Meny Stäng

Tjeckiens högsta berg – Sněžka i Sudeterna

Tjeckiens högsta berg heter Sněžka och ligger i bergsområdet Krkonoše i Sudeterna. Berget har en höjd på 1603 meter och delas med Polen. Vi tog oss upp till toppen med gondollift och vandrade hela vägen ner.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sněžka – Tjeckiens högsta berg

Sněžka är inte bara Tjeckiens högsta berg, utan också en populärt turistmål. Hit kommer många för att vandra eller bara för att njuta av utsikten. Upp till toppen tar man sig antingen till fots, eller med gondollift.

Tjeckiens högsta berg - Sněžka

Sněžka ligger i bergskedjan Sudeterna, på gränsen mellan Polen och Tjeckien. Gondolbanan finns på den tjeckiska sidan, med start i staden Pec pod Sněžkou.

Med husbil till Pec pod Sněžkou

Vi reser i Tjeckien med husbil och ställde in GPS:en på staden Pec pod Sněžkou, där gondolliften startar. Att hitta till staden var enkelt, men att hitta en parkering var lite klurigare.

Det finns i och för sig gott om parkeringsplatser i staden, men de flesta är för små för en lite större husbil. Efter lite letande hittade vi dock en plats ”på längden”, där vår husbil fick plats. Sedan var det dags att promenera till liften – en promenad på runt 800 meter.

Tjeckiens högsta berg - Sněžka gondollift

Lift till toppen av Tjeckiens högsta berg

Gondolliften som tar en upp till toppen av Tjeckiens högsta berg Sněžka är från 2014, och känns väldigt modern. För en höjdrädd person som mig (Helena) var det också skönt att den hela vägen går någorlunda nära marken. Det var till och med så att jag kunde njuta av de fantastiskt vackra vyerna!

Det finns för övrigt en ”mellanstation” där man kan kliva av, om man till exempel vill vandra halva vägen upp eller ner. Vi tog dock liften hela vägen upp till toppen.

På toppen av Tjeckiens högsta berg Sněžka

När vi klev ut på toppen befann vi oss ovan trädgränsen och möttes av 11 grader och kyliga vindar. Nu märktes det att vi var högt upp! Vi var glada att vi tagit med jacka respektive tjockare tröja, även om det samtidigt var riktig sommarvärme nere i staden (runt 25-30 grader).

Tjeckiens högsta berg - Sněžka

Från toppen av Tjeckiens högsta berg har man en fantastisk utsikt i flera riktningar.

Utsikt från Tjeckiens högsta berg - Sněžka

Det finns matservering på toppen, och en rad olika byggnader. På den polska sidan (ja, toppen delas av Tjeckien och Polen!) finns bland annat en väderstation.

Här ligger också S:t Laurentiuskapellet, som uppfördes på 1600-talet.

WIFI.se
Tjeckiens högsta berg - Sněžka - St Laurentiuskapellet

Vandring neråt

Efter att ha njutit av utsikten på toppen inledde vi vandringen neråt. I början av vandringen var utsikten fantastisk, med berg och natur i alla riktningar.

Tjeckiens högsta berg - Sněžka

Många fler än vi vandrade neråt, medan andra vandrade uppåt och mötte oss. Vi hade med oss både vatten och matsäck och stannade här och där för sköna pauser.

Paus på Děčínská bouda

Halvvägs ner blev det en lite längre paus på fjällstugan Děčínská bouda. Vilket charmigt ställe! Här kan man beställa soppa, korv eller en öl medan man njuter av utsikten.

För oss blev det en öl i solen. En härlig paus under vandringen!

Tjeckiens högsta berg - Sněžka
Tjeckiens högsta berg - Sněžka

Sista vandringen nedåt

Till slut var det dags för den sista vandringen neråt, och denna upplevde vi faktiskt som tuffast. Att gå neråt är ju på ett sätt mindre jobbigt än att gå uppför, men samtidigt får man ”ta emot” en hel del med lår och vader. Dessutom var underlaget väldigt ojämnt. Det blev en väldigt fin vandring, men också lite ansträngande. Vi hade träningsvärk i lår och vader i flera dagar efteråt!

En film från Tjeckiens högsta berg Sněžka

Övernattning på Autocamp Slunečná

Så, var övernattade vi med husbilen då? Jo, vi tog in på Autocamp Slunečná, som ligger cirka en halvtimmes bilväg från Pec pod Sněžkou. Den här campingen är relativt enkel, men trevlig.

Här finns en fin sjö och en liten restaurang, som var välbesökt med hög stämning. Receptionen hade bara öppet mellan 18-20 när vi var här, men det gick utmärkt att rulla in tidigare och ta en plats i väntan på att kunna betala.

Mer att se i närheten

Från Tjeckiens högsta berg Sněžka är det inte långt till Adršpach, som bjuder på fantastiska bergsformationer. Det är heller inte långt till den fina staden Hradec Králové. Dessutom kan vi tipsa om Kristalldalen i Tjeckien, som bjuder på glaskonst, men också lokala bryggerier och naturupplevelser.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Har du varit uppe på Tjeckiens högsta berg Sněžka?

Har du varit uppe på Tjeckiens högsta berg Sněžka? Eller har du kanske bestigit något annat högt berg? Berätta gärna!

Fakta om Sněžka – Tjeckiens högsta berg

 • Land: Tjeckien och Polen
 • Område: Hradec Králové / Nedre Schlesiens vojvodskap
 • Läge: Gränsen mellan Tjeckien och Polen
 • Närmaste ort i Tjeckien: Pec pod Sněžkou
 • Närmaste ort i Polen: Karpacz
 • Bergsområde: Krkonoše 
 • Bergskedja: Sudeterna
 • Höjd: 1603 meter över havet
 • Namn: Sněžka (tjeckiska) eller Śnieżka (polska), som betyder ”snötäckt”. På tyska heter berget Schneekoppe, vilket betyder ”snöhuvudet”.

Bergets historia

 • 1400-talet: Gruvdrift efter koppar, järn och arsenik bedrevs på berget.
 • 1453: En venetiansk köpman besteg berget när han letade efter ädelstenar.
 • 1668-1681: S:t Laurentiuskapellet på toppen uppfördes av Schaffgotschfamiljen och tillhörde från början klostret i Warmbrunn.
 • 1790: Johann Wolfgang von Goethe besteg berget.
 • 1800: Det preussiska kungaparet Fredrik Vilhelm III och Louise av Mecklenburg-Strelitz besteg toppen.
 • 1800-talet: Området blev ett populärt turistmål, med ett värdshus på toppen av berget.
 • 1900: En väderstation öppnades på toppen.
 • 1946: En lift byggdes från den tjeckiska staden Pec pod Sněžkou.
 • 2014: Den äldre liften ersattes med en modern gondolbana.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev