Meny Stäng

Äta hel krabba – så gör du

När jag träffade Peter visade han mig hur man gör för att äta hel krabba, och sedan dess är jag fast. Det är det absolut godaste jag vet! Jag har förstått att jag inte var ensam om att inte veta hur man gör, så här kommer en tutorial för dig som också vill prova.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Detta behöver du

Det är krabbsäsong i september och oktober och under denna tid går du och köper varsin färsk krabba (eller varsin halva om krabban är stor) till er som vill äta, i någon välsorterad matvarubutik. Du behöver också:

  • En stor kniv och en skärbräda i plast
  • Varsitt krabbestick
  • Ett verktyg för att öppna klor (typ tång eller nötknäppare)
  • En stor skål för skal
  • Bröd eller kex och ost
  • Hovmästarsås (viktigt!)
  • Eventuellt ytterligare skaldjur
  • Öl eller vitt vin
krabba
Krabba, krabbestick och … eeeh, en liten polygrip (kanske inte det mest pedagogiska verktyget att visa i en tutorial, men det var det enda vi hittade, alla andra prylar verkar ligga i husbilen …)

Så här gör du

1. Dela krabban

Lägg krabban på rygg och dra bort stjärten. Be sedan den starkaste (!) personen i sällskapet att skära krabban mitt itu med en rejäl kniv. När du delat den ser du om du hade tur med din krabba. Tur: Matig och ganska torr krabba med mycket rom. Otur: Vattnig krabba utan rom.

Dela krabba i två delar
Peter delar krabban i två delar. Och japp, trots att det är tidigt på säsongen så hade vi tur!

2. Bryt loss benen

Börja med att bryta loss benen från din halva krabba och lägg dem vid sidan på tallriken.

Rensa krabban
Vi har brutit loss benen och lagt dem vid sidan av

3. Plocka loss innehållet från Skalet

Nu är det dags att lossa på skalet och lägga bort det i skålen för skal. Plocka också bort gälarna (de ljusa tungformade prylarna) och släng dem.

Äta krabba
De där gälarna som syns i mitten ska bort …

4. Samla kött, rom och smör i en hög

Nu ska du samla allt det ätbara, det vill säga köttet (det vita), rommen (det röda) och smöret (det mjuka ljust grönbruna) i en hög på tallriken. Alla små hårda bitar (ben och skal) slänger du bort. Men obs! På slutet sitter du med en stor vit hård benbit. Släng inte den! Det finns massor av fint vitt krabbkött inuti den. Bryt itu den långsamt och försiktigt och pilla ut köttet på tallriken med krabbesticket.

Äta hel krabba
Pilla ut kött, rom och smör från krabban

5. Pilla ut köttet från benen och klorna

När du pillat ut allt du vill äta ur din halva krabba och slängt resten är det dags att ta itu med benen. Bryt isär dem i varje led och pilla ut köttet med krabbverktyget. För att få isär den största klon kan man behöva något slags verktyg, inte nödvändigtvis en polygrip haha, men kanske en tång eller nötknäppare.

6. Blanda högen och avnjut med hovmästarsås

Nu sitter du förhoppningsvis med en stor härlig hög med krabbkött, rom och smör. Hacka sönder allt och blanda så att det blir en bra mix. Häll över (rikligt!) med hovmästarsås och – njut!

Hel färsk krabba
Dags att äta!

Video på att ”Äta hel krabba”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev