Meny Stäng

6 anledningar att resa till Bulgarien

Varför ska man resa till Bulgarien? Vi har precis kommit hem efter en veckolång resa längs med Svarta havet samt i huvudstaden Sofia, och är fulla av intryck. Vi har massor att berätta och startar med ett inlägg med sex anledningar att rsa till Bulgarien. Detta är vad vi gillade allra bäst i landet!

Vår resa till Bulgarien

Vår resa till Bulgarien var en pressresa, arrangerad av Bulgariens turistbyrå. Vi reste tillsammans med Christian från Matochresebloggen.se och norska Hannah och Jörgen, som driver Instagramkontot @hannahlates. Vi hade verkligen fantastiskt roligt ihop medan vi i ett högt tempo utforskade vad Bulgarien har att erbjuda. På bilden nedanför ser du gänget (förutom mig då, som var bakom kameran) på en väldigt trevlig och intressant vinprovning på Queen’s Winery i Balchik.

Varför resa till Bulgarien?

Vi hade aldrig varit i Bulgarien innan och hade mest hört talas om Sunny Beach, dit många åkte för att festa för något decennium sedan. Om vi ska vara ärliga hade vi nog en del fördomar om landet, men vi var absolut redo att utmana dessa. Och nog kom fördomarna på skam alltid! Vissa saker var förstås bättre än andra, och när vi försöker sortera i intrycken tycker vi att vi kan lyfta upp några saker som var extra bra under vår resa.

1. Härliga stränder

Bulgarien är kanske framför allt känt för sina vackra stränder. De stränderna som många vallfärdade till förr – Sunny Beach och Golden Sands – är förstås fortfarande långa fina sandstränder som lockar besökare. Men vi gissar att det har hänt en hel del! Vi besökte bland annat strandbaren Bedroom Beach på stranden Sunny Beach, som verkligen kändes modern och fräsch, med ett skönt gung i bakgrundsmusiken.

Om man inte gillar den typen av strandliv finns det massor av mindre stränder, som är vackra på ett helt annat sätt, och ibland nästan exotiskt paradislika. Stranden på bilden nedanför heter Hero’s strand och nås exempelvis med shuttlebus från Lighthouse Golf & Spa-resort eller från Saint George camping.

2. Vacker natur

Vi har egentligen bara sett en liten, liten del av Bulgariens natur, men det vi såg överraskade oss positivt. Vackra stränder hade vi räknat med att se, men vi var inte lika förberedda på den intensiva grönskan och de branta klipporna som här och där stupade tvärt i havet.

Fälten med solrosor och lavendel bjöd på sprakande vackra färger, och om man kommer vid rätt tid och till rätt platser kan man också se fält med blommande rosor. Vi vet också att det finns gott om bergsområden i landet där det är populärt att vandra eller, på vintern, åka skidor.

3. Fina golfresorter

Vi är inga golfare, men vi besökte flera vackra bulgariska golfresorter under resan, där man kan kombinera golf med spa och strandbad. Dessa hotell låg helt fantastiskt vackert längs med Svarta havet.

Ett av hotellen (Thracian Cliff) har en oerhört spektakulär golfbana, där man ibland ska skjuta bollen nerför en brant eller tvärs över öppet vatten. Dessutom är stränderna vid dessa golfställen fantastiska.

4. Spännande historia

Bulgarien har en mycket lång historia och kan bland annat skryta med att husera Europas äldsta stad, Plovdiv. Den här staden ligger i centrala Bulgarien och var ett resmål vi inte hann med denna gång, men då har vi anledning att åka tillbaka till Bulgarien! Landet har också massor av vackra och intressanta byggnader från olika tidsepoker, såsom till exempel Alexander Nevskij-katedralen i Sofia.

Bulgarien har nio Unesco världsarv att bjuda på. Vi hann se ett av dem, nämligen den gamla stadsdelen i Nesebar. Detta är verkligen både en intressant och mysig stad att strosa runt i!

5. Trevliga människor

De flesta människor vi mötte i Bulgarien var oerhört trevliga. Nu är det förstås så att vi främst mötte människor som driver restauranger och hotell, och som kanske gärna vill vara trevliga mot sina gäster. Men känslan i magen var bra, och många möten gjorde oss glada och varma inombords.

Under vår relativt korta resa hann vi med att träffa väldigt engagerade människor, som kämpade för sina verksamheter och som verkligen bjöd på sig själva. Mannen på bilden serverade oss dessutom en fantastiskt vällagad middag på Darzalas Wine & Dine i Varna.

6. Ett prisvärt resmål

Bulgarien är ett prisvärt resmål. Det innebär förstås inte att allting är superbilligt, men det innebär att allting är billigare än vad motsvarande upplevelse skulle vara i Sverige. Enligt Forex landsindex från 2019 ligger Bulgarien på 35 (jämfört med Sverige på Index 100). Det innebär, enligt den listan, att det är mer prisvärt i Bulgarien än till exempel i Malaysia, Turkiet, Albanien, Polen och Thailand. Några prisexempel från vår resa:

  • Inträde till grottkloster/museum: 26 kr
  • Kulglass med två kulor: 20 kr
  • Shopskasallad (förrätt) på restaurang: 35 kr
  • Blåmusslor på restaurang: 47 kr
  • Cocktail på exklusiv restaurang i huvudstaden: 80 kr
  • Helkroppsmassage på exklusiv golfresort: 500 kr

Antingen kan man välja att leva riktigt billigt, eller så kan man välja att unna sig sånt som man kanske inte unnar sig i vanliga fall, som finare hotell, spabehandlingar eller lyxiga drinkar på en takbar.

Hur kan man resa till Bulgarien?

I ”normala” fall brukar det gå direktflyg från Stockholm till Svarta havet i Bulgarien. Dessa flyg har varit inställda under pandemin och är det fortfarande, och vi flög därför med LOT Polish Airlines till huvudstaden Sofia, med mellanlandning i Warszawa. Därefter tog vi ett inrikesflyg till Varna vid kusten. En lite omständlig resa kanske, men förhoppningsvis kommer direktflygen igång snart igen!

Den som vill kan naturligtvis också ta sig till Bulgarien med bil eller husbil, och det finns även campingar, framför allt vid Svarta havet och vid sjöar. Vi tittade till exempel förbi Camping Saint George vid Hero’s Beach, som är stor och där man är välkommen med campingfordon utan att boka plats i förväg.

Vad som gäller för inresa avseende covid-19? Just nu gällde krav på full vaccination eller aktuellt test, men sådana här saker ändras förstås hela tiden.

Har du varit i Bulgarien? Känner du igen det vi skriver, eller hade du en annan upplevelse? Du som inte varit där, är det ett land du är nyfiken på?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev