Meny Stäng

Slottet Kynžvart i Tjeckien – bland mumier och ormskinn

I samarbete med Czech Tourism

Slottet Kynžvart i Tjeckien är ett vackert historiskt slott, där det också finns samlingar av coola antika prylar från hela världen. Vad sägs om japanska rustningar, mumier från Egypten eller ett långt torkat ormskinn som en gång var en julklapp?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Slottet Kynžvart i Tjeckien

Slottet Kynžvart i Tjeckien (Schloss Königswart på tyska) är ett historiskt slott vid Lázně Kynžvart i den västra delen av Tjeckien. Vi gjorde en utflykt hit från kurorten Marianske Lazne, och det är inte heller så långt att ta sig hit från den större spa-staden Karlovy Vary.

Ett slott med lång historia

Slottet Kynzvart har sin allra tidigaste historia från den senare hälften av 1200-talet. På 1500-talet uppfördes ett renässansslott, som på 1600-talet ersattes med en barock herrgård. Det slott man ser idag är från 1800-talet, och byggt i neoklassicistisk stil. När vi kom hit var det regnväder, och det passade alldeles utmärkt att strosa runt någon timme inuti ett slott!

Slottet Kynžvart i Tjeckien

Guidad tur i slottet Kynžvart

Efter omfattande renoveringar öppnade slottet Kynžvart för allmänheten år 2000. Om man följer med på en guidad tur får man se 25 av slottets alla inredda rum. Det ena rummet är vackrare än det andra och det finns en miljard detaljer att titta på. Vi fastnade bland annat för en del coola stolsben!

slottsrum på Slottet Kynžvart i Tjeckien
Dukning på Slottet Kynžvart i Tjeckien
Stol med ben

Bibliotek med antika böcker

I slottet finns ett imponerande bibliotek med otaliga gamla böcker, tryck och medeltida manuskript. Man kan ju inte låta bli att undra lite över vilken visdom eller vilka hemligheter som döljer sig mellan de här pärmarna?

bibliotek på Slottet Kynžvart i Tjeckien
Bibliotek

Museum med antika kuriositeter

En annan fascinerande sevärdhet är slottets museum från 1800-talet. Här kan man se hur man på den tiden visade upp allt från mynt och mumier till orientaliska prydnadssaker och docker. Det blir som att besöka ett museum över ett museum!

museum

Här finns för övrigt alla möjliga kuriositeter, som Lord Byrons amulett, Marie Antoinettes bönbok, Alexander Dumas skrivbord och en orökt cigarett av kejsar Napoleon III. Det var den österrikiske slottsherren Klemens von Metternich som gillade att samla udda prylar, och även om han var både impopulär och fruktad så älskade han sitt sommarresidens i Karlovy Vary-regionen i Tjeckien.

mumier på Slottet Kynžvart i Tjeckien

Restaurang vid slottet

Efter besöket på slottet Kynžvart passade vi på att äta lunch på restaurang Metternich precis intill slottet. Här inne brann en brasa och det var riktigt mysigt.

Peter med öl

Tjeckerna gillar att börja måltiden med en soppa, och vi valde att starta med den populära tjeckiska vitlökssoppan. Riktigt god! Sedan blev det en god fisk och därefter en äppelkaka. Inte dumt alls!

vitlökssoppa på Slottet Kynžvart i Tjeckien
Fisk
äppelpaj

Fler slott i Tjeckien

Gillar du slott och borgar? Då är Tjeckien paradiset för dig! Här är ett gäng pampiga residens att kolla in:

Skogsslottet Konopiště
Det hemlighetsfulla skogsslottet Konopiste
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Fakta om Slottet Kynžvart i Tjeckien

  • Adress: State Chateau Kynžvart, 354 91 Lázně Kynžvart
  • Hitta hit: Det tar cirka 20 minuter att köra från Marianske Lazne. Från Karlovy Vary tar det cirka 40 minuter. Det finns en parkering intill slottet (betalning krävs).
  • Öppettider: Öppettiderna varierar under året, och för aktuella öppettider se slottets webbsida.
  • Priser: En guidad tur på engelska i slottet kostar 230 tjeckiska koruna (cirka 103 kronor). En guidad tur i museet över kuriositeter kostar lika mycket. Barn upp till 15 år, seniorer och vissa andra grupper har rabatt. Barn under 6 år går in gratis.
  • Service: På området finns ett café (Zámecké kafíčko), ett hotell med restaurang (Metternich) samt golf och restaurang (The One coffee lounge).
  • Tillgänglighet: Det finns hissar. Det finns också en kortare guidad tur i slottet med hiss för personer med rörelsenedsättning.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev