Meny Stäng

Veckans Gäst: Ida Marken, Afrika-äventyrare


Ida Marken och hennes familj, man och två små barn, kan räknas som en riktig äventyrsfamilj. När sonen fyllde fem år hade han redan besökt Asien tre gånger och Afrika två gånger. Den resa som familjen ska ge sig ut på nu liknar ändå ingenting de har gjort tidigare. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Om bara några veckor är det dags, då packar familjen ihop sig i sin terrängbil med tält på taket och styr mot Afrika. Under 10 månader kommer de att köra ca 3500 mil och ta sig igenom otaliga exotiska länder, som många av oss aldrig funderat på att sätta vår fot i.

Vi har frågat Ida om förberedelserna och om resan. När det bär av kan du följa det spännande äventyret på familjens egen blogg: Familjen Markens Äventyr.

Kan du berätta lite om dig själv och din familj?

Jag heter Ida, är 33 år och läkare på Lindeborg Vårdcentral i Malmö. Min man Jörgen är 37 år, civilingenjör i maskinteknik och arbetar som avdelningschef på MAN Diesel och Turbo i Köpenhamn. Vi bor i ett hus i Malmö tillsammans med våra två barn, Harald 6 år och Thea 3 år.

Hela familjen är medlemmar av Swedish Expedition Society och Skånes Off Road Klubb där vi träffar andra äventyrare och tränar off road körning. Jörgen och jag gillar båda två att skriva och fotografera och vi bloggar tillsammans.

Ni planerar en väldigt spännande resa. Vad har ni för rese-erfarenheter sedan tidigare?

Under min uppväxt flyttade jag runt mellan Danmark, Sverige och Grönland. Min första resa var med segelbåt från Köpenhamn till Ven. Då var jag 6 dagar gammal. Sen bara fortsatte det, vi seglade mycket till Danmark och Tyskland men även Östersjön runt till Finland, Baltikum, Kaliningrad och Polen.

Familjen reste ofta under lite äventyrliga former. Vi vandrade och flög helikopter på Färöarna, bilade till Nordkap, Lofoten och runt Island, åkte båt längs Grönlands västkust och åkte på skid-/snowboardresor varje år. Jag har pluggat ett år i USA och arbetat på Irland och har således varit bosatt i 5 olika länder.

Jörgen utvecklade sitt reseintresse i vuxen ålder. Han har läst på universitet i bl.a. Hong Kong och USA. Han har en förkärlek för Asien och har spenderat över 2 år där om man lägger ihop alla resor.

Det har blivit många äventyrliga resor; dykning med späckhuggare i Narvik och med stora hajar i röda havet, han har bilat runt Tibet och Mongoliet samt kört motorcykel genom USA och Centralamerika. Han har även gått vilse i Malaysias djungel där han fick spendera natten på en elefantstig.

Våra barn har fått hänga med på våra resor från spädbarnsålder. När Harald fyllde 5 år hade han varit i Asien 3 gånger och Afrika 2 gånger, totalt 21 länder. Vår längsta resa hittills med båda barnen var en 2-månadersresa till Dubai-Vietnam-Thailand-Hong Kong 2014.

Berätta om resan ni planerar! Hur ser rutten ut och hur länge ska ni vara borta?

Vi ska köra bil från Malmö till Sydafrika. Avresa 14 oktober och vi räknar med att vara borta i 10 månader och köra ca 3500 mil. Första stoppet blir Berlin, sen vidare mot Norditalien och bilfärja över Medelhavet till Marocko. Vi räknar med att spendera ungefär en månad i Marocko innan vi kör söderut längs den västafrikanska kusten.

WIFI.se

Någon exakt rutt har vi inte, vi tar det som det kommer, men räknar med att besöka ett 20-tal länder i västra och södra Afrika. Det finns de som kört samma sträcka på 2 månader, men vi ska ta det lugnt och göra många stopp och avstickare på vägen. Vi vill kunna stanna en vecka på ett fint ställe ibland, utan att känna stress. Det är själva resan som är målet helt enkelt!

Att  “overlanda” är ganska nytt för oss. Förra sommaren var vi Pyrenéerna i 3 veckor. Det var fantastisk och gav helt enkelt mersmak.

Berätta lite om bilen ni reser med! Hur är den utrustad och hur planerar ni för måltider och övernattningar?

Vi kör en Nissan Patrol 3.0crd 5d från 2008. Vi köpte “Nisse” för 1,5 år sedan av den tyska armén. Han har tjänstgjort i Afghanistan men hade endast gått 4200 mil. Bilen är utrustad med extra stor dieseltank på 145 l, snorkel, solpanel, extra batterisystem, kylskåp och mycket annat. Vi kommer sova i ett taktält. När det fälls ut har vi en färdigbäddad yta på 2,20×2,40 m med en riktig madrass 2 meter upp från marken.

Vi kommer varva “buschcamping” med campingplatser, i storstäder tar vi in på hotell. Vi har en markis som kan fällas ut 270 grader runt bilen som skydd mot regn och sol. Vi har med oss ca 75 l vatten. Utrymmet för kläder och andra prylar är mycket begränsat, det kommer bli en minimalistisk livsstil.

Köksutrustningen består bland annat av ett rejält kök med två gasplattor och en tryckkokare. Vi är en matglad familj och hoppas hitta många spännande råvaror längs vägen att tillaga. Här hemma i Malmö är vi med i ett matlag, dvs vi ses med ett kompisgäng för god mat, vin och massa prat en vardagskväll i veckan. Jag har varit en del i matlaget i över 10 år och det var även så Jörgen och jag lärde känna varandra.

Vi har kommit på en utmaning inför resan: i varje land där vi vistas i minst 10 dagar ska vi dra igång ett matlag, dvs. bjuda någon (andra turister, lokalbefolkning eller vem vi nu träffar) på middag. Det blir en kul grej och en påminnelse till oss själva om att både vara sociala och att dessutom laga extra god mat ibland. Det kommer självklart dokumenteras på bloggen!

Familjen tränar på offroadkörning i Skåne
Familjen tränar på offroadkörning i Skåne

Ni kommer resa genom en del länder som kan uppfattas som osäkra. Är ni oroliga för något och hur förbereder ni er för eventuella risker?

Vi känner stort ansvar för våra barn och vi vill såklart minimera de risker de utsätts för. Sen kommer man inte ifrån att det vore säkrare för oss att stanna hemma. Vi har hittat en riktigt bra reseförsäkring, som även täcker de områden som UD avråder ifrån. Vi har också en “satellit tracker” som uppdaterar vår position var 10e minut, därifrån kan man också skicka nödsignal till SOS. Den kopplas även till bloggen så ni här hemma kan följa oss i realtid.

Vi måste resa igenom ett par länder som UD avråder ifrån, bl.a. Mauretanien. Vi kommer hålla oss noga uppdaterade om läget och anpassa vår resrutt därefter. Vår flexibilitet är stor eftersom vi har gott om tid och inget fastlagt schema. Jag tror noggranna förberedelser och sunt förnuft i kombination med respekt för människor, natur och kultur kommer ta oss långt.

Vad som oroar mig mest är sjukdomar, t.ex. malaria. Jag har förberett mig genom att läsa på, införskaffa ett brett reseapotek och se till att hela familjen är välvaccinerade. Jörgen har stor respekt för trafiken, som är en av de vanligaste orsakerna till att svenskar skadas/dör utomlands.

Vi kör inte när det är mörkt och kommer ha stenkoll på barnen i trafikerade storstäder. Han känner även ett stort ansvar för att bilen fungerar och har lagt många timmar på att lära känna dess starka och svaga sidor samt sett till att den är i bra skick och packad med viktiga reservdelar.

Jag vill påstå att vi är sammansvetsade, förnuftiga och välförberedda. Att vårt team dessutom består av en läkare och en maskiningenjör/bilentusiast gör oss grymt starka och förhoppningsvis väl rustade att tackla de utmaningar vi stöter på.

Hur förbereder man en sån här lång resa, när det gäller jobb och ekonomi till exempel?

Vi har båda två turen att ha bra jobb och kollegor som vi vill tillbaka till. Dessutom förstående och flexibla chefer som har godkänt vår långa frånvaro. Vi har hyrt ut vårt hus, sagt upp många abonnemang och kommer sälja vår andra bil. Så vi har begränsade utgifter här hemma medan vi är borta. Sen har vi helt enkelt sparat.

Vi har även sökt en del sponsring. Vår viktigaste sammarbetspartner är BFGoodrich som både förstärkt reskassan lite och förser oss med lämpliga däck, som annars är en ganska stor utgiftspost.

Hur förbereder ni barnen på resan och vad tror ni att de kommer tycka om äventyret?

Jag tycker själv att vi är bra på att involvera barnen i de praktiska förberedelserna. De hjälper t.ex. till att snickra packsystemet till bilen. Sen pratar vi såklart mycket om resan; tittar i kartböcker, på flaggor och bilder på platser vi ska besöka. Vi försöker ge en nyanserad bild och berättar även att vi kommer vara borta från hus, vänner och släkt under väldigt lång tid.

Vår egen entusiasm har i alla fall spridit sig till barnen, för de längtar och frågar dagligen när det är oktober och dags för avresa. Varje kväll pratar de om att sova i taktältet, där sover vi ju alla tillsammans (läs: i en stor hög) och det älskar båda barnen. De är i en enkel ålder på så sätt att mamma och pappa är deras största idoler. Vi njuter så länge det varar 😉

Vi tror att barnen kommer må bra av att få mycket mer av vår tid och uppmärksamhet än de får här hemma i ekorrhjulet. Vi ska bada, se på mycket djur och natur samt vara mycket utomhus vilket de älskar! De kommer sannolikt tycka att maten smakar konstigt och att det luktar skumt ibland men på det stora hela tror vi de kommer trivas. Vi har ju varandra och dessutom bilen som är vårt hem och fasta punkt.

Det har alltid varit av stor vikt för oss att våra barn förstår hur olika man kan bo, se ut, prata, tänka och äta. Vi vill inte att de ska ta det materiella överflödet eller den samhällsstruktur de är vana vid för givet. De ska se och lära att det finns många olika rätt och fel. Vi längtar efter att visa dem nya kulturer, människor, mat och naturupplevelser. Förhoppningsvis kommer de ta med sig något positivt från resan resten av livet!

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Oj en svår fråga! Att köra Pamir Highway och korsa Himalaya är en av Jörgens stora drömmar. Jag skulle vilja vandra i Nepal. Barndomens Grönland, där jag inte varit sen jag var 11 år, finns alltid i bakgrunden hos mig och vore kul att återse. Hong Kong har vi besökt flera gånger alla 4 och det är en favorit som vi helt säkert kommer att återvända till.

Men just nu är vårt stundande äventyr genom Afrika vår dröm. Det känns helt overkligt, men om 7 veckor är vi på väg!!! 🙂

Ida Marken och familjen campar vid en sjö i spanska Pyrenéerna förra sommaren
Ida Marken och familjen campar vid en sjö i spanska Pyrenéerna förra sommaren

Tack Ida Marken för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev