Meny Stäng

Äta sjöborre – hur gör man och hur smakar det?

Annons

Kan man äta sjöborre, kanske du undrar. Ja det kan man! Vi har precis provat sjöborre för första gången, vilket var en intressant upplevelse. Här kommer våra bästa tips för dig som också vill testa sjöborre.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Handla fisk och skaldjur

Du som följer vår blogg vet att vi ofta äter fisk och skaldjur. Vi äter nog fisk och skaldjur sex eller sju dagar i veckan. Om du undrar varför så är det för att det både för att det är gott och nyttigt, och för att man alltid blir behagligt mätt på fisk. Vi handlar på en butik som heter Matvärlden, där det finns mat från hela världen, men också en väldigt fin fiskdisk med bra priser.

Vi handlar alltid ganska stora mängder, och när vi kommer hem delar vi upp i portionsstorlekar och fryser in. På det viset blir det inte så dyrt att äta fisk ofta. Igår handlade vi färska räkor (95 kr/kg), färsk tonfisk (119 kr/kg), färsk lax (119 kr/kg), färsk gösfilé (298 kr/kg), färsk lubbfilé (179 kr/kg) och färsk seabream/dorada (89 kr/kg).

Som exempel får vi en middag med färsk tonfisk för två personer för 35 kronor tillsammans. Vi får förstås addera potatis, grönsaker och sås, men det är ändå inte överdrivet dyrt för en såpass lyxig middag.

handla fisk
Resultat från vår senaste shopping i butiken Matvärlden

Kan man äta sjöborre?

Idag såg vi sjöborrar i fiskdisken och blev nyfikna. Kan man äta sjöborre? Ja, tydligen! Sjöborrarna är redan tillagade när man köper dem i affären och man behöver bara öppna dem, och eventuellt droppa på lite citron. Sjöborrarna kan sedan ätas som en förrätt eller kanske på en skaldjursbuffé.

Vi köpte två (37 kronor för båda) och tog med hem till kvällens skaldjursmiddag. Jag läste också på lite, och på Amelia läste jag bland annat att ”sjöborre är enormt sexigt och man inte bör äta dem tillsammans med någon man inte avser att ligga med”. Oj, spännande!

sjöborrar
Våra två svarta sjöborrar i väntan på att öppnas upp …

Vad är en sjöborre?

En sjöborre är ett havslevande djur i stammen tagghudingar, och tillhör gruppen ryggradslösa djur. Det finns cirka 950 olika arter av sjöborrar och ibland kallas de ”havets igelkottar”. Det senare är inte så svårt att förstå kanske med tanke på alla taggar! Taggarna är ett bra försvar eftersom många djur tycker att taggarna är obehagliga att svälja, men några fiskar klarar ändå att äta sjöborrarna, till exempel tryckarfiskar.

Sjöborrar äter smådjur, alger, blötdjur och olika växter. Alla sjöborrar är inte ätliga, men flera är det. Bland annat kan man äta Paracentrotus lividus, svart havsabborre, som vi köpte igår.

Hur äter man sjöborre … och hur smakar det?

Peter öppnade sjöborrarna genom att skära bort botten med en vass kniv. När man öppnar sjöborren ser man romsäckarna som ligger som orangefärgade tungor. Det är dessa man äter! Man kan skrapa ut rommen med en sked och äta den som den är, eventuellt med någon droppe citron. (Jag läste någonstans att man inte bör ”förorena” sjöborren med citron, men det är antagligen en smaksak.)

Rommen är lite krämig och fyllig. Vi tyckte att den var god, samtidigt som det fanns en bismak som vi tyckte var lite knepig. Kanske har vi inte vant oss, eller så vet vi inte ännu bästa sättet att avnjuta denna delikatess? Vi har förstått att sjöborre av många anses som en delikatess och uppskattas av de fina kockarna. Vi har också läst att rommen kan användas på olika sätt, i allt från sushi till pasta. Även om vi inte är helt sålda, så är vi beredda att testa igen vid annat tillfälle.

öppna sjöbborre
Peter öppnar upp vår första sjöborre med en vass kniv

Skaldjursmiddag

Vi inledde vår skaldjursmiddag med att äta sjöborre, och sedan fortsatte vi med färska räkor och hel krabba med hovmästarsås. Krabba är vår absoluta favorit bland skaldjuren, och om du inte vet hur man äter den kan du gärna läsa vårt inlägg om att äta hel krabba – så gör du. Vi brukar äta mycket skaldjur på höstarna, men i år har det inte blivit så mycket som vanligt. Men då njöt vi förstås desto mer av gårdagens festmiddag!

WIFI.se

Har du provat sjöborre någon gång, och vad tyckte du i så fall?

skaldjursmiddag
Räkor och krabba – två favoriter för oss!
Middag med skaldjur
En härlig lördagsmiddag!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev