Meny Stäng

Tisá i Tjeckien – inspelningsplats för Narnia

Tisá i Tjeckien är ett område med fantastiska bergsformationer, Tiské stěny, i den norra delen av landet. Här har man spelat in scener för ”Berättelsen om Narnia”, och det är inte svårt att förstå varför. Detta är verkligen ett sagolandskap!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tisá i Tjeckien

Tisá och Tiské stěny i Tjeckien är väl värt ett besök. De dramatiska bergsformationerna ligger tätt, och man når dem nästan direkt efter att man passerat ingången.

Tisá ligger i naturområdet Boheman Switzerland, i den norra delen av Tjeckien. Platsen ligger cirka 10 mil nordväst om huvudstaden Prag.

Tisá och filminspelning för Narnia

”Berättelsen om Narnia” består av sju böcker av författaren C.S. Lewis, och av dessa har tre blivit film:

 • Häxan och lejonet (2005)
 • Prins Caspian (2008)
 • Kung Caspian och skeppet Gryningen (2010)

Om du sett filmerna minns du kanske en scen i den första filmen där Lucy leds genom ett snöigt landskap till herr Tumnus hus. Den scenen är inspelad här, vid Tiské stěny i Tisá. Ännu fler scener i Narnia är inspelade på andra ställen i Bohemian Switzerland, bland annat vid sandstensbågen Pravčická brána.

Narnia

Bilresa från Kemp Děčín

Vi gjorde turen till Tisá och Tiské stěny som en utflykt från campingen Kemp Děčín. Vi lämnade husbilen på campingen och fick skjuts med bil. På vägen hämtade campingen upp två scootrar (icke eldrivna sparkcyklar), som vi sedan skulle använda för att ta oss tillbaka. Ett annat alternativ är förstås att ta egen bil eller husbil hela vägen till Tisá.

Att vandra runt Tiské stěny i Tisá

Om vi förstår det hela rätt så finns det två ingångar, och vi gick in precis vid värdshuset (Turistická chata Tisá). Härifrån var det bara en kort promenad innan alla stenformationer började uppenbara sig. I vanliga fall betalar man en liten avgift när man går in (några få euro per person), men när vi var här var kassan stängd av någon anledning.

Tiské stěny i Tisá i Tjeckien

Det finns skyltar som visar på olika långa vandringar. Campingen tipsade oss om att först gå ”uppe på höjden” bortåt, sedan vända och gå ”nere i dalen” tillbaka, så detta var vad vi gjorde.

Peter från FREEDOMtravel

Vi upplevde vandringen som relativt enkel. Det finns visserligen branta trappor här och där, men i flera fall är det för att få ”extra vyer”, vilket innebär att man kan hoppa över en del av trapporna om man önskar. Mestadels gick vi på mer eller mindre plan mark, utan alltför mycket lutning. Observera dock att det finns branta stup här och där, ibland utan räcken.

Vandring

Vandring i Tisá – på höjden

Vi började med att vandra bortåt, uppe på höjden. Här ser man de dramatiska formationerna som sticker upp överallt, samtidigt som man har en fantastisk utsikt över området nedanför, med natur och bebyggelse.

På höjden fläktade det en del, vilket var skönt i värmen.

WIFI.se
Tiské stěny i Tisá i Tjeckien

Vilken frihetskänsla här uppe! Vi var dessutom här på en måndag, så det var inte så mycket folk.

Tiské stěny i Tisá i Tjeckien

Stenformationerna är minst sagt sagolika, med höga smala toppar, branta stup och trånga gångar.

Vandring i Tisá – i dalen

Efter att vi vandrat ”på höjden” vände vi om och gick tillbaka nere i dalen. På det sättet får man istället se klippformationerna nerifrån, och kan blicka upp på dem.

Självklart ville vi ta en selfie på detta fantastiska ställe! Vi hade inget stativ eller selfiepinne med oss, så klipporna fick fungera som ”mobilhållare”, medan vi ställde in kameran på ”10 sekunder”.

Vi har sett många fantastiska bergsområden i Tjeckien, men detta blev en av favoriterna, tillsammans med Adršpach Rocks, som vi besökte 2017.

Tiské stěny i Tisá i Tjeckien

När man går nere i dalen kan man i stort sett promenera rakt fram, på plan mark, men alla trappor och grottor lockar ju till upptäckande …

I vissa av formationerna tycker man sig se gubbar eller djur …

Stenformation som ser ut som en gubbe

Alltså, vad säger man? Trots att vi visar många foton, så är detta bara en liten bråkdel av alla foton vi tog. En magisk plats!

Vi kan varmt rekommendera en vandring här! Kom ihåg bra skor, vatten att dricka och kanske lite snacks!

Trappa bland klipporna

Scooter tillbaka till campingen

Vi hade gärna ätit lunch på värdshuset, men tyvärr var det stängt när vi var här. Tur att vi hade med oss lite choklad, så vi fick energi för tillbakafärden!

Värdshus

I Tjeckien älskar de sina scootrar (sparkcyklar), som är väldigt vanliga i samband med utflykter och aktiviteter. Vi är inte fullt lika förtjusta i detta fordon, men när det är nerför går det ju relativt bra.

Scooter / sparkcykel

Från Tiské stěny till Kemp Děčín var det verkligen mycket nerför. Vi tyckte ändå att turen tog på krafterna. Ibland var det ordentligt brant, och då får man bromsa och koncentrera sig. På slutet kom också en uppförsbacke.

Framför allt var det en ganska lång scootertur, på cirka 18 kilometer eller mer. Allt som allt var det hur som helst en helt fantastisk utflykt, som avslutades med en sen och god lunch i Děčín.

Peter på scooter / sparkcykel

Film från Tisa i Tjeckien

Mer att se och göra i närheten av Tisá

Bohemian Switzerland är ett fantastiskt naturområde i Tjeckien. Förutom Tisá kan vi tipsa om en fin vandring i Bohemian Switzerland, samt om sandstensbågen Pravčická brána. Med utgångspunkt i Tjeckien kan du också göra en utflykt till den tyska sidan, där naturområdet heter Saxiska Schweiz.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Har du besökt Tisá i Tjeckien?

Har du besökt Tisá i Tjeckien, eller någon annan plats i Bohemian Switzerland? Gillar du den här typen av vandringar och utflyksmål?

Fakta om Tisá i Tjeckien

 • Kommun: Okres Ústí nad Labem
 • Län: Ústí nad Labem
 • Region: Bohemia (Böhmen)
 • Land: Tjeckien
 • Läge: Norra Tjeckien, cirka 10 mil nordväst om Prag.

Service och praktisk info

 • Pris: En liten avgift (några få euro/person) betalas för att gå i området.
 • Matservering: Värdshus finns som vanligtvis håller öppet under sommarsäsong.
 • Toalett: Toalett i värdshuset, men i övrigt inga toaletter.
 • Svårighetsgrad: Man kommer nästan direkt fram till stenformationerna och vandringen kan vara relativt enkel. Den som vill kan undvika vissa trappor, eller gå en kortare bit och därefter vända. Observera att det finns branter utan räcken på vissa ställen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev