Fakta om Tjeckien! Visste du att sockerbiten och de mjuka kontaktlinserna kommer från Tjeckien? Eller att man här hittar Centraleuropas största vintunna, och Europas största sandstensbåge? Tjeckien kan skryta med att ha flest slott per kvm, dricker mest öl i Europa och har utsetts till världens sjätte tryggaste land. Nu åker vi!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Fakta om Tjeckien

Tjeckien gränsar till Österrike i söder, Tyskland i väst, Slovakien i sydost och Polen i nordost. Landet ligger mycket centralt i Europa, nästan precis i mitten.

Tjeckiens flagga har en vit överdel och en röd underdel, och från vänster sida skjuter en blå trekant in.

1. Tjeckien har 14 Unesco världsarv

Hela 14 stycken världsarv finns i Tjeckien, varav flera är mycket spännande och intressanta. Här kan du läsa mer om Tjeckiens världsarv. Känner du igen något?

 • Český Krumlovs historiska centrum
 • Prags historiska centrum
 • Telč historiska centrum
 • Johannes Nepomuks kyrka i Zelená Hora
 • Kutná Hora: historiskt centrum samt kyrkorna St Barbara och Vårfrukyrkan i Sedlec
 • Kulturlandskap i Lednice-Valtice
 • Trädgårdar och slott i Kroměříž
 • Den historiska byn Holašovice
 • Slottet Litomyšl
 • Treenighetskolonnen i Olomouc
 • Villa Tugendhat i Brno
 • Judiska kvarter och St Procopius kyrka i Třebíč
 • Gruvregionen Erzgebirge/Krušnohoří
 • Landskap för uppfödning och träning av ceremoniella körhästar i Kladruby nad Labem

2. Många tjecker är ateister

Tjeckierna är lite som svenskarna när det kommer till religion. Sammanlagt runt 60 procent är ateister och 30 procent är romersk-katolskt kristna.

3. Liechtensteins hade ”sommarstuga” i Lednice-Valtice

Familjen Lichtenstein hade denna ”sommarstuga”, men när kriget kom och tyskarna gick in i Tjeckien (dåtidens Tjeckoslovakien) flydde de. Familjen Lichtenstein tvingades att lämna Chateau Lednice, som konfiskerades av staten, och de begav sig helt enkelt till … Liechtenstein. Efter kriget har de skänkt slottet till Tjeckien. Ett helt fantastiskt slott!

Chateau Lednice, som idag fungerar som museum, daterar från 1846-1858, när prins Alois II af Liechtenstein beslutade att Wien inte passade för sommarnöje. Istället lät han bygga om slottet i Lednice med överdådiga rum för banketter för den europeiska aristokratin.

Fakta om Tjeckien

4. Europas största sandstensbåge finns i Tjeckien

I Bohemian Switzerland finns en naturlig sandstensbåge (Pravcicka Brana) som är Europas största med en spännvidd på 26,5 meter, en invändig höjd på 16 meter och med 8 meter maximal bredd. I området, som ligger i det nordvästra hörnet av landet, finns massor av stenformationer, fantastisk grönska och vandringsleder.

Området är sagolikt med sina höga berg, sin täta grönska och alla hotell och restauranger. Tjeckerna älskar området och det är oerhört populärt att vandra, cykla, campa eller kanske paddla kajak i floden Elbe.

Fakta om Tjeckien

5. Skulptören David Černý är känd för krypande bebisar

Museum Kampa där de här krypande bebisarna finns, ligger i Sova’s Mills på Kampa Island vid floden Vltava i Prag. Det är David Černý som har skapat dessa “Giant crawling baby statues”.

Tjeckiens högsta torn är 216 meter och bjuder på 360 graders panoramautsikt, med en restaurang och ett hotellrum.  Tv-tornet är också känt för tio jättebebisar som klättrar på de tre pelarna som håller tornet, gjorda av David Cerny. 

WIFI.se
Fakta om Tjeckien

6. I Tjeckien kan man bada i öl på öl-spa

Dricka öl och bada i öl på samma gång! Då pratar vi totalspa! Överallt i Tjeckien finns ölspa och du får dricka massor av kall öl om du orkar. Flera serverar gott bröd och erbjuder en skön säng där du kan slappna av efter ditt spa. Badet anses vara bra för allt möjligt – allt från psoriasis och celluliter till att motverka stress.

Chadovar Beer Spa, som ligger 12 minuter med bil från Marianske Lazne (Marienbad), är det äldsta ölspat i Tjeckien och man använder öl från det egna mikrobryggeriet. På Chadovar Beer Spa finns sju badkar i samma rum, men alla med draperier emellan, och du måste bada naken för hygienens skull.

Ölspa i Prag för 4 personer
Peter på ölspa i Marianske Lazne

7. Grundaren till matmärket ”Felix” kommer från Znojmo

Herbert Felix kommer från Znaim i dåvarande Österrike-Ungern (nuvarande Tjeckien) och familjeföretaget grundades redan 1868. Då var specialiteten Znaimer Gurken, som fortfarande är stadsrätten. Nästa gång du ser ketchup, pommes frites eller någon färdigrätt i Sverige, då vet du var Felix kom ifrån. ”Felix gör det goda godare”.

Fakta om Tjeckien

8. På den judiska begravningsplatsen i Prag ligger lik i 20 lager

Den äldsta judiska begravningsplatsen i Europa finns i kvarteret Josefov i Prag och här ligger det 80 000- 100 000 människor i 20 lager. Den första att begravas här, 1439, var Rabbi Avigdor Kara, och kyrkogården var länge den enda platsen för judar att bli begravda i hela Europa. Det finns cirka 12 000 gravstenar och alla har 8-10 olika människor i graven och i olika lager.

På begravningsplatsen (starý židovský hřbitov) finns också en plats för alla barn som inte levde mer än ett år, som kallas Nephelegravhögen. Det finns också rester från gravar som de hittade i centrala Prag från 1300-talet.

9. Strc Prst Skrz Krk

Var är vokalerna? På tjeckiska finns ord helt utan vokaler, och i extrema fall kan man skapa en hel mening utan en enda vokal. Prova till exempel att säga ”strc prst skrz krk”! Detta är en klassisk tungvrickare som betyder “stoppa ett finger i halsen”.

10. Tjeckiens nationalbibliotek kan vara ett av världens vackraste

Det tjeckiska nationalbiblioteket ligger i Klementinum i Prag. Detta barockbibliotek är ett av de vackraste och äldsta i Europa. Det astronomiska tornet, som är 68 meter högt, ger en underbar utsikt över Prags historiska centrum. Hela Klementinum komplexet täcker hela 20 000 kvm.

Fakta om Tjeckien

11. Mozart imponerade i Brno som 11-åring

Den 30 december 1767 spelade Mozart, som 11-åring med sin 16-åriga syster Anna Maria Nannerl, konsert i Reduta teatern (dåtida Taverna-teatern) som fortfarande ligger på stora torget (Zelný trh) i Brno. Enligt dokumentation klagade Mozart på att trumpeterna inte spelade i takt … Haha, helt galet … 11 år gammal!

Fakta om Tjeckien

12. Olomouc var en gång huvudstad i Moravia

Ända fram till 1618 var Olomouc huvudstad i det man kallade Moravia (tyska Mähren) i östra Tjeckien. Hit kom svenskarna 1642 i och med 30-åriga kriget, under ledning av general Lennart Torstensson. Tjeckierna flyttade då huvudstaden till Brno för att skydda allt som hade historiskt värde.

Staden bjuder på barock arkitektur och är den mest betydande kulturstaden i Tjeckien efter Prag. Olomouc samlar varje år runt 25 000 studenter, och staden har ett stort fokus på konst och musik.

13. I Prag finns en av världens största borgar

Pragborgen (Pražský hrad) är en av världens allra största borgar. Här har kungarna av Böhmen, de tysk-romerska kejsarna liksom Tjeckoslovakiens och Tjeckiens presidenter huserat i många hundra år. Slottet står på den västra sidan om floden Vltava, och här hittar du också den mäktiga Vituskatedralen, samt sommarslottet Belvedere med vackra slottsträdgårdar.

På Gyllene gatan i Pragborgen finns charmiga små hus där hantverkare och gevärsskyttar bodde från början och ända till sent 1950-tal. Den mest kände invånaren är nog Franz Kafka som bodde här i nr. 22 en kort tid 1916-1917.

Fakta om Tjeckien

14. Tjeckierna dricker mest öl i Europa

Öl är en del av vardagslivet i Tjeckien. Bryggerierna startade redan på 1100-talet och på den tiden var det bättre att dricka öl än att dricka vatten. Vattnet renades inte medan ölen bryggdes och bakterierna försvann.

Bryggeri i Zatec som vi besökte

15. Centraleuropas största vintunna har tömts av svenskar

Söder om Brno ligger Mikulov, där man hittar Centraleuropas största vintunna. Tunnan är tom idag, men rymmer cirka 100 000 liter vin. Under 30-åriga kriget tömde svenskarna den.

När Sverige med sina 28 000 man skulle inta Brno mot några tusen tjecker förskansade de sig runt vinregionerna utanför Brno. Vintunnan var tom när svenskarna lämnade Mikulov så det var väl mer fest än krig.

Fakta om Tjeckien

16. Brno hade första teatern med elektrisk belysning

Först ut Europa som teater med elektrisk belysning var Nationalteatern (Mahenteatern) år 1882 i Brno. Det var Thomas Alva Edison (uppfinnare av glödlampan) som själv huserade i teatern. Vilka mästerverk!

17. Treenighetskolonnen i Olomouc har räddats från kanonkulor 

Treenighetskolonnen i Olomouc uppfördes i början av 1700-talet, och är idag ett Unesco världsarv. Kolonnen är 35 meter hög och och rikt dekorerad med religiösa skulpturer. Under Preussiska kriget ska en kanonkula ha träffat ena sidan av kolonnen. Det sägs att tjeckerna då tog kontakt med fienden och bad dem sljuta skjuta på deras arv, vilket de gjorde. Vilken story! 

Fakta om Tjeckien

18. Crystal valley I norra Bohemia

470 år av gamla traditioner med glas och kristalltillverkning hittar man i i just ”Crystal Valley” i norra Bohemia 100 km norr om Prag, där kristallföretaget Preciosa är ledande idag. Glasblåsare finns i många företag i regionen Liberec.

Daniel Swarovski föddes i norra Bohemia i Tjeckien och hans far var glasskärare. Swarovski bildades startade i stor skala 1895 och flyttade sin tillverkning till Österrike, Daniels son Wilhelm skapade en skräddarsydd Swarovski kikare 1935 som idag är världens mest kända. Swarovski finns idag i ca 170 länder i världen med ca 3000 butiker och 29000 anställda som omsätter nästan 3 miljarder Euro.

11 generationers Riedel med 260 års historia med glastillverkning som gör vinglas i världsklass. Det började i Christiansthal i norra Bohemia där man efter tre generationer sprängde sin fabrik i skogen inför andra världskriget för att inte Tyskland skulle kunna använda den. Sonen Claus Riedel togs som krigsfånge och sattes på ett tåg men flydde av tåget i alperna och kom till en by. Här fanns en nästan blind gammal man vid namn Daniel Swarovski, som tog hand om Claus Riedel och stöttade honom ekonomiskt för att fortsätta glastillverkningen, som blev en av de kändaste i världen.

19. I Tjeckien finns gott om skelett, benhus och katakomber

Benhuset från Sedlec i Unesco-staden Kutná Hora har benknotor och skelettdelar från 40 000 människor. Här har man dekorerat hela kyrkan på alla omöjliga sätt som inredning. Inte riktigt min stil hemma?

I Brno hittades 50 000 skelett i katakomber under St James kyrkan när man undersökte om utgrävning för tunnelbana 2001. Detta benhus är det näst största efter katakomberna under Paris. På 1200-talet växte Brno fort och kyrkogården bredvid Kåltorget (Jakubské náměstí) blev full. Man grävde då tunnlar under kyrkan för att förvara de döda, och ge plats för nya gravar.

Under flera hundra år fyllde man på dessa gångar, men när pest och kolera härjade blev det fullt igen. Ännu fler tunnlar grävdes på 1700-talet, men år 1784 kom nya reformer och kyrkan stängdes på grund av hälsoproblem. Nedgången till katakomberna stängdes med en stor marmorskiva med skrifter på latin.

Människor dog och allt föll i glömska tills år 2001 då man hittade katakomberna. Jakubské náměstí (St James Square) är platsen dit man ska ta sig för en guidad tur med döden.

Fakta om Tjeckien

20. Författaren Franz Kafka föddes i Prag

Franz Kafka (3 juli 1883 – 3 juni 1924) anses som en av de stora författarna på 1900-talet, och Kafkamuseet är idag Tjeckiens mest besökta museum. Novellen/kort-romanen ”förvandlingen” från 1915 är utsedd till världens bästa novell där första meningen skrivs ”När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt”.

Romanerna Processenen, Slottet, och America/Den försvunne gavs ut av bästa vännen Max Brods mot Kafkas vilja efter hans död. 

21. Centraleuropas sista och största stålverk finns i Tjeckien

Industriområdet Dolni Vitkovice med Bolt Tower i Ostrava i Tjeckien är det sista och största stålverket i Centraleuropa. Den första masugnen tändes år 1836 och förändrade Tjeckien på en dag. Invånarna gick snabbt från bönder till anställda med säker ekonomi. Hela anläggningen står kvar och det är som att gå in i en ”terminator film” … stenhård miljö och galet stort.

En liten del av området

22. Kungen och drottningen i tennis kommer från Tjeckien

Tennisens kvinnliga gigant Martina Navratilova! Vinster: Australiska öppna 3 ggr, Franska öppna 2 ggr, Wimbeldon 9 ggr, US open 4 ggr. 167 singeltitlar och 177 dubbeltitlar. 

Tennisens tjeckiske kung Ivan Lendl! Vinster: Australiska öppna 2 ggr, Franska öppna 3 ggr, US open 3 ggr. I final 19 ggr. Född 7 mars 1960 i Ostrava

23. Spa-triangeln i västra Tjeckien

Karlovy Vary, Marianske Lazne och Frantiskovy Lazne tillhör kurorternas spa-triangel. Här dricker man fortfarande ur spa-muggar ur varma källor för hälsa och spa är otroligt stort, och har varit det i flera hundra år.

I den kända spa-staden Karlovy Vary ligger också det berömda glasbruket Moser. Man har levererat glas till kejsare, kungar drottningar och finfolk sedan 1857.

Tjeckiens äldsta golfbana ligger utanför Karlovy Vary (Karlovy Vary golf resort). Golfbanan grundades 1904 och hade från början 9 hål. Här sprang ocoeteten tjusigt klädda med fina hattar och skulle lära sig golf. Sedan 1933 har den 4-stjärniga golfklubben 18 hål.

Fakta om Tjeckien

24. I Villa Tugendhat skrevs avtalet som upplöste Tjeckoslovakien

En av de mest intressanta sevärdheterna i Brno är Villa Tugendhat. Greta och Fritz Tugendhat tog in arkitekten Ludwig Mies van der Rohe, som var en pionjär i modernistisk arkitektur. Denna villa, som faktiskt är upptagen på Unescos världsarvslista, byggdes mellan 1929-1930.

Det är inte bara designen som imponerar, utan också alla de tekniska lösningarna. De stora fönstren mot trädgården kan hissas upp och ner med ett knapptryck och maten skickas mellan våningarna med en mathiss.

Den starkaste känslan handlar ändå om husets historia. Greta och Fritz var judar och när andra världskrigets judehat kröp närmare blev de tvungna att fly hals över huvud och lämna sitt livsverk. Familjen flydde först till Schweiz, därefter till Venezuela och sedan tillbaka till Sxhweiz igen.

Vad hände med Villa Tugendhat då? Jo, Gestapo tog över … Villan användes för allt från förvaring till gymnastikhall. 1993 i januari skrevs avtalet som upplöste Tjeckoslovakien i Tjeckien och Slovakien just här i huset. Idag fungerar huset som museum.

25. Tjeckien har världsrekord i slott

Över 2000 slott och slottsruiner finns i lilla Tjeckien. Det är mest slott per kvadratkilometer i hela världen. Imponerande! Här kan du läsa mer om borgar och slott i Tjeckien.

Fakta om Tjeckien

26. Världens äldsta fungerande astronomiska klocka finns i Prag

Den äldsta fungerande astronomiska klockan i världen finns i Prag. Den första delen av uret (Pražský orloj) byggdes 1410 av Mikuláš of Kadaň och Jan Sindel, senare av mäster Hanus. Sägnen berättar att Mäster Hanus gjorde uret så vackert att de styrande inte ville att han skulle göra samma sak åt någon annan, och att de därför stack ut hans ögon när han var klar.

Urverket finns på det gamla rådhuset från 1338, med 69,5 meter högt klocktorn på historiska torget i Prag. Uret visar timmar och minuter, men också vilken dag det är, solens rörelser, månens bana, årstiden samt vilket stjärntecken det är. Varje heltimme öppnas fönster och vissa av apostlarna visar sig.

Tio år efter Prag  fick Olomouc sitt astronomiska ur. Under andra världskrigets sista dagar förstörde tyskarna klockan. Kommunisterna restaurerade det men tyckte att figurerna borde vara arbetare och inte änglar. Än idag är det arbetare som rör sig genom klockspelet i Olomouc …

Astronomiska klockan i Prag
Astronomiska klockan i Olomouc

27. Tjeckiens nationalrätt inkluderar knödel

Tjeckiens nationalrätt är Vepro-knedlo-Zelo, om du kan uttala det. Rätten består av fläsk i kummin med surkål och tjeckisk potatisknödel. 

Fakta om Tjeckien

28. Den svenska armén stoppades på Karlsbron 1648

Karlsbron är den ackra och kända bron över floden Vltava i Prag, som byggdes under Karl IV:s regeringstid 1357-1402. Bron är 515,8 meter lång, 10 meter bred och har 16 bågar med 30 statyer. Karlsbron ersatte den äldre Judithbron som rasade under högvattnet 1342. Bönderna fick leverera färska ägg hela tiden som blandades i murbruket, för att göra bron starkare. 

På Karlsbron utspelade sig den 25 juli 1648 häftiga strider med den svenska armén, som försökte inta Gamla stan men stoppades på bron. Vill du ha hela den fantastiska historien om Karlsbron så finns det ett museum om bron (Charles Bridges Museum) i Prag.

29. I Prag finns Europas äldsta synagoga

Gammalnya synagogan, som ligger i Josefov i Prag, är den äldsta synagogan i Europa, byggd omkring 1270. Synagogan står tillsammans med ytterligare fem synagogor, ett rådhus, judiska museet och judiska kyrkogården. Rabbi Loew som verkade här är känd bland annat som skaparen av lerfiguren Golem, som skulle skydda Prags judar.

Fakta om Tjeckien

30. Ishockeyspelaren Jaromír Jágr kommer från Tjeckien

Jaromír Jágr, född 1972 i Kladno, Tjeckoslovakien (nr. 68 på ryggen) i ishockey är en målfarlig forward som har vunnit NHL:s poängliga hela 5 gånger, varav 4 gånger på raken. Jágr som vi känner honom har också vunnit två Stanley Cup med Pittsburgh Penguins, med bland andra Mario Lemieux.

Fakta om Tjeckien
Helena i Marianske Lazne

Mer intressanta fakta om Tjeckien

 • Världens längsta hängbro i Tjeckien på hela 721 meter lång, 95 meter hög och är klar i maj 2022, i bergen Kralicky Snezník i nordöstra Tjeckien på gränsen till Polen.
 • Stavovské divadlo (Estates-teatern) byggdes mellan 1781-1783 i Prag och är för alltid knuten till verk av Wolfgang Amadeus Mozart. Operan Don Giovanni hade den 29 oktober 1787 Mozart som dirigent. 
 • Tjeckiens neoklassiska stadsopera byggdes 1883 och invigdes med Wagners Mästersångarna i Nürnberg 1888, som det första tyska operahuset i Prag. 
 • Supermodellen Petra Nemcova (24 juni 1979) som efter två framträdanden i Sports Illustated har en fantastisk karriär.
 •  Tjeckiens nationalsång heter Kde domov muj (var är mitt hem).
 • Wencel av Böhmen även kallad St Vacklav (tjeckiska) och är tjeckiens – Prags och Bohemians skyddshelgon i de romersk-katolska kyrkan sedan 28 september år 935
 • Under Pragvåren 1968 gick Ryssland in i Tjeckoslovakien för att stoppa den liberala utvecklingen i landet. 16 januari 1969 tände studenten Jan Palach eld på sig själv som protest. Han dog 3 dagar senare och 800 000 personer följde hans begravning. Ett minnesmärke finns framför Nationalmuseet  på Wenceslas-torget, och hedras varje år 16 januari. Man anser att detta var starten till sammetsrevolutionen 20 år senare 1989, när Tjeckien slog sig fria från Sovjet.
Peter i Moser glasbruk
 • Tycho Brahes var född 14 december 1546 i Skåne, då en del av Danmark. Död 24 oktober 1601 i Prag och han var en dansk astronom, astrolog och alkemist. Tycho har ett eget observatorium sedan 1570 på ön Ven utanför Helsingborg, och kom senare till Prag och blev specialist till hovet i Prag. Han är begraven i den fantastiska Týnkyrkan i Prag. Kyrkan är från 1435 och är den främsta husitiska kyrkan i Prag.
 •  Johannes Kepler 1571 – 1630 i Regensburg var en tysk astronom, matematiker och fysiker. Han efterträdde Tycho Brahe som kejserlig matematiker i Prag år 1601. En helt ny stjärna syntes på himlen 1604, en av de tre supernovor man observerat i Vintergatan de senaste tusen åren. En elev gjorde Kepler uppmärksam på stjärnan och Kepler skrev en bok om den. Sannolikt tack vare boken blev Kepler ansedd som upptäckare och supernovan fick namnet Keplers stjärna. 
 • De två vridna husen i Prag (Tančící dům) är de dansande husen. Det egentliga namnet var Fred och Ginger (efter de berömda dansarna Fred Astaire och Ginger Rogers).
 • Michelinguiden kan rekommendera hela 32 bra restauranger i Tjeckien. Tjeckien har två restauranger med en Michelinstjärna: Field och La degustation Bohême Bourgeoise.
 • 23 januari 1843 togs patentet för den första sockerkuben eller sockerbiten. Det gjordes av Jakub Krystof Rad från Dacice i Moravia.
 • 1959 fick kemisten Otto Wichterle och Drahoslav Lim fram de första mjuka kontaktlinserna. 
 • Det gamla ordet Czech Republic har ersatts till Czechia på engelska och uttalas check-yia.
 • Tjeckiska befolkningen är väldigt kära i marionett teater och det hålls många festivaler årligen runt landet.
 • Tjeckiens nationalmuseum i Prag 1891 (Národní muzeum) i nyrenässans kan tacka greve Kašpar Maria Sternberg för initiativet.
 • Skoda Auto kommer från Tjeckien och köptes av Volkswagen 1992.
 • Tjeckiska nationalteatern i Prag 1868-1881) byggdes för och till det tjeckiska folket som bara skulle vara på tjeckiska. Ovan scen står det “Národ sobě” – “Nationen åt sig själv”.
 • I Prag finns en John Lennon grafitti mur sedan 1980 för att befolkningen ska kunna få ut sin frustration.
 • 90 % i Tjeckien går ut grundskola och gymnasium, och de är bäst på det i hela EU.
 • En dag varje år är det svampjakt i Tjeckien. Det här är stort och det sker i september på St. Václavdagen.
 • Strahov-klostret i Prag (Strahovský klášter) grundades 1140 och här finns det dyrbara och vackra Strahovbiblioteket och Strahovgalleriet. Här finns två bibliotek, Teologiska salen och Filosofiska salen. Klosterbryggeriet brygger sitt eget goda öl här sedan 1140.
 • Terezin (Theresienstadt på tyska) är en gammal fästning från 1700-talet och som ligger i nordväst Tjeckien. Den här platsen blev ett koncetrationläger under andra världskriget och här satt 32 000 fångar.

Överraskande fakta om Tjeckien

Var detta överraskande fakta om Tjeckien, eller visste du allt redan? Har du kanske något mer spännande fakta om Tjeckien att bjuda på?

Båttur Ostravice
Peter i Ostrava

fakta om Tjeckien

 • Statsskick: Republik
 • Landsdelar: Bohemia, Moravia och Silesia
 • Regioner: Karlovy Vary, Usti nad Labem, Plzeň, Liberec, Prag, České Budějovice, Hradec Králové, Pardubice, Jihlava, Olomouc, Brno, Ostrava och Zlín
 • Invånare: 10,5 miljoner (2017)
 • Huvudstad: Prag
 • Näst största stad: Brno
 • Högsta berget: Snezka, 1603 meter
 • Längsta floden: Labe (elbe)
 • Största sjön: Lipno, 48,7 km² km²
 • Högsta byggnaden: Tv-tornet Zizkov i Prag, 216 meter högt
 • Nobelpristagare från Tjeckien: Jaroslav Heyrovský mottog nobelpriset i kemi 1959 och Jaroslav Seifert mottog priset i litteratur 1984.
 • Största sporterna: Ishockey och fotboll
 • Valuta: Tjeckisk krona (korunas)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Landsnummer: 420
 • Nationaldag: 28 oktober
 • Med i EU: 1 maj 2004
 • NATO medlemmar: 1 mars 1999 blev Tjeckien medlemmar i NATO.
 • Språk: Tjeckiska 
 • Akutnummer: 112
 • El: Som Sverige men äldre jordade uttag kan vara svårt
 • Vatten: Drickbart
Många roliga fakta som du (kanske) inte visste?. Klicka på bilden!
I bergsformationerna Adrspach Rocks i Sudeterna i Tjeckien

Historiska fakta om Tjeckien

300 år f.Kr bodde en keltisk stam som kallades Boii, och de gav landet dess latinska namn – Boiohaemum som är Bohemia. Det germanska stammarna kom och tog över området. 

År 500 e.Kr bosatte sig slaver i trakterna, och år 863 kom de byzantinska missionärerna Kyrillos och Methodeus och förespråkade den romersk-katolska läran.

Före år 900 fanns ett rike som hette Stormähren (östra delen) och där bodde slovaker och tjecker. År 903-907 krigade magyarerna (ungrare) och slovaker, som till slut hamnade under det Ungerska riket. 

I den västra delen av landet var regionerna Böhmen och Schlesien som föll under tysk-romerskt rike. 

År 935 – dör Den Helige Václav som idag är Böhmens, Prags och Tjeckiens skyddshelgon. År 1085 blev Vratislav den förste böhmiske fursten med kunglig titel. 

Från år 1212 och 100 år framåt till år 1306 regerade ätten Přemysl Otakar.

År 1310- 1437 styde den Luxemburgska ätten i 120 år. Under den här tiden (1355) blev Karl IV romersk kejsare, de byggde det första universitet norr om alperna, Husitkrigen i 15 år och till slut fred 1436. 

Mellan 1471-1526 styrde den Jagellonska ätten och den största tiden av Vladislav Jagellon.

Från år 1526 och nästan 400 år framåt till 1918 styrde den Habsburgska ätten. Under den här tiden ville tjeckerna ha religionsfrihet men förlorade 1620 och folket som inte ville tro tvingades att emigrera. 

30-åriga kriget startar 1618 och Sverige som stormakt huserade i landet tills freden 1648. 

1900-TALET

Folket började få nog och två femtedelar i väst var nu tysktalande. Tjecker och slovaker började göra uppror men upproren blev nedtryckta. Senare var det även österrike-Ungern som hade delaktighet i Böhmen och Mähren. 

Vid första världskriget fick kampen äntligen ett genombrott, och den 28 oktober 1918 utropades självständighet på Vaclavtorget i Prag till Tjeckoslovakien. 

14 mars 1939 utropade Slovakien sig som självständigt och dagen efter gick Tyskland in i landet, efter resultat av Münchenavtalet.

 Tyskarna stannade där hela andra världskriget tills 1944 då Röda armen drev ut dem ur landet. Tyskarna var borta med ryssen kom till. 

1948 var det Pragkuppen som innebar att den kommunistiska partiet styrde landet med hjälp från Moskva. 1968 diskuterades nya reformer öppet men då invaderades landet av Sovjet och trycktes ner. 

År 1989 kollapsade den kommunistiska diktaturen och landet återinförde parlamentarisk demokrati. 

Václav Havel valdes till president. 1990 ändrades de politiska lägena i Europa och fria val skulle hållas. Tjeckoslovakien upplöstes 1992 för att man inte hade samma ideer i landet, och det brevet skrevs under i Villa Tugendhat på Černopolní 45 i Brno. 

1 januari 1993 bildades republikerna staten Tjeckien och Slovakien för sig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev