Meny Stäng

Vin i Tjeckien – största vinregionen Velke Bilovice

Idag är det är Peter bakom spakarna och det handlar om vin i Tjeckien. Vilken kul vecka det har varit. Vi besökte den charmiga lilla staden Mikulov med ett riktigt sagoslott. Här huserade också svenskarna under 30-åriga kriget 1645 när dom försökte inta Brno. Det gick inget vidare och kanske en av orsakerna finns i slottet.

Bjud upp till fest

VinfestNär Sverige med sina 28 000 man skulle lekfullt inta Brno mot några tusen tjecker så förskansade dom sig runt vinregionerna utanför Brno. I slottet fanns dessutom Centraleuropas största vintunna med över 100 000 liter vin i. Den var tom när svenskarna lämnade Mikulov så det var väl mer fest än kriga, haha.

Vinprovning

Inte långt från slottet ligger den största vinregionen Velke Bilovice i Tjeckien. Här ska provas viner tänkte jag och ibland får man vad man förtjänar. Jag är uppfostrad med att äta och dricka upp det man får, so here we go.

Första stoppet var en vinodlare som levererar viner till företag och personer i Tjeckien och det är vita viner som dom är bra på. Jag tror det var mellan 10-15 halvglas olika viner under 45 minuter, så nu började jag känna mig i god form. Vinerna var mest söta och torra med mycket smak så mer att dricka på kvällen än till mat.

Vinprovning

Vinprovning hos Milan Bauman

Mer vin i Tjeckien

In i bilen och vi åkte hela 3 minuter till nästa vinproducent. Här har man satsat mycket pengar på ny teknologi och många viner fanns det. Trevligare och trevligare vart det med många nya glas vin. Helena skrattade åt mig för när man är i den formen så åker leendet upp lite extra och allt är sååå bra. Man vet inte längre vad man smakar, men gratis är gott, haha. Sen var det dags att åka tillbaka till Brno för middag och vin och jag sov hela vägen som ett litet barn.

Viner i Tjeckien

Mera vin i Tjeckien

Velke Bilovice

 Vin i Tjeckien

Idyllisk vingård i Tjeckien

Denna resa är en pressresa. Bilderna, tankarna och åsikterna är som vanligt våra egna.