Meny Stäng

Sunny Beach i Bulgarien – sandstrand och Beach clubs

Annons

Sunny Beach i Bulgarien är en lång och vacker sandstrand vid Svarta havet. Kanske är detta för svenskar också den allra mest kända platsen i hela Bulgarien näst efter huvudstaden Sofia. Många är det som solat och festat här redan på 1970- och 1980-talen. Men hur ser det ut idag?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sunny Beach

Sunny Beach är en runt 7 kilometer lång och bitvis mycket bred strand med mjuk finkorning sand vid Svarta havet i Bulgarien. Här ligger massor av hotell och under högsäsong brukar stranden krylla av turister av olika nationaliteter.

För många svenskar är stranden känd och när jag (Helena) tog mitt PCR-test inför avresa frågade killen som gjorde testet vart vi skulle. ”Ah Sunny Beach!”, sa han direkt när jag sa Bulgarien. Vi planerade ju att se betydligt mer än Sunny Beach, men vi kunde ändå inte låta bli att göra ett stopp för att kolla läget …

Sunny beach

Sunny Beach ligger vid Svarta havet, strax norr om Unescostaden Nesebar.

Sunny Beach – förr och nu

Vi vet egentligen inte hur det var på Sunny Beach förr, vi har ju aldrig varit i Bulgarien förut. Men innan resan fick vi många kommentarer, och flera handlade om just Sunny Beach. Kommentarer som ”den sämsta resa jag gjort i mitt liv”, ”inte så roliga restauranger heller” och ”synd att de flesta förknippar Bulgarien med Sunny Beach” var ju inte speciellt upplyftande. Men många har rest på 70-, 80- eller 90-talet. Kunde det ha förändrats?

Sunny beach

Det som verkar vara detsamma både förr och nu är den mjuka finkorniga sanden och det härliga vattnet. I övrigt har det nog hänt en hel del. Vi kan i och för sig inte gå i god för hotell och restauranger, eftersom vi inte hann testa dem (och vår generella upplevelse är att man kan behöva välja lite noggrant), men vi kollade in två strandbarer. Och waow säger vi bara, välkommen till 2000-talet!

Sunny beach

Cacao Beach Club

Den första Beach Cluben vi passerade var Cacao Beach Club. Detta är ett riktigt läckert ställe med modern och ”chill” inredning, med gott om loungesoffor och mjuka kuddar. Här kan man smutta på en drink under ett parasoll mellan doppen. Vi hade kunnat tänka oss att slå oss ner här en stund, men nej, det fanns tydligen ett ännu läckrare ställe.

Bedroom Beach Club

Bedroom Beach Club lyser i vitt mot himlen och stranden. Under det öppna taket ligger människor och slappar i loungesoffor eller i poolen.

Sunny beach

Det slår oss att det kanske inte bara är Bulgarien som förändrats, utan kanske också turisterna. Nog reste många unga på ”suparresor” förr då det dracks hejdlöst? Det festas säkert en hel del idag också, men det känns som att dagens ungdomar vill ha lite mer än bara alkohol under resan.

Sunny beach
Sunny beach

Vårt gäng på fem beställde in en flaska rött bubbel att dela på. Vilken lyxig känsla!

Det var riktigt skön stämning i strandbaren och vi älskade musiken som gungade i bakgrunden. Helt grymt skönt att slappa i loungsofforna eller poolen!

Mer att göra vid Sunny Beach

Om man spenderar lite mer tid vid Sunny Beach än vad vi gjorde kan man shoppa i butikerna längs gågatan Flower Street (Blomstergatan), eller i shoppingcentret Royal Beach Mall. Det finns förstås också gott om restauranger, pubar, barer, kasinon och nattklubbar. Men fortfarande, Bulgarien är mycket mer än Sunny Beach!

Se mer i närheten

Strax söder om Sunny Beach ligger Nesebar, vars gamla stadskärna är upptagen på Unescos världsarvslista. Den här staden är definitivt värd att se, och också mysig att strosa runt i. Om du tar dig norrut längs kusten kan du också besöka trevliga och intressanta Varna, som är Bulgariens tredje största stad, samt den fina lilla orten Balchik med palats och botanisk trädgård.

Nesebar

Har du varit i Sunny Beach? I så fall, var det nyligen eller kanske på 1970- eller 1980-talet? Hur var din upplevelse?

Alla våra bästa tips om Bulgarien. Klicka på bilden!

Fakta om Sunny Beach

  • Land: Bulgarien
  • Oblast: Burgas
  • Läge: Vid Svarta havet, strax norr om Nesebar.
  • Namn: Sunny Beach (på bulgariska: Слънчев Бряг Slăntjev Brjag)
  • Längd: 6-7 kilometer
  • Bredd: Upp emot 120-150 meter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev