geysir, Þingvellir och Gullfoss. Gejsern Geysir ligger tillsammans med gejsern Strokkur i ett geotermiskt aktivt område i Haukadalur.

Nationalparken Þingvellir är både platsen som markerar platsen där kontinentalplattorna möts, och platsen för Islands första parlament, Alltinget. Gullfoss är Islands största vattenfall och faller i två etapper, först 11 meter och därefter 21 meter, ner i en 30 meter djup och 2,5 kilometer lång spricka.

Island rundresa
Rundresa förbi Geysir Gullfoss och Þingvellir

11. Åk på valskådning

I havet utanför Island finns möjlighet att se mäktiga vattenlevande däggdjur som knölvalar, kaskeloter, blåvalar, delfiner och späckhuggare. Húsavík, som ligger i den norra delen av Island, är bäst känt för sin fina valsafari. Men, valsafari är också fullt möjligt att göra i Reykjavik.

Reykjavik

12. Ta en tur till VIÐEY eller till Västmannaöarna

Den obebodda ön Viðey ligger strax utanför Reykjavik och hit tar du dig enkelt med en kort båtresa. På sommaren kan man åka hit bara för att spana på fåglar, äta picknick eller bara njuta av naturen. Här finns också det kända ”Imagine Peace Tower”, som designats av Yoko Ono, och en restaurang.

Västmannaöarna är en ögrupp som ligger söder om fastlandet, med den bebodda ön Hemön. Här kan man se öns vulkan och uppleva den vackra naturen. Det går att ta sig hit antingen med inrikesflyg från Reykjavik eller med färja från Landeyjahöfn på sydkusten.

Västmannaöarna

13. Hyr bil och res runt

Om du har tid på dig är det spännande att hyra bil och ge sig ut på en egen upptäcktsfärd, för mer att se och göra på Island. Ett alternativ är att köra hela Ringvägen runt Island, men räkna med åtminstone en vecka för att denna tur ska bli trevlig. Om du har kortare tid kan du göra olika avstickare från Reykjavik, till exempel runt Gyllene cirkeln, till Ísafjörður eller till vackra Jökulsárlón.

Jökulsarlón
Vackra Jökulsárlón! Om man har riktig tur kan man också få se norrsken på Island.

14. Lär dig lite isländska

Vad kan man mer göra i Reykjavik? Varför inte passa på att lära dig lite isländska när du ändå är på plats? Ord som finns kvar sedan vikingatiden är ofta lika mellan svenska och isländska än idag, som till exempel borð (bord), hús (hus) och hestur (häst). 

När det gäller nya ord har isländskan avhållit sig från låneord och istället gjort egna konstruktioner, till exempel sjónvarp (“synkastning”, det vill säga TV), sálfræði (“själskunskap” det vill säga psykologi) och myndavél (“bildmaskin”, det vill säga kamera). Ganska finurligt, eller hur?

Leifur Eiriksson
Leifur Eriksson är en del av Islands historia

Bo i Reykjavik

Det finns gott om hotell i Reykjavik. Vårt bästa tips är att välja ett centralt boende, så att du själv lätt kan ta dig till och från sevärdheter och restauranger. Vi har bott på Fosshotell Lind, som var relativt enkelt, men hade ett bra läge. Vi har också bott på fina Hilton Reykjavik Nordica ligger på ungefär 15-20 minuters promenadavstånd från centrala Reykjavik. 

Resa till Reykjavik

Det absolut vanligaste och snabbaste sättet att ta sig till Reykjavik är att flyga. Du landar på den internationella flygplatsen Keflavik, som ligger ungefär fem mil väster om Reykjavik. Härifrån går flygbussar sedan in till Reykjavik.

Ett annat sätt att ta sig till Island är att resa med färja, vilket du kan göra med bolaget Smyril Line. Färjan lägger dock inte till i Reykjavik utan i Seyðisfjörður, i den östra delen av Island.

Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev